9th October 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

9th October 2021 Current Affairs Quiz

9th October 2021 Current Affairs Quiz: Great News for the candidates who are looking for the 9th October 2021 Current Affairs Quiz. Here we had given the Latest 9th October 2021 Current Affairs Quiz with the Answers along with the Explanation. Candidates have to know that the Current Affairs Questions will be asked in the State Government Exams, Entrance Exams, Bank Exams. However, candidates can get Daily Current Affairs Quiz from our site @ Freshers Now.

★★ Monthly Current Affairs Quiz ★★

9th October 2021 Current Affairs Quiz

1) How many PSA oxygen plants were established under the PM Cares fund?

a) 32
b) 35
c) 44
d) 37

Answer: B

Explanation: Prime Minister Narendra Modi inaugurated 35 pressure swing adsorption (PSA) oxygen plants established under the PM CARES fund across 35 states and union territories in an event at AIIMS Rishikesh in Uttarakhand. With this, all districts of the country will now have commissioned PSA oxygen plants.

★★ Practice Free Mock Tests ★★

2) India’s economy South Asia’s largest is expected to grow by per cent in the FY22.

a) 8.3 %
b) 7.3 %
c) 9%
d) 6.7 %

Answer: A

Explanation: India’s economy, South Asia’s largest, is expected to grow by 8.3 per cent in the fiscal year 2021-22, aided by an increase in public investment and incentives to boost manufacturing,” the World Bank said in its update on South Asia, titled ‘Shifting Gears: Digitization and Services-led Development.’

3) Tata wins bid to buy Air India for ______ crores.

a) Rs.5,000
b) Rs.8,000
c) Rs.15,000
d) Rs.18,000

Answer: D

Explanation: Tata Sons will pay Rs 18,000 crore for the Maharaja, outbidding a consortium led by SpiceJet’s Ajay Singh who had bid Rs 15,100 crore. The transaction is expected to be close by end of December this year.

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

4) Who won the Nobel Prize in Literature 2021?

a) David MacMillan
b) Benjamin List
c) Abdulrazak Gurnah
d) John Bardeen

Answer: C

Explanation: The Nobel Prize in Literature 2021 was awarded to Abdulrazak Gurnah “for his uncompromising and compassionate penetration of the effects of colonialism and the fate of the refugee in the gulf between cultures and continents.”

5) On which day World Postal Day was observed?

a) 8th October
b) 10th October
c) 11th October
d) 6th October

Answer: B

Explanation: World Postal Day is celebrated on 9 October every year to raise awareness among people about the role of the postal sector for people and businesses every day. In 1874, the Universal Postal Union was established in Bern, Switzerland and its anniversary is declared as the World Postal Day by the Universal Postal Union Congress in Tokyo, Japan in 1969.

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

6) Who was the author of a book titled “Economist Gandhi”?

a) Samanth Subramanian
b) Deepa Anappara
c) Megha Majumdar
d) Jaithirth Rao

Answer: D

Explanation: Indian Entrepreneur and writer Jaithirth Rao, popularly known as Jerry Rao, has come out with a book on Mahatma Gandhi titled “Economist Gandhi: The Roots and the Relevance of the Political Economy of the Mahatma”. Jaithirth Rao is the founder and former CEO of the software company Mphasis.

7) From which state consignment of GI tagged sweet dish Mihidana is from?

a) Jharkhand
b) West Bengal
c) Bihar
d) Odisha

Answer: B

Explanation: The first consignment of GI tagged sweet dish Mihidana from West Bengal was exported to Bahrain. In an effort to promote indigenous & Geographical Identification (GI) tagged products, the first consignment of GI tagged sweet dish Mihidana sourced from Bardhaman, West Bengal has been exported to the Kingdom of Bahrain.

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

8) Which organization has released the State of Climate Services report 2021?

a) World Altocumulus Organization
b) Clean Air Task Force Organization
c) World Wide Fund for Nature
d) World Meteorological Organization

Answer: D

Explanation: The World Meteorological Organization (WMO) released the State of Climate Services report 2021. It focuses on Terrestrial Water Storage. India has recorded the highest loss in terrestrial water storage if the loss of water storage in Antarctica and Greenland is excluded.

9) Who is the brand ambassador of the Leading crypto asset trading platform CoinSwitch Kuber?

a) Sandeep Patil
b) Salman Khan
c) Ranveer Singh
d) Saina Nehwal

Answer: C

Explanation: Leading crypto asset trading platform CoinSwitch Kuber has roped in Bollywood actor Ranveer Singh as its first-ever brand ambassador. CoinSwitch Kuber claims to be India’s fastest growing crypto platform with a base of over 10 million users. CoinSwitch will work with the actor on highlighting the growing acceptance of crypto in India while enhancing crypto awareness and trust in this emerging asset class.

★★ Practice English Questions & Answers ★★

10) Who will serve as the commander of the Crew Dragon spacecraft and the Crew-3 mission?

a) Chari
b) Michael
c) Shivan
d) Shannon Walker

Answer: A

Explanation: Crew-3 is SpaceX’s fifth crewed flight to space and its fourth to the International Space Station. Indian-American Chari will serve as the commander of the Crew Dragon spacecraft and the Crew-3 mission. He also will serve as an Expedition 66 flight engineer aboard the station.

We hope all the candidates have gained complete information about the 9th October 2021 Current Affairs Quiz. And bookmark our site using Ctrl + D to get all the latest notifications.