IBPS SO Reasoning Questions and Answers (Prelims) PDF Download

IBPS SO Reasoning Questions and Answers

IBPS SO Reasoning Questions and Answers For Prelims Examination: All the candidates can download the IBPS SO Reasoning Questions and Answers PDF from the below-provided link. Those who are preparing for the IBPS SO Prelims Exam can check this page for the IBPS SO Reasoning Free Mock Test. And IBPS SO Reasoning Questions PDF will help you to gain good marks in the IBPS exam.

★★ IBPS SO Notification ★★

★★ Free IBPS SO Prelims Mock Tests ★★

Not only the IBPS SO Reasoning Questions and Answers, but we have also provided the appropriate explanations for each question. By practicing them, you can know the type of questions asked in the SO Written Examination. Check this entire page for more information regarding the IBPS SO Reasoning Prelims Questions and Answers PDF. We have given the direct links to download the IBPS SO Reasoning Questions and Answers in PDF format.

★★ You Can Also Check ★★
IBPS Recruitment Notification
IBPS SO SyllabusIBPS SO Previous Question Papers
 IBPS SO General Awareness Questions and AnswersIBPS SO Quantitative Aptitude Questions & Answers
IBPS SO English Question And AnswersIBPS SO Prelims Admit Card
IBPS SO Mains Admit CardIBPS SO Prelims Answer Key
IBPS SO Mains Answer KeyIBPS SO Prelims Result
IBPS SO Mains Result

IBPS SO Reasoning Questions and Answers (Prelims)

1. In a row of boys facing south, Adam and Aaron are standing at 11th  and 9th position from the right and left end respectively. If another boy Andrew who is 13th  from the right end is exactly in between Adam and Aaron then find the position of Adam from the left end?

12th
13th
17th
10th
None of these

Solution

Adam’s position from the right end = 11 th
Aaron’s position from the left end = 9 th
Andrew’s position from the right end = 13 th
So, person between Adam and Andrew = 1
So, person between Aaron and Andrew = 1
Therefore, Aaron’s position from the right end = 15 th
Hence, number of persons in the row = 9 + 15 – 1 = 23
So, Adam’s position from left end = 23 – 11 + 1 = 13 th

2. How many independent words can ‘TRACKSUIT’ be divided into without changing the order of the letters and using each letter only once?

Two
Three
One
Four
None of these

Solution:

We have to divide the word with independent words. The words are TRACK and
SUIT. Rack is a word, which can form without changing the order, then we have ’38’ & ’39’,
which is a letter, not an independent word.

3. In the following questions assuming the given statement to be true, find which of the conclusion(s) among given conclusions is/ are definitely true and then give your answers accordingly.

Statements:

R = K > J, M < L ≥ O, N < T ≤ R, J ≥ S = M

Conclusions:

I. K > N
II. R > S
III. J ≥ O

None
Only II
Only III
Both II and III
Both I and II

Solution:

Given statements:R = K > J, M < L ≥ O, N < T ≤ R, J ≥ S = M
On combining: N < T ≤ R = K > J ≥ S = M < L ≥ O

Conclusions:

I. K > N – True (as N < T ≤ R = K → K > N)
II. R > S – True (as R = K > J ≥ S → R > S)
III. J ≥ O – False (as J ≥ S = M < L ≥ O →hence clear relation between J and O
cannot be determineD.

Hence, both conclusions I and II are true.

4. In a certain code language JOURNEY is written as ‘KQXIKCX’, then how will
CORDIAL be written in that code?

DQUWFYK
DQWUYFX
QDUWYFK
QDWUYFX
None of these

Solution:

Only the middle alphabet gets reversed and the apply mathematical operations on the rest as per given below.

IBPS SO Prelims Reasoning Q4

5. In the following questions assuming the given statement to be true, find which of the conclusion(s) among given conclusions is/are definitely true and then give your answers accordingly.

