RRB NTPC General Awareness Questions And Answers PDF Download | RRB NTPC GK Questions

RRB NTPC General Awareness Questions And Answers

RRB NTPC General Awareness Questions And Answers PDF: In this article we have provided RRB NTPC GK Questions and Answers in PDF format as well as in Quiz format. So, RRB NTPC aspirants can either download the PDF and practice or they can practice through this article. Either way it helps you to crack RRB NTPC GK exam. Please note that the questions provided in this article are collected from various RRB NTPC previous Papers. These are sample or model RRB NTPC GK questions only.



RRB conducts NTPC exam in 2 stages. RRB NTPC Stage 1 GK exam consists of 40 general awareness questions and Stage 2 exam consists of 50 GK questions. We have provided both in PDF format. So users can easily download them through the below provided links at the end of this article.

RRB NTPC General Awareness Topics

Number of Questions in Stage I – 40 Questions
Number of Questions in Stage II – 50 Questions

In the below table, we have provided RRB NTPC general awareness exam topics which you can expect in the actual exam.



You Can Also Check: RRB NTPC Syllabus

RRB NTPC GK Topics
Indian Culture
Indian Economy
Monuments and Places of India
History of India and Freedom Struggle
General Scientific and Technological
Flagship Government Programs
Transport Systems in India
India Railway Zones
Ministers of Indian Railways
Basics of Computers and Computer Applications
UN and Other important World Organizations
Current Events of Railways
Headquarters of Indian Railways
Plans of Indian Railways

 

Practice RRB NTPC GK Quiz Questions and Answers

1. The longest railway bridge in India is located on which lake?

A. Vembanad Lake
B. Pulicat Lake
C. Chilka lake
D. Kolleru Lake

Answer – A. Vembanad Lake

2. Indian railways that play an important role in our life was nationalized in?

A. 1945
B. 1951
C. 1981
D. 1990

Answer – B. 1951

3. The first Shatabdi express was introduced between which of the following locations?

A. Bombay and Thane
B. Bombay and Calcutta
C. New-Delhi and Jhansi
D. New-Delhi and Chennai

Answer – C. New-Delhi and Jhansi

4. New Humsafar Express, 3-tier AC train was flagged off between which two locations on 2 June 2018?

A. Ajmer and Rameshwaram
B. Gorakhpur and Anand Vihar
C. Agartala and Bengaluru
D. Jodhpur and Bandra

Answer – D. Jodhpur and Bandra

5. Elphinstone Road suburban railway station which was recently renamed as Prabhadevi is situated in?

A. Mumbai
B. Bengaluru
C. Tamil-Nadu
D. New-Delhi

Answer – A. Mumbai

6. Bilaspur-Manali-Leh Line, which would be the world’s highest railway line once launched will connect which of the following two locations?

A. Mumbai and Ladakh
B. New-Delhi and Kashmir
C. New-Delhi and Ladakh
D. New-Delhi and Manali

Answer – C. New-Delhi and Ladakh

7. Indian Railway Welfare Organisation, that works for the welfare of the Indian Railways is headquartered in?

A. Mumbai
B. Chennai
C. Tamil Nadu
D. New-Delhi

Answer – D. New-Delhi

8. As per the Union budget 2019, India will get its first bullet train in which year?

A. 2021-22
B. 2022-23
C. 2023-24
D. 2025-26

Answer – B. 2022-23

9. The first Rajdhani express that connects New-Delhi with other largest cities was introduced in which year?

A. 1965
B. 1967
C. 1969
D. 1980

Answer – C. 1969

10. Which of the following is the longest railway zone in India?

A. Northern Railways
B. Central Railways
C. Eastern Railways
D. Western Railways

Answer – A. Northern Railways

11. How much amount has been allocated for the Bengaluru metro rail project as per the Union Budget 2019- 20?

A. Rs. 11,000 crore
B. Rs. 17,000 crore
C. Rs. 18,000 crore
D. Rs. 20,000 crore

Answer – B. Rs. 17,000 crore

12. Which of the following railway station has the longest railway platform in India?

A. Kharagpur railway station
B. Badlapur railway station
C. Gorakhpur railway station
D. Bilaspur railway station

Answer – C. Gorakhpur railway station

13. How many user-friendly sections are available under Rail Drishti Dashboard launched by Railway Minister Piyush Goyal?

A. 12 sections
B. 13 sections
C. 14 sections
D. 15 sections

Answer – D. 15 sections

14. Which of the following has been declared the cleanest railway station in the A1 category, as per 2018 cleanliness survey for Indian Railways?

A. Vijayawada
B. Tirupati
C. Jaipur
D. Jodhpur

Answer – D. Jodhpur

15. What is the tagline of Indian Railways Catering and Tourism Corporation (IRCTC)?

A. The lifeline of the nation
B. The lifeline of India
C. The lifeline of Indian Railways
D. The lifeline to people

Answer – A. The lifeline of the nation

16. Indian Railways is constructing the country’s longest railway tunnel and tallest bridge in which of the following states?

