Cyient Aptitude Questions and Answers For Freshers PDF Download

Cyient Aptitude Questions and Answers

Cyient Aptitude Questions and Answers with Explanation PDF Download: Are you preparing for the Cyient Placement Test? If yes, then go through our page. We have clearly provided the Cyient Aptitude Questions and Answers For Freshers with a clear explanation. So, those who want to prepare for the Cyient Placement Test can now check this article. We have even provided the direct link for the Cyient Aptitude Questions and Answers For Freshers PDF Download to the end of our page. More and more practice gives you to improve your time management skills.

Cyient Aptitude Questions and Answers For Freshers

Number of Questions: 15 Questions
Time Duration: 15 Mins 

Topics Questions Asked (Approximately)
Averages 2-4 Questions
Profits & Loss 3-4 Questions
Percentages 2-4 Questions
Ratio and Proportion 3-5 Questions
Boats and Streams 1-2 Questions
Simple Interest 2-3 Questions
Compound Interest 2-4 Questions
Volumes 2-3 Questions
Partnership 3-6 Questions
Problems on Boats and Streams 1-3 Questions

 

★★ You Can Also Check ★★
Cyient Logical Reasoning Questions and Answers Cyient Verbal Ability Questions and Answers
Aptitude Questions & Answers Reasoning Questions & Answers
Free Mock Tests Verbal Ability Questions & Answers
Tutorials Technical Quizzes
Placement Papers Walkins in India
IT Companies Syllabus Scholarships in India
Freshers Jobs Off Campus Drives
Internship Jobs

Cyient Aptitude Questions and Answers in PDF Format

1. The cost price of 20 articles is the same as the selling price of x articles. If the profit is 25%, then the value of x is:

A. 15
B. 16
C. 18
D. 25

Answer – B. 16

Explanation:
Let Cost Price of each article be Rs.1
Given, C.P. of x articles = Rs. x.
S.P. of x articles = Rs. 20.
Profit = Rs. (20 – x).
((20 – x)/x) * 100 = 25
2000 – 100x = 25x
125x = 2000
Therefore, x = 16.

2. An article is sold at 25% profit. If the CP and the SP of the article are increased by Rs 60 and Rs 30 respectively, the profit% decreases by 15%. Find the cost price of the article.

A. Rs 190
B. Rs 240
C. Rs 285
D. Rs 305

Answer – B. Rs 240

Explanation:
CP = x
Then, SP = (125/100)*x = 5x/4
New CP = (x+60)
New SP = (5x/4 + 30)
New profit% = 25-15 = 10
So (5x/4 + 30) = (110/100) * (x+60)
Hence, x = 240

3. 5 kg of an article is bought at Rs 480, 1/3rd of it is sold at a profit of 20%. At what loss% should the remaining article be sold so that there is an overall profit of 3 1/3%?

A. 5%
B. 6.5%
C. 7%
D. 8.5%

Answer – A. 5%

Explanation:
Let the remaining 2/3rd be sold at x% loss
1/3(20) + 2/3(-x) = 3 1/3 [x% loss, so used – sign] 1/3(20) + 2/3(-x) = 10/3
Solve, x = 5%

4. In a certain store, the profit is 320% of the cost. If the cost increases by 25% but the selling price remains constant, approximately what percentage of the selling price is the profit?

A. 30%
B. 70%
C. 100%
D. 250%

Answer – B. 70%

Explanation:
Let Cost Price= Rs. 100. Then, Profit = Rs. 320
Selling Price = Rs. 420.
C.P. = 125% of Rs. 100 = Rs. 125
New S.P. = Rs. 420.
Profit = Rs. (420 – 125) = Rs. 295.
Therefore, Required percentage = 295/420 * 100% = 1475/21% = 70% (Approximate Percentage)

5. A and B invested rupees 4000 and 5000 respectively in a business. A being an active partner will get rupee 50 every month extra for running the business. In a year if A receives a total of 800 rupees, then what will B get from the business.

A. 200
B. 250
C. 300
D. 400

Answer – B. 250

Explanation:
The ratio in which the profit will divide – 4:5.
A will get 50*12 = 600 rupees extra
So, from business A got 200 rupees.
Then, (4/9)*P = 200, P = 450. So B will get 450 – 200 = 250 rupees

6. In a famous hotel, the rooms were numbered from 201 to 230, each room gives an earning of Rs. 5000 for the first fifteen days of a month and for the latter half, Rs. 3000 per room. Find the average income per room per day over the month?