Statements:
R = X < C, P > O ≥ F, H = Y > L ≥ R, C ≤ V = P
Conclusions:
I. C ≤ O
II. R ≤ V
III. H > X
Only I
Only II
Only III
Both II and III
Both I and II

Solution:

Given statements: R = X < C, P > O ≥ F, H = Y > L ≥ R, C ≤ V = P
On combining: H = Y < L ≥ R = X < C ≤ V = P > O ≥ F
Conclusions:
I. C ≤ O – False (as C ≤ V = P > O → hence clear relation between C and O
cannot be determineD.
II. R ≤ V – False (as R = X < C ≤ V → R < V)
III. H > X – True (as H = Y > L ≥ R = X → H > X)
Hence, only conclusion III is true.

6. 45 persons are sitting in a row facing the North. P is 21 st  from the left end
and S is 12 th  from the right end. Two persons are sitting between A and R who
sits 3 rd  to the left of P. What is the position of A from the right end? (All the
persons face towards north)

31st
30th
32nd
33rd
None of these

Solution:

45 persons are sitting in a row facing the North.
P is 21st  from the left end and S is 12th  from the right end.
Two persons are sitting between A and R who sits 3rd  to the left of P.

IBPS SO Prelims Reasoning Q6

Hence, A is 15th from the left end and thus (45 – 15) + 1 = 31st  from the right end.
Clearly, A is 31st from the left end.

7. If all the digits within the number are arranged in increasing order from right to left and then the numbers thus formed are arranged in decreasing order from left to right. Which of the following number will be fourth from the right end?

425
861
752
581
827

Solution:

The given sequence: 861 827 784 752 581 425
After arranging all the digits in increasing order from right to left within the numbers:
861 872 874 752 851 542
Numbers thus formed are arranged in decreasing order from left to right.
874 872 861 851 752 542
The fourth number from right end is 861.
Hence, the correct option is B

8. In the following questions, a statement or statements are given followed by some conclusions. Study the following data carefully and answer the questions accordingly.

Statements:

D > H > V, W ≥ P ≥ H < R

Conclusions:

I. W < V
II. V < R

If only conclusion I follows
If only conclusion II follows
If either conclusion I or II follows
If neither conclusion I nor II follows
If both conclusions I and II follow

Solution

W ≥ P ≥ H > V
V < H < R
Therefore, option B is the correct answer.

9. 

10.

11. In the following questions, a statement or statements are given followed by some conclusions. Study the following data carefully and answer the questions accordingly.

Statements:

Z < Q < W, J ≥ F > X, S = Z ≥ X

Conclusions:

I. J ≤ W
II. X < Q

If only conclusion I follows
If only conclusion II follows
If either conclusion I or II follows
If neither conclusion I nor II follows
If both conclusions I and II follow

Solution:

J ≥ F >X ≤ Z < Q < W
Therefore, option B is the correct answer.

12. How many such pairs of letters are there in the word KINGDOMS each of which has as many letters between them as in the English alphabet in both forward and backward directions?

Two
Three
Four
Five
More than Five

Solution

The given word can be represented as follows:

IBPS SO Prelims Reasoning Q12

13. What is the direction of C with respect to D?

North- west
South- west
North -south
West
South- east

Solution:

IBPS SO Prelims Reasoning Q13

Hence, C is in northwest of D.

14. In the question below are given three statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and
then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements
disregarding commonly known facts.

Statements:

Only a few Wars are Attack
Only a few Attacks are Battle
All Combat are War

Conclusions:

I. Some Combat are Battle
II. All Combat are Battle
Only conclusion I follows
Only conclusion II follows
Either conclusion I or II follows
Both conclusions I and II follow
None follows

Solution:

IBPS SO Prelims Reasoning Q14

Conclusions:

I. Some Combat are Battle – It is false as we don’t know any direct relation between
Combat and Battle.
II. All Combat are Battle – It is false as we don’t know any direct relation between
Combat and Battle.
Clearly, none follow.

15. If all the symbols from the above arrangement are dropped, which of the following element will be the 12 th  from the left end?

M $ 9 L 7 1 6 A # 9 B Z $ J U &amp; 5 R 3 I 7 @ &amp; M I 6 R 2 F S @ I

J
5
R
U
None of these

Solution

Given series is

M $ 9 L 7 1 6 A # 9 B Z $ J U &amp; 5 R 3 I 7 @ &amp; M I 6 R 2 F S @ I
The new series is found after dropping all the symbols from the above series is
M 9 L 7 1 6 A 9 B Z J U 5 R 3 I 7 M I 6 R 2 F S I
So, U is that the element, which will be 12 th  from the left end.
Hence, option D is correct.

