AP Grama Sachivalayam General Studies Questions & Answers – Online Quiz

AP Grama Sachivalayam General Studies Questions & Answers

AP Grama Sachivalayam General Studies Questions & Answers | Online Quiz: Candidates who want to clear the AP Grama Sachivalayam Exam 2019 must refer to this page. Those who are eagerly searching for the AP Grama Sachivalayam General Studies Mock Test can easily go through this page for the details. On this page, we have provided the AP Grama Sachivalayam General Studies Online Test Q&A, the AP Grama Sachivalayam General Studies Free Mock Test. Aspirants need to include and practice the below provided AP Grama Sachivalayam General Studies Quiz during your exam preparation.

★★ Check AP Grama Sachivalayam English Questions & Answers ★★

AP Grama Sachivalayam General Studies Quiz | Questions & Answers

Well, we are here to provide you the frequently asked AP Grama Sachivalayam General Studies Questions & Answers. Then, it will be very easy for you to know the type of the AP Grama Sachivalayam General Studies Quiz and the structure of the General Studies section. Below we have furnished the AP Grama Sachivalayam General Studies Online Test Questions along with the appropriate Answers.

★ ★ Check AP Grama Sachivalayam Syllabus ★ ★

1. Which Ashokan pillar edict provides a list of animals and birds killing of which was prohibited?

A. Pillar edict V
B. Pillar edict VIII
C. Pillar edict XII
D. Pillar edict X

Answer: Option A

2. Who laid the foundation of the first independent Turkish kingdom in India?

A. Mohammad Qasim
B. Qutubuddin Aibak
C. Ghiasuddin Balban
D. Mohammad-bin-Tughlaq

Answer: Option B

3. Where was the first Engineering College of India located?

A. Bombay
B. Roorkee
C. Varanasi
D. Calcutta

Answer: Option B

4. The only Viceroy, who was assassinated in India was

A. Lord Attenborough
B. Lord Hardinge
C. Lord Mayo
D. Lord Northbrooke

Answer: Option C

★★ Check AP Grama Sachivalayam GK Questions & Answers ★★

5. State which of the following statements is incorrect:

A. A money bill deals with imposition, remission, alteration or regulation of tax
B. A money bill deals with regulation borrowing money or giving of any guarantee by the Government
C. A money bill deals with the money of the consolidated fund
D. A money bill is one which provides for the imposition of fines or fees.

Answer: Option D

6.  India has been hauled up in the World Trade Organization (WTO) by the developed nations on the question of on the question of

A. quantitative restrictions on imports
B. dispute over FDI
C. dispute over Balance of payments position
D. All the above

Answer: Option A

7. Heavy water is used as a coolant in nuclear reactors Heavy water is

A. Water-rich in minerals
B. Ozonized water
C. Water containing minerals of heavy metal
D. Water containing a heavy isotope of hydrogen

Answer: Option D

8. The technology which allows the user to ac- The technology which allows the user to access the Internet through the mobile phone
without using a modem or computer without using a modem or computer, is

A. PGRS
B. RPGS
C. SPGR
D. GRPS

Answer: Option D

9. If Russia is the largest weapons supplier to India, which of the following countries is the second-largest weapons supplier to India?

A. Sweden
B. USA
C. Israel
D. Norway

Answer: Option C

10. Consider the following statements:
Regional disparities in India are high and have been rising in recent years because:

1. There is persistent investment overtime only in Selectlocales
2. Some areas are agro climatically less conducive to the development
3. Some areas continue to face little or no agrarian transformation and the consequent lack of social and economic opportunities
4. Some areas have faced continuous political instability. Which of the above statements are correct?

A. 1,2 and 3
B. 1,2 and 4
C. 1,3 and 4
D. 2, 3 and 4

Answer: Option A

★★ Check AP Grama Sachivalayam Aptitude Questions & Answers ★★

11. The Union, State, and Concurrent powers are distributed as

A. 99 : 64 : 43
B. 92 : 69 : 54
C. 97 : 66 : 47
D. 94 : 65 : 47

Answer: Option C

12. In which state were the highest number of beneficiaries reported under the Pradhan MantriShram Yogi Maan-Dhan (PM- SYM) scheme?

