AP Grama Sachivalayam GK Questions and Answers | Online Quiz

AP Grama Sachivalayam GK Questions and Answers

AP Grama Sachivalayam GK Questions and Answers | Online Quiz: Candidates who are in search of the AP Grama Sachivalayam GK Questions and Answers can stay here. On this page, we have provided you the important AP Grama Sachivalayam GK Quiz Questions and Answers, AP Grama Sachivalayam GK Online Test, AP Grama Sachivalayam GK Mock Test, AP Grama Sachivalayam GK Free Mock Test Q&A to guide the participants who are going to attend the Andhra Pradesh Grama Sachivalayam Exam 2019. Go through this page and then prepare with the AP Grama Sachivalayam GK Questions and Answers which may be helpful during your preparation.



★ ★ Check AP Grama Sachivalayam Previous Papers ★ ★

AP Grama Sachivalayam GK Quiz Questions & Answers

To help you while preparing for the AP Grama Sachivalaym Exam 2019, we have provided the frequently asked General Knowledge Quiz Questions and Answers below. So, go through the below AP Grama Sachivalayam GK Free Mock Test Q&A. We have not only provided the AP Grama Sachivalayam GK Quiz but also they are furnished with appropriate answers, explanations.

1. First human heart transplant operation conducted by Dr. Christiaan Barnard on Louis Washkansky, was conducted in



A.1967
B.1968
C.1958
D.1922
Answer: Option A

Explanation:

Louis Washkansky is the first person in the world for human heart transplantation. But Washkansky died of double pneumonia eighteen days after the transplant because of a weakened immune system.

2. First China War was fought between

A.China and Britain
B.China and France
C.China and Egypt
D.China and Greek
Answer: Option A

Explanation: As the first First China War was fought between China and Britain in order to secure economic benefits from trade in china.

3. Guwahati High Court is the judicature of

A.Nagaland
B.Arunachal Pradesh
C.Assam
D.All of the above
Answer: Option D

Explanation: The administration of Guwahati High Court justice have power for all the judgment to all this seven states High Court of Assam, Nagaland, Meghalaya, Manipur, Tripura, Mizoram, and Arunachal Pradesh)

★ ★ Check AP Grama Sachivalayam Syllabus ★ ★

4. The swaraj party was formed by
A.Nehru
B.Tilak
C.Gandhiji
D.C.R.Das

Answer: Option D

5. Which of the following is a large blood vessel that carries blood away from the heart?

A. Vein
B. Artery
C. Capillary
D. Nerve

Answer: Option B

Explanation: As the pulmonary artery carries blood from the right side of the heart to the lungs to pick up a fresh supply of oxygen.

★★ Check AP Grama Sachivalayam Current Affairs Questions & Answers ★★

6. Name the Indian Railway’s Short film which bagged the ‘Rajat-Kamal’ award at the 66th National Film Awards for 2018.

A.Paroksh
B.Madhubani- The Station of Colours
C. The God Must Be Crazy
D.Half Ticket 2

Answer: Option B

Explanation: A short-film ‘Madhubani – The Station of Colours’, bagged the ‘Rajat-Kamal’ award at the 66th National Film Awards for 2018. The Madhubani railway station located in a remote part of Madhubani district of Bihar was earlier ranked as the country’s second most dirty railway station. It narrates the beautification of a remote railway station belonging to the East Central Railway (ECR).

7. Who among the following introduced the subsidiary alliance system in India?

A. Lord Clive
B. Lord Wellesley
C. Lord Cunningham
D. Lord Canning

Answer: Option B

Explanation: The doctrine of subsidiary alliance was introduced by Lord Wellesley, British Governor-General of India from 1798 to 1805. The Nizam of Hyderabad was the first to enter into such an alliance in 1798. Tipu Sultan of Mysore refused to do so, but after the British victory in the Fourth Anglo-Mysore War, Mysore was forced to become a subsidiary state in 1799. The Nawab of Awadh was the next to accept the Subsidiary Alliance, in 1801

8. Which country in the world hosted World Environment Day 2019?

A.France
B.United States
C.China
D.India
Answer: Option C

Explanation: China is the host country of the World Environment Day 2019.

9. NGT announced Rs. 1 lakh fine on violators for dumping e-waste around

A.Ramganga
B.Buriganga
C.Alaknanda
D.Brahmaputra
Answer: Option A

Explanation: The National Green Tribunal (NGT) announced anyone found dumping electronic waste(e-waste) on the banks of river Ramganga in Moradabad in Uttar Pradesh have to pay Rs one lakh as environment compensation.

10. The treaty which ushered in NATO was signed by the member nations at

A.Geneva
B.London
C.Paris
D.Washington
Answer: Option D

Explanation: Its member states agree to mutual defense in response to an attack by any external party. NATO’s headquarters are in Brussels, Belgium, one of the 28 member states across North America and Europe, the newest of which, Albania and Croatia, joined in April 2009.

