8th December 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

8th December 2021 Current Affairs Quiz

8th December 2021 Current Affairs Quiz: Are you are looking for the Latest Current Affairs Quiz of 8th December 2021? If so, check this article. In the below sections, we have provided the Latest Current Affairs of 8th December 2021. Grab this chance to score more marks in the section of Current Affairs in all state government organizations exams like IBPS, IDBI, RRB, or any other competitive Exams. We had given the Top 8th Dec 2021 Current Affairs Quiz in the below sessions along with the Explanation and Static Points. Bookmark (CTRL+D) this page to visit more often to get the Daily Current Affairs Bits.

★★ Current Affairs Quiz ★★

8th December 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

1) Who Launched the Swachh Technology Challenge for Entrepreneurial Skills in Waste Management Sector?

a) ministry of social justice and empowerment
b) Ministry of Housing and Urban Affairs
c) Ministry of Education
d) None of the above

Answer: B

Explanation: The Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA) launched the Swachh technology challenge, under the aegis of Swachh Bharat Mission ‘Urban 2.0 (SBM-U 2.0)’, in New Delhi. The Joint Secretary, MoHUA, presented the outline and guidelines for conducting the challenge in the cities. This Challenge, introduced as part of Azadi@75 Swachh Survekshan 2022, the world’s largest urban cleanliness survey conducted by MoHUA, aims to create an enabling environment for promoting technological innovations in sanitation and waste management under SBM-U 2.0.

Static Points:
Minister of Housing and Urban Affairs and Minister of Petroleum and Natural Gas – Hardeep Singh Puri
Constituency – Uttar Pradesh, Rajya Sabha

2) who Launched ‘Shreshtha Yojana’ and National Fellowship Management and Grievance Redressal Portal?

a) Virendra Kumar
b) Dharmendra Pradhan
c) Hardeep Singh Puri
d) Anil Agarwal

Answer: A

Explanation: Virendra Kumar launched ‘ShreshthaYojna’ and National Fellowship Management and Grievance redressal Portal. On the occasion of the Mahaparinirvana Diwas 2021, Union Minister for Social Justice and Empowerment, Dr Virendra Kumar participated in the event organised by Dr Ambedkar Foundation at Dr Ambedkar International Center, New Delhi campus and launched the ‘Shreshtha Yojna’ and National Fellowship Management and Grievance Redressal Portal during the event.

Static Points:
Union Minister for Social Justice and Empowerment – Virendra Kumar
Constituency- Tikamgarh, Madhya Pradesh

3) ____ chooses Intellect Wealth Qube for its digital wealth management transformation.

a) State Bank of India
b) Reserve Bank of India
c) Asian Development Bank
d) Central Bank of India

Answer: A

Explanation: State Bank of India (SBI) has chosen Intellect Wealth Qube, a digital wealth management suite, for its digital wealth management transformation agenda. The wealth management business is the bank’s biggest priority and its key task is to offer the best products across categories from leading fund houses giving their customers the flexibility to invest, transact and view their portfolio via net banking, mobile, and remote relationship model.

Static Points:
State Bank of India Chairperson – Dinesh Kumar Khara
Headquarters – Mumbai
Tagline – The Nation banks on us; Pure Banking Nothing Else; With you all the way

★★ Practice Free Mock Tests ★★

4) Shivalik SFB & Indiagold partner to Launch India’s 1st Loan Against ____.

a) Golden Money
b) Gold Home
c) Digital Gold
d) None of the above

Answer: C

Explanation: Shivalik Small Finance Bank (SSFB) announced a partnership with indiagold, an NCR-based Financial Technology company to launch India’s first Loan against Digital Gold. This agreement will enable customers to use their digital gold balance to avail of instant and digital loans up to Rs. 60,000 and also seamlessly access gold loans starting at a monthly interest of just 1%. To provide access to secure and affordable credit to the customers looking for quick liquidity against their gold assets.