A. 2000
B. 3000
C. 4000
D. 5000

Answer – C. 4000

Explanation:
Total number of rooms = 29
Average = [(5000 * 30 * 15) + (3000 * 30 * 15)]/(30*30)
Average earning per room = 4000

7. A and B undertake to do a piece of work for Rs. 450. A can do it in 20 days and B can do it in 40 days. With the help of C, they finish it in 8 days. How much should C be paid for his contribution?

A. Rs.50
B. Rs.60
C. Rs.90
D. Rs.180

Answer – D. Rs.180

Explanation:
A & B would have done 8/20 & 8/40 of the work respectively in 8 days.
Together they have done 3/5th of the work.
This implies that C has done 2/5th of the work.
Thus, C should be paid 2/5th of the amount, that is 450 × 2/5 = Rs. 180.

8. P and Q can do a piece of work in 40 days, Q and R can do it in 120 days. If Q alone can do it in 180 days, in how many days will P and R do it together?

A. 20 days
B. 25 days
C. 30 days
D. 45 days

Answer – D. 45 days

Explanation:
P + Q take 40 days.
Q alone takes 180 days.
P will take 1/40 – 1/180 = 7/360 ⇒ 360/7 days.
Q + R take 120 days.
Hence, R alone will take 1/120 – 1/180 = 1/360
It seems for 360 days.
Therefore, P & R together will take 7/360 + 1/360= 8/360 ⇒ 360/8 = 45
Therefore, it takes 45 days to complete the work.

9. 2 men and 3 women can together complete a piece of work in 4 days and 3 men and 2 women together can complete work in 3 days. In how many days 10 women will complete this work?

A. 6 days
B. 7 days
C. 9 days
D. 12 days

Answer – A. 6 days

Explanation:
Given that
2m + 3w = 4
3m + 2w = 3
So 4(2m + 3w) = 3(3m + 2w)
8m + 12w = 9m + 6w
6w = 1m
Given 2m + 3w = 4, so 2*(6w) + 3w = 4
Therefore, 15 women in 4 days
Hence, 10 women in (15*4)/10 = 6 days

10. 20 men can complete a piece of work in 14 days. 7 men started the work and after 20 days, 7 more men joined the work. In how many days the remaining work will be completed?

A. 5 days
B. 10 days
C. 15 days
D. 20 days

Answer – B. 10 days

Explanation:
Let (7+7) complete remaining work in x days. So
20*14 = 7*20 + 14*x
x = 10 days

11. A truck driving on a highway passed a man walking at the rate of 15km/hr in the same direction. He could see the truck for 2 minutes and up to 500 meters. Find the speed of the truck?

A. 27 km/hr
B. 30 km/hr
C. 32 km/hr
D. 42 km/hr

Answer – B. 30 km/hr

Explanation:
x-15=(500/120) *18/5
x=30

12. Varun traveled a distance of 50 km in 7 hrs. He traveled the distance partly on foot at 5 kmph and partly on a bicycle at 8 kmph. What is the distance that he traveled on foot?

A. 2 km
B. 5 km
C. 10 km
D. 18 km

Answer – C.10 km

Explanation:
x/5 + 50-x/8 =7
8x+250-5x = 7*40
3x+250 = 280
3x = 30
X = 30/3 = 10 km

13. The side of a square-shaped garden is 8√2. Find the maximum possible distance between any two corners

A. 15 meters
B. 16 meters
C. 17 meters
D. 18 meters

Answer – B. 16 meters

Explanation:
According to the given data
d = a√2
a = 8√2
d = 16 m

14. If the side of the square is increased by 30%, then how much % does its area get increased?

A. 49%
B. 59%
C. 69%
D. 79%

Answer – C. 69%

Explanation:
Area of the plot = 1.3 * 1.3 = 1.69 = 69%

15. The length of a rectangle is reduced by 30%. By what percent would the width have to be increased to maintain the original area?

A. 25%
B. 32.76%
C. 35.50%
D. 42.86%

Answer – D. 42.86%

Explanation:
Width = 30*100/100-30
= 3000/70 = 42.86%

Cyient Aptitude Questions and Answers – Important Links
To download Cyient Aptitude Questions and Answers in PDF Click Here

We hope you all have downloaded the Cyient Aptitude Questions and Answers PDF through the above link. So, keep on visiting our website @ FreshersNow.Com to know more information.


Join Freshers Now Social Media Channels: Click Here