L&T Infotech Aptitude Questions and Answers PDF Download

L&T Infotech Aptitude Questions and Answers

L&T Infotech Aptitude Questions and Answers For Freshers PDF: MeritTrac Aptitude Questions and Answers PDF with Solutions: Dear Freshers, in this article, we have provided L&T Infotech Aptitude Questions and Answers For Freshers in PDF format as well as in Quiz format. So, aspirants can either download L&T Infotech Aptitude Questions and Answers PDF and practice offline or they can practice online using the provided L&T Infotech Aptitude Questions provided in the below section. So, prepare and crack the L&T Infotech Placement Test.

L&T Infotech Aptitude Questions and Answers with Explanation

Number of Questions: 10 Questions
Time Duration: 10 Mins

Topics Questions Asked (Approximately)
Time and Distance 1-3 Questions
Percentages 2-4 Questions
Partnership 2-3 Questions
Probability 1-2 Questions
Simple Interest 1-2 Questions
Compound Interest 2-4 Questions
Mixtures and Allegations 2-3 Questions
Simple Equations 1-2 Questions
Averages 3-4 Questions
Problems on Trains 1-3 Questions

 

★★ You Can Also Check ★★
L&T Infotech Aptitude Questions and Answers
L&T Infotech Syllabus L&T Infotech Spot Offer Challenge
Internship Jobs L&T Infotech Verbal Ability Questions & Answers
Aptitude Questions & Answers Reasoning Questions & Answers
Free Mock Tests Verbal Ability Questions & Answers
Tutorials Technical Quizzes
Placement Papers Walkins in India
IT Companies Syllabus Scholarships in India
Freshers Jobs Off Campus Drives

L&T Infotech Aptitude Questions and Solutions

1. Kishore can do a piece of work in 9 days and Chaitanya can do the same work in 18 days. They started the work. After 3 days Eswar joined them, who can complete alone the same whole work in 3 days. What is the total number of days in which they had completed the work?

A. 4 days
B. 6 days
C. 8 days
D. 12 days

Answer – A. 4 days

Explanation:
Efficiency of Kishore and Chaitanya = 11.11 + 5.55 = 16.66%
Work done in 3 days = 3 x 16.66 = 50%
Rest work was done by Kishore, Chaitanya & Eswar = 50/50 = 1 day
Therefore, Work can be completed in 4 days.

2. The average mark of the students of a class in a particular exam is 80. If 5 students whose average mark in that exam is 40 are excluded, the average mark of the remaining will be 90. Find the number of students who wrote the exam.

A. 15
B. 20
C. 25
D. 30

Answer – C. 25

Explanation:
Let the number of students who wrote the exam to be x.
Total marks of students = 80 x.
Total marks of (x – 5) students = 90(x – 5)
80x – (5 * 40) = 90(x – 5)
250 = 10x => x = 25
Therefore, Number of students who wrote an exam is 25.

3. Two pipes P and Q can fill a tank in 20 and 30 minutes respectively. If both the pipes are used together, then how long will it take to fill the tank?

A. 12 min
B. 15 min
C. 25 min
D. 50 min

Answer – A. 12 min

Explanation:
According to the given information
Part filled by P, in 1 min. = 1/20
Part filled by Q in 1 min. = 1/30
Then, Part filled by (P + Q) in 1 min. = 1/20 + 1/30 = 1/12.
Hence, Both the pipes can fill the tank in 12 minutes.

4. One pipe can fill a tank three times as fast as another pipe. If together the two pipes can fill a tank in 36 min, then the slower pipe alone will be able to fill the tank in?

A. 81 min
B. 108 min
C. 144 min
D. 192 min

Answer – C. 144 min

Explanation:
Let us assume the slower pipe alone fill the tank in x min.
Then, a faster pipe will fill it in x/3 min.
So, 1/x + 3/x = 1/36
4/x = 1/36 => x = 144 min.

5. In an office, there are 40% of female employees. 50% of male employees are UG graduates. The total 52% of employees are UG graduates out of 1800 employees. What is the number of female employees who are UG graduates?

A. 362
B. 396
C. 412
D. 428

Answer – B. 396

Explanation:
Given that
Total employees = 1800
female employees = 40%
male employees = 60%
50% of male employees = UG graduates = 30%
Female employees who are UG graduates = 22%
22% of 1800 = 396

6. In an examination Srikanth scored 56% marks, Manas scored 90% marks and Eswar scored 650 marks that are 65% then find the total marks of three students?

A. 1250
B. 2010
C. 2110
D. 2450

Answer – C. 2110

Explanation:
65% = 650
100% = 100*650/65 = 1000
56% = 560
90% = 900
Total = 650+560+900 = 2110
Therefore, Total marks scored by three students is 2110.

7. X and Y invested rupees 4000 and 5000 respectively in a business. X being an active partner will get rupee 50 every month extra for running the business. In a year if X receive a total of 800 rupees, then what will Y get from the business?

A. Rs. 200
B. Rs. 250
C. Rs. 300
D. Rs. 400

Answer – B. Rs. 250

Explanation:
The ratio in which the profit will divide – 4: 5.
X will get 50*12 = 600 rupees extra
So, from business X got 200 rupees.
that is (4/9)*Profit = 200, Profit = 450.
Hence, B will get 450 – 200 = 250 rupees

8. A sum of money is divided among P, Q, R and S in the ratio 5:4:7:9 respectively. If the share of P is Rs.2300 more than that of Q, then what is the total amount of R and S together?

A. Rs.35000
B. Rs.36000
C. Rs.36800
D. Rs.37200

Answer – C. Rs.36800

Explanation:
5x-4x = 2300
X = 2300
R = 7*2300 = 16100
S = 9*2300 = 20700
R+S = 36800
Therefore, Total amount of R and S together is Rs. 36800.

9. A circular wire of radius 49 cm is cut and bent in the form of a rectangle whose sides are in the ratio of 4:7. The smaller side of the rectangle is?

A. 35 cm
B. 42 cm
C. 45 cm
D. 56 cm

Answer – D. 56 cm

Explanation:
Circumference = 2*(22/7)*49 = 308 cm
length of rectangle sides is 4x, 7x.
Circumference = 2*(4x+7x)
308 = 22x
x= 308/22 = 14
Hence, the smaller side of rectangle = 4x= 4*14=56 cm

10. The perimeter of a square is twice the perimeter of a rectangle. If the perimeter of a square is 48cms and the length of the rectangle is 7cm. Find the breadth of the rectangle?

A. 4 cm
B. 5 cm
C. 6 cm
D. 7 cm

Answer – B. 5 cm

Explanation:
P of Square = 4a = 48
a = 48/4 = 12 cm
P of rectangle = 48/2 = 24 cm =2(l+b)
2(7+b) = 24
b = 12-7 = 5
Hence, the breadth of the rectangle is 5 cm.

L&T Infotech Aptitude Questions and Answers PDF

L&T Infotech Aptitude Questions and Answers – Important Links
To Download L&T Infotech Aptitude Questions and Answers PDF Click Here

Follow us on freshers now to know more information related to the L&T Infotech Aptitude Questions and Answers.


Join Freshers Now Social Media Channels: Click Here