6th December 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

6th December 2021 Current Affairs Quiz

6th December 2021 Current Affairs Quiz: All the candidates who are looking for the 6th December 2021 Current Affairs Quiz can take a look at this article. In the below sections, we had provided the Current Affairs Quiz with the Answers along with the Explanation and Static Points. Candidates can go through the below section to know more details about the 6th December 2021 Current Affairs Quiz. Also, applicants can gather the Latest Current Affairs Quiz of 6th December 2021 for preparing the State Government Exams or any other Competitive Exams. Bookmark this page to visit more often to get Daily Current Affairs Quiz.

★★ Current Affairs Quiz ★★

6th December 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

1) In which state the 22nd Hornbill Festival begins?

a) Gujarat
b) Nagaland
c) Kerala
d) Maharashtra

Answer: B

Explanation: Gracing the inaugural programme of the 10-day festival, Assam and Nagaland Governor Prof. Jagdish Mukhi said Nagaland is a place with rich culture, tradition and customs, which are unique. The 22nd Hornbill Festival began on a high note at Naga Heritage Village, Kisama, 12 km from Kohima.

Static Points:
Nagaland Capital – Kohima
Nagaland CM – Neiphiu Rio
Nagaland Governor – Jagdish Mukhi

2) Who announced the new Helicopter Policy to Set Up Dedicated Hubs & Corridors?

a) Dharmendra Pradhan
b) Nirmala Sitharaman
c) Jyotiraditya Scindia
d) None of the above

Answer: C

Explanation: Civil Aviation Minister Jyotiraditya Scindia announced a new helicopter policy under which dedicated hubs and corridors would be established and landing charges and parking deposits abolished to boost commercial operations. The central government is going to put together a dedicated helicopter-acceleration cell in the Civil Aviation Ministry that will look at the helicopter industry’s issues and help instil ease of doing business.

Static Points:
Jyotiraditya Scindia – Minister of State for Civil Aviation of India
Constituency – Madhya Pradesh, Rajya Sabha

3) Who received the 2021 Badminton World Federation (BWF) Player of the Year?

a) Viktor Axelsen and Tai Tzu-ying
b) Jae-Eun Noh and Peter Gade
c) Mia Blichfeldt and Min Tae-zing
d) None of the above

Answer: A

Explanation: Tokyo 2020 Olympic champion Viktor Axelsen of Denmark and Chinese Taipei’s silver medallist Tai Tzu-Ying have received Player of the Year awards from the Badminton World Federation (BWF). Badminton’s global governing body took into account performances from November 1 2019 to October 31 2021 for this year’s awards because of the disruption caused by the COVID-19 pandemic.

Static Points:
BWF President – Poul-Erik Hoyer Larsen
Headquarters – Kuala Lumpur, Malaysia

Para-Badminton Pair of the Year – Lucas Mazur and Faustine Noel

★★ Practice Free Mock Tests ★★

4) Former Tamil Nadu Governor & Andhra Pradesh CM Konijeti Rosaiah Passed Away at the age of ___.

a) 77
b) 82
c) 78
d) 88

Answer: D

Explanation: Konijeti Rosaiah was an Indian politician who served as the 15th chief minister of Andhra Pradesh from 2009 to 2010. He also served as the Governor of Tamil Nadu from 2011 to 2016 and the Governor of Karnataka (additional charge) for two months. He was previously an MLC, MLA and MP from the Indian National Congress numerous times and handled many ministerial posts over his long political career spanning over half a century. He is one of the most experienced political leaders in the state of Andhra Pradesh and his role as the Finance minister is very well recognized.

Static Points:
Konijeti Rosaiah Political Party – Indian National Congress
Constituency – Narasaraopet

5) Assam’s highest civilian award was conferred on Ratan Tata for his contribution to which of the following services?

a) Nursing Service
b) Heart Service
c) Diabetes Care
d) Cancer care

Answer: D

Explanation: The Assam government will confer the state’s highest civilian awards to industrialist Ratan Naval Tata, Olympian Lovlina Borgohain and an array of personalities from diverse fields. On the occasion of Assam Divas, the state government of Assam has decided to accolade renowned industrialist Ratan Tata with the ‘Asom Bhaibav’ award, the highest civilian state award for his contribution to cancer care in the state

Static Points:
Ratan Tata – Indian industrialist, philanthropist, and a former chairman of Tata Groups

6) Which cooperative company has been ranked 1 out of 300 in the 2021 edition of the 10th Annual World Cooperative Monitor (WCM) report?

a) IFFCO
b) KRIBHCO
c) GNFC
d) Fertilizer Corporation of India

Answer: A

Explanation: The Indian Farmers Fertiliser Cooperative Limited (IFFCO) has been ranked ‘number one Cooperative’ among the top 300 cooperatives in the world. The ranking is based on the ratio of turnover over the gross domestic product (GDP) per capita. It signifies that IFFCO is contributing significantly to the GDP and economic growth of the nation. The 2021 edition of the 10th Annual World Cooperative Monitor (WCM) report, withholds its position from the 2020 edition.

Static Points:
IFFCO – Indian Farmers Fertiliser Cooperative Limited
IFFCO Headquarters – New Delhi
IFFCO MD & CEO – DR. U. S. Awasthi.