Static Points:
Shivalik Small Finance Bank (SSFB) Headquarters – Saharanpur, Uttar Pradesh
CEO – Suveer Kumar Gupta
Tagline – A Bank For Your Welfare

5) President of the Russian ____ paid an official visit to India for 21st India–Russia Annual Summit.

a) Emmanuel Macron
b) Vladimir Putin
c) Justin Trudeau
d) Sergio Mattarella

Answer: B

Explanation: President of the Russian Federation, H.E. Mr Vladimir Putin, paid a working visit to New Delhi for the 21st India-Russia Annual summit with Prime Minister Shri Narendra Modi. President Putin was accompanied by a high-level delegation. Bilateral talks between Prime Minister Modi and President Putin were held in a warm and friendly atmosphere. The two leaders expressed satisfaction at the sustained progress in the ‘Special and Privileged Strategic Partnership’ between both countries despite the challenges posed by the Covid pandemic.

Static Points:
Russia Capital – Moscow
Russia Currency – Russian ruble
Russia PM – Mikhail Mishustin

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

6) 1st certified tokenization service for NTS to support tokenization of ____ cards.

a) Paytm
b) RuPay
c) Google pay
d) None of the above

Answer: B

Explanation: PayPhi, Phi Commerce’s API-first digital payments platform has become the first certified tokenization service for the National Payments Corporation of India (NPCI) to support the tokenization of RuPay cards. To enhance security, RBI has issued a set of guidelines to store sensitive customer information in the form of encrypted ‘token’. To comply with this guideline, NPCI announced the launch of the NPCI Tokenization system (NTS) to support the tokenization of cards as an alternative to storing card details with merchants, PayPhi.

Static Points:
NPCI – National Payments Corporation of India
Headquarters – Mumbai
MD & CEO – Dilip Asbe

7) Which medal did PV Sindhu Won at HSBC BWF World Tour Finals 2021?

a) Gold
b) Silver
c) Bronze
d) None of the above

Answer: B

Explanation: Indian badminton ace P V Sindhu settled for a silver medal at the BWF World Tour Finals 2021 after going down meekly against South Korean teen sensation An Seyoung in the summit. Sindhu, the reigning world champion and two-time Olympic medallist, could neither match the pace nor breach the defence of the world number six Korean, losing 16-21 12-21 in the 40-minute lop-sided clash.

8) Name the Indian-American mathematician who has been nominated by AMS for the 1st Ciprian Foias Award in Operator Theory.

a) Nikhil Srivastava
b) Satya Nadella
c) Ajay Bhatt
d) Shantanu Narayen

Answer: A

Explanation: Indian-American mathematician, Nikhil Srivastava, who teaches at the University of California, Berkeley along with Adam Marcus and Daniel Spielman was awarded the First Ciprian Foias Prize in Operator Theory by the American Mathematical Society (AMS).

Static Points:
US President – Joe Biden
Capital – Washington DC
Currency – US Dollar

9) Kazhuveli Wetland declared as 16th Bird Sanctuary for which state?

a) Gujarat
b) Tamil Nadu
c) Assam
d) Punjab

Answer: B

Explanation: The Tamil Nadu government has notified the Kazhuveli swamp/ wetland in Vanur and Marakkanam taluks of Villupuram district as Kazhuveli Wetland Birds Sanctuary – 16th bird sanctuary in the State. The sanctuary lies adjacent to the Bay of Bengal along the East coast of Tamil Nadu. The Sanctuary covers 13 villages in the Villupuram district. It covers 5,151.60 hectares of land in Vanur taluk and 3,027.25 hectares in Marakkanam taluks.

Static Points:
Tamil Nadu CM – MK Stalin
Tamil Nadu Capital – Chennai
Tamil Nadu Governor – RN Ravi

Popular Bird Sanctuaries of TN – Karaivetti, Sakkarakottai, Theerthangal, Melaselvanur-Keelaselvanur, Vaduvoor birds Sanctuary, and Others
Popular Wildlife Sanctuaries of TN – Sathyamangalam Tiger Reserve, Gangaikondan Spotted Deer Sanctuary, Cauvery North Wildlife Sanctuary, and Others

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

10) Ujjivan Small Finance Bank appoints ___ as MD & CEO for 3 years.

a) Hitendra Dave
b) Matam Venkata Rao
c) Ittira Davis
d) Masatsugu Asakawa

Answer: C

Explanation: Ujjivan Small Finance Bank appointed Ittira Davis as managing director (MD) and chief executive officer (CEO) of the bank for a period of three years. The appointment is subject to the approval of the members of the Bank and Reserve Bank of India (RBI). Ittira Davis has been with Ujjivan since 2015 and was previously CEO of Ujjivan Financial Services. His appointment as Director (Executive) will be for a period co-terminus with his tenure as MD and CEO.

