MeritTrac Verbal Ability Questions and Answers PDF Download

MeritTrac Verbal Ability Questions and Answers

MeritTrac Verbal Ability / English Questions and Answers For Freshers PDF Download: Dear students, In this article we have provided MeritTrac verbal ability questions and answers with solutions. There are 25 questions in verbal ability section in which candidates need to complete within 25 minutes. That means you have only 1 minute time for each question.



Along with MeritTrac verbal ability questions and answers, we have also provided expected topics and expected number of questions. Some of the topics include Synonyms, Antonyms, Fill in the blanks, Spotting errors, sentence improvement, odd words etc.

You Can Check: MeritTrac Placement Papers

MeritTrac Verbal Ability Questions and Answers Topics

Number of Questions: 25 Questions
Time Duration: 25 Mins



You Can Also Check: MeritTrac Syllabus

TopicsQuestions asked( Approximately)
Synonyms2-7 Questions
Antonyms3-5 Questions
Fill in the Blanks2-4 Questions
Spotting Errors2-5 Questions
Substitution1-2 Questions
Identify the sentences3-4 Questions
Transformation1-3 Questions
Sentence Improvement3-4 Questions
Odd Words1-4 Questions
Joining Sentences2-3 Questions
Sentence Arrangement1-2 Questions
Tag Questions1-3 Questions
Idioms and Phrases3-4 Questions
Tenses2-3 Questions
Identify the errors2-5 Questions

 

 MeritTrac Verbal Ability Questions and Answers with Solutions

Below you can find latest MeritTrac verbal ability questions and answers with solutions. Practice these questions in order to get an overview of the MeritTrac verbal ability section. Practice more until you get confidence on the subject.

Directions (Q. 1 – 7): Choose the Synonyms of the following words.

1. Foment

A. Interrogate
B. Spoil
C. Spray
D. Incite

Answer – D. Incite

2.Predicament

A. Truthful
B. Easy
C. Quandary
D. Denial

Answer – C. Quandary

3. Rupture

A. Shatter
B. Reptile
C. Tunnel
D. Vein

Answer – A. Shatter

4. Bustle

A. Body
B. Break
C. Return
D. Hurry

Answer – D. Hurry

5. Hesitated

A. Stopped
B. Paused
C. Slowed
D. Postponed

Answer – B. Paused

6. Manifest

A. Easily perceived
B. Easily acquired
C. Easily infected
D. Easily deflected

Answer – A. Easily perceived

7. Obstreperous

A. Sullen
B. Unruly
C. Lazy
D. Awkward

Answer – B. Unruly

Directions (Q. 8 – 12): Choose the Antonyms of the following words.

8. Quiescent

A. Active
B. Dormant
C. Weak
D. Unconcerned

Answer – A. Active

9. Fraudulent

A. Candid
B. Direct
C. Forthright
D. Genuine

Answer – D. Genuine

10. Belittle

A. Criticize
B. Flatter
C. Exaggerate
D. Adore

Answer – C. Exaggerate

11. Epilogue

A. Dialogue
B. Prelude
C. Postscript
D. Epigram

Answer – B. Prelude

12. Feasibility

A. Unsuitability
B. Cheapness
C. Impropriety
D. Impracticability

Answer – D. Impracticability

Directions (Q. 13 – 20): Fill in the Blanks. Choose the word which exactly suits in blank and makes the sentence meaningful.

13. Research suggests there will be an annual rise in___________until 2042, before a decline sets in.

A. fatalities
B. vital
C. healthful
D. whole

Answer – A. fatalities

Explanation:
Fatalities – an occurrence of death by accident, in war, or from a disease.

14. We become so anaesthetized that it almost seems normal, and we don’t even question the choices we make or the values we are___________.

A. facing
B. promoting
C. permitting
D. pretending

Answer – B. promoting

Explanation:
Promoting – actively encourage further the progress of.

15. It will subsume multiple indirect taxes, including State-level sales tax, octroi and other levies, that make doing business in India a_________as well as a logistical nightmare.

