Capgemini Aptitude Questions and Answers For Freshers PDF Download

Capgemini Aptitude Questions and Answers

We have brought you up with the model Capgemini Aptitude Questions and Answers. In this post, we have provided the Capgemini Aptitude Questions and Answers For Freshers (2018, 2019 & 2020 Batches). Capgemini is the most reputed company in the IT sector. The hiring department of Capgemini is going to recruit candidates who have the complete skill set. Therefore, students can improve their knowledge by practicing Capgemini Aptitude Questions and Answers with Solutions. According to the Capgemini Exam Pattern, we have given you these Capgemini Aptitude Questions. So, you can save your time easily by practising the Capgemini Aptitude Questions and Answers.



You Can Also Check: Capgemini Off Campus Drives & Capgemini Placement Papers

Capgemini Aptitude Questions and Answers For Freshers 2018, 2019 & 2020 Passed outs

Number of Questions: 16 Questions
Time Allocated: 25 mins

TopicsQuestions asked (Approximately)
Averages2-4 Questions
Profit and Loss3-5 Questions
Time and Work2-4 Questions
Percentages2-3 Questions
Time and Distance1-3 Questions
Quadratic Equations3-5 Questions
Races and Games1-2 Questions
Mixtures and Allegations2-3 Questions
Simple Interest3-5 Questions
Compound Interest2-3 Questions
Simplification1-2 Questions
Areas2-5 Questions

In addition to these topics, you should learn the following topics such as Volume & surface area, Probability, Permutation, Mensuration, Pipes & Cisterns, Simple Equations, Ratio & Proportions, etc. Well, placing in a good company like Capgemini is very tough. It requires more hard work, which is gained by practicing these sample Capgemini Aptitude Questions and Answers with Explanation from this article. These model Capgemini Aptitude Questions and Answers are according to the test pattern so that it will be very helpful to you during the test preparation. It is very important for you all to learn and to practice thsoe Capgemini Aptitude Questions and Answers with Solutions.



Job Seekers, View More Freshers Jobs

Capgemini Aptitude Questions and Answers with Solutions

Every student goal is getting placed in an MNC company like Capgemini. You can able to fulfill your dream by practicing Capgemini Aptitude Questions and Answers. For the benefit of job aspirants, we have arranged Capgemini Aptitude Questions and Answers for Freshers in PDF format. Within a single click, candidates can directly check and download it for free. Therefore, kindly gather it and prepare for the Capgemini Written Test.

Download Capgemini Aptitude Questions and Answers in PDF Format

1. A shopkeeper gains 15% after allowing a discount of 20% on the market price of an article. Find his profit %, if the articles are sold at a market price allowing no discount?

A. 43.76%
B. 45%
C. 50%
D. 53.75%

Answer – A. 43.76%

Explanation:
Market price = Rs.100
SP = Rs.80, Discount = 20
Gain = 15%
CP = 80*100/115 = 69.56
Profit % = [100-69.56/69.56]*100
= 30.44*100/69.56
= 43.76%

2. Cost price of 80 notebooks is equal to the selling price of 65 notebooks. The gain or loss % is

A. 23%
B. 32%
C. 42%
D. 27%

Answer – A. 23%

Explanation:
% = [80 – 65/65]*100
= 15*100/65 = 1500/65
= 23.07 = 23% profit
Finally, the gain is 23%

3. Articles are marked at a price which gives a profit of 22%. After allowing a certain discount the profit reduced to half of the previous profit, then the discount % is

A. 7%
B. 10%
C. 12%
D. 9%

Answer – D. 9%

Explanation:
Cost Price (CP) = 100
Market Price (MP)= 122
Selling Price (SP) = 111
% of Discount (D) => 122 *(100-x)/100 = 111
122*(100-x) = 11100
12200-122x = 11100
12200-11100 = 122x
X = 1100/122 = 9.02 = 9%
Therefore, the discount is 9%

4. Ramesh lends Rs 50,000 of two of his friends. He gives Rs 30,000 to the first at 6% p.a. simple interest. He wants to make a profit of 10% on the whole. The simple interest rate at which he should lend the remaining sum of money to the second friend is

A. 11%
B. 17%
C. 8%
D. 16%

Answer – D.16%

Explanation:
S.I. on Rs 30000
=(30000×6×1)/100 = Rs. 1800
Profit to made on Rs 50000
= 50000×10/100=Rs 5000
S.I.on Rs.20000 = 5000-1800 = Rs.3200
Rate=(S.I.* 100)/(P * T)=(3200×100)/20000
=16% per annum

5. Vishal borrowed some money for one year at 8% per annum simple interest and after 18 months, he again borrowed the same money at a Simple Interest of 32% per annum. In both cases, he paid Rs.5452. Which of the following could be the amount that was borrowed by Hussain in each case if interest is paid half-yearly?

A. 4500
B. 4700
C. 3900
D. 4200

Answer – B. 4700

Explanation:
16% for 6 months
x = Borrowed money
Take x =100%
116% of x = 5452
x = 4700

6. Rakesh lent out a part of Rs. 38800 is lent out at 6% per six months. The rest of the amount is lent out at 5% per annum after one year. The ratio of interest after 3 years from the time when the first amount was lent is 5:4. Find the second part that was lent out at 5%.

A. 28500
B. 28800
C. 30080
D. 20500

Answer – B. 28800

Explanation:
First Part = x
[x * (0.06)*6] / (388800 – x)*0.05*2 = 5/4
1.44x = 19400 – 0.5x
x = 10000
Second Part = 38800 – 10000 = 28800
Hence the second part that was lent out at 5% = 28800

7. The cost of the Coal block varies directly with the square of its weight. The Coal block is divided into three parts whose weights are in the ratio of 5:6:7. If the Coal block is divided into three equal parts by weight then there would be further loss of Rs.7200. Then what is the actual cost of Coal Block?