A. Rajasthan
B. Uttar Pradesh
C. Haryana
D. Punjab

Answer: Option C

13. The Mansabdari system was introduced by?

A. Sher Shah
B. Akbar
C. Jehangir
D. Aurangazeb

Answer: Option B

14.  Consider the following statements

A. The Godavari Arch Bridge is the latest of the five bridges that span the Godavari River at Rajahmundry.
B. The bridge is located in two channels, the Kovvur channel, and the Rajahmundry the channel, and hence the bridge is also known as the Kovvur-Rajahmundry Bridge.

Which of the above statement/s is/are correct?

Answer: Option B

★★ Check AP Grama Sachivalayam Reasoning Questions & Answers ★★

15. The word “Secularism” was added to the preamble of the Constitution through?

A. 35th Amendment
B. 42nd Amendment
C. 49th Amendment
D. 29th Amendment

Answer: Option B

16: In which year was the Rail network started from Bombay to Thane?

A. 1853
B. 1942
C. 1871
D. 1902

Answer: Option A

AP Grama Sachivalayam General Studies Quiz | Questions & Answers

Candidates who want to know the frequently asked AP Grama Sachivalayam General Studies Question & Answers need to check this page. If you go through the AP Grama Sachivalayam General Studies Quiz, you can know the questions and then their answers too. Gain more knowledge over the topic so that you can clear the General Studies Section in the AP Grama Sachivalayam Exam 2019.

17. Which of the following city is known as ‘The City of Destiny’?

A. Nellore
B. Srikakulam
C. Godavari
D. Visakhapatnam

Answer: Option D.

18. The Christian Association of Bellary published the first Telugu journal. What is its name?

A. Satyasodhak
B. Satyadoota
C. Satyanveshi
D. Satyavani

Answer: Option B

★ ★ Check AP Grama Sachivalayam Previous Papers ★ ★

19. Which of the following is/ are cited by the scientists as evidence/pieces of evidence for the continued expansion of the universe?

  1. Detection of microwaves in space
  2. Observation of the redshift phenomenon in space
  3. Movement of asteroids in space
  4. The occurrence of supernova explosions in space

Select the correct answer using the codes given below:

A. 1 and 2
B. 2 only
C. 1, 3, and 4
D. None of the above can be cited as evidence

Answer: Option A

20. The nucleus of an atom consists of

A. Electrons and neutrons
B. Electrons and protons
C. Protons and neutrons
D. All of the above

Answer: Option C

21. Acarology is the study of

A. Fish
B. Agriculture
C. Mites
D. Whales and Dolphins

Answer: Option C

22. Which of the following terms is not used in the field of physics?

A. Latent heat
B. Nuclear fusion
C. Refractive index
D. Stock value

Answer: Option D

23. ‘OS’ computer abbreviation usually means?

A. Order of Significance
B. Open Software
C. Operating System
D. Optical Sensor

Answer: Option C

24. One Astronomical unit is the average distance between:

A. Earth and Sun
B. Jupiter and Sun
C. Earth and Moon
D. Pluto and Sun

Answer: Option A

25. Who of the following has been selected for the Ninth Pratibha Murthi Lifetime Achieve- the Ninth Pratibha Murthi Lifetime Achievement Award for 2000 by the Appajyosyulament Award for 2000 by the AppajyosyulaVishnubhotla Foundation of America Inc.?

A. P.V. Narasimha Rao
B. Juvvadi Goutama Rao
C. M.L. Narasimha Rao
D. C. Narayana Reddy

Answer: Option A

★ ★ AP Grama Sachivalayam Exam Dates ★ ★

General Studies Bits Video in Telugu

So, prepare with the above provided AP Grama Sachivalayam General Studies Quiz Q&A and include them in your AP Grama Sachivalayam Exam 2019. Also, subscribe to our Freshers Now page for the updates.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here