8th November 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

8th November 2021 Current Affairs Quiz

November 2021 Current Affairs Quiz: Hello Guys! Are you searching for Daily Current Affairs? if yes, check this article. We have provided the 8th November 2021 Current Affairs Quiz in the below sections. Candidates who are preparing for Central/ Govt. Exams or any other bank exams can gather the Latest Current Affairs Quiz along with the Answers and Explanations. Candidates are advised to go through this article and know about the 8th November 2021 Current Affairs Quiz.

★★ Monthly Current Affairs Quiz ★★

8th November 2021 Current Affairs Quiz

1) Which state Govt. has launched Mission Clean to curb illegal sand mining and liquor trade?

a) Odisha
b) Punjab
c) Assam
d) Kerala

Answer: B

Explanation: Punjab Chief Minister Charanjit Singh Channi announced the “Mission Clean” under which the State authorities will take up strict measures against illegal sand mining and liquor trade. Chairing a meeting of all the deputy commissioners and the district police chiefs, the Chief Minister ordered them to take strict action against unscrupulous elements indulging in illicit practices related to sand mining and liquor.

Static Points:
Punjab CM – Charanjit Singh Channi
Punjab Capital – Chandigarh
Punjab Governor – Banwarilal Purohit

★★ Practice Free Mock Tests ★★

2) Which social media company has shut down its facial recognition system?

a) Twitter
b) Instagram
c) Facebook
d) None of the above

Answer: C

Explanation: Newly rebranded internet giant Facebook Platforms Inc. announced late that it plans to shut down the Face Recognition system a technology it had introduced back in 2010 on its social media site Facebook. A report says that while Facebook plans to delete facial recognition templates by December this year.

Static Points:
New Name For Facebook – Meta
Facebook CEO: Mark Zuckerberg
Facebook Headquarters – United States

3) Haryana government provides 75% reservation to locals in private jobs to come into force from ___.

a) 15th November
b) 15th February
c) 15th December
d) 15th January

Answer: D

Explanation: The Haryana State Employment of Local Candidates Act 2020, which provides 75% reservation for those having state domicile in the state’s private sector, will come into force from January 15, according to a notification issued by the labour department.

Static Points:
Haryana CM – Manohar Lal Khattar
Haryana Capital – Chandigarh
Haryana Governor – Bandaru Dattatreya

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

4) India-France strategic dialogue held in Paris, which is co-chaired by ____.

a) Ajit Doval
b) Salman bin
c) George
d) Anshula Kant

Answer: A

Explanation: India and France have agreed to strengthen bilateral defence and security partnerships through enhanced intelligence and information-sharing, operational cooperation and bolstering mutual capabilities. The annual India-France Strategic Dialogue, co-chaired by NSA Ajit Doval.

Static Points:
Ajit Doval – Current National Security Advisor to the Prime Minister of India.

5) India’s Manu Bhaker & Iran Javad Foroughi won 10m air pistol mixed team gold, it was held in which country?

a) Germany
b) Poland
c) Italy
d) France

Answer: B

Explanation: Manu Bhaker in partnership with Olympic champion Javad Foroughi of Iran won the mixed air pistol gold in the President’s Cup shooting championship in Wroclaw, Poland. The Indo-Iranian team beat Mathilde Lamolle of France and Artem Chernousov of Russia 16-8 in the match for the gold.

Static Points:
Poland PM – Mateusz Morawiecki
Poland Capital – Warsaw
Poland Currency – Polish zloty

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

6) Who will receive the 2020’s Tenzing Norgay National Adventure Award?

a) Servesh Dhadwal and Amit Bisht
b) Amit Bisht and Surinder Singh
c) Surinder Singh and Servesh Dhadwal
d) None of the above

Answer: A

Explanation: “Indian Army’s Lieutenant Colonel Servesh Dhadwal and Colonel Amit Bisht have been awarded the Tenzing Norgay National Award 2020. Dhadwal has been awarded for his skydiving activities,”. Mr Bisht is posted as Principal in Nehru Institute of Mountaineering, Uttarakhand. The officer has scaled more than 20 unscaled and unnamed technical difficult peaks in India and abroad.

7) Which word was chosen as the Word of the Year 2021 by the Oxford Dictionary?

a) Vax
b) Unprecedented
c) Climate Emergency
d) Toxic

Answer: A

Explanation: The Oxford Dictionary has declared ‘Vax’ as the word of the year for the year 2021 due to its frequent usage throughout the year as medical breakthroughs happened around the world. According to a report into the language of vaccines by Oxford Languages, the word ‘vax’ had appeared more than 72 times by September than the same time last year.

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

8) How many Remote Sensing Satellites was launched by china using Long March-2D?

a) 10
b) 4
c) 7
d) 3

Answer: D

Explanation: China successfully launched three new remote-sensing satellites from the Xichang Satellite Launch Center in the country’s southwestern Sichuan Province at 11:00 a.m. (Beijing Time). The satellites (members of the Yaogan-35 family) were sent into orbit atop a Long March-2D carrier rocket.

Static Points:
China PM – Xi Jinping
China Capital – Beijing
China Currency – Renminbi
China and India Border Line – McMahon Line

9) Who has been appointed by the BCCI as the next coach of the Indian cricket team?

a) Virat Kohli
b) MS Dhoni
c) Rahul Dravid
d) Sourav Ganguly

Answer: C

Explanation: Rahul Dravid appointed as head coach of the Indian men’s cricket team has been appointed by the Board of Control for Cricket in India (BCCI). The BCCI appointed former India captain Rahul Dravid as the head coach of team India. He will take charge of the upcoming home series against New Zealand.

Static Points:
Rahul Dravid Test Debut – 1996
Rahul Dravid Played for – Karnataka, Scottish Saltires, Royal Challengers Bangalore, Rajasthan Royals, and Others

★★ Practice English Questions & Answers ★★

10) Which Indian state has topped the Public Affairs Index (PAI 2021)?

a) Kerala
b) Karnataka
c) Odisha
d) Assam

Answer: A

Explanation: Kerala ranked as the best-governed state in Public Affairs Index (PAI 2021). The Public Affairs Index (PAI) is a data-based framework that measures the quality of governance at the subnational level. The Public Affairs Index (PAI) is a data-based framework that measures the quality of governance at the subnational level and ranks the states of India on a Composite Index (CI).

Static Points:
Kerala CM – Pinarayi Vijayan
Kerala Capital – Thiruvananthapuram
Kerala Governor – Arif Mohammad Khan

Follow this site @ Freshersnow.com on a regular basis in order to get Latest Current Affairs Quiz.