HCL Reasoning Questions and Answers with Explanation For Freshers PDF Download

HCL Reasoning Questions and Answers

HCL Reasoning Questions and Answers For Freshers: Good news to the students who are searching for preparation sites in order to find HCL sample/ Model reasoning questions. In this post we have provided HCL Reasoning Questions and Answers for Freshers (2020, 2019 and 2018 batches). Competitors can prepare HCL Reasoning Questions and Answers and understand the difficulty level of the questions asked in the exam from this section. However, the dream of every student is placing in a good company. Therefore, for the sake of aspirants, we have provided HCL Reasoning Questions and Answers with Explanation on this page. In order to secure more marks in the written test make a look at HCL Reasoning Questions and Answers.



Number of Questions: 15
Time Limit: 15 mins

TopicsQuestions asked( Approximately)
Analogy2-4 Questions
Classification3-5 Questions
Decision Making2-4 Questions
Statements and Arguments5-8 Questions
Statements and Assumptions2-5 Questions
Analytical Reasoning2-3 Questions

 

You Can Also Check: HCL Off Campus Recruitment & HCL Placement Papers

HCL Reasoning Questions and Answers with Explanation

In this competitive world, most of the students are struggling to get a good job. For the benefit of the candidates, we are introducing HCL Reasoning Questions and Solutions in this article. Therefore, applicants can practice HCL Reasoning Questions and Answers with Explanation in order to promote the next round of the selection process. Nowadays most of the MNC’s are looking for most skillful employees. Therefore, we have attached HCL Reasoning Questions and Answers for Freshers (2020, 2019 and 2018 batches).

HCL Logical Reasoning Questions and Solutions in PDF format

We all know that HCL is delivering their services in Technologies, Infosystems as well as Healthcare also. However, the higher authorities of HCL are conducting pool drives in order to fulfill various vacancies in certain fields. Therefore, students can practice HCL Reasoning Questions and Answers for Freshers from this page. Most of the companies are searching for dynamic and skillful candidates in order to recruit. Therefore, this is a valuable time to make you better by preparing HCL Logical Reasoning Questions and Answers in this section. Competitors can download HCL Reasoning Questions and Answers in PDF also. Now students can learn HCL Reasoning Questions and Solutions which were mentioned below.

Directions (Q 1 – 2): Read the given statements carefully and choose the correct option.

1. How many brothers does Baviera have?

I. Sheeba and mother of Bavitra has 3 children
II. Maha the grandmother of Bavitra has only one granddaughter.

A. If the data in statement I alone are sufficient
B. If the data in statement II alone are sufficient
C. If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer
D. If the data given in both I and II together are not sufficient
E. If the data in both the statements I and II together are necessary to answer

Answer – E. If the data in both the statements I and II together are necessary to answer

Explanation:
3 children => Baviera, 2 brothers

2. How many Daughters does Jaswanth have?

I. Mani and Kani are sisters of Thisya
II. Thisya’s mother is the wife of Jaswanth

A. If the data in statement I alone are sufficient
B. If the data in statement II alone are sufficient
C. If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer
D. If the data given in both I and II together are not sufficient
E. If the data in both the statements I and II together are necessary to answer

Answer – D. If the data given in both I and II together are not sufficient

Explanation: Thisya is either male or female

Directions (3 – 6): Study the following information arrangement carefully and answer the questions given below:

Q 4 N S E # K 7 Y $ C 8 3 P I T 6 % 9 H U 2 R J * V 5 W A 1 B D G

3. How many such vowels are there each of which is immediately followed by a symbol?

A. Four
B. Five
C. One
D. Three
E. None of these

Answer – C. One

Explanation:
E followed by #

4. How many such consonants are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by either a symbol or number but not immediately followed by a letter?

A. Six
B. Five
C. Four
D. Three
E. None of these

Answer – C. Four

Explanation:
K, Y, C, V

5. What will come in place of (?) based on the given series?
5A* JV2 UR9 %HT?

A. I63
B. A5J
C. PT8
D. C39
E. None of these

Answer – A. I63

Explanation:
See from the right side, start from 5, take to right and left leaving one. Therefore, by analyzing you will get 163.

6. If all the numbers are dropped from the arrangement, which of the following will be the twelfth from the right end of the above arrangement?

A. I
B. %
C. H
D. T
E. None of these

Answer – B. %

Explanation:
Q N S E # K Y $ C P I T % H U R J * V W A B D G
By Analyzing from the right end ” % ” is the 12th one.

7. Newness: Antiquity:: Novelty:?

A. Culture
B. Model
C. Oldness
D. Discovery

Answer – C. Oldness

Explanation: First word is an antonym of second

8. Connoisseur: Art:: Gourmet:?

A. Food
B. Drink
C. Flesh
D. Money

Answer – A. Food

Explanation: First has a taste of the second

9. Find the next number in the sequence:
3, 6, 9, 30, 117……

A. 192
B. 352
C. 388
D. 588

Answer – D. 588

Explanation:
3 * 1 + 3 = 6
6 * 2 – 3 = 9
9 * 3 + 3 = 30
30 * 4 – 3 = 117
117 * 5 + 3 = 588

10. KBJ, LCK, MDL, NEM, _____

A. OEP
B. OFN
C. MEN
D. PFQ

Answer –  B. OFN

Explanation:
This series is an alternating series in alphabetical order. The 2nd letters follow the order BCDEF. The 1st and 3rd letters are alphabetical beginning with K. The 3rd letter is repeated as the 1st letter in each subsequent 3-letter segment

14. Karuna is sitting 25th from the left end and Preeti is sitting 26th from the right end. Preeti is at 20th to the left of Karuna. What is the total number of students sitting in the row?

A. 28
B. 30
C. 21
D. 32
E. 26

Answer – B. 30

Explanation:
Karuna is 25th from the left end and Preeti is 20th to left of Karuna so Preeti is 5th from the left end and given 26th from the right end, so total = (5+26) – 1

15. In a class of 20 students, Shreya is 5 from the top and Annie is 7 ranks below Shreya. Find Annie’s rank from the bottom.

A. 3
B. 5
C. 6
D. 9
E. None of these

Answer – D. 9

Explanation:
Annie is 12 ranks from top, so from bottom = 20-12 + 1 = 9
Therefore, Annie’s rank from the bottom is 9.

To Download HCL Reasoning Questions and Answers in PDF: Click Here

We hope that students who are looking for HCL Reasoning Questions and Answers with Explanation have got the required information from this article. In case any quires, please drop a comment in below mentioned comment box. For more updates visit our site freshersnow.com. Thank You. All the Best for HCL exam.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here