A. Jammu Kashmir and Assam
B. Manipur and Jammu and Kashmir
C. Assam and Maharashtra
D. Maharashtra and Jammu Kashmir

Answer – B. Manipur and Jammu and Kashmir

17. When was the first train steamed off in India?

A. 1848
B. 1853
C. 1875
D. 1880

Answer – B. 1853

18. Where is the Railway Staff College located?

A. Pune
B. Delhi
C. Vadodara
D. Allahabad

Answer – C. Vadodara

19. Which of the following is the largest railway junction in India?

A. Delhi
B. Mathura
C. Vijayawada
D. Allahabad

Answer – B. Mathura

20. Which of the following stations was formerly known as Victoria Terminus?

A. Churchgate Railway Station
B. Mumbai Central
C. Lokmanya Tilak Terminus
D. Chhatrapati Shivaji Terminus

Answer – D. Chhatrapati Shivaji Terminus

21. In which city is the Wheel and Axle Plant of the Indian Railways located?

A. Kapurthala
B. Varanasi
C. Bangalore
D. Rae Bareli

Answer – C. Bangalore

22. The Maitree Express connects India with which of the following countries?

A. Bangladesh
B. Myanmar
C. Pakistan
D. Nepal

Answer – A. Bangladesh

23. As per the Insurance Policy Coverage for the Indian railway passengers, what is the sum insured if the person dies in a train accident?

A. 8 lakh
B. 10 lakh
C. 15 lakh
D. 18 lakh

Answer – B. 10 lakh

24. Which of the following railway station is situated in the extreme south?

A. Cochin railway station
B. Chennai railway station
C. Kanniyakumari railway station
D. Trivandrum railway station

Answer – C. Kanniyakumari railway station

25. As per the announcement of the Indian Railways on 31 March 2017, the target of complete electrification would be achieved by which year?

A. 2021
B. 2024
C. 2022
D. 2025

Answer – C. 2022

26. Which is India’s first double Decker train?

A. Ahmedabad Mumbai Central Express
B. Samjhuata Express
C. Guwahati Thiruvananthapuram Express
D. Ernakulam Hazrat Nizamuddin Duronto

Answer – A. Ahmedabad Mumbai Central Express

27. ‘Swachh Rail Swachh Bharat’ Abhiyan to ensure the standard of cleanliness was launched by which railway minister?

A. Piyush Goyal
B. Mamata Banerjee
C. Lalu Prasad Yadav
D. Suresh Prabhu

Answer – D. Suresh Prabhu

28. Which of the following is the busiest suburban railway network in India?

A. Chennai Suburban Railway
B. Lucknow – Kanpur Suburban Railway
C. Mumbai Suburban Railway
D. Kolkata Suburban Railway

Answer – C. Mumbai Suburban Railway

29. Who among the following is known as the father of Indian Railways?

A. Lord Ripon
B. Lord Dalhousie
C. Mahatma Gandhi
D. M.Visweswariah

Answer – B. Lord Dalhousie

30. Which of the following is the headquarters of the newly established railway zone ‘East Coast Railways’?

A. Vishakhapatnam
B. Vijayawada
C. Hyderabad
D. Bhubaneswar

Answer – D. Bhubaneswar

31. The International Union of Railways, an international body of the rail transport industry consists of how many members?

A. 190 members
B. 194 members
C. 180 members
D. 185 members

Answer – B. 194 members

32. The Future of Rail Report was prepared by the International Union of Railways in association with which organization?

A. International Energy Agency
B. NHPC Ltd.
C. NTPC Ltd.
D. None of these

Answer – A. International Energy Agency

33. Which express is launched under the Make in India Initiative and will offer world-class travel experience to the passengers in the coming years?

A. Gatimaan Express
B. Tejas express
C. Yuva express
D. Vande Bharat Express

Answer – D. Vande Bharat Express

34. In which of the following cities are located 3 zonal headquarters of Indian Railways?

A. Kolkata
B. Guwahati
C. Mumbai
D. New Delhi

Answer – A. Kolkata

35. Which of the following is the eastern-most division of the Indian Railways?

A. Lumding
B. Tinsukia
C. Rangiya
D. Katihar

Answer – B. Tinsukia

36. Who was the first railway minister of Independent India?

A. Asaf Ali
B. Lal Bahadur Shastri
C. N. Gopalaswami Ayyanagar
D. John Mathai

Answer – D. John Mathai

37. Shatabdi Express trains were introduced in 1989 to commemorate the 100th anniversary of which of the following personalities?

A. Swami Vivekanand
B. Mahatma Gandhi
C. Jawaharlal Nehru
D. Rabindranath Tagore

Answer – C. Jawaharlal Nehru

38. Which of the following Express is the slowest express with an average speed of 10 kmph?

A. Vivek express
B. Nilgiri express
C. Garib Rath Express
D. Uday express

Answer – B. Nilgiri express

39. What is the rank of India in the world in terms of length of railroad network?

A. First
B. Second
C. Third
D. Fourth

Answer – D. Fourth

40. Who among the following is the first female train driver of the Indian Railways in India?

A. Bhavani Kumari
B. Surekha Yadav
C. Rajshri Sachdeva
D. Ritu Chauhan

Answer – B. Surekha Yadav

RRB NTPC General Awareness Questions And Answers PDF

General Awareness Questions and Answers RRB NTPC Stage – I : Download 

RRB NTPC Stage – II General Awareness Questions and Answers: Click Here

RRB aspirants can download RRB NTPC GK questions from the above provided pdf links. We hope the provided RRB NTPC GK Quiz is useful to you to prepare for RRB NTPC exam. All the best and keep visiting our website Freshersnow.com for latest and regular updates about Railway notifications and practice materials.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here