16. What will be the possible code for ‘exams create stress problem’?

ax em up mp
ax tz up nr
sr bs em tz
ax mp tz em
bd ax tz mp

Solution

‘exams give stress reaction’ is written as ‘nr tz ax up’.
‘stress brings sadness in life give’ is written as ‘sr dr bs up bd tz’.

‘life reaction in give problem’ is written as ‘mp up bd nr dr’.
reaction= nr
stress = tz
problem = mp
give = up
exams = ax
in/life = bd/dr
brings/sadness= sr/bs
Therefore, option D is the right answer.

17. In the following questions assuming the given statement to be true, find which of the conclusion(s) among given conclusions is/are definitely true and then give your answers accordingly.

Statements:

C ≤ G > F, S ≥ Y, Y < F

Conclusions:

I. S > C
II. Y < G

Only I is true
Only II is true
Either I or II is true
Neither I nor II is true
Both I and II are true

Solution:

Given statements: C ≤ G > F, S ≥ Y, Y < F
On combining: S ≥ Y < F < G ≥ C
Conclusions:
I. S > C → False (as S ≥ Y < F < G ≥ C → relation between S and C can’t
be determineD.
II. Y < G → True (as S ≥ Y < F < G ≥ C → Y + M < G)
Hence, only II is true.

18.  If all the numbers are arranged in ascending order from the left to the right then
which of the following numbers will be second from the right end?

485
238
297
313
None of these

Solution:

485 313 238 186 297
After required change – 186 238 297 313 485

Therefore, option D is the correct answer.

19. In the word MANAGEMENT, the position of the first and the tenth letters are interchanged. Similarly, the positions of the second and the ninth letters are interchanged, and so on, up to the position of fourth and seventh letters are interchanged, keeping the position of fifth and sixth letter unchanged. Which letter will be the third to the right of the sixth letter from the left end?

N
E
A
M
None of these

Solution

Given word: MANAGEMENT
After making changes, as per given in the question, the word becomes:
TNEMGEANAM
Hence, the third letter to the right of the sixth letter of the left end in the new
arrangement is 6 + 3 = 9. 9 th  from the left is A.

20. This question consists of two statements, I and II. You are required to read both statements carefully and choose the right answer.

I. There is a sharp decline in the production of rice this season.
II. The government has decided to increase the import of rice.

A. Statement II is the cause, and statement I is its effect
B. Statement I is the cause, and statement II is its effect
C. Both the statements are effects of independent causes
D. Both the statements are independent causes
E. Both the statements are effects of some common cause

Solution

A sharp decline in rice production is bound to reduce the availability of rice, so the government has to import rice to restore the availability of rice in the market.

21. People speculate when they consider a situation and assume something to be true based on inconclusive evidence. Which situation below is the best example of Speculation?

A. Francine decides that it would be appropriate to wear jeans to her new office on Friday after reading about “Casual Fridays” in her employee handbook.
B. Mary spends thirty minutes sitting in traffic and wishes that she took the train instead of driving.
C. After consulting several guidebooks and her travel agent, Jennifer feels confident that the hotel she has chosen is first-rate.
D. When Emily opens the door in tears, Theo guesses that she’s had a death in her family.

Solution

This is the only situation in which someone makes an assumption that is not based on conclusive evidence. Choices a and c reflect situations in which assumptions are made based on evidence. In choice b, Mary is not assuming anything to be true. She is simply wishing that she’d made a different decision.

22. In the following questions, relationships between different elements are shown in the statements. These statements are followed by two conclusions.

Statements:

A > B > C = D, B < E < F < G, H > C

Conclusions:

I. A > F
II. G < H

Only conclusion I is true.
Only conclusion II is true.
Either conclusion I or II is true.
Neither conclusion I nor II is true.
Both conclusions I and II are true.

Solution:

A>B>C=D, B<E<F<G, H>C

Conclusion:

For conclusion I
A>B<E<F
I. A>F (false)
For conclusion II –
H>C<B<E<F<G
II.Hence, Neither conclusion I nor II is true.

23. If all the consonants are changed with their preceding letter according to English
alphabetical order in each word, then how many words will have two vowels?

