ADP Logical Reasoning Questions and Answers For Freshers PDF Download

ADP Logical Reasoning Questions and Answers

ADP Logical Reasoning Questions and Answers PDF Download: Dear Freshers, in this article, we have clearly furnished the ADP Logical Reasoning Questions with Answers, Explanation. So, candidates can either download the ADP Logical Reasoning Questions and Answers PDF and prepare for the ADP Placement Test Offline. Go through the below given ADP Logical Reasoning Questions With Solutions to enhance your answering skills. Start preparing now itself with the given information. We as Freshers Now team provided the Model ADP Logical Reasoning Questions and Answers for Freshers in detail.

ADP Logical Reasoning Questions and Answers For Freshers

Number of Questions: 15 Questions
Time Duration: 15 Mins

Topics Questions asked (Approximately)
Classification 2-3 Questions
Coding and Decoding 2-4 Questions
Analytical Reasoning 1-3 Questions
Blood Relations 2-3 Questions
Analogy 3-5 Questions
Series Completion 2-4 Questions
Symbols and Notations 2-5 Questions
Statements and Arguments 3-4 Questions
Decision Making 2-3 Questions
Critical Reasoning 1-2 Questions

 

★★ You Can Also Check ★★
ADP Syllabus ADP Recruitment
ADP Placement Papers ADP Internship
Internship Jobs ADP Aptitude Questions and Answers
Aptitude Questions & Answers Reasoning Questions & Answers
Free Mock Tests Verbal Ability Questions & Answers
Tutorials Technical Quizzes
Placement Papers Walkins in India
IT Companies Syllabus Scholarships in India
Freshers Jobs Off Campus Drives

ADP Logical Reasoning Questions and Answers

1. A man is said to a lady, “Your mother’s husband’s sister is my aunt”. How is the lady related to to the man?

A. Sister
B. Mother
C. Daughter
D. Aunt

Answer – A. Sister

Explanation:
Lady’s mother,s husband – Father
Lady’s father’s sister – Aunt.
Hence lady is related as Sister to the man.

2. Venkatesh introduces Mounika as the daughter of the only son of my father’s wife. How is Mounika related to Venkatesh?

A. Mother
B. Sister
C. Daughter
D. Niece

Answer – C. Daughter

Explanation:
Only son of my father’s wife – My wife
Therefore, Mounika related as Daughter for Venkatesh.

3. Pointing to a photograph, Narendra said, “She is the mother of my son’s wife’s daughter”. How is Narendra related to a lady?

A. Son
B. Uncle
C. Father
D. Father – in – law

Answer – D. Father – in – law

Explanation:
Narendra’s son’s wife’s daughter – Narendra’s son’s daughter
Mother of a daughter of Narendra’s son – Wife of Narendra’s son
Hence Narendra is the father-in-law of the lady.

4. If in certain code SOFTWARE is written as TOGUXASE then in the same code how WEDNESDAY is written?

A. XEEMETEAZ
B. XEFOETEAZ
C. XEEOETEAZ
D. XEEOETEAY

Answer – C. XEEOETEAZ

Explanation:
If we observe carefully
All vowels are kept same and consonants are increased one step forward

5. Statement: Should there be a censor board for supervising advertisements issued by different companies?

Arguments:
I. Yes, on many occasions it has been witnessed that an advertisement has created a lot of debate by showing such scenes in the advertisement as being detrimental to our social fabric.
II. No, it is impractical to have censor boards for various purposes.

A. If the only argument I is strong
B. If only argument II is strong
C. If neither argument I nor II is strong
D. If both arguments I and II are strong

Answer – A. If the only argument I is strong

Explanation:
An argument I is strong as many times advertisements have objectionable content which created a lot of debate in the country. Argument II is weak as it is possible to have censor board for supervising advertisements.

6. Statement: Is it right to kill animals in the name of medical experiments?

Arguments:
I. Yes, they are available in abundance.
II. No, we favor non – violence in every field of life.