A. 2332880
B. 3888000
C. 3960000
D. 1166400

Answer – D. 1166400

Explanation:
Cost = (5x)2+(6x)2+(7x)2 = 110×2
When weights equal = (6x)2+(6x)2+(6x)2 =108×2
Loss = 7200 = 110×2-108×2=2×2
x =60
Actual cost = (6x+6x+6x)2
(18*60)2 = 1166400
Therefore, the actual cost of Coal Block is 1166440.

8. There are 459 students in a hostel. If the number of students increased by 36, the expenses of the mess increased by Rs .81 Per day while the average expenditure per head reduced by 1. Find the original expenditure of the mess?

A. 7304
B. 7314
C. 7334
D. 7344

Answer – D. 7344

Explanation:
Total expenditure = 459x
36 students joined then total expenditure = 459x+81
average = 459x+81/495 = x-1
x = 16
original expenditure = 16*459 = 7344
Hence the original expenditure of the mess is 7344.

9. The average weight of 40 Students is 32. If the Heaviest and Lightest are excluded the average weight reduces by 1. If only the Heaviest is excluded then the average is 31. Then what is the weight of the Lightest?

A. 30
B. 31
C. 32
D. 33

Answer – 2. 31

Explanation:
40*32 = 1280
1280-H/39 = 31
H =71
1280-71- L/38 = 31
L = 31

10. M and N invested rupees 4000 and 5000 respectively in a business. M being an active partner will get rupee 50 every month extra for running the business. In a year if M receive a total of 800 rupees, then what will N get from the business.

A. 200
B. 300
C. 400
D. 250

Answer – D. 250

Explanation:
The ratio in which the profit will divide – 4:5.
M will get 50*12 = 600 rupees extra, so from business M got 200 rupees.
i.e (4/9)*P = 200, P = 450. So N will get 450 – 200 = 250 rupees

11. A Jar contains 30 liters mixture of Milk and Water in the ratio of x:y respectively. When 10 liters of the mixture is taken out and replaced it water, then the ratio becomes 2:3. Then what is the initial quantity of Milk in the Jar?

A. 18 Liter
B. 20 Liter
C. 12 Liter
D. 15 Liter

Answer – A. 18 Liter

Explanation:
x+y =30
(x-10*x/x+y)/ (y-10*y/(x+y) + 10) = 2/3
2x-4/3y = 20
x =18

12. A Jar contains 100 liters of Milk a thief stole 10 liters of Milk and replaced it with water. Next, he stole 20 liters of Milk and replaced it with water. Again he stole 25 liters of Milk and replaced with water. Then what is the quantity of water in the final mixture?

A. 55 Liter
B. 54 Liter
C. 50 Liter
D. 46 Liter

Answer – D. 46 Liter

Explanation:
According to the given data
Milk = 100*90/100*80/100*75/100 = 54
Water = 100-54 = 46

13. A Container contains ‘X’ Liters of Milk. A thief stole 50 Liters of Milk and replaced it with the same quantity of water. He repeated the same process further two times. And thus Milk in the container is only ‘X-122’ liters. Then what is the quantity of water in the final mixture?

A. 124 Liter
B. 128 Liter
C. 250 Liter
D. 122 Liter

Answer – D. 122 Liter

Explanation:
X-122 = X(1-50/X)³
X = 250 Liter
Milk = 250-122 = 128
Water = 122

14. The perimeter of a square is equal to twice the perimeter of a rectangle of length 10 cm and breadth 4 cm. What is the circumference of a semi-circle whose diameter is equal to the side of the square?

A. 46 cm
B. 36 cm
C. 38 cm
D. 23 cm

Answer – B. 36 cm

Explanation:
However, Perimeter of square = 2(l + b)
= 2 * 2(10 + 4) = 2 * 28 = 56 cm
Side of square = 56/4 = 14 cm
Radius of semi-circle = 14/2 = 7cm
Circumference of the semi-circle = 22/7 * 7 + 14 = 36 cm

15. The length of a rectangle is 3/5th of the side of a square. The radius of a circle is equal to the side of the square. The circumference of the circle is 132 cm. What is the area of the rectangle, if the breadth of the rectangle is 15 cm?

A. 112 cm²
B. 149 cm²
C. 189 cm²
D. 199 cm²

Answer – C. 189 cm²

Explanation:
The circumference of the circle = 132
2πR = 132; R = 21 cm
Side of square = 21 cm
Length of the rectangle = 3/5 * 21 = 63/5
Area of the rectangle = 63/5 * 15 = 189 cm²

16. Smallest side of a right-angled triangle is 13 cm less than the side of a square of perimeter 72 cm. Second largest side of the right-angled triangle is 2 cm less than the length of the rectangle of area 112 cm² and breadth 8 cm. What is the largest side of the right-angled triangle?

A. 20 cm
B. 12 cm
C. 10 cm
D. 13 cm

Answer – D. 13 cm

Explanation:
Side of square = 72/4 = 18 cm
Smallest size of the right-angled triangle = 18 – 13 = 5 cm
Length of rectangle = 112/8 = 14 cm
Second side of the right-angled triangle = 14 – 2 = 12 cm
Hypotenuse of the right-angled triangle = √(25 + 144) = 13cm

Capgemini Aptitude Questions and Answers PDF

To Download Capgemini Aptitude Questions and Answers in PDF – Click Here

Got all the Capgemini Aptitude Questions and Answers with Explanation for the test preparation from this article then, proceed further. For more updates, you can visit our site freshersnow.com. Thank You and All the Best for your Capgemini exam.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here