Two
Three
More than three
One
None

Solution:

After changing the consonants with their succeeding letter-

COKE EOLR ECFG SVIF CIQA
Clearly, three words have two vowels.

24. If all the words are arranged according to English alphabetical order from left to right, then which of the following is 4th word from the right end?

DIRB
EOMS
DOLF
TWIG
FDGH

Solution

After arranging them according to English alphabetical order from right to left-
DIRB DOLF EOMS FDGH TWIG

25. If the first and fourth digits of each of the numbers are added, then the resulting sum of which of the following numbers will be the same?

4932, 3267
3267, 3875
3875, 6982
7568, 6982
6982, 7568

Solution:

Given numbers:
6982 3875 3267 4932 7568
On adding first and fourth digits:
6982 → 6 + 2 = 8
3875 → 3 + 5 = 8

3267 → 3 + 7 = 10
4932 → 4 + 2 = 6
7568 → 7 + 8 = 15
Hence, 3875 and 6982 have same sum.

26. If in each number four digits arranged in descending order then, what is sum of digits of the second lowest number?

28
29
21
24
23

Solution:

Given numbers:
6982 3875 3267 4932 7568
Arranging four digits in descending order within each number:
9862 8753 7632 9432 8765
Second lowest number is 8753.
Sum: 8 + 7 + 5 + 3 = 23
Hence, the sum is 23.

27. If PALE is coded as 2134, EARTH is coded as 41590, how is PEARL coded in that code

29530
25413
24153
25430

28. In the following questions assuming the given statement to be true, find which of the conclusion(s) among given conclusions is/ are definitely true and then give your answers accordingly.

Statements:
T = U, U >P, P ≥ W >X = Z
Conclusions:
I. T = P
II. P < T

Only I is true
Only II is true
Either I or II is true
Neither I nor II is true
Both I and II are true

Solution

Given statements: T = U, U > P, P ≥ W > X = Z
On combining: T = U > P ≥ W > X = Z
Conclusions:
I. T = P → False (as T = U > P → T > P)
II. P < T → True (as T = U > P → P < T)
Hence, only conclusion II follows.

29. Which of the following symbols should replace the blanks in the given expression in order to make the expressions T ≥ I and U > G definitely true?

V > T ≥ G _ F = I ≤ D < O _ N ≤ U

≤, ≤
≥, <
≤, =
>, ≤
=, <

Solution:

V > T ≥ G = F = I ≤ D < O < N ≤ U
Therefore, option E is the correct answer.

30. There are no effective boundaries when it comes to pollutants. Studies have shown that toxic insecticides that have been banned in many countries are riding the wind from countries where they remain legal. Compounds such as DDT and toxaphene have been found in remote places like the Yukon and the other Arctic regions. This paragraph best supports the statement that

A. toxic insecticides such as DDT have not been banned throughout the world.
B. more pollutants find their way into polar climates than they do into warmer areas.
C. studies have proven that many countries have ignored their antipollution laws.
D. DDT and toxaphene are the two most toxic insecticides in the world.
E. even a worldwide ban on toxic insecticides would not stop the spread of DDT pollution.

Solution

The support for this choice is in the second sentence, which states that in some countries, toxic insecticides are still legal. Choice b is incorrect because even though polar regions are mentioned in the paragraph, there is no support for the idea that warmer regions are not just as affected. There is no support for choice c. Choice d can be ruled out because there is nothing to indicate that DDT and toxaphene are the most toxic. Choice e is illogical.

31. Below given two statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given two statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read the conclusion and then decide which of the given conclusions logically follows from the two given statements, disregarding commonly known facts.

Statements: All fish are a tortoise. No tortoise is a crocodile.

Conclusions:

I. No fish is a crocodile.
II. No crocodile is a fish.

A. Only conclusion I follows
B. Only conclusion II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Since both the premises are universal and one premise is negative, the conclusion must be universal negative. Also, the conclusion should not contain the middle term. So, II follows; I is the converse of II and thus it also holds.

32. In which of the following expressions will the expression ‘R > S’ be definitely false?

R > T > U = S
S < U < T < R
U = R > T > S
S > T > U > R
None of these

Solution

Check for (1): R > T > U = S
R > S holds true.
Check for (2): S < U < T < R
R > S holds true.
Check for (3): U = R > T > S
R > S holds true.
Check for (4): S > T > U < R
R > S does not hold true.

