IBM Verbal Ability Questions and Answers For Freshers PDF Download

IBM Verbal Ability / English Language Questions and Answers: Job Seekers who are applied for IBM placement drive, we are here to provide the sample IBM Verbal Ability Questions and Answers For Freshers (2018, 2019, 2020 Batches). By practicing the provided IBM English model questions, candidates can score maximum marks in the exam. Our page helps you a lot by providing IBM Verbal Ability questions and answers with solutions. Therefore, aspirants can prepare all the IBM English questions mentioned in this article. By practicing of IBM English Language Questions and Answers, aspirants can experience the difficulty level of questions may ask in the exam. For the sake of applicants, we have provided IBM Verbal Ability Questions and Answers in PDF format also. Therefore, students can download for free of cost.



You can also check: IBM Off Campus Recruitment & IBM Placement Questions

IBM English Language Questions and Answers

Number of Questions: 22 Questions
Allotted Time: 20 mins



TopicsQuestions asked (Approximately)
Fill in the Blanks5-6 Questions
Sentence Correction3-5 Questions
Synonyms5-8 Questions
Antonyms5-8 Questions
Active and Passive Voice5-8 Questions
Spotting Error2-4 Questions
Idioms and Phrases5-8 Questions
Sentence Completion5-6 Questions

 

IBM Verbal Ability Questions and Answers with Explanation

Directions (Q 1 – 5): Choose the Synonyms of the following words

1. Imposture

A. Charlatan
B. Deception
C. Commensurate
D. Claim

Answer – A. Charlatan
Explanation:
Imposture – An instance of pretending to be someone else in order to deceive others.

2. Predilection

A. Ignorance
B. Antipathy
C. Preference
D. Procrastination

Answer – C. Preference
Explanation:
Predilection – a preference or special liking for something; a bias in favor of something.

3. Sacrosanct

A. Indifferent
B. Voluble
C. Ineffable
D. Inviolable

Answer – D. Inviolable
Explanation:
Sacrosanct – something which is regarded as too important or valuable to be interfered with.

4. Eccentric

A. Usual
B. Introvert
C. Extraordinary
D. Unconventional

Answer – D. Unconventional
Explanation:
Eccentric – unconventional or slightly strange often relating to a person’s behavior

5. Predilection

A. Ignorance
B. Dissonance
C. Antipathy
D. Preference

Answer – D. Preference
Explanation:
Predilection – a preference or special liking for something; a bias in favor of something

Directions (Q 6 – 10): Choose the Antonyms of the following words

6. Veteran

A. Novice
B. Bounteous
C. Exuberant
D. Modernistic

Answer – A. Novice
Explanation: Veteran – a person who has had long experience in a particular field. where
Novice – a person new to and inexperienced in a job or situation.

7. Fiendish

A. Illiberal
B. Wicked
C. Friendly
D. Simplify

Answer – C. Friendly
Explanation: Fiendish – extremely cruel or unpleasant.
Friendly – kind and pleasant

8. Opulence

A. Critical
B. Finicky
C. Poverty
D. Funky

Answer – C. Poverty
Explanation: Opulence – great wealth or luxuriousness.
Poverty – Very Poor

9. Wane

A. Decrease
B. Decline
C. Deteriorate
D. Revive

Answer – D. Revive
Explanation: Revive – restore to life or consciousness.

10. Parochial

A. Repugnant
B. Conservative
C. Repine
D. Global

Answer – D. Global
Explanation: Parochial – having a limited or narrow outlook or scope.
Global – relating to the whole world; worldwide.

Questions (11 – 15): Choose the correct option and Fill in the Blanks

11. We are now trying to repurpose that suitcase, so that it can also enable the diagnosis of_____________fever and tuberculosis, further revolutionizing disease_____________in poor and rural communities.

A. typhoid, surveillance
B. detract, durable
C. utter, inactive
D. diminish, lethargic

Answer – A. typhoid, surveillance
Explanation:
typhoid – an infectious bacterial fever with an eruption of red spots on the chest and abdomen and severe intestinal irritation.
surveillance – close observation, especially of a suspected spy or criminal.

