Mindtree Verbal Ability Questions and Answers For Freshers PDF Download

Mindtree Verbal Ability Questions and Answers

Mindtree Verbal Ability/ English Questions and Answers with Explanation, Solutions: We have provided Mindtree Verbal Ability Questions and Answers For Freshers 2018, 2019 & 2020 Passed outs. Moreover, students who are looking for a good learning platform can go ahead and refer all Mindtree Verbal Ability Questions and Answers along with Explanation. Practicing more gives you a better result in the Mindtree Placement Test.



Therefore, don’t lag more and study sample Mindtree Verbal Ability Questions and Answers with Explanation immediately from this post. The added benefit is that you will experience and can know the difficulty level of the exam. In addition, you will understand the test pattern. Because we have listed the questions according to that exam pattern only. So, don’t ignore it and kindly refer to each and every question which may come in your exam.

You Can Also Check: ★ Mindtree Placement Papers & Mindtree Off Campus Drives

Mindtree Verbal Ability Questions and Answers For Freshers 2018, 2019 & 2020 Batches

Number of Questions: 25 Questions
Time Limit: 25 Mins



TopicsQuestions Asked (Approximately)
Synonyms2-3 Questions
Antonyms3-5 Questions
Fill in the Blanks2-4 Questions
Spotting Errors3-4 Questions
Substitution1-2 Questions
Identify the sentences3-5 Questions
Transformation1-3 Questions
Sentence Improvement3-5 Questions
Odd Words2-6 Questions
Joining Sentences2-5 Questions
Sentence Arrangement2-4 Questions
Tenses3-5 Questions
Identify the errors5-6 Questions
Active and Passive Voices3-5 Questions
Plural Forms1-4 Questions
Spelling Test3-4 Questions

Moreover, in order to secure more marks, individuals are supposed to learn the rest of the topics involved in the English section such as sentence correction, reading comprehension, prepositions, tag questions, idioms & phrases etc. Well, the dream of every individual candidate is getting a good job. Placing in an MNC like Mindtree is not that much easy. Behind it, there will be a lot of hard work. We are here to reduce the work of job aspirant. So, we have given you only the model Mindtree Verbal Ability Questions and Answers along with solutions, explanation.

You Can Also Check: Mindtree Syllabus

Mindtree Verbal Ability Questions and Answers with Solutions

Moreover, the higher recruiters of Mindtree are providing excellent job opportunities for freshers. Therefore, in order to crack the written test, you need to go ahead immediately to practice the Mindtree Verbal Ability Questions and Answers For Freshers from this page. For the sake of job seekers, we have arranged Mindtree Verbal Ability Questions and Answers in PDF format for better practice. Moreover, we are sure that you can easily crack the exam with smart thinking by learning sample Mindtree Verbal Ability Questions and Answers along with a brief explanation.

Mindtree Verbal Ability Questions and Answers in PDF format

Directions (Q. 1 – 7): Choose the Synonyms of the following words

1. Accused

A. Exonerate
B. Elephantine
C. Acquitted
D. Indicted

Answer – D. Indicted

Explanation:
Accused – a person or group of people who are charged with or on trial for a crime.
Indicted – formally accuse of or charge with a crime.

2. Capricious

A. Whimsical
B. Herculean
C. Gargantuan
D. Collaboration

Answer – A. Whimsical

Explanation:
Capricious – given to sudden and unaccountable changes of mood or behavior.
Whimsical – playfully quaint or fanciful, especially in an appealing and amusing way.

3. Regress

A. Colossal
B. Backslide
C. Facilitation
D. Humongous

Answer – B. Backslide

Explanation:
Regress – return to a former or less developed state.
Backslide – a relapse into bad ways or error.

4. Slither

A. Absolve
B. Monstrous
C. Whitewash
D. Slide

Answer – D. Slide

Explanation:
Slither – move smoothly over a surface with a twisting or oscillating motion.
Slide – move smoothly along a surface while maintaining continuous contact with it.

5. Menace

A. Threat
B. Reinforcement
C. Furtherance
D. Compendious

Answer – A. Threat

Explanation:
Menace – a person or thing that is likely to cause harm; a threat or danger.
Threat – a statement of an intention to inflict pain, injury, damage, or other hostile action on someone in retribution for something done or not done.

6. Veracity

A. Truth
B. Hulking
C. Exculpate
D. Vindicate

Answer – A. Truth

Explanation:
Veracity – conformity to facts; accuracy.
Truth – the quality or state of being true.

7. Surmount

A. Backing
B. Epigrammatic
C. Condensed
D. Overcome

Answer – D. Overcome

Explanation:
Surmount – overcome (a difficulty or obstacle).
Overcome – succeed in dealing with (a problem or difficulty).