A. dissent
B. rigid
C. veto
D. compliance

Answer – D. compliance

Explanation:
Compliance – the act of complying with a wish.

16. Over time, the number of antibiotics to which bacteria are ______________ has been dwindling, and some pathogens have become resistant to most or all existing drugs.

A. defiant
B. susceptible
C. rebellious
D. contrary

Answer – B. susceptible

Explanation:
Susceptible – likely to be harmed by a particular thing.

17. This will arguably be one of the most important indicators for both China and the rest of the global economy for______________to come.

A. days
B. times
C. events
D. years

Answer – D. years

Explanation:
Years – the time is taken by the earth to make one revolution around the sun.

18. India’s job market is_____________overcrowded with school-leavers and even graduates and post-graduates who remain unemployed because they lack practical skills.

A. desperately
B. content
C. recreant
D. reprehensible

Answer – A. desperately

Explanation:
Desperately – in a way that shows despair.

19. To be successful, business models need to localise, adapt, and frequently re-invent themselves to create a_____________Indian product offering.

A. bulky
B. rigidly
C. uniquely
D. ponderous

Answer – C. uniquely

Explanation:
Uniquely – in a way that belongs or is connected to only one particular person or thing.

20. Survival of mankind itself is in danger due to__________of atomic weapons.

A. indictment
B. proliferation
C. encouragement
D. preparation

Answer – B. proliferation

Explanation:
Proliferation – the rapid increase in the number or amount of something.

Directions (Q. 21 – 23): Spotting Errors, Choose the phase which is grammatically mistaken in the given sentence. 

21. When exposed, it revealed an ecosystem / of Vyapam officials in collision / with racketeers and middlemen who had/rigged the central examination systems thoroughly.

A. When exposed, it revealed an ecosystem
B. of Vyapam officials in a collision
C. with racketeers and middlemen who had
D. rigged the central examination systems thoroughly.

Answer – D. rigged the central examination systems thoroughly.

Explanation:
it should be system instead of systems.

22. When politicians compare racism or corruption or / certain religions to cancer, they’re certainly / suggesting some violent treatment – wrench it out, / irradiate it, destroy everything in the vicinity.

A. When politicians compare racism or corruption or
B. certain religions to cancer, they’re certainly
C. suggesting some violent treatment – wrench it out,
D. irradiate it, destroy everything in the vicinity.

Answer – B. certain religions to cancer, they’re certainly

Explanation:
Replace ‘certainly’ with ‘usually’
Certainly – used to emphasize the speaker’s belief that what is said is true.
Usually – used under normal conditions only.

23. It is not, according to many whom cover the / White House, a work of journalistic merit, / or a rigorously factual account / backed by cataloged evidence.

A. It is not, according to many whom cover the
B. White House, a work of journalistic merit,
C. or a rigorously factual account
D. backed by cataloged evidence.

Answer – A. It is not, according to many whom cover the

Explanation:
Replace ‘whom’ with ‘who’.Whom is the object of a verb. The difference between who and whom is similar to that between he and him, or they and them.

Directions (Q. 24 – 25): Spelling Correction.

24. Which of the following four words is wrongly spelt ?

A. Quandary
B. Froliccsome
C. Condolence
D. Acclaim

Answer – B. Froliccsome

Explanation:
The correct spelling is Frolicsome.

25. Which of the following four words is wrongly spelled?

A. Epigram
B. Berate
C. Dilative
D. Buccolic

Answer – D. Buccolic

Explanation:
The correct spelling is Bucolic.

MeritTrac Verbal Ability Questions and Answers PDF

Download MeritTrac Verbal Ability Questions and Answers

★ ★ Practice More Verbal Ability Questions ★ ★

Download the above provided MeritTrac Verbal Ability questions in PDF format. If you want to practice more verbal ability question, you can search in our website Freshersnow. You will get lot of verbal ability questions with lot of examples.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here