7th October 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

7th October 2021 Current Affairs Quiz

7th October 2021 Current Affairs Quiz: Are you in search of the 7th October 2021 Current Affairs Quiz? if yes then check this article. Candidates can get to know the Latest Current Affairs Quiz with Answers along with the Explanation from this article. Besides, the Daily Current Affairs Quiz helps the candidates to score more marks in the State Government Exams, Bank Exams, Entrance Exams. However, candidates can gather the 7th October 2021 Current Affairs Quiz from the below.

★★ Monthly Current Affairs Quiz ★★

7th October 2021 Current Affairs Quiz

1) Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann, and Giorgio Parisi were awarded Nobel Prize in which stream?

a) Mathematics
b) Physics
c) Medicine
d) Robotics

Answer: B

Explanation: The Nobel Prize in Physics 2021 was awarded “for groundbreaking contributions to our understanding of complex systems” with one half jointly to Syukuro Manabe and Klaus Hasselmann “for the physical modeling of Earth’s climate, quantifying variability and reliably predicting global warming” and the other half to Giorgio Parisi “for the discovery of the interplay of disorder and fluctuations in physical systems from atomic to planetary scales.

★★ Practice Free Mock Tests ★★

2) What is the military exercise that India and Sri Lanka hold in Ampara?

a) Ampara Ex
b) IndSri X21
c) Mitra Shakti
d) None of the above

Answer: C

Explanation: India and Sri Lanka will carry out a 12-day mega military exercise from 4th Oct to 15th Oct with a focus on enhancing counter-terror cooperation. The eighth edition of the ‘Mitra Shakti’ exercise will be conducted at Combat Training School in Sri Lanka’s Ampara.

3) Which city has become the first Indian city to use ropeway services in public transportation?

a) Noida
b) Kanpur
c) Lucknow
d) Varanasi

Answer: D

Explanation: Varanasi from Uttar Pradesh to Become First City in India to Use Ropeway Services for Public Transportation. As per the final alignment, the main terminus will be at the Cantt railway station while other stations will be at Sajan, Rathyatra, and Girjaghar (Godowlia) crossings.

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

4) With which country did Tax Inspectors Without Borders partner to launch the program in Seychelles?

a) India
b) Russia
c) Europe
d) Germany

Answer: A

Explanation: Tax Inspectors Without Borders launches program in Seychelles with India’s partnership. This program is expected to be of 12-month duration during which India, in collaboration with the TIWB Secretariat and support of the UNDP Country Office in Mauritius and Seychelles, aims to aid Seychelles in strengthening its tax administration by transferring technical know-how and skills to its tax auditors through sharing of best audit practices.

5) Who won the Meltwater Champions Chess Tour title?

a) Wesley So
b) Magnus Carlsen
c) Levon Aronian
d) Teimour Radjabov

Answer: B

Explanation: Magnus Carlsen wins first Meltwater Champions Chess Tour title. Magnus Carlsen has won the most viewed online chess event in history – the inaugural Meltwater Champions Chess Tour. Magnus Carlsen takes home $100,000 for winning the Finals with two matches to spare and the title of Tour Champion. The tour is scheduled to start on November 22, 2020, and last until October 4, 2021.

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

6) Prime Minister Narendra Modi inaugurated ‘Azadi@75′ what is the theme of the three-day event?

a) Azadi India
b) India Today
c) New Urban India
d) None of the above

Answer: C

Explanation: Prime Minister Narendra Modi inaugurated ‘Azadi@75 the Transforming Urban Landscape’ Conference-and-Expo in Lucknow at the Indira Gandhi Pratishthan as a part of Azadi@75 celebrations. The theme of the three-day event is “New Urban India”. It will culminate on October 07, 2021.

7) Mirabai Chanu and Bajrang Punia are brand ambassadors of which healthcare products?

a) Amrutanjan
b) Orgain protein shakes
c) NewGreens
d) All of the above

Answer: A

Explanation: Amrutanjan Healthcare has signed the Champions of Tokyo 2020 Olympic Games, Weightlifting Silver medalist Mirabai Chanu and Wrestling Bronze medalist Bajrang Punia, as brand ambassadors. They will endorse the company’s portfolio of Advanced Body pain management products which includes Back Pain Roll-On, Joint Muscle Spray, and Pain Patch.

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

8) On which day World Cotton Day was observed?

a) 1st October
b) 8th October
c) 6th October
d) 7th October

Answer: D

Explanation: It is observed on October 7 globally to provide an opportunity to recognise the importance of cotton worldwide. The objective behind celebrating World Cotton Day (WCD) is to spread awareness about cotton. The day highlights its role in generating employment and maintaining economic stability in least-developed countries. The theme of World Cotton Day 2021 is “Cotton for Good”.

9) PM distributes e-property cards to 1,71,000 beneficiaries in Madhya Pradesh under the of ____ scheme.

a) Survey of Villages
b) SVAMITVA
c) Technology in Village
d) Record of Rights

Answer: B

Explanation: Prime Minister Narendra Modi interacted with the beneficiaries of the Svamitva Scheme in Madhya Pradesh on October 06 via video conferencing. He also distributed e-property cards to 1,71,000 beneficiaries under the scheme on the occasion. It aims at the establishment of clear ownership of property in rural areas by mapping land parcels using drone technology.

★★ Practice English Questions & Answers ★★

10) Who is the MD of National Asset Reconstruction Company?

a) Sundar Pichai
b) BC Patnaik
c) PM Nair
d) Amitabh Chaudhry

Answer: C

Explanation: IBA, entrusted with the task of setting up the bad bank, has put a preliminary board for NARCL in place. The company has hired P.M. Nair, a stressed assets expert from the State Bank of India (SBI), as the managing director.

All the candidates are advised to keep checking our site @ Freshers Now to get all the latest news about the Current Affairs Quiz.