9th December 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

9th December 2021 Current Affairs Quiz

9th December 2021 Current Affairs Quiz: Hello Guys! If you are looking for the Latest Current Affairs Quiz of 9th December 2021, then you are in the right place. Candidates can get the Top 9th Dec 2021 Current Affairs Quiz in the below sessions along with the Explanation and Static Points. Grab this chance to score more marks in the section of Current Affairs in Banking, SSC, Railways, UPSC Exams or any other competitive Exams. In the below sections, we have provided the Latest Current Affairs of 9th December 2021. Bookmark (CTRL+D) this page to visit more often to get the Daily Current Affairs Bits.

★★ Current Affairs Quiz ★★

9th December 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

1) India ranked as ____ most powerful country in Asia?

a) 3rd
b) 4th
c) 7th
d) 6th

Answer: B

Explanation: India is the 4th most powerful country in Asia with a score of 37.7, as per the Lowy Institute Asia Power Index 2021. As the fourth most powerful country in Asia, India again falls short of the major power threshold in 2021. Its overall score declined by two points compared to 2020. India is one of eighteen countries in the region to trend downward in its overall score in 2021.

Static Points:
The topmost powerful countries are:
United States – 82.2 Score
China – 74.6 Score
Japan – 38.7 Score

2) Who inaugurated the AIIMS, Fertilizer plant & ICMR centre in Uttar Pradesh?

a) Yogi Adithyanath
b) Narendra Modi
c) Mamata Banerjee
d) Ram Nath Kovind

Answer: B

Explanation: Prime Minister Narendra Modi inaugurated the All India Institute of Medical Sciences (AIIMS) in Gorakhpur, Uttar Pradesh. He also inaugurated a fertilizer plant and a new building of the Regional Medical Research Center of the Indian Council of Medical Research (ICMR) in Uttar Pradesh. According to Prime Minister Narendra Modi, drastic reduction in the cases of Japanese Encephalitis in the area and the growth of the medical infrastructure in the area. “With AIIMS and ICMR Centre, the fight against JE will gain new strength.

Static Points:
Uttar Pradesh CM – Yogi Adithyanath
Uttar Pradesh Capital – Lucknow
Uttar Pradesh Governor Anandiben Patel

PM Narendra Modi – Prime Minister and also in charge of Ministry of Personnel, Public Grievances, & Pensions, Department of Atomic Energy, Department of Space, All important policy issues.
Constituency – Varanasi, UP

3) Fitch Ratings cuts India’s FY22 GDP Growth Forecast to ____.

a) 7.7%
b) 12.1%
c) 8.4%
d) 10%

Answer: C

Explanation: Fitch Ratings cut India’s economic growth forecast to 8.4 per cent for the current fiscal year ending March 31, 2022, but raised GDP growth projection for the next financial year to 10.3 per cent. According to the rating agency, the economy staged a strong rebound in the second quarter of FY22 from the Delta variant-induced sharp contraction. The economy has contracted 4 per cent in the April-June quarter in FY22 over the fourth quarter of FY21.

Static Points:
Fitch Ratings President – Ian Linnell
Headquarters – New York, United States

★★ Practice Free Mock Tests ★★

4) Which company partnered with TA’ZIZ to form Chemical Production JV Named “TA’ZIZ EDC & PVC”?

a) IndianOil
b) Reliance Industries Ltd.
c) ONGC
d) None of the above

Answer: B

Explanation: Reliance Industries Ltd. (RIL), have agreed to set up ‘TA’ZIZ EDC & PVC’, a chemical production joint venture at the TA’ZIZ Industrial Chemicals Zone in Ruwais. The joint venture would construct and operate a Chlor-alkali, ethylene dichloride (EDC) and polyvinyl chloride (PVC) production facility. Both companies will invest more than $2 billion in a chemical production facility. These chemicals will be produced for the first time in the UAE.