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

7) Which bank has recently listed its USD 650-million green bonds simultaneously on the India INX and the LuxSE?

a) RBI
b) SBI
c) Yes Bank
d) HDFC Bank

Answer: B

Explanation: State Bank of India (SBI) listed its USD 650-million green bonds simultaneously on the India International Exchange (India INX) and the Luxembourg Stock Exchange (LuxSE). This dual listing is in line with 2021’s topic of the World Investor Week (WIW), ‘sustainable finance’, as indicated by the regulatory body International Financial Services Centres Authority (IFSCA). India INX has now emerged as the leading bond listing venue with over $33 billion.

Static Points:
State Bank of India Chairperson – Dinesh Kumar Khara
Headquarters – Mumbai
Tagline – The Nation banks on us; Pure Banking Nothing Else; With you all the way

8) What is the name of India’s first biometric-based digital processing system in Airports?

a) Bio-Tech
b) Tech Yatra
c) Digi Yatra
d) None of the above

Answer: C

Explanation: The Digi Yatra initiative seeks to promote paperless and hassle-free air travel. It is a biometrics-based digital processing system for passenger entry and related requirements at the airport, according to the government. The Airports Authority of India (AAI) was working on the country’s first facial recognition technology-based biometric boarding system for passengers at Varanasi, Pune, Kolkata and Vijayawada airports, Minister of State for Civil Aviation.

Static Points:

9) When was the Indian Navy Day is observed in 2021?

a) 4th December
b) 3rd December
c) 5th December
d) 6th December

Answer: A

Explanation: The day is celebrated to respect the Indian Navy’s counter-attack in Operation Trident during the Indo-Pakistan war in 1971. The Indian Navy Day is observed on 4th December every year to recognise the efforts and achievements of the Indian Navy in Operation Trident conducted during the Indo-Pakistan war in 1971.

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

10) ‘SRESHTA’ scheme is set to be launched by which Union Ministry?

a) Ministry of Tribal Affairs
b) Ministry of Social Justice and Empowerment
c) Ministry of Minority Affairs
d) None of the above

Answer: B

Explanation: According to Social Justice and Empowerment Minister Virendra Kumar, the Residential Education for Students in High Schools in Targeted Areas (SRESHTA) scheme will enable meritorious SC students to have a better future and aid in controlling dropout rates of students from classes 9 to 12.

Static Points:
Ministry of Social Justice and Empowerment – Virendra Kumar
Constituency – Sagar Lok Sabha constituency, Madhya Pradesh

11) Who has been awarded Woman of the Year by World Athletics?

a) Anju Bobby George
b) Dutee Chand
c) Saikhom Mirabai Chanu
d) Mary Kom

Answer: A

Explanation: Indian legend Anju Bobby George wins the Woman of the Year Award from World Athletics. Legendary Indian long jumper Anju Bobby George has been bestowed with the Woman of the Year Award by World Athletics for grooming talent in the country and advocating gender equality.

Static Points:
Anju Bobby George – is a retired Indian athlete (Long Jump)

12) Who is the new Twitter Chief Executive Officer?

a) Nikesh Arora
b) Sundar Pichai
c) Parag Agrawal
d) None of the above

Answer: C

Explanation: Parag Agrawal is the new chief executive officer of Twitter. He announced a major reorganization of the company, putting his stamp on the organization following the sudden departure of co-founder and CEO Jack Dorsey recently. Earlier this year it aims to have 315 million monetizable daily active users by the end of 2023 and to at least double its annual revenue in that year.

Static Points:
Parag Agrawal – is an Indian-American technology executive and CEO of Twitter

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

13) India is scheduled to sign a deal to procure around 7.5 lakh AK-203 assault rifles with which country?

a) Russia
b) Israel
c) China
d) Italy

Answer: A

Explanation: India’s Defence Minister and Russian Defence Minister General Sergey Shoigu signed agreements including a contract for procurement of 6,01,427 7.63 x 39mm assault rifles AK-203 through Indo-Russia Rifles Pvt Ltd, Program for military-technical cooperation from 2021-2031.

Static Points:
Russia Capital – Moscow
Russia Currency – Russian Ruble
Russia President – Vladimir Putin

14) RedBus launches Rail Ticketing Service ‘details’ in Partnership with which Corporation?

a) IRCTC
b) MakeMyTrip
c) IndiGo
d) None of the above

Answer: A

Explanation: India’s largest online bus ticketing platform, RedBus has recently announced its foray into Indian Railways’ train ticketing with the launch of RedRail, a rail ticket booking service in collaboration with the Indian Railway Catering and Tourism Corporation (IRCTC) as their authorized partner.

Static Points:
Minister for Railways – Ashwini Vaishnaw
Constituency – Rajya Sabha from Odisha
Minister of State in the Ministry of Railways – Shri Danve Raosaheb Dadarao
Constituency – Jalna, New Delhi

★★ Practice English Questions & Answers ★★

15) Which Institution released a report on Online Dispute Resolution (ODR)?

a) IGIDR
b) NIPFP
c) NITI Aayog
d) None of the above

Answer: C

Explanation: NITI Aayog released a report on Online Dispute Resolution (ODR) namely ‘Designing the Future of Dispute Resolution: The ODR Policy Plan for India’, to scale dispute avoidance, containment and resolution online. The rollout of the stated recommendations in the report can help make India a world leader in using technology and innovation through Online Dispute Resolution (ODR) for effective access to justice for every individual.

Static Points:
NITI Aayog Chairman – Narendra Modi
NITI Aayog CEO – Amitabh Kant

Keep on visiting this site @ Freshersnow.com regularly to get Daily Current Affairs Quiz. In the above sections, we have provided the 6th December 2021 Current Affairs Quiz.