Cyient Logical Reasoning Questions and Answers For Freshers PDF Download

Cyient Logical Reasoning Questions and Answers

Cyient Logical Reasoning Questions and Answers with Solutions: Are you surfing for Cyient Logical Reasoning Questions and Answers on various websites? If yes, then go through our page. We heard that many of you have applied for the Cyient Placement Test. Thus, we provided this article by keeping all those into consideration. Make sure that our team freshers now have given the Cyient Logical Reasoning Questions and Answers with Solutions. Also, you guys can find the link to download the Cyient Logical Reasoning Questions, Answers with Explanation PDF. So, start preparing for the test using the given information.

Cyient Logical Reasoning Questions and Answers For Freshers

Number of Questions: 15 Questions
Time Duration: 15 Mins

Topics Questions asked (Approximately)
Classification 1-3 Questions
Series 1-3 Questions
Coding and Decoding 2-3 Questions
Analytical Reasoning 2-4 Questions
Blood Relations 1-2 Questions
Analogy 3-6 Questions
Series Completion 2-4 Questions
Symbols and Notations 1-3 Questions
Statements and Arguments 3-5 Questions
Decision Making 2-5 Questions
Critical Reasoning 1-3 Questions

 

★★ You Can Also Check ★★
Cyient Verbal Ability Questions and Answers Cyient Aptitude Questions and Answers
Aptitude Questions & Answers Reasoning Questions & Answers
Free Mock Tests Verbal Ability Questions & Answers
Tutorials Technical Quizzes
Placement Papers Walkins in India
IT Companies Syllabus Scholarships in India
Freshers Jobs Off Campus Drives
Internship Jobs

Cyient Logical Reasoning Questions and Answers PDF

1. In a queue, P is seventeenth from the front while Q is nineteenth form the last. If R is twenty forth from the front and is exactly in the middle of P and Q. Then find the number of people in the queue.

A. 47
B. 48
C. 49
D. 50

Answer – C. 49

Explanation:
(16 people) P and Q (18 people).
Since R is exactly in the middle and also 24th from the front
So, a number of people between P and R are 6.
Similarly between R and Q is 6.
So total people = 16 + P + 6 +R + 6 + Q+ 18 = 49

2. In a row of students facing north, M is fifteenth from the left end and N is seventh from the right end. If they interchange their positions, N would be 17th from the right end. Find the number of students in the row.

A. 30
B. 31
C. 32
D. 33

Answer – B. 31

Explanation:
Initially, there are 14 students to the left of M and after changing the position
There are 16 students to the right of N so total students = 14 +16 +1 = 31

3. A is eight from the left end and B is sixteenth from the left end. C who is fourth to the right of A is sixth to the left of B. Find the total number of people in the row.

A. 33
B. 32
C. 31
D. 30

Answer – A. 33

Explanation:
According to the given information
(7 people) A * * * C * * * * * B (15 people) = 33

4. If the seventh day of the month is three days earlier than Friday what day will it be on the fifteenth day of the month?

A. Monday
B. Tuesday
C. Wednesday
D. Thursday

Answer – C. Wednesday

Explanation:
The seventh day of the month Tuesday – the Fourteenth day also
Therefore, the Fifteenth day will be Wednesday

5. On 8th May 1999, Saturday falls. What day of the week was it on 10th May 2000?

A. Wednesday
B. Saturday
C. Thursday
D. Monday

Answer – A. Wednesday

Explanation:
Given
8th May 1999 = Saturday
2000 = leap year 2 odd day
Hence, 8th May 2000 = Monday
Therefore, 10th May 2000 = Wednesday

6. If the day before yesterday was Thursday, When will Monday be?

A. Yesterday
B. Today
C. Tomorrow
D. Day after tomorrow

Answer – D. Day after tomorrow

Explanation:
By analyzing given information
Today will be Saturday then the day after tomorrow is Monday

7. Pointing to a photograph of a boy Chandu said, “He is the son of the only son of my mother.” How is Chandu related to that boy?

A. Brother
B. Uncle
C. Cousin
D. Father

Answer – D. Father

Explanation:
The boy in the photograph is the only son of Chandu.
Hence, Chandu is the father of a boy.

8. Introducing a woman, Swagath said, “She is the mother of the only daughter of my son.” How that woman is related to Swagath?

A. Daughter
B. Sister-in-law
C. Wife
D. Daughter-in-law

Answer – D. Daughter-in-law

Explanation:
The woman is the mother of Swagath’s granddaughter.
Therefore, the woman is the daughter-in-law of Swagath.

9. A is the mother of B; B is the sister of C; C is the father of D. How is A related to D?

A. Mother
B. Grandmother
C. Aunt
D. Data inadequate

Answer – B. Grandmother

Explanation:
A is the mother of B
B is the sister of C
C is the father of D.
Therefore, D is the nephew or niece of B and A is the grandmother of D.

10. Pointing to a girl Srikanth said, “She is the daughter of the only sister of my father.” How is Srikanth related to the girl?

A. Uncle
B. Cousin
C. Father
D. Grandfather

Answer – B. Cousin

Explanation:
The girl is the daughter of the sister of Srikanth’s father.
Hence, the girl is the cousin or Srikanth is the cousin of the girl.

11. Pointing to a girl in the photograph, Aravind said, “Her mother’s brother is the only son of my mother’s father.” How is the girl’s mother related to Aravind?

A. Mother
B. Sister
C. Aunt
D. Grandmother

Answer – C. Aunt

Explanation:
Only son of Aravind’s mother’s father — Aravind’s maternal uncle.
So, the girl’s maternal uncle is Aravind’s maternal uncle.
Thus, the girl’s mother is Aravind’s aunt.

12. Botany: Plants:: Cardiology:?

A. Liver
B. Kidney
C. Lungs
D. Heart

Answer – D. Heart

Explanation:
Botany is the study of plants while cardiology is the study of heart

13. Journey: Traveller:: Voyage:?

A. Warrior
B. Sailor
C. Driver
D. Pilot

Answer – B. Sailor

Explanation:
A Traveller undertakes Journey.
Similarly, Sailor undertakes Voyage

14. Afghanistan : Kabul :: Albania : ?

A. Tirana
B. Baku
C. Algiers
D. Luanda

Answer – A. Tirana

Explanation:
Kabul is the capital of Afghanistan
Tirana is the capital of Albania

15. Haiku: Poem:: Fable:?

A. Poet
B. Novel
C. Rhyme
D. Story

Answer – D. Story

Explanation:
Haiku is a type of poem
Fable is a type of story

Download Cyient Logical Reasoning Questions and Answers in PDF format

Cyient Logical Reasoning Questions and Answers
To Download Cyient Logical Reasoning Questions and Answers Click Here

Join Freshers Now Social Media Channels: Click Here