Static Points:
Reliance Industries Limited CEO – Mukesh Ambani
Headquarters – Mumbai

5) _____ launches ‘e-Sawaari India e-bus Coalition’ in partnership with CESL & WRI India.

a) NITI Aayog
b) NDC
c) NIC
d) CVC

Answer: A

Explanation: NITI Aayog has launched the e-Sawaari India Electric Bus Coalition in partnership with Convergence Energy Service Limited (CESL) and World Resources Institute, India, (WRI India), and supported by Transformative Urban Mobility Initiative (TUMI). Through the e-Sawaari India Electric Bus Coalition, the central-, state-, and city-level government agencies, transit service providers, original equipment manufacturers (OEMs), financing institutions, and ancillary service providers will be able to share knowledge and their learnings on e-bus adoption in India.

Static Points:
NITI Aayog Chairperson – Shri Narendra Modi
Headquarters – New Delhi
Established – 1st January 2015

6) Who won the WTA Player of the Year for 2nd time?

a) Chris Evert
b) Martina Navratilova
c) Steffi Graf
d) Ashleigh Barty

Answer: D

Explanation: Ashleigh Barty won Women’s Tennis Association(WTA)’s Player of the Year for the second time in voting results. Barbora Krejcikova was selected as Most Improved Player and shared the Doubles Team of the Year award with Katerina Siniakova. She became the 5th woman to achieve this feat after Chris Evert, Martina Navratilova, Steffi Graf and Serena Williams. She won the tour leading 5 WTA Titles in 2021 including the 2021 Wimbledon Title, her 2nd career Grand Slam title.

Static Points:
Women’s Tennis Association(WTA) CEO – Steve Simon
Founder – Billie Jean King
Headquarters– Florida, United States

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

7) Who joins the joins Board of Advisors for International Institute for Democracy & Electoral Assistance (IDEA)?

a) Sushil Chandra
b) Sunil Arora
c) ‎TN Seshan
d) Anup Chandra Pandey

Answer: B

Explanation: Former Chief Election Commissioner of India Sunil Arora joined the Board of Advisors for International Institute for Democracy and Electoral Assistance (IDEA). Mr Arora has rich leadership experience, knowledge and skills to contribute significantly to the working of the International Institute.

Static Points:
IDEA Headquarter – Stockholm, Sweden.
Founded – 27 February 1995

8) _____ ranked 37th on Forbes’ 2021 World’s 100 most powerful women.

a) Roshni Nadar Malhotra
b) Kiran Mazumdar Shaw
c) Nirmala Sitharaman
d) Falguni Nayar

Answer: C

Explanation: Nirmala Sitharaman is ranked at 37th position, up from 41 last year. Finance Minister Nirmala Sitharaman has, for the third time in a row, made it to the Forbes’ rankings of 100 most powerful women in the world. Besides Sitharaman, the Indians who made it to the list include HCL Corporation CEO Roshni Nadar Malhotra (52); Biocon Executive Chairperson Kiran Mazumdar Shaw (72), and Nykaa Founder Falguni Nayar made her debut and was featured at number 88.

Static Points:
Nirmala Sitharaman – Minister of Finance and Corporate Affairs
Constituency – Karnataka, Rajya Sabha

9) Which country is among the most unequal countries, according to World Inequality Report?

a) India
b) Frace
c) China
d) Russia

Answer: A

Explanation: India stands out as a poor and very unequal country, with the top one per cent of the population holding more than one-fifth of the total national income in 2021 and the bottom half just 13 per cent, according to World Inequality Report. The ‘ World Inequality Report 2022’, has been authored by Lucas Chancel, co-director of the World Inequality Lab, and coordinated by several experts, including French economist Thomas Piketty.

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

10) Who Presented the ‘President’s Standard’ to Indian Navy’s 22nd Missile Vessels Squadron?

a) Narendra Modi
b) Ram Nath Kovind
c) Aravind Kejriwal
d) Nirmala Sitharaman

Answer: B

Explanation: President Ram Nath Kovind presented the President’s Standard award to the 22nd Missile Vessels Squadron of the Indian Navy at a ceremony held in the naval dockyard. The President’s Standard is the highest honour bestowed by the Supreme Commander of the Armed Forces to a military unit in recognition of the service rendered to the nation. The presentation of the Standard is a testimony to the exceptional service rendered by officers and sailors, past and present, of this squadron to our nation.

