9th November 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

9th November 2021 Current Affairs Quiz

9th November 2021 Current Affairs Quiz: If you are looking for a 9th November 2021 Current Affairs Quiz, then check this article. By referring to this article, candidates can get to know the Latest Current Affairs in the form of bits. Candidates can know what type of questions will be asked in the Current Affairs Exam by checking the below session. We have provided the Latest Current Affairs along with the Question, Answer, and Explanation. To gain more marks in Various State Government Exams, SSC, Banking Exams, and any other competitive exams, candidates must verify 4 to 5 months of the latest current affairs quiz. Check this page on a regular basis to get daily current affairs.

★★ Monthly Current Affairs Quiz ★★

9th November 2021 Current Affairs Quiz

1) How many people have been awarded in the field of Literature and Education in the 2021 Padma Awards?

a) 26
b) 27
c) 37
d) 17

Answer: A

Explanation: A total of 26 people have been awarded in the field of Literature and Education. This year, Padma Awards will be conferred to 119 recipients. The list comprises 7 Padma Vibhushan, 10 Padma Bhushan and 102 Padma Shri Awards. Of these, 29 of the awardees are women, 16 Posthumous awardees and 1 transgender awardee.

★★ Practice Free Mock Tests ★★

2) Which country is hosting the NSA-level regional dialogue on Afghanistan?

a) India
b) Russia
c) Italy
d) France

Answer: A

Explanation: India’s National Security Advisor Ajit Doval will hold bilateral talks with his counterparts from Uzbekistan and Tajikistan, ahead of the NSA-level dialogue that will be hosted by India on Afghanistan on November 10, 2021. The participating NSA’s will also jointly call upon Indian PM Narendra Modi.

Static Points:
PM Modi Constituency – Rajkot II
Largest City in India – Mumbai

3) How many countries are part of the Powering Past Coal Alliance (PPCA)?

a) 48
b) 57
c) 37
d) 78

Answer: A

Explanation: The new members of the Powering Past Coal Alliance (PPCA), which include Ukraine, Poland and Singapore, bring the total number of national governments involved to 48. Coal, which fuels more than a third of the energy consumed worldwide, is the single biggest contributor to climate change.

Static Points:
Powering Past Coal Alliance – The International environmental organization

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

4) Indian Air Force (IAF) and ____ has launched a smart anti-airfield weapon.

a) ONGC
b) ISRO
c) DRDO
d) None of the above

Answer: C

Explanation: The Indian Air Force (IAF) and the Defence Research & Development Organisation (DRDO) carried out flight tests of an indigenously developed smart anti-airfield weapon. In both the tests, the intended target was hit with high accuracy. The system is designed for a maximum range of 100 kilometres.

Static Points:
DRDO Chairperson – G Satheesh Reddy
DRDO Headquarters – New Delhi
Indian Air Force Headquarters – New Delhi

5) Astronaut Wang Yaping became the first woman to walk in space, she is from which country?

a) South Korea
b) Japan
c) China
d) Thailand

Answer: C

Explanation: Astronaut Wang Yaping became the first woman to walk in space after she took part in Shenzhou-13 mission’s first extravehicular activity with mission commander Zhai Zhigang. Astronaut Wang Yaping, a crewmember of China’s Shenzhou-13 mission, became the first woman from the country to walk in space.

Static Points:
China PM – Xi Jinping
China Capital – Beijing
China Currency – Renminbi
China and India Border Line – McMahon Line

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

6) When was Legal Services Day is observed?

a) 6th November
b) 7th November
c) 8th November
d) 9th November

Answer: D

Explanation: National Legal Services Day is marked across the country annually on 9 November. The day is observed to commemorate the enactment of the Legal Services Authorities Act and to create awareness about the various provisions related to the act.

7) IMD has issued an orange alert predicting very heavy rainfall in which city?

a) Dispur
b) Chennai
c) Bangalore
d) Lucknow

Answer: B

Explanation: The India Meteorological Department (IMD) has issued an orange alert for Chennai even as the city received record rainfall in 24 hours. Incessant rains led to massive flooding and waterlogging in Tamil Nadu’s capital.

Static Points:
Chennai Capital City in Tamil Nadu
Tamil Nadu CM – MK Stalin
Tamil Nadu Governor – RN Ravi

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

8) Which state has retained its position as top among 21 states in the LEADS 2021 Index?

a) Tamil Nadu
b) Punjab
c) Haryana
d) Gujarat

Answer: D

Explanation: No ranking was released last year due to the Covid-19 pandemic. Gujarat retained the top slot, amongst 21 States, on the logistics index chart, an indicator of the efficiency of logistical services necessary for promoting exports and economic growth, the release pointed out.

Static Points:
Gujarat CM – Bhupendrabhai Patel
Gujarat Capital – Gandhinagar
Gujarat Governor – Acharya Devvrat

9) Shri Ramayana Yatra Train began from which city?

a) Delhi
b) Assam
c) Gujarat
d) Karnataka

Answer: A

Explanation: Indian Railway Catering and Tourism Corporation (IRCTC) has commenced a first tour of the ‘Shri Ramayana Yatra’ train from Delhi, marking a gradual resumption of domestic tourism by trains in view of the improved Covid situation.

Static Points:
IRCTC Headquarters – New Delhi
Founder – Ministry of Railways
Ministry of Railways – Ashwini Vaishnaw

★★ Practice English Questions & Answers ★★

10) What is the rank of India in the Global Drug Policy Index 2021?

a) 18
b) 28
c) 30
d) 7

Answer: A

Explanation: The five lowest-ranking countries are Brazil, Uganda, Indonesia, Kenya, and Mexico. India’s rank is 18 out of 30 countries. It is a data-driven global analysis of drug policies and their implementation. It is composed of 75 indicators running across five broad dimensions of drug policy.

Hope that the above-given current affairs are helpful to the candidates. Keep on visiting this site @ Freshersnow.com for a daily Current Affairs Quiz.