33. In the question below are given three statements followed by the conclusions. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

Statements:

No Pins are Pens.
All Pens are Pencils.
Only a few Pencils are Sharpeners.

Conclusions:

I. Some Pens are Sharpeners
II. Some Pencils are not Pins

Only I follows
Only II follows
Either I or II follows
Neither I nor II follows
Both I and II follow

Solution:

IBPS SO Prelims Reasoning Q33

Conclusions:

I. Some Pens are Sharpeners – There is no relation between Pens and
Sharpeners hence it is false.
II. Some Pencils are not Pins – It is true as all Pens are Pencils and no Pins are
Pens.
Thus, only conclusion II follows.

34. Which of the following element will be second to the right of the element
which is tenth to the right of the one which is fourth from the extreme left end
of the arrangement?

5
A
2
M
None of these

Solution:

K 2 9 $ B E 1 # @ V U M 6 % 4 2 B 3 ! M 5 9 @ H ! 5 6 J A % 3
Fourth element from the extreme left end = $
“%” is 10 th  to the right of “$”.
“2” is 2 nd  to the right of “%”.
Hence, option (C) is the right answer.

(35-39) Direction: Study the following data carefully and answer the questions accordingly.

AKRM PTNE ECDR LPOT DSZD

If all the words are arranged according to the alphabetical order from right to left, then which of the following word is second from the left end?

DSZD
LPOT
AKRM
PTNE
None of these

Solution:

AKRM PTNE ECDR LPOT DSZD
After rearrangement – PTNE LPOT ECDR DSZD AKRM
Therefore, option B is the correct answer.

36. If each letter in each of the words is arranged according to the alphabetical series within the word, then which is the last letter of the third word from the right end?

O
N
D
R
None of these

Solution:

AKRM PTNE ECDR LPOT DSZD
After rearrangement – AKMR ENPT CDER LOPT DDSZ
Therefore, option D is the answer.

37. If each vowel in each word is changed to its next letter according to the alphabetical series, then how many words will have repetitive letters?

Four
One
Three
Two
None

Solution:

AKRM PTNE ECDR LPOT DSZD
After change – BKRM PTNF FCDR LPPT DSZD
Therefore, option D is the correct answer.

38. If each consonant in each word is changed to its previous letter according to the alphabetical series, then how many words contain more than one vowel?

Three
One
Five
Two
None of these

Solution:

AKRM PTNE ECDR LPOT DSZD
After change – AJQL OSME EBCQ KOOS CRYC
Therefore, option D is correct.

39. What is the difference in the numerical values of the third letter of the second word from the left and last letter of the third word from the right?

1
2
8
4
None of these

Solution:

AKRM PTNE ECDR LPOT DSZD
Required difference = 18 – 14 = 4

Therefore, option D is the correct answer.

40. Rima is arranging party tomorrow in the desert. In recent years, it has rained only 5 days each year. Unfortunately, A man has predicted rain for tomorrow. When he correctly forecasts rain 90% of the time. When it doesn’t rain, he incorrectly forecasts rain 10% of the time. What is the probability that it will rain on the day?

0.1456
0.111
0.432
0.222
None of these

Solution:

Event A1 it rains on party day
Event A2 it does not rain on party day
Event B the man predicted rain
Therefore P(A1)= 5/365=0.014 and P(A2)=360/365=0.9863
P(B/A1)= 0.9 [forecasts of 90% rain ]
P(B/A2)=0.1[when it not rain]
Now, using formula
P(A1/B)=P(A1)P(B/A1)/[ P(A1)P(B/A1) + P(A2)P(B/A2)]
=0.014*0.9/(0.014*0.9 +0.986*0.1)
=0.111

(41-45) Direction: Study the information given below and answer the questions based on it:

K 2 9 $ B E 1 # @ V U M 6 % 4 2 B 3 ! M 5 9 @ H ! 5 6 J A % 3

41.If all the numbers are deleted from the above arrangement then how many alphabets will be immediately followed by symbol?