Static Points:
22nd Missile Vessel Squadron carried out – ‘Operation Trident’ and bombed Pakistan’s Karachi Port.
22nd Missile Vessel Squadron established in – Mumbai, Maharashtra

Ram Nath Kovind – 14th and current president of India
Constituency – Uttar Pradesh, Rajya Sabha

11) When was the International Anti-Corruption Day is observed?

a) 9th December
b) 10th December
c) 7th December
d) 8th December

Answer: A

Explanation: The International Anti-Corruption Day is observed to raise awareness and find newer ways to combat corruption. Society is largely affected by corruption and preventing it will help progress towards sustainable development goals and promote equity. The UN General Assembly (UNGA) adopted a convention against corruption on October 31, 2003. The same year, the UN General Assembly also designated December 9 as International Anti-Corruption Day to prevent corruption and raise awareness about the convention.

12) Which bank proposes to launch UPI-based payment products for feature phone users?

a) SBI
b) RBI
c) Canara Bank
d) Punjab National Bank

Answer: B

Explanation: The RBI is planning to come out with UPI-based payment products for feature phone users, which will be launched by leveraging innovative products from the central bank’s Regulatory Sandbox on retail payments. The central bank has also proposed to make the process flow for small value transactions simpler through a mechanism of ‘on-device’ wallet in UPI applications.

Static Points:
RBI Headquarters – Mumbai
RBI Governor – Shaktikanta Das
RBI Deputy Governor – Mahesh Kumar Jain, M. Rajeshwar Rao, Michael Patra and T. Rabi Shankar

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

13) India successfully test-fires vertical launch short-range surface-to-air missile from which coast?

a) Karnataka
b) Odisha
c) Delhi
d) Andhra Pradesh

Answer: B

Explanation: The Defence Research & Development Organisation (DRDO) successfully flight tested the Vertical Launch Short Range Surface-to-Air Missile from Integrated Test Range, Chandipur, off the coast of Odisha. The VL-SRSAM is indigenously designed and developed by Defence Research and Development Organisation (DRDO) for the Indian Navy. The test launch was monitored by senior officials of the DRDO and Indian Navy.

Static Points:
DRDO Chairman – G.Satheesh Reddy
Headquarters – New Delhi

14) What is the award name that was won by Nilmani Phukan & Damodar Mauzo?

a) Jnanpith Award
b) Padma Shri Award
c) Costa Book Award
d) Pulitzer Award

Answer: A

Explanation: Assamese poet Nilmani Phookan Jr has won the 56th Jnanpith Award, and Konkani novelist Damodar Mauzo has won the 57th Jnanpith Award. India’s highest literary award, the annual Jnanpith is bestowed on writers for “their outstanding contribution towards literature”. Damodar Mauzo is 77 years old, from Majorda, Goa has written many well-known books and his books have been translated into several Indian languages. Phookan is 90 years old from Guwahati, Assam and has won Sahitya Akademi and Padma Shri awards.

★★ Practice English Questions & Answers ★★

15) Which bank signs MoU with Liberty General to Boost Insurance Penetration?

a) AP Grameena Vikas Bank
b) Kerala Gramin Bank
c) Canara Bank
d) Karnataka Vikas Grameena Bank

Answer: D

Explanation: Karnataka Vikas Grameena Bank (KVGB), a regional rural bank headquartered in Dharwad, has signed a memorandum of understanding (MoU) with Liberty General Insurance for selling general insurance products through 629 branches of KVGB. The bank has consistently enhanced its portfolio to meet the diverse financial needs of its customers and an alliance in this regard is a step in that direction.

Static Points:
Chairman of KVGB – P Gopi Krishna
Headquarters – Dharwad

In the above sections, we have provided the 9th December 2021 Current Affairs Quiz. For Daily Current Affairs, follow this site @ Freshersnow.Com regularly.