IBPS Clerk General/ Financial Awareness Questions and Answers PDF Download (Mains)

IBPS General Financial Awareness Questions

IBPS Clerk Mains General/ Financial Awareness Questions and Answers PDF: Candidates who had applied for the IBPS Clerk vacancies, those candidates must check this page. Yes, on this page we had provided IBPS Clerk General Awareness Questions and Answers. So candidates can also take IBPS Clerk Financial Awareness Free Mock Test of your own. In IBPS Clerk Mains Written exam, IBPS Clerk General/ Financial Awareness contains 50 Questions Of 50 Marks. So all the aspirants must concentrate on the given IBPS Clerk Mains General Awareness Online Test Question and Answers. Also, aspirants must take IBPS Clerk (Mains) General/ Financial Awareness Quiz from the given questions.



You Can Also Check: ★ IBPS Clerk Syllabus

IBPS Clerk General/ Financial Awareness Questions and Answers | Mains Exam

In order to help all the IBPS Clerk vacancies applied aspirants, we had provided frequently asked General/ Financial Question Answers in this page. So candidates are advised to check the entire page while preparing for the IBPS Clerk Mains Exam. The given IBPS Clerk General/ Financial Awareness Mock Test Question and Answers, aspirants can easily score maximum marks and can easily select for the next process of selection.

IBPS Clerk General/ Financial Awareness Free Mock Test – Mains Exam

1. Which of the following teams won the Africa Cup Football championship final held in February 2012?



(A) Kenya

(B) Zambia

(C) South Africa

(D) Ivory Coast

(E) Ghana

Answer – Option C

2. In ABC analysis ‘A’ class consist of items having ________

(A) Accurate records

(B) Good records

(C) Minimal records

(D) No records

Answer – Option C

3. The symptom of large inventory accumulation in anticipation of price rise in the future will be indicated by

(A) Asset turnover ratio

(B) Working Capital turnover ratio

(C) Inventory turnover ratio

(D) All of the above

Answer – Option C

4. The comparison of financial data of the same time period of different organizations engaged in a similar business.

(A) Time series analysis

(B) Cross-sectional analysis

(C) Spatial data analysis

(D) None of the above

Answer – Option B

5. From the evolutionary point of view, which is the most primitive animal?

Answer – Turtle

6. The Tamil Nadu government has tied up with ————– software company to accelerate cloud technology adoption.

A. TCS

B. Google

C. HCL

D. Alphabet

E. Microsoft

Answer: (E) –  The partnership aims to reform the education sector, build tech capacity and enhance digital literacy across all levels. As a part of the agreement, Microsoft will adopt 7 schools identified by the government and train its teachers and students.

7. Which of the following country approves Permanent Residency for First Time?

(A) Morocco

(B) Saudi Arabia

(C) Dubai

(D) Kuwait

Answer – Option B

8. Eugenics is the study of

A. altering human beings by changing their genetic components

B. people of European origin

C. different races of mankind

D. genetic of plants

Answer – Option A

9. Which of the following countries has agreed to accept the payment of export of oil and petroleum products to India, in rupee terms instead of the dollar or any other currency?

(A) Kuwait

(B) UAE

(C) Iran

(D) Iraq

(E) Libya

Answer – Option C

10. Manganlal Shah has passed away recently. He was a famous —————–

A. Journalist

B. Politician

C. Writer

D. Actor

E. Filmmaker

Answer: (B) – Manganlal Shah, Bharatiya Janata Party (BJP) MLA from Tharali, has passed away.

11. The ozone layer restricts

A. Visible light

B.Infrared radiation

C. X-rays and gamma rays

D. Ultraviolet radiation

Answer – Option D

You May Also Check: ★ ★ IBPS Clerk Previous Papers

12. As per the newspaper reports Government of India has finally agreed to purchase advanced MRMRs for its naval forces. What is this MRMRs?

(A) Aircrafts

(B) Warships

(C) Submarines

(D) Radar Systems

(E) Rocket Launcher

Answer – Option A

13. Goa Shipyard Limited (GSL) was established in

A. 1958

B. 1957

C. 1956

D. 1955

Answer – Option B

14. Which of the following agencies/ organizations decided to cancel 122 Licenses of 2G Spectrum issued by the Government of India to various companies and asked the Government to do the process afresh?