Five
More than seven
Six
Seven
None of these

Solution:

K 2 9 $ B E 1 # @ V U M 6 % 4 2 B 3 ! M 5 9 @ H ! 5 6 J A % 3
If all the numbers are deleted from the above arrangement we will get:
K $ B E # @ V U M % B ! M @ H ! J A %
Now, alphabets which are immediately followed by symbol
K $ B E # @ V U M % B ! M @ H ! J A %
Clearly, seven alphabets are there which are immediately followed by symbol.
Hence, option (D) is the right answer.

42. What is the sum of all the numbers between ‘E’ and ‘J’ in the given arrangement?

52
46
41
63
50

Solution:

Numbers between ‘E’ and ‘J’ in the given arrangement are:
K 2 9 $ B E 1 # @ V U M 6 % 4 2 B 3 ! M 5 9 @ H ! 5 6 J A % 3
Now, addition of all the numbers between ‘E’ and ‘J’ = 1 + 6 + 4 + 2 + 3+ 5 + 9 +
5 + 6
Now, addition of all the numbers between ‘E’ and ‘J’ = 41
Hence, option (C) is the right answer.

43. Which of the following element will be second to the right of the element which is tenth to the right of the one which is fourth from the extreme left end of the arrangement?

5
A
2
M
None of these

Solution:

K 2 9 $ B E 1 # @ V U M 6 % 4 2 B 3 ! M 5 9 @ H ! 5 6 J A % 3
Fourth element from the extreme left end = $
“%” is 10 th to the right of “$”.
“2” is 2 nd to the right of “%”.
Hence, option (C) is the right answer.

44. If all the symbols are dropped from the above arrangement and then the order of elements in the series is reversed, then which of the following element will be sixth from the right end?

H
1
9
5
B

Solution:

K 2 9 $ B E 1 # @ V U M 6 % 4 2 B 3 ! M 5 9 @ H ! 5 6 J A % 3
If all the symbols are dropped from the above arrangement we will get:
K 2 9 B E 1 V U M 6 4 2 B 3 M 5 9 H 5 6 J A 3
Now, if the order of elements in the series is reversed we will get:
3 A J 6 5 H 9 5 M 3 B 2 4 6 M U V 1 E B 9 2 K
Now, sixth element from the right end = 1
Hence, option (B) is the right answer.

45. If in the given arrangement letter Y is inserted after every fourth element then which of the following element will be fifth to the left of the sixteen element from the left end?

Y
V
U
@
None of these

Solution:

K 2 9 $ B E 1 # @ V U M 6 % 4 2 B 3 ! M 5 9 @ H ! 5 6 J A % 3
If letter Y is inserted after every fourth element in the given arrangement we
will get:
K 2 9 $ Y B E 1 # Y @ V U M Y 6 % 4 2 Y B 3 ! M Y 5 9 @ H Y M ! 5 6 Y J A % 3 Y
The fifth element to the left of sixteen element from the left end = (16 – 5) =
11 th from the left.
Now, 11 th element from the left end of the arrangement is @.
Hence, option (D) is the right answer.

(46-50) Direction: Study the information given below and answer the questions based on it. There are seven persons A-G born on seven different month January, February, April, June, August, October, December and having different fruits Apple, Mango, Orange, Banana, Lichi, Guava, and Grapes but not necessary in the same order.

A was born on the month having less than 31 days. There are two persons between A and F. The one having Lichi fruit is immediate above of F. There are two persons between Lichi fruit and Orange fruit. B having Banana fruit and born on the month having less than 31 days. There are minimum four persons between Guava and Apple where Apple is above of Guava. Not more than three persons are between G and F. E is immediate above of D. One who like mango is below G. There are minimum three persons between who like Grapes and G. Persons who like mango was born in a month having less than 31 days.

46. Who among the following person having Grapes fruit?

A
C
E
F
None of these

Solution:

Case 1:

When we follow all the given instructions and reach to the place where there are minimum four persons between Guava and Apple which is not fitted here so we abort this condition.

JanuaryG (Orange)
FebruaryA (Mango)
AprilB (banana)
JuneC (Lichi)
AugustF
OctoberE
DecemberD

Case 2:

If we reach to the instruction where given that not more than three persons between G and F which is not followed here so we abort this condition.

