7th December 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

7th December 2021 Current Affairs Quiz

7th December 2021 Current Affairs Quiz: Hello Guys! Are you looking for the 7th December 2021 Current Affairs Quiz, then you are in the right place. In the below sections, we had provided the Current Affairs Quiz with the Answers along with the Explanation and Static Points. Grab this chance to gain more marks in the State Government Exams or any other Competitive Exams by preparing the Latest Current Affairs Quiz of 7th December 2021. Candidates can go through the below section to know more details about the 7th Dec 2021 Current Affairs Quiz. Bookmark this page to visit more often to get Daily Current Affairs Quiz.

★★ Current Affairs Quiz ★★

7th December 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

1) NMPB and CSIR-CIMAP Signed MoU to Promote the Production of Medicinal Plants of which city?

a) Pune
b) Lucknow
c) Hyderabad
d) Bengaluru

Answer: B

Explanation: The National Medicinal Plants Board (NMPB) and the Council of Scientific and Industrial Research-Central Institute of Medicinal and Aromatic Plants, (CSIR-CIMAP), Lucknow has signed an MoU for extending joint collaborative efforts to promote the production of quality planting material (QPM) of medicinal plants.

Static Points:
National Medicinal Plants Board (NMPB) Headquarters – New Delhi

CSIR-CIMAP Headquarters – Lucknow, Uttar Pradesh
Director – Dr Prabodh Kumar Trivedi

2) EAM S Jaishankar addresses the 5th Indian Ocean Conference in which country?

a) Iran
b) Kuwait
c) Abu Dhabi
d) Qatar

Answer: C

Explanation: The Union Minister Subrahmanyam Jaishankar, Ministry of External Affairs (EAM) visited Abu Dhabi, United Arab Emirates (UAE) to attend the 5th Indian Ocean Conference. External Affairs Minister Dr S Jaishankar has stressed the importance of respecting and facilitating freedom of navigation and overflight and unimpeded commerce in a globalised world. The conference is being organised by India Foundation in collaboration with the RSIS Singapore, Institute of National Security Studies (INSS), Sri Lanka, and the Emirates Centre for Strategic Studies and Research (ECSSR), UAE.

Static Points:
Abu Dhabi – is the capital of the United Arab Emirates (UAE)
Currency – UAE Dirham
President – Khalifa bin Zayed Al Nahyan
7 Emirates of the UAE – Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Umm Al Quwain, Ras Al Khaimah, and Fujairah

★★ Practice Free Mock Tests ★★

3) Who inaugurated a thought leadership forum on FinTech ‘InFinity Forum’?

a) Narendra Modi
b) Ram Nath Kovind
c) Aravind Kejriwal
d) Nirmala Sitharaman

Answer: A

Explanation: Prime Minister Narendra Modi virtually inaugurated a thought leadership forum on FinTech, ‘InFinity Forum’. The event was hosted by International Financial Services Centres Authority (IFSCA), under the aegis of the Government of India in collaboration with GIFT City and Bloomberg. Indonesia, South Africa and the United Kingdom were the partner countries in the 1st edition of the Forum.

Static Points:
Shri Narendra Modi – Prime Minister and also in charge of Ministry of Personnel, Public Grievances, & Pensions, Department of Atomic Energy, Department of Space, All important policy issues, and All other portfolios not allocated to any Minister.
Constituency – Varanasi, UP
International Financial Services Centres Authority (IFSCA) Headquarters – Gujarat

4) Which bank has launched the revised mobile banking app ‘mPay Delight’ for the Public?

a) HDFC Bank
b) Bank of Baroda
c) Punjab National Bank
d) J&K Bank

Answer: D

Explanation: To make daily transactions of its customers more secure and easier, J&K Bank launched its revised and refurbished Mobile Banking App ‘mPay Delight’ for the Public. R K Chhibber, Chairman and Managing Director(CMD) of Jammu & Kashmir(J&K) Bank launched its revised and refurbished mobile banking app for the public.

5) PNB Launched _____ an android app for differently-abled employees.

a) PNB Pride-CRMD module tool
b) PNB DAE Tool
c) Both a & b
d) None of the above

Answer: A

Explanation: Punjab National Bank (PNB) observed the International Day of Persons with Disabilities (IDPD) in a unique way by launching PNB Pride – CRMD Module Tool. Punjab National Bank (PNB) launched the PNB Pride-CRMD module tool, an android-based application for differently-abled employees to monitor and effectively follow up with the special mention account (SMA) borrowers.

Static Points:
International Day of Persons with Disabilities – 3rd December

Punjab National Bank CEO – SS Mallikarjuna Rao
Headquarters – New Delhi
Tagline – The Name You Can Bank Upon

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

6) Government Expands SCALE Committee with how many new members?

a) 5
b) 3
c) 7
d) 2

Answer: B

Explanation: Government Expands SCALE Committee with 3 new members. Currently, the 14-member Steering Committee for Advancing Local Value-Add and Exports (SCALE) committee is headed by former Mahindra CEO Pawan Goenka. The government has expanded the Steering Committee for Advancing Local Value-Add and Exports (SCALE committee) by adding three new members from different industries are Manish Sharma, Panasonic India Chairman and CEO, Vikram S Kirloskar, Toyota Kirloskar Vice-Chairman, and Jalaj Dani, Asian Paints co-promoter and Chairman Addverb Technologies.