A. If neither argument I nor II is strong
B. If both arguments I and II are strong
C. If the only argument I is strong
D. If only argument II is strong

Answer – D. If only argument II is strong

Explanation:
An argument I is not strong as many animals are on the verge of extinction and our future generation may not be able to see them. Argument II is strong as killing animals for medical experiments is not the right thing.

7. Statement: Should India encourage exports, when most things are insufficient for internal use itself?

Arguments:
I. Yes. We have to earn foreign exchange to pay for our imports.
II. No. Even selective encouragement would lead to shortages.

A. The only argument I is strong
B. Only argument II is strong
C. Either I or II is strong
D. Neither I nor II is strong

Answer – A. The Only argument I is strong

Explanation:
If we observe the given statement and arguments, India can export only the surplus and that which can be saved after fulfilling its own needs, to pay for its imports. Encouragement to export cannot lead to shortages as it shall provide the resources for imports. So, the only argument I hold.

8. Statement: Should all the drugs patented and manufactured in Western countries be first tried out on a sample basis before giving license for sale to the general public in India?

Arguments:
I. Yes. Many such drugs require different doses and duration for the Indian population and hence it is necessary.
II. No. This is just not feasible and hence cannot be implemented.

A. Only argument II is strong
B. The only argument I is strong
C. Either I or II is strong
D. Neither I nor II is strong

Answer – B. The only argument I is strong

Explanation:
Clearly, the health of the citizens is an issue of major concern for the Government. So, a product like drugs must be first studied and tested in the Indian context before giving license for its sale. So, the only argument I hold strong.

9. Statement: Should colleges be given the status of a university in India?

Arguments:
I. Yes. Colleges are in a better position to assess the student’s performance and therefore the degrees will be more valid.
II. No. It is Utopian to think that there will not be nepotism and corruption in awarding degrees by colleges.

A. The only argument I is strong
B. Only argument II is strong
C. Either I or II is strong
D. Neither I nor II is strong

Answer – D. Neither I nor II is strong

Explanation:
Clearly, at the college level, all the students are assessed according to their performance in the University Exams and not on the basis of any criteria of more intimate dealing with the students. So, an argument I is vague. Also, at this level, the awarding of degrees is impartial and simply based on his performance. So, argument II also does not hold.

10. Statement: Should non-vegetarian food be totally banned in our country?

Arguments:
I. Yes. It is expensive and therefore it is beyond the means of most people in our country.
II. No. Nothing should be banned in a democratic country like ours.

A. The only argument I is strong
B. Only argument II is strong
C. Either I or II is strong
D. Neither I nor II is strong

Answer – B. Only argument II is strong

Explanation:
By analyzing the given statement and arguments, restriction on the diet of people will be denying them their basic human right. So, only argument II holds.

11. Ophthalmia: Eye:: Rickets:?

A. Kidney
B. Nose
C. Bone
D. Heart

Answer – C. Bone

Explanation:
As Ophthalmia is a disease of Eye
Similarly, Rickets is the disease of Bone.

12. Dress: Body:: Bangles:?

A. Glass
B. Lady
C. Beauty
D. Wrist

Answer – D. Wrist

Explanation:
As Dress is worn on Body
In the same way, Bangles are worn on Wrist.

13. Forest: Vivarium:: Sea: ?

A. Aquarium
B. Port site
C. Water
D. Fishery

Answer – A. Aquarium

Explanation:
Forest and Vivarium have the same meaning
As well as Sea and Aquarium have the same meaning.

14. Smoke: Pollution:: War:?

A. Victory
B. Treaty
C. Defeat
D. Destruction

Answer – D. Destruction

Explanation:
Smoke leads to Pollution
In the same way, War leads to Destruction.

15. Sea: Ship:: Road:?

A. Traffic
B. Travelers
C. Car
D. Journey

Answer – C. Car

Explanation:
As the means of transport in the Sea is Ship,
Similarly, the means of transport on the Road is Car.

ADP Logical Reasoning Questions and Answers PDF

ADP Logical Reasoning Questions and Answers – Important Links
To Download ADP Logical Reasoning Questions and Answers PDF Click Here

Join Freshers Now Social Media Channels: Click Here