★★ Check AP Grama Sachivalayam English Questions & Answers ★★

AP Grama Sachivalayam GK Online Test – Question & Answers

It is very important for all the candidates who had applied and are going to attend the Andhra Pradesh Grama Sachivalayam Exam 2019 to prepare with the AP Grama Sachivalayam GK Online Test Q&A. Here are the AP Grama Sachivalayam GK Free Mock Test Questions & Answers. More practice makes the person perfect and successful in the examination. So practice the given questions without fail.

11: The First Law Officer of the Government of India is the

A) Union Law Minister
B) Secretary, Ministry of Law
C) Attorney-General for India
D) Chief Justice of the Supreme Court

Answer: Option C

Explanation: Attorney-General for India is the first Law Officer of the Government of India. He is is the Indian government’s chief legal advisor and its primary lawyer in the Supreme Court of India. The Solicitor General of India is below the Attorney General for India, who is the secondary law officer of the country, assists the Attorney General, and is himself assisted by several Additional Solicitors General of India.

12: Right to property was removed from the list of Fundamental Rights during the rule of

A) Indhira Gandhi Government
B) Morarji Desai Government
C) Narasimha Rao Government
D) Vajpayee Government

Answer: Option B

13: Who was known as the ‘Father of Lok sabha’

A) Anantasayanam
B) Bashyam
C) Mavlankar
D) Zakir Hussain

Answer: Option C

14: By virtue of which Act, Diarchy was introduced in India

A) Indian Council Act, 1909
B) Government of India Act, 1919
C) Government of India Act, 1935
D) Indian Independence Act, 1947

Answer: Option B

15: Which of the following has no Skeleton at all?

A) Starfish
B) Sponge
C) Jellyfish
D) Silverfish

Answer: Option C

★★ Check AP Grama Sachivalayam Aptitude Questions & Answers ★★

AP Grama Sachivalayam GK Mock Test – Question & Answers

Also, continue this AP Grama Sachivalayam GK Mock Test Questions and Answers which gives you the important multiple options checking questions with solutions.

16: Which places are said to be the cathedral city of India?

A) Benaras
B) Kancheepuram
C) Madurai
D) Bhubaneswar

Answer: Option D

Explanation: Bhubaneswar, the capital city of the state Odisha in India, is called The Cathedral City of India and the Temple City of India. With Puri and Konark it forms the Golden Triangle, one of eastern India’s most visited destinations.

17: The famous Rock Garden is located in which city?

A) Jaipur
B) Simla
C) Lucknow
D) Chandigarh

Answer: Option D

Explanation: The famous Rock Garden which is also known as Nek Chand’s Rock Garden after its founder Nek Chand, a government official who started the garden secretly in his spare time in 1957 is in the city Chandigarh. The Rock Garden of Chandigarh is a sculpture garden in Chandigarh, India.

18: Which animal can create the loudest sound among any living creature?

A) Whale shark
B) Gibbon
C) Humpback Whales
D) Howler monkey

Answer: Option C

19: The largest and the oldest museum of India is located in the state/union territory of

A) New Delhi
B) West Bengal
C) Uttar Pradesh
D) Andhra Pradesh

Answer: Option B

20: In which of the following kinds of an organism is the phenomenon found wherein the female kills the male after copulation

A) Dragonfly
B) Honeybee
C) Spider
D) Pit viper

Answer: Option B

★★ You Can Also Check: AP Grama Sachivalayam Hall Ticket ★★

AP Grama Sachivalayam GK Free Mock Test – Question & Answers

The AP Grama Sachivalayam General Knowledge Mock Test Question and Answers are given below which serves chiefly as practice for future exams so that the aspirants are able to set a grade before the end of the term.

21: The world-famous ‘Khajuraho’ sculptures are located in

A) Gujarat
B) Madhya Pradesh
C) Orissa
D) Maharashtra

Answer: Option B

22: The International Rice Research Institute is located in

A) Thailand
B) Malaysia
C) Philippines
D) Indonesia

Answer: Option C

23: Name the bird that migrates from the north pole to the south pole and back?

A) Arctic tern
B) Swallow
C) Crane
D) Penguin

Answer: Option A

24: Which of the following is a Trans- Himalayan river?

A) Ganga
B) Yamuna
C) Indus
D) Ravi

Answer: Option C

Explanation: Two subgroups of Himalayan Rivers are Trans Himalayan Rivers and Himalayan Rivers.

Trans Himalayan Rivers: These rivers originate beyond the Himalayas. They are The Indus, The Sutlej, and The Brahmaputra Rivers.

Himalayan Rivers:
These are the rivers that originate from the Himalayas. They are The Ganga, The Yamuna, and their tributaries.

25: Pashmina shawl is made from the hair of

A) Sheep
B) Goat
C) Rabbit
D) Yak

Answer: Option B

★★ You Can Also Check: AP Grama Sachivalayam Exam Dates ★★

We hope that the above provided AP Grama Sachivalayam GK Quiz Questions & Answers are useful during your Online Exam preparation. Visit our website @ Freshers Now for more preparation regarding any government examination. Thank You!!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here