7) Alka Upadhyaya, appointed as New Chairperson of which agency?

a) NHIDCL
b) IRCTC
c) NHAI
d) AAI

Answer: C

Explanation: The Centre has appointed Alka Upadhyaya as chairperson of the National Highways Authority of India (NHAI). Upadhyaya is a 1990-batch IAS officer of Madhya Pradesh cadre and is serving as Additional Secretary, Department of Rural Development.

Static Points:
National Highways Authority of India Headquarters – New Delhi

8) Who is the Brand Ambassador of Unix, an Indian Mobile Accessories manufacturing brand?

a) Jasprit Bumrah
b) Virat Kohli
c) Virender Sehwag
d) Rohit Sharma

Answer: A

Explanation: Indian Cricket Fast Bowler Jasprit Bumrah signs up as Unix Brand Ambassador- India’s home-grown mobile accessories brand. UNIX is a popular Indian brand that offers the latest and widest range of mobile accessories for your smartphones.

9) Aditya Birla Health Insurance Launches Activ Health Essential Plan for ____.

a) Children
b) Senior Citizens
c) Women
d) None of the above

Answer: B

Explanation: Aditya Birla Health Insurance has launched a new plan called Activ Health Essential special health needs of senior citizens. This plan will offer coverage from day one of chronic health management, along with optional benefits to waive off mandatory co-payment. The senior citizen plan also comes with counselling support and health coaching features that are so important for senior citizens.

Static Points:
Aditya Birla Health Insurance Co. Ltd. Headquarters – Mumbai, Maharashtra
Founder – Shiv Narain Birla

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

10)  Argentina beat Germany to lift 12th Men’s FIH Junior Hockey World Cup 2021 in which state?

a) Punjab
b) Gujarat
c) Assam
d) Odisha

Answer: D

Explanation: Argentina defeated the six-time champions Germany in the final to lift the FIH Men’s Junior Hockey World Cup 2021 in Bhubaneshwar, Odisha. This is their second Junior Men’s Hockey World Cup title. Argentina has become the only third team after Germany (six wins) and India (2001, 2016) to win multiple Junior Hockey WC titles.

Static Points:
Odisha Capital – Bhubaneswar
Odisha CM – Naveen Patnaik
Odisha Governor – Ganeshi Lal

FIH Men’s Junior Hockey World Cup 2021 Location – Kalinga Stadium in Bhubaneswar, Odisha

11) Padma Bhushan Award Sarada Menon, India’s 1st Woman Psychiatrist Passed Away at the age of ___.

a) 77
b) 89
c) 98
d) 102

Answer: C

Explanation: Sarada Menon, considered India’s first woman psychiatrist, passed away at the age of 98 at her home in Chennai. She has been a recipient of several awards, including the Padma Bhusan in 1992 for her work in the field of mental health.

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

12) When was Armed Forces Flag Day is observed?

a) 7th December
b) 4th December
c) 8th December
d) 3rd December

Answer: A

Explanation: The Armed Forces Flag Day or the Flag Day of India is a day dedicated to India towards the collection of funds from the people of India for the welfare of the Indian Armed Forces personnel. It has been observed annually in India on December 7 since 1949. The day is dedicated to raising funds from Indian citizens for the welfare of the Indian Army.

13) First Ship ‘Sandhayak’ under Survey Vessel (Large) project for Indian Navy launched in which state?

a) Gandhinagar, Gujarat
b) Dispur, Assam
c) Itanagar, Arunachal Pradesh
d) Kolkata, West Bengal

Answer: D

Explanation: Sandhayak, the first of the four Survey Vessels (Large) Projects being built for the Indian Navy was launched in Hooghly River of Kolkata, West Bengal in the presence of the Minister of State Ajay Bhatt, Ministry of Defence. These Vessels have been designed and developed by Defence Public Sector Undertaking (DPSU), Garden Reach Shipbuilders and Engineers (GRSE). It was launched by Smt Pushpa Bhatt, spouse of Ajay Bhatt, by chanting invocation from Atharva Veda.

Static Points:
Garden Reach Shipbuilders and Engineers Headquarters – Kolkata

★★ Practice English Questions & Answers ★★

14) Who won the second term as President during Gambia presidential election?

a) Adama Barrow
b) Yahya Jammeh
c) Alieu Momarr Njai
d) None of the above

Answer: A

Explanation: Adama Barrow has comfortably won a second term in The Gambia’s presidential election, with thousands of supporters celebrating and opponents disputing the results. Barrow garnered 53 per cent of the vote, according to results released by the Electoral Commission Chairman Alieu Momarr Njai. Adama Barrow’s assumption as President 5 years ago ended more than 20 years of the dictatorship of former dictator Yahya Jammeh.

Static Points:
Gambia – Country in West Africa
Capital – Banjul
Currency – Gambian dalasi

15) Paytm Partners with ____ to Offer Startup Toolkits for Entrepreneurs.

a) Google Cloud Platform
b) Amazon Web Services
c) Microsoft Azure
d) IBM Cloud

Answer: B

Explanation: Paytm will help entrepreneurs to grow businesses with payment, distribution, and growth solutions who are operating in India in the Amazon Web Services (AWS) Activate. Paytm, a leading digital ecosystem for consumers and merchants has partnered with Amazon Web Services (AWS) to offer Paytm Startup Toolkit with exclusive payment services to early-stage Indian startups.

Static Points:
Paytm Group CEO – Vijay Shekhar Sharma
Headquarters – Noida, Uttar Pradesh

Keep on visiting this site @ Freshersnow.com regularly to get Daily Current Affairs Quiz. In the above sections, we have provided the 7th December 2021 Current Affairs Quiz.