(A) comptroller and auditor general of India

(B) the supreme court of India

(C) telecom regulatory authority of India

(D) confederation of Indian Industry

(E) reserve bank of India

Answer – Option B

15. By whom are the Chief Justice and other Judges of the High Court are appointed?

Answer – President

16. The third round of Foreign Office Consultations between India and __________ was held in New Delhi.

(A) Botswana

(B) Tanzania

(C) Kenya

(D) Cameroon

Answer – Option A

17. Grand Central Terminal, Park Avenue, New York is the world’s

A. largest railway station

B. highest railway station

C. longest railway station

D. None of the above

Answer – Option A

18. Fa-Hien was

A. the first Buddhist pilgrim of China to visit India during the reign of Chandragupta Vikramaditya

B. the discoverer of Puerto Rico and Jamaica

C. the first Buddhist pilgrim of India to visit China

D.None of the above

Answer – Option A

19. Who was a well-known patron of the Mahayana of Buddhism?

Answer – Kanishka

20. Who among the following is the Prime Minister of a country at present and has also won the Presidential Elections held on March 2012? (He had been President of the country twice in the past. This will be his third term as President. He will join office in July 2012).

(A) Mohammed Waheed Hassan

(B) Abd. Rabbo Mansour Hadi

(C) Daniel Ortega

(D) Vladimir Putin

(E) None of these

Answer – Option D

21. Who is Tania Sachdev?

A. Actress

B. Chess Player

C. Dancer

D. Singer

Answer – Option B

22. The Reserve Bank of India was established by which regulation?

Answer: Reserve Bank of India Act, 1934

23. Interest on Savings Account is given on what basis?

Answer: Daily basis

24. How many languages are printed on Indian currency?

Answer: 17

You Can Also Check:IBPS Clerk Reasoning Questions & Answers

25. Global Competitiveness Report 2018: India Ranks 58th?

  • India has been ranked as the 58th most competitive economy on the World Economic Forum’s global competitiveness index for 2018.
  • The US topped the list which is followed by Singapore and Germany at the second and the third positions respectively.
  •  India’s rank rose by five places from 2017, the largest gain among G20 economies.

26. What is the Maximum limit of RTGS?

Answer: Rs 500000

27. Which of the following countries approved a new constitution of the country in a referendum through secret voting held in February 2012?

(A) Libya

(B) Iraq

(C) Iran

(D) UAE

(E) Syria

Answer – Option E

28. Which of the following countries has signed a ‘Non-Aggression Pact’ with Sudan?

(A) Uganda

(B) Kenya

(C) Ethiopia

(D) South Africa

(E) South Sudan

Answer – Option E

29. International Museum Day is celebrated on 18th May every year. The theme for International Museum Day (IMD) 2019 is;

(A) Museums for a Sustainable Society

(B) Museums and Cultural Landscapes

(C) Museums as Cultural Hubs: The future of tradition.

(D) Museum and memory

Answer – Option C

30. General Clients of various banks in India can make a complaint to which of the following offices, on the issues related to the deficiency in services which do not get resolved at banks level?

(A) Comptroller and auditor general of India

(B) Attorney general of India

(C) Ombudsman

(D) Indian Audit Bureau

(E) Indian Banks Association

Answer – Option C

31. Ghatampur Thermal Power project is related to which state?

Answer – Uttar Pradesh

32. The ignition temperature of white phosphorous is

A. 30 K

B. 30°C

C. 30°F

D. 35°F

Answer – Option B

33. The last British Governor-General was

A. Rajaji

B. Lord Canning

C. Warren Hastings

D. Lord Mount Batten

Answer – Option D

34. The sensitive index of National Stock Exchange of India is popularly known as…

(A) SENSEX

(B) CRIS

(C) CSE

(D) MCS

(E) NIFTY

Answer – Option E

35. Which of the following countries decided to add 3000 more centrifuges to its uranium enrichment programs, despite touch economic sanctions on it from various western countries?

(A) Syria

(B) Sudan

(C) Iran

(D) Libya

(E) Egypt

Answer – Option C

You Can Also Check:IBPS Clerk Aptitude Questions & Answers

36. Special Drawing Right (SDR) is created by?

Answer – International Monetary Fund (IMF)

37. Who among the following Indians was conferred the prestigious, “National Medal o Arts and Humanities, awarded by US President in February 2012?

