eLitmus Verbal Ability Questions and Answers For Freshers PDF Download

eLitmus Verbal Ability Questions and Answers

Dear Freshers, We have provided eLitmus Verbal Ability Questions and Answers in PDF format as well as in quiz format in this article. So we suggest candidates to practice the provided eLitmus aptitude questions in order to crack the eLitmus exam. All the eLitmus verbal ability questions are objective in nature. Most of the corporate companies prefer candidates who has good score in eLitmus verbal ability test.



Usually, verbal ability tests are conducted to assess the candidates proficiency in essential English language skills. The eLitmus test (pH test) is designed to be completed in 2 hours. There are total 60 questions from various sections which carries 600 marks. Please note that there is a negative marking approach in eLitmus exam. So it’s better not to answer unknown questions.

You Can Also Check: eLitmus Syllabus & eLitmus Previous Papers

eLitmus Verbal Ability Questions and Answers Topics

Number of Questions: 20 Questions



In the below table, we have provided the assumed eLitmus verbal ability questions topics which may come in the actual eLitmus exam. Also, we have provided approximate number of questions that may come from each chapter. But keep in mind that, this table is prepared based on students inputs who has completed their eLitmus exam.

TopicsQuestions asked( Approximately)
Synonyms2-7 Questions
Antonyms3-5 Questions
Fill in the Blanks2-4 Questions
Spotting Errors5-6 Questions
Substitution2-4 Questions
Identify the sentences3-5 Questions
Transformation1-3 Questions
Sentence Improvement3-5 Questions
Odd Words2-7 Questions
Joining Sentences2-5 Questions
Sentence Arrangement1-3 Questions
Tag Questions2-4 Questions

eLitmus Verbal Ability Quiz Questions with Answers

Below eLitmus verbal ability quiz consists of 20 questions. We suggest candidates to follow strict time lines while taking the test. So that it will improve your time management in the actual eLitmus exam.

Directions (Q. 1 – 5): Choose the Synonyms of the following words.

1. Gracious

A. Pretty
B. Clever
C. Pleasant
D. Present

Answer – C. Pleasant

Explanation:
Gracious means to be pleasant or considerate in social interactions.

2. Jovial

A. Incredulous
B. Merry
C. Revolting
D. Dizzy

Answer – B. Merry

Explanation:
Jovial means were good-humored or merry.

3. Loquacious

A. Talkative
B. Thirsty
C. Beautiful
D. Complicated

Answer – A. Talkative

Explanation:
Loquacious means are excessively talkative.

4. Educe

A. Demand
B. Elicit
C. Ideal
D. Unlawful

Answer – B. Elicit

Explanation:
Educe means to develop something potential or latent.
Moreover, Elicit means to draw out something hidden or latent.

5. Acrid

A. Mild
B. Pungent
C. Severe
D. Slight

Answer – B. Pungent

Explanation:
Acrid means sharp or pungent.

Direction (Q. 6 – 10): Choose the Antonyms of the following words.

6. Heartfelt

A. Unhealthy
B. Humorous
C. Loving
D. Insincere

Answer – D. Insincere

Explanation:
Heartfelt means expressing a genuine feeling or sincere.
Hence, Insincere is its opposite.

7. Rotund

A. Thin
B. Dull
C. Round
D. Unimportant

Answer – A. Thin

Explanation:
Rotund means rounded or plump.
Therefore, Thin is the opposite.

8. Erode

A. Diminish
B. Disappear
C. Improve
D. Vanish

Answer – C. Improve

Explanation:
Erode means to gradually wear away or deteriorate.
Therefore, improve is its antonym.

9. Wily

A. Twisted
B. Cunning
C. Irrational
D. Guileless

Answer – D. Guileless

Explanation:
The words wily means cunning and guileless are quite the opposite.

10. Stationary

A. Moving
B. Detached
C. Fixative
D. Attachable

Answer – A. Moving

Explanation:
The word stationary means fixed.
Therefore, moving is an antonym.

Direction (Q. 11 – 13): In each of the following questions, a word has been used in sentences in four different ways. Choose the option that word usage is grammatically wrong.

11. Local

A. the village has an excellent local bus service
B. the street was full of locals and tourists
C. the village has an excellent local bus service
D. I suppose this all feels pretty local to you

Answer – D. I suppose this all feels pretty local to you

Explanation:
Replace ‘local’ with ‘foreign’
Then, I suppose this all feels pretty foreign to you

12. Issue

A. savory smells began to issue from the kitchen
B. she devoted her whole adult life to the issue of deaf people
C. the committee has yet to meet to discuss the issue
D. licenses were issued indiscriminately to any company

Answer – B. she devoted her whole adult life to the issue of deaf people

Explanation:
Replace ‘issue’ with ‘cause’
she devoted her whole adult life to the cause of deaf people

13. Initiate

A. they Initiate their study with these words
B. he proposes to initiate discussions on planning procedures
C. she had been formally initiated into the movement
D. they were initiated into the mysteries of mathematics

Answer – A. they Initiate their study with these words

Explanation:
Replace ‘Initiate’ with ‘conclude’
they Initiate their study with these words

Direction (Q. 14 – 16): Word Analogy, Find the exact pair according to the given pair.

14. Parsing: Grammar

A. Paratrooping: Air force
B. Cleaning: House
C. Running: Health
D. Praying: God

Answer – A. Paratrooping: Air force

Explanation:
First is an essential part of the second.

15. Money: Transaction

A. Ideas: Exchange
B. Language: Conversation
C. Life: Death
D. Water: Drink

Answer – B. Language: Conversation

Explanation:
second is the process of exchange of the first.

16. East: Orient

A. North: Polar
B. South: Capricorn
C. West: Occident
D. North: tropic

Answer – C. West: Occident

Explanation:
Second is another name for the first.

Direction (Q. 17 – 20): Fill in the Blanks. Choose the word which exactly suits in blank and makes the sentence meaningful.

17. Of course, to occupy the White House, she will first have to ward off a stiff attack from___________Republican nominee Donald Trump, the fire-breathing property billionaire.

A. unconvincing
B. presumptive
C. harassing
D. unbelievable

Answer – B. presumptive

Explanation:
Presumptive – of the nature of a presumption
Presumed in the absence of further information.

18. If such a law comes into force there should no prizes for guessing which community will be targeted most, although anyone can potentially be____________by authorities.

A. harassed
B. naive
C. omitting
D. disfavor

Answer – A. harassed

Explanation:
Harassed -feeling or looking strained as a result of having too many demands made on one.

19. In the 1950s, most of the policies our Constitution enacted were to____________those aspects of our tradition that had made us weak.

A. combat
B. gratify
C. illiteracy
D. soothe

Answer – A. combat

Explanation:
Combat – fighting between armed forces

20. India has for thousands of years___________and worshipped all natural resources, flora, and fauna.

A. lassitude
B. revered
C. innocuous
D. backing

Answer – B. revered

Explanation:
Revered – feel deep respect

eLitmus Verbal Ability Questions and Answers PDF

You can download eLitmus verbal ability questions through the below provided link and prepare offline using the downloaded eLitmus questions and answers.

Download eLitmus Verbal Ability Questions and Answers: Click Here

All the best for your eLitmus exam. We suggest candidates to bookmark our website Freshersnow.com for latest updates about eLitmus verbal ability questions. In case of any doubts, you can comment your queries through the below comment box. We will revert with answers.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here