Direction (Q. 8 – 16): Choose the Antonyms of the following words

8. Spike

A. Brace
B. Exhilarate
C. Diminish
D. Nutshell

Answer – D. Nutshell

Explanation:
Spike – a thin, pointed piece of metal, wood, or another rigid material.
Diminish – make or become less.

9. Repatriation

A. Abolition
B. Enliven
C. Rejuvenate
D. Slash

Answer – A. Abolition

Explanation:
Repatriation – the return of someone to their own country.
Abolition – the action of abolishing a system, practice, or institution.

10. Traction

A. Unassertive
B. Barnyard
C. Slipperiness
D. Abbreviate

Answer – C. Slipperiness

Explanation:
Traction – the act of drawing or pulling something over a surface, especially a road or track.
Slipperiness – the quality or state of being slippery.

11. Recurring

A. Halt
B. Fortify
C. Tentative
D. Hideous

Answer – A. Halt

Explanation:
Recurring – occur again periodically or repeatedly.
Halt – a suspension of movement or activity, typically a temporary one

12. Incidence

A. Deliberately
B. Shuddering
C. Evident
D. Immodest

Answer – A. Deliberately

Explanation:
Incidence – the occurrence, rate, or frequency of a disease, crime, or another undesirable thing.
Deliberately – in a careful and unhurried way.

13. Relic

A. Lascivious
B. Fainthearted
C. Modern
D. Apprehensive

Answer – C. Modern

Explanation:
Relic – an object surviving from an earlier time, especially one of historical interest.
Modern – relating to the present or recent times as opposed to the remote past.

14. Apparent

A. Robust
B. Affirm
C. Slave
D. Ambiguous

Answer – D. Ambiguous

Explanation:
Apparent – clearly visible or understood; obvious.
Ambiguous – open to more than one interpretation; not having one obvious meaning.

15. Comply

A. Retain
B. Challenge
C. Diligent
D. Relinquish

Answer – B. Challenge

Explanation:
Comply – act in accordance with a wish or command.
Challenge – a call to someone to participate in a competitive situation or fight to decide who is superior in terms of ability or strength.

16. Myopic

A. Farsighted
B. Inhale
C. Knack
D. Stingy

Answer – A. Farsighted

Explanation:
Myopic – short-sighted.
Farsighted – showing a prudent awareness of future possibilities.

Direction (Q. 17 – 20): Word Analogy, Find the exact pair according to the given pair

17. Stapler: Stationary

A. Fixer: Gum
B. Bullets: Armory
C. Pins: Needles
D. Taps: paper

Answer – B. Bullets: Armory

Explanation: Second denotes the class to which the first belongs.

18. Garbage: Squalor

A. Colour: Brush
B. Dirtiness: Cleanlness
C. Poor: Hunger
D. Diamond: Magnificence

Answer – D. Diamond: Magnificence

Explanation: Second is the property of the first.

19. Wind: Gale

A. Disgust: Infatuation
B. Storm: Sea
C. Love: passion
D. Disaster: Calamity

Answer – C. Love: passion

Explanation: Second is more intense from the first.

20. Thrust: Spear

A. Bow: Arrow
B. Fence: Epee
C. Scabbard: Sword
D. Mangle: Iron

Answer – B. Fence: Epee

Explanation: First is the action performed with the second.

Direction (Q. 21 – 25): Find an incorrect word

21. Which of the following spelling incorrect in the given context?

A. Elaborate
B. Collapse
C. Anecdote
D. Remuneraition

Answer – D. Remuneraition

Explanation: remuneraition is incorrect spelling
The correct spelling is ‘remuneration’

22. Which of the following spelling incorrect in the given context?

A. Prehistric
B. Conceive
C. Tame
D. Uncertain

Answer – A. Prehistric

Explanation: prehistric is incorrect spelling
The correct spelling is ‘prehistoric’

23. Which of the following spelling incorrect in the given context?

A. Subjugete
B. Tenacious
C. Contaminate
D. Speculate

Answer – A. Subjugete

Explanation: subjugete is incorrect spelling
The correct spelling is ‘subjugate’

24. Which of the following spelling incorrect in the given context?

A. Rival
B. Fasty
C. Competitor
D. Appearance

Answer – B. Fasty

Explanation: fasty is incorrect spelling
The correct spelling is ‘fusty’

25. Which of the following spelling incorrect in the given context?

A. Somewhat
B. Elegant
C. Falsfier
D. Unrefined

Answer – C. Falsfier

Explanation: falsfier is incorrect spelling
The correct spelling is ‘falsifier’

Mindtree Verbal Ability Questions and Answers PDF

Download Mindtree Verbal Ability Questions and Answers 

Hope you got the information regarding the Mindtree Verbal Ability Questions and Answers with Explanation. Moreover, for any queries, drop a comment in the below-arranged comment section. Follow our page freshersnow.com to find more articles. Thank You. Best of Luck for your Mindtree exam.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here