Static Points:
Ujjivan Small Finance Bank – is an Indian small finance bank
Headquarters – Bengaluru
Tagline – Bharosa, Aake Bharose Par

11) Who is the author of a book titled ‘At Home In The Universe’ released Globally?

a) Amit Shah
b) Apoorva Kumar Singh
c) BK Madhur
d) Aravind Adiga

Answer: C

Explanation: An autobiography titled ‘At Home In The Universe’ by Bala Krishna Madhur was released by R.C. Sinha, IAS (Rtd), advisor to the Ministry of Road Development in Mumbai, Maharashtra. The book is published by Bookworld Enterprises of Mumbai. The book is the autobiography of B K Madhur, a former Chief Executive Officer at DHFL Property Services Ltd, and one of the key personalities in establishing Dewan Housing.

12) 2021 Davis Cup Finals title was clinched by which country after defeating Croatia?

a) Italy
b) Canada
c) Spain
d) Russia

Answer: D

Explanation: 2021 Davis Cup Finals, formerly known as World Group, was the highest level of Davis Cup competition in 2021.2020–21 Davis Cup was the 109th edition of the Davis Cup. It was held on indoor hard courts at three venues. The 2021 Davis Cup Finals title was clinched by Russia after defeating Croatia. It was Russia’s third Davis Cup title after 2002 and 2006. Russia won for the 1st time in 15 Years after its last victory in 2006.

Static Points:
Croatia – is a country at the crossroads of Central and Southeast Europe on the Adriatic Sea.
Capital – Zagreb
President – Zoran Milanovic
Currency – Croatian Kuna

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

13) Which Bank Partners with Flipkart to Offer Instant Overdraft Facility?

a) ICICI Bank
b) HDFC Bank
c) Yes Bank
d) HSBC Bank

Answer: A

Explanation: ICICI Bank will partner with Flipkart for the initiative which will help sellers to avail an overdraft (OD) from ICICI bank instantly in a process – from the application – to sanction to disbursement. The OD facility is enabled by Application Programming Interface (API) and the process from application to sanction to disbursement is completely digital.

Static Points:
ICICI Bank MD & CEO – Sandeep Bakhshi
Headquarters – Vadodara
Tagline – Hum hai na, Khayal Apka

14) Which bank Imposes Restrictions on Nagar Urban Co-operative Bank?

a) RBI
b) SBI
c) Yes Bank
d) HDFC Bank

Answer: A

Explanation: The Reserve Bank of India has put Nagar Urban Co-operative Bank, Ahmednagar, under directions. Deposit withdrawal will be restricted to ₹10,000 per depositor during the entire six months that the Bank will be under Directions, with effect from the close of business.

Static Points:
RBI Headquarters – Mumbai
RBI Governor – Shaktikanta Das
RBI Deputy Governor – Mahesh Kumar Jain, M. Rajeshwar Rao, Michael Patra and T. Rabi Shankar

★★ Practice English Questions & Answers ★★

15) ____ and NITI Aayog Releases the Waste-wise Cities- Best Practices in Municipal Solid Waste Management report.

a) International Council on Clean Transportation
b) Centre for Science and Environment
c) The Energy and Resources Institute
d) None of the above

Answer: B

Explanation: Niti Aayog and the Centre for Science and Environment (CSE) released “Waste-wise Cities: Best practices in municipal solid waste management,” a comprehensive knowledge repository of how Indian cities are managing their solid waste. India’s solid waste management sector has witnessed unparalleled growth in the last few years. The Swachh Bharat Mission Phase 2 is launched to further strengthen the efforts for a clean India. The report documents best practices from 28 cities in 15 states of India.

Static Points:
Centre for Science and Environment (CSE) Founder – Anil Agarwal
Headquarters – New Delhi

NITI Aayog Chairperson – Narendra Modi
Headquarters – New Delhi

Our team has provided the 8th December 2021 Current Affairs Quiz in the above sections. Keep on visiting this site @ Freshersnow.com on a regular basis to get Daily Current Affairs Quiz.