12. In the last one decade, along with many other___________ laws of colonial___________ , it has become extremely popular with our rulers.

A. disclaimer, friction
B. obedience, deviation
C. probity, an invention
D. draconian, vintage

Answer – D. draconian, vintage
Explanation:
draconian – excessively harsh and severe.
vintage – the year or place in which wine, especially wine of high quality, was produced.

13. When the legal process itself becomes the ___________, the slapping of sedition charges is an attempt to browbeat the protesters into ___________.

A. disavowal, defiance
B. punishment, submission
C. allegiance, combat
D. fidelity, contention

Answer – B. punishment, submission
Explanation:
punishment – the infliction or imposition of a penalty as retribution for an offense.
submission – the action of accepting or yielding to a superior force or to the will or authority of another person.

14. The ___________ of the Army in just about any political debate and its projection as the ideal to which every citizen should aspire towards is also an attempt to regiment the citizenry on the same ___________ lines.

A. resolution, unexpurgated
B. integrity, unabridged
C. conscientiousness, plenary
D. invocation, hierarchical

Answer – D. invocation, hierarchical
Explanation:
invocation – the action of invoking someone or something.
hierarchical – of the nature of a hierarchy; arranged in order of rank.

15. While the general methodology has become part of_____________economics, it is mostly_____________to academic research.

A. heterodox, incuriousness
B. equivocal, lassitude
C. ambiguous, indifference
D. orthodox, confined

Answer – D. orthodox, confined
Explanation:
orthodox – following or conforming to the traditional or generally accepted rules or beliefs of a religion, philosophy, or practice.
confined – restricted in area or volume; cramped.

Directions (Q 16 – 18): Choose the best option in the place of bold words for the purpose of Sentence Correction

16. He stared at the front, but got tired and dropped after as the race went on.

A. drop with
B. drop back
C. drop away
D. No correction required.

Answer – B. Drop back
Explanation: drop back is nothing but move towards the back of a group.

17. If I could chip on, there are a couple of issues I’d like to raise.

A. chip of
B. chip up
C. chip in
D. No correction required.

Answer – C. chip in
Explanation: Chip in – Contribute to a discussion.

18. The lecture was boring and my mind wandered off after ten minutes.

A. Waltz through
B. Wash down
C. wandered off
D. No correction required.

Answer – C. wandered off
Explanation: Wander off – Stop paying attention.

Directions (Q 19 – 20) Find the meaning of the bold words in the sentence

19. The moorland is devoid of interest except to grazing sheep.

A.sinker
B. plenary
C. replete
D. lacking

Answer – C. lacking
Explanation: devoid – entirely lacking or free from.

20. This zoogeographical realm includes Africa south of the Atlas Mountains.

A. province
B. alfresco
C. cognigent
D. farthest

Answer – A. province
Explanation: realm – a kingdom.

Directions ( Q 21 -22 ) Choose the pair that best represents a similar relationship to the one expressed in the original pair of words

21. PASTORAL: RURAL

A. metropolitan: urban
B. harvest: autumn
C. agrarian: benevolent
D. sleepy: nocturnal

Answer – A. metropolitan: urban
Explanation: Pastoral describes rural areas; metropolitan describes urban areas.

22. TAILOR: SUIT

A. edit: manuscript
B. scheme: agent
C. revise: writer
D. mention: opinion

Answer – A. edit: manuscript
Explanation: To tailor a suit is to alter it; to edit a manuscript is to alter it.

IBM Verbal Ability Questions PDF Download (Answers & Solutions)

To Download IBM Verbal Ability Questions and Answers in PDF – Click Here

We hope candidates who have visited this article have got the required information about IBM Verbal Ability Questions and Answers with Explanation. For more updates regarding placements, Please visit our site freshersnow.com. Thank You. All the Best for the IBM online exam.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here