(A) Dr. Montek Singh Ahluwalia

(B) Ms. Meira Kumar

(C) Dr. Amartya Sen

(D) Dr. D Subbarao

(E) Shri Nr Narayan Murthy

Answer – Option C

38. What does CASA stand for?

Answer: Current and Savings Accounts

39. What is the name of the post proposed by RBI as 5th deputy governor?

Answer: Chief Operating Officer

40. Which card is issued by NPCI?

Answer: ​RuPay Card

41. RBI grants a license to Bank of China to set up a branch in India: The Reserve Bank of India (RBI), issued a license to the Bank of China (BoC), one of the four biggest state-owned commercial lenders in China, to operate in India.

  • The RBI approval follows Prime Minister Narendra Modi’s commitment that India would expedite procedures to allow the BoC to set up branches in India.
  •  Industrial & Commercial Bank of China Ltd (ICBC) already have operations in India along with 44 other foreign banks, according to the RBI.

42. Name the online writing of Annual Performance Appraisal Report (APAR) project launched for Group ‘B’ and ‘C’ Officers of Central Board of Indirect Taxes & Customs (CBIC).

(A) OPT(Officers Performance Tools)

(B) SPARROW (Smart Performance Appraisal Report Recording Online Window)

(C) PAOW (Performance Appraisal Online Window)

(D) PAOLO (Performance Appraisal Online Window for Officers)

Answer – Option B

43. What is the maximum amount that can be borrowed by banks under the Marginal Standing Facility route?

A. 1% of the Net Demand and Time Liabilities (NDTL)

B. 2% of NDTL

C. 5% of NDTL

D. 10% of NDTL

E. None of the above

Answer – Option B

44. What is the Statutory Liquidity Ratio (SLR) at present/

(A) 20%

(B) 22%

(C) 25%

(D) 24%

(E) None of these

Answer – Option D

45. Jodhpur is the cleanest railway station in A1 category: Cleanliness report Minister of Railways, Coal, Finance & Corporate Affairs, Piyush Goyal has released a report on Station Cleanliness conducted by Quality Council of India (QCI).

A1 category stations (out of 75):

  • 1st: Jodhpur/North-Western Railway
  • 2nd: Jaipur/North-Western Railway
  • 3rd: Tirupati/South-Central Railway.

A category stations (out of a total of 332):

  • 1st: Marwar/North Western Railway
  • 2nd: Phulera/North -Western Railway
  • 3rd: Warangal/South-Central Railway.

Zonal Railway rankings are:

  • 1st: North Western Railway
  • 2nd: South Central Railway
  • 3rd: East Coast Railway

46. What is the Maximum limit of RTGS?

Answer: Rs 500000

47. The Marginal Cost of Funds-Based Lending Rate (MCLR) System came into force in India from

A. April 01, 2017

B. April 01, 2019

C. April 01, 2018

D. April 01, 2016

Answer – Option D

You Can Also Check:IBPS Clerk English Questions & Answers

48. Which of the following teams won the Africa Cup Football championship final held in February 2012?

(A) Kenya

(B) Zambia

(C) South Africa

(D) Ivory Coast

(E) Ghana

Answer – Option B

49. SBI signs MoU with Nepal’s National Banking Institute for human resource development

• State Bank of India has signed an MoU with Kathmandu-based National Banking Institute (NBI) for the development of human resources.
• SBI signed the three-year memorandum of understanding (MoU) with NBI to establish a mutually beneficial strategic alliance for the development of NBI’s human resources by imparting education, training, and research.
• Under the MoU, the strategic training unit of SBI will impart education, training, and development to facilitate the transformation of NBI’s HR department.

50. Who among the following said about Md. Ali Jinnah that he was an ‘Ambassador of Hindu- Muslim Unity’?

(A) Annie Besant

(B) Sarojini Naidu

(C) B. G. Tilak

(D) None of these

Answer – Option B

To Download IBPS Clerk General/ Financial Awareness Questions and Answers PDF (Mains) – Click Here

Candidates take the mock test using above IBPS Clerk General/ Financial Awareness Questions and Answers, Also book marks our Freshers Now page for latest updates. Thank You.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here