HCL Technical Programming Questions and Answers For Freshers PDF Download

HCL Technical Questions and Answers

Students can practice HCL Technical Questions and Answers with Explanation from this page. However, competitors can solve the sample questions and test yourself by verifying HCL Technical Questions and Answers. By this type of practice, aspirants can assume the difficulty level of the test. Therefore, students should prepare HCL Technical Questions and Answers For Freshers and understand the way of asking of questions in the examination. Please note the students these are the sample HCL questions. No one can provide the exact questions. Because the questions vary from exam to exam.

You Can Also Check: HCL Off Campus Recruitment & HCL Placement Papers

HCL Technical Questions and Answers For Freshers (2018, 2019 and 2020 Batches)

Number of Questions: 15 Questions
Time Duration: 15 mins 

TopicsQuestions asked( Approximately)
HTML and CSS2-4 Questions
Java and C3-5 Questions
Operating Systems2-4 Questions
DBMS5-6 Questions
Computer Networks2-5 Questions

 


submit resume freshersnow

Most of the companies, especially MNC’s hire people based on their technical skills only. Therefore, students can improve their technical knowledge by practicing HCL Technical Questions and Solutions. For the sake of applicants, we have listed HCL Technical Questions and Answers For Freshers with proper explanation. Therefore, aspirants should practice each and every question without fail. Competitors can download HCL Technical Questions and Answers in PDF.

HCL Technical Questions and Answers with Explanation

1. In C, if you pass an array as an argument to a function, what actually gets passed?

A.The first element of the array
B.The base address of the array
C.Address of the last element of an array
D.Value of elements in an array

Answer – B. Base address of the array

Explanation:
When we pass an array as a function argument, the base address of the array will be passed.

2. What will happen if in a C program you assign a value to an array element whose subscript exceeds the size of an array?

A. The element will be set to 0.
B. The compiler would report an error.
C. The program may crash if some important data gets overwritten.
D. The array size would appropriately grow.

Answer – C. The program may crash if some important data gets overwritten

Explanation:
If the index of the array size is exceeded, the program will crash. But modern compilers will take care of this kind of errors.

3. What does the following declaration mean?

int (*ptr)[10];

A. ptr is a pointer to an array of 10 integers
B. ptr is an array of 10 integers
C. ptr is an array of pointers to 10 integers
D. ptr is a pointer to an array

Answer – A. ptr is a pointer to an array of 10 integers

Explanation: However, ptr is a pointer to an array of 10 integers

4. Which of the following is not an OOP language?

A. C
B. C++
C. Java
D. Python

Answer – Option A.

Explanation: C is not an object-oriented language

5. Which of the following is not a Script Programming language?

A. PHP
B. Ruby
C. Perl
D. JavaScript
E. None of the Above

Answer – E. None of the Above

Explanation: All the options are Script Programming Languages

6. Which of the following statements should be used to obtain a remainder after dividing 3.14 by 2.1?

A. rem = modf(3.14, 2.1);
B. rem = fmod(3.14, 2.1);
C. rem = 3.14 % 2.1;
D. Remainder cannot be obtain in floating point division.

Answer – B. rem = fmod(3.14, 2.1);

Explanation:
fmod(x,y) – Calculates x modulo y, the remainder of x/y.
This function is the same as the modulus operator. But fmod() performs floating point divisions.

7. Which of the following allows function overloading in C++?

A. Type
B. Number of arguments
C. Both (A) and (B)
D. None of these

Answer – C. Both (A) and (B)

Explanation:
Both type and number of arguments can be overloaded.

8. In C, if you pass an array as an argument to a function, what actually gets passed?

A. Value of elements in an array
B. The first element of the array
C. The base address of the array
D. Address of the last element of an array

Answer – C. Base address of the array

Explanation:
The statement ‘C’ is correct. When we pass an array as a function argument, the base address of the array will be passed.

9. Which of the following real-world scenarios would you associate with a stack data structure?

A. Piling up of chairs one above the other
B. People standing in a line to be serviced at a counter
C. Offer services based on the priority of the customer
D. All of the mentioned

Answer – A. Piling up of chairs one above the other

Explanation: Stack follows Last In First Out(LIFO) policy. Piling up of chairs one above the other is based on LIFO, people standing in a line is a queue and if the service is based on priority, then it can be associated with a priority queue.

10. What does ‘stack underflow’ refer to?

A. Accessing item from an undefined stack
B. Adding items to a full stack
C. Removing items from an empty stack
D. Index out of bounds exception

Answer – C. Removing items from an empty stack

Explanation: Removing items from an empty stack is termed as stack underflow.

11. What is the time complexity of pop() operation when the stack is implemented using an array?

A. O(1)
B. O(n)
C. O(log n)
D. O(n log n)

Answer – A. O(1)

Explanation: pop() accesses only one end of the structure, and hence constant time.

12. Which of the following is a true about Binary Trees

A. Every binary tree is either complete or full.
B. Every complete binary tree is also a full binary tree.
C. Every full binary tree is also a complete binary tree.
D. No binary tree is both complete and full.
E. None of the above

Answer: E. None of the above

Explanation: A full binary tree (sometimes a proper binary tree or 2-tree or strictly binary tree) is a tree in which every node other than the leaves has two children.

13. Database is generally __________

A. System-centered
B. User-centered
C. Company-centered
D. Data-centered

Answer – B. User-centered

Explanation: Database is user-centered. The perspective is that the user is always right. If there is a problem with the use of the system, the system is the problem, not the user.

14. A characteristic of an entity.

A. Relation
B. Attribute
C. Parameter
D. Constraint

Answer – B. Attribute

Explanation: An attribute is a characteristic of an entity. The association among the entities is described by the relationship.

15. The restrictions placed on the data.

A. Relation
B. Attribute
C. Parameter
D. Constraint

Answer – D. Constraint

Explanation: Constraint is a restriction that is placed on the data. The attribute is the characteristic and the relation describes the association.

To Download HCL Technical Questions and Answers in PDF – Click Here

We hope graduates who are eagerly waiting for HCL Technical Questions and Answers with Explanation have got the required information from this section. Therefore, competitors can follow our page freshersnow.com for more updates. Thank You. All the best for your HCL Exam.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here