JanuaryG (Apple)
FebruaryB (Banana)
AprilC (Orange)
JuneA (Mango)
AugustE (Grapes)
OctoberD (Lichi)
DecemberF (Guava)

Case 3:

This is our final condition which follows all the given conditions.

JanuaryG (Apple)
FebruaryA (Mango)
AprilB (Banana)
JuneC (Lichi)
AugustF (Grapes)
OctoberE (Guava)
DecemberD (Orange)

47. A was born on which of the following months?

January
February
April
June
None of these

Solution:

Case 1:

When we follow all the given instructions and reach to the place where there are minimum four persons between Guava and Apple which is not fitted here so we abort this condition.

January G (Orange)
February A (Mango)
April B (banana)
June C (Lichi)
August F
October E
December D

Case 2:

If we reach to the instruction where given that not more than three persons between G and F which is not followed here so we abort this condition.

January G (Apple)
February B (Banana)
April C (Orange)
June A (Mango)
August E (Grapes)
October D (Lichi)
December F (Guava)

Case 3:

This is our final condition which follows all the given conditions.

January G (Apple)
February A (Mango)
AprilB (Banana)
JuneC (Lichi)
AugustF (Grapes)
OctoberE (Guava)
December D (Orange)

48. How many persons are between person having Guava and A?

Two
Three
Four
Five
None of these

Solution:

Case 1:

When we follow all the given instructions and reach to the place where there are minimum four persons between Guava and Apple which is not fitted here so we abort this condition.

JanuaryG (Orange)
FebruaryA (Mango)
AprilB (banana)
JuneC (Lichi)
AugustF
OctoberE
DecemberD

Case 2:

If we reach to the instruction where given that not more than three persons between G and F which is not followed here so we abort this condition.

JanuaryG (Apple)
FebruaryB (Banana)
AprilC (Orange)
JuneA (Mango)
AugustE (Grapes)
OctoberD (Lichi)
DecemberF (Guava)

Case 3:

This is our final condition which follows all the given conditions.

JanuaryG (Apple)
FebruaryA (Mango)
AprilB (Banana)
JuneC (Lichi)
AugustF (Grapes)
OctoberE (Guava)
DecemberD (Orange)

49. If we arrange all the persons in alphabetical order from top to bottom then how many persons place remains the same?

None
One
Two
Three
None of these

Solution:

Case 1:

When we follow all the given instructions and reach to the place where there are minimum four persons between Guava and Apple which is not fitted here so we abort this condition.

January G (Orange)
February A (Mango)
April B (banana)
June C (Lichi)
August F
October E
December D

Case 2:

If we reach to the instruction where given that not more than three persons between G and F which is not followed here so we abort this condition.

January G (Apple)
February B (Banana)
April C (Orange)
June A (Mango)
August E (Grapes)
October D (Lichi)
December F (Guava)

Case 3:

This is our final condition which follows all the given conditions.

January G (Apple)
February A (Mango)
AprilB (Banana)
JuneC (Lichi)
AugustF (Grapes)
OctoberE (Guava)
December D (Orange)

50. If we interchange the position of G to E then who among the following persons is immediate below person G?

F
C
B
A

None of these

Solution:

Case 1:

When we follow all the given instructions and reach to the place where there are minimum four persons between Guava and Apple which is not fitted here so we abort this condition.

January G (Orange)
February A (Mango)
April B (banana)
June C (Lichi)
August F
October E
December D

Case 2:

If we reach to the instruction where given that not more than three persons between G and F which is not followed here so we abort this condition.

January G (Apple)
February B (Banana)
April C (Orange)
June A (Mango)
August E (Grapes)
October D (Lichi)
December F (Guava)

Case 3:

This is our final condition which follows all the given conditions.

January G (Apple)
February A (Mango)
AprilB (Banana)
JuneC (Lichi)
AugustF (Grapes)
OctoberE (Guava)
December D (Orange)

IBPS SO Reasoning Questions & Answers – Important Link
To Download IBPS SO Reasoning Prelims Questions and Answers PDFClick Here

We hope the above-provided information is useful for the aspirants. Download the IBPS SO Reasoning PDF and then start preparing well for the exam. To get all such latest updates and Online Test Questions and Answers, you have to keep in touch with us on Freshers Now website.