6th September 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

6th September 2021 Current Affairs Quiz

6th September 2021 Current Affairs Quiz: If you are in search of a 6th September 2021 Current Affairs Quiz? then check this article to get complete details. All the candidates can get the Latest 6th September 2021 Current Affairs Quiz from this page. And most of the Top Current Affairs Quiz will be asked in the State Government Exams, Entrance Exams. Applicants can take a look at this page to get the Latest 6th September 2021 Current Affairs Quiz.

★★ Monthly Current Affairs Quiz ★★

6th September 2021 Current Affairs Quiz

1) Who won the Gold medal in the Mixed 50m Pistol Shooting in the event SH1?

a) Sumit Antil
b) Manish Narwal
c) Avani Lekhara
d) Nishad Kumar

Answer: B

Explanation: 19-year-old Manish Narwal won the Gold Medal in Mixed 50m Pistol Shooting in the event SH1 with a new Paralympics Record of 218.2. Singaraja won his 2nd medal at the Tokyo Paralympics a Silver Medal with 216.7. Sergey Malyshev of the Russian Paralympic Committee (RPC) took bronze with a score of 196.8.

2) How many sports are to be played in Tokyo Paralympics Games?

a) 32
b) 24
c) 27
d) 22

Answer: D

Explanation: There are 539 events in 22 sports that will be held during the 2020 Summer Paralympics. Two new sports are added to the program para-badminton and taekwondo replacing 7-a-side-football and sailing. Cycling events are split into road and track disciplines.

3) Tokyo Paralympics are going to be ___ Summer Paralympics Games.

a) 16th
b) 18th
c) 19th
d) 15th

Answer: A

Explanation: Tokyo 2020 Paralympic Games, are an ongoing major international multi-sport, parasports event governed by the International Paralympic Committee. They are the 16th Summer Paralympic Games and they are taking place in Tokyo Japan.

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

4) What is the motto of the Tokyo Paralympic Games?

a) A new world
b) Spirit in Motion
c) United by Emotions
d) Inspire a Generation

Answer: C

Explanation: The Tokyo Organising Committee of the Olympic and Paralympic Games revealed the official motto, “United by Emotion” for the 2020 Olympics. The Motto emphasizes the power of sport to bring together people from diverse backgrounds to connect and celebrate in a way that reaches beyond their differences.

5) Union Finance Minister Nirmala Sitharaman launches INR ___ Crore Ubharte Sitaare Funds for Export Oriented Small & mid-sized companies across the country.

a) 150 Crore
b) 250 Crore
c) 400 Crore
d) 300 Crore

Answer: B

Explanation: The fund, jointly sponsored by Exim Bank and SIDBI, has a size of Rs 250 crore with a greenshoe option of Rs 250 crore. The fund will invest by way of equity, and equity-like products, in export-oriented units, both in the manufacturing and services sectors.

6) Which bank Paytm is a partner with to provide solutions across payment gateway?

a) HDFC Bank
b) ICICI Bank
c) Axis Bank
d) Yes Bank

Answer: A

Explanation: HDFC Bank and Paytm have partnered to build comprehensive solutions across payment gateway, point of sale machines, and credit products. This includes Paytm Postpaid which is a Buy Now Pay Later (BNPL) solution, Eazy EMI, and Flexi Pay.

7) NABARD extended Rs 24.90 lakh grant for IMFFS project in which state?

a) Karnataka
b) Kerala
c) Tamil Nadu
d) Uttar Pradesh

Answer: C

Explanation: The National Bank For Agriculture and Rural Development (NABARD) has allocated a grant of Rs 24.90 lakh for a project on the Integrated Mangrove Fishery Farming System (IMFFS) in the Cuddalore district of Tamil Nadu.

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

8) RBI introduced a new automation system to strengthen supervision with the name of ___.

a) SAFETY
b) PRISM
c) GAAR
d) DOOR

Answer: B

Explanation: The Reserve Bank of India (RBI) has introduced a web-based and end-to-end workflow automation system named ‘Platform for Regulated Entities for Integrated Supervision and Monitoring’ (PRISM) to strengthen the compliance of the entities that are supervised by RBI.

9) The Hisar Airport is being renamed after which of these rulers?

a) Maharaja Agrasen
b) Rani Lakshmibai
c) Razia Sultan
d) Raja Harishchandra

Answer: A

Explanation: Hisar Airport officially known as Maharaja Agrasen International Airport existing as a domestic airport presently under renovation and it is upgraded by 30 March 2024, it is a DGCA-licensed public airport serving Hisar in the Haryana state of India.

10) Which country has launched the first domestically developed Covid-19 vaccine, Medigen?

a) Japan
b) Taiwan
c) German
d) Mexico

Answer: B

Explanation: The MVC COVID-19 vaccine, designated MVC-COV1901 and also known as the Medigen COVID-19 vaccine, is a protein subunit COVID-19 vaccine developed by Medigen Vaccine Biologics Corporation in Taiwan, American company Dynavax Technologies, and the U.S. National Institute of Health.

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

11) India and the US have signed an agreement for cooperation in the development of ___.

a) AERIAL
b) UAVLA
c) AIRNAV
d) ALUAV

Answer: D

Explanation: India and the United States have signed an agreement for cooperation in the development of Air-Launched Unmanned Aerial Vehicle (ALUAV), in what is seen as a new step to further expand their bilateral defense and military cooperation. Under the Joint Working Group Air Systems in the Defence Technology and Trade Initiative (DTTI).

12) Which ministry has started a pilot project to replace diesel with LNG?

a) Ministry of Coal
b) Ministry of Transport
c) Ministry of Tourism
d) None of the above

Answer: A

Explanation: Ministry of Coal starts a pilot project to replace the use of diesel with LNG in dumpers. The company in association with GAIL (India) Limited and BEML Limited has taken up a pilot project for retrofitting LNG kits in its two 100 tonne dumpers operating at the subsidiary Mahanadi Coalfields Ltd (MCL).

13) Who has been appointed as the head of the committee that will review the existing guidelines of the Journalist Welfare Scheme?

a) Sachidanand Murthy
b) Shekhar Aiyar
c) Ashok Kumar Tandon
d) Kumar Sinha

Answer: C

Explanation: Ministry of Information and Broadcasting constituted a Committee to review the existing guidelines of the Journalist Welfare Scheme and make appropriate recommendations for changes to the guidelines. The committee will be headed by Prasar Bharati Board Member Ashok Kumar Tandon.

★★ Practice English Questions & Answers ★★

14) Which Academy toped the Shanghai Ranking’s ARWU 2021 in India?

a) University of Calcutta
b) Indian Institute of Science (IISc) Bangalore
c) IIT-Delhi
d) Banaras Hindu University

Answer: B

Explanation: Academic Ranking of World Universities (ARWU) was released by Shanghai Ranking recently in which Indian Institute of Science (IISc), Bangalore became the only Indian institute to secure a place in the top 500 best universities all over the world.

15) Which state cabinet approves Credit-linked Schemes to boost Agriculture and Horticulture?

a) Andhra Pradesh
b) Telangana
c) Arunachal Pradesh
d) Madhya Pradesh

Answer: C

Explanation: Arunachal Pradesh Chief Minister Pema Khandu launched two credit-linked schemes in the State to boost the agriculture and horticulture sectors and to ensure the doubling of farmer’s income.

Finally, keep checking our site Freshers Now for all the latest news about the Current Affairs Quiz.