RRB NTPC Reasoning Questions and Answers PDF With Solutions

RRB NTPC Reasoning Questions and Answers

RRB NTPC Reasoning Questions and Answers PDF with Explanation: Dear RRB job aspirants, here is a good news for you. In this article, we have provided various RRB NTPC reasoning questions and answers which we have collected after a thorough research and analysis. The provided RRB NTPC reasoning quiz will help you to crack the RRB NTPC exam. RRB NTPC exam will be conducted in 2 stages. 1st stage consists of 30 reasoning questions and 2nd stage consists of 35 questions. One must clear both the exams to move to next level in RRB NTPC selection process.



As you know, there is huge competition for RRB NTPC exam. Every year, lakhs of job seekers try their luck to secure a job in Indian Railways. So to get better marks in RRB exam, one need to practice well. To make you perfect in Logical & Analytical reasoning sections, we have provided various RRB NTPC reasoning questions and answers in PDF format as well as in quiz format.

You Can Also Refer: RRB NTPC Syllabus & RRB NTPC Previous Papers

RRB NTPC Reasoning Questions Topics

Number of Reasoning Questions Asked in Stage I – 30 Questions
Number of Reasoning Questions Asked in Stage II – 35 Questions 



In the below table, we have given RRB NTPC reasoning topics which may come in the actual RRB NTPC exam. By clicking on the below topics, you can practice topic wise reasoning questions.

RRB NTPC Reasoning Topics
Analytical Reasoning
Coding and Decoding
Logical Deduction
Logical Problems
Analyzing Arguments
Decision Making
Number Series
Logical Sequence of words
Assertion and Reason
Critical Reasoning
Blood Relations
Inferences
Puzzles
Data Sufficiency
Venn Diagrams
Statements & Arguments
Statements & Assumptions

 

RRB NTPC Reasoning Questions and Answers with Solutions & Explanation

Here are some of the old / previous RRB NTPC reasoning questions and answers. Practice more to manage your time well in the exam. As you know, time management is the key in every competitive exam.

1. If in a certain code MANGO is written as LBLIL then in the same code how MONKS is written?

A. LPLMP
B. PLLMP
C. LPMPL
D. MLPAL

Answer – A. LPLMP

Explanation:
If we observe
-1, +1, -2, +2, -3 pattern follows
Now, MONKS = LPLMP.

2. If in a certain language, MADRAS is coded as NBESBT, how is BOMBAY coded in that code?

A. CPNCBX
B. CPNCBZ
C. CPOCBZ
D. CQOCBZ

Answer – B. CPNCBZ

Explanation:
Each letter in the word is moved one step forward to obtain the corresponding letter of the code.

3. If ROSE is coded as 6821, CHAIR is coded as 73456 and PREACH is coded as 961473, what will be the code for SEARCH?

A. 246173
B. 214673
C. 214763
D. 216473

Answer – B. 214673

Explanation:
Given ROSE = 6821
CHAIR = 73456
PREACH = 961473
Compare the letter with a similar number in that position
Then, we can code
SEARCH = 214673

4. If Z = 52 and ACT = 48, then BAT will be equal to

A. 39
B. 41
C. 44
D. 46

Answer – D. 46

Explanation:
In the given code, A = 2, B = 4, C = 6,…. , Z = 52.
So, ACT = 2 + 6 + 40 = 48 and
BAT = 4 + 2 + 40 = 46

5. If a train is called the bus, a bus is called tractor, the tractor is called car, the car is called scooter, a scooter is called bicycle, a bicycle is called moped, which is used to plow a field?

A. Train
B. Bus
C. Car
D. Tractor

Answer – C. Car

Explanation:
A ‘tractor’ is used to plow a field.
But a ‘tractor’ is called ‘car’.

6. If E = 5 and READ is coded as 7, then what is the code of ‘DEAR’?

A. 6
B. 7
C. 8
D. 9

Answer – B. 7

Explanation:
Here E = 5 = 5/1 = 5
READ = 18 + 5 + 1 + 4 = 28/4 = 7
DEAR = 4 + 5 + 1 + 18 = 28/4 = 7

7. If wall is called window, window is called door, door is called floor, floor is callled roof and roof is callled ventilator, what will a person stand on ?

A. Roof
B. Window
C. Wall
D. Floor

Answer – A. Roof

Explanation:
A person will stand on the ‘floor’ and ‘floor’ is called ‘roof’.
So, a person will stand on the ‘roof’

8. If Monday falls on 5th of a month, then which day will fall three days after the 26th?

A. Monday
B. Tuesday
C. Wednesday
D. Thursday

Answer – D. Thursday

Explanation:
5th is Monday, then 12, 19, 26th also Monday
Therefore, 3 days after is 29th, which is Thursday

9. If 1st October is Sunday, then 1st November will be

A. Monday
B. Wednesday
C. Thursday
D. Tuesday

Answer – B. Wednesday

Explanation:
Clearly, 1st, 8th, 15th, 22nd, and 29th October are Sundays.
Then, 31st October is Tuesday.
Hence, 1st November will be Wednesday.

10. If every second Saturday and all Sundays are holidays in a 30 days month beginning on Saturday, then how many working days are there in that month? (Month starts from Saturday)

A. 20
B. 21
C. 22
D. 23

Answer – D. 23

Explanation:
As the month begins on Saturday, so 2nd, 9th, 16th, 23rd, 30th days will be Sundays. While 8th and 22nd days are second Saturdays. Thus, there are 7 holidays in all. Hence, no. of working days = 30 – 7 = 23

11. In a row of students, Ravi is 9th from the left and Suresh is 6th from the right. When they both interchange their positions then Ravi will be 15th from the left. What will be the position of Suresh from the right?

A. 6th
B. 12th
C. 13th
D. 15th

Answer – B. 12th

Explanation:
The position of Suresh from right
According to the given information
= (Difference of Ravi ‘s position + First position of Suresh)
= ((15 – 9) + 6) = 12th
Therefore, the position of Suresh from the right = 12th.

12. In a line of students, Mahesh is on 15th position from right and Dheeraj is on 18th position from left. When they both interchange their positions then Mahesh is on 20th position from the right. What will be the position of Dheeraj from left?

A. 18th
B. 24th
C. 23rd
D. 20th

Answer – C. 23rd

Explanation:
Second place of Dheeraj from left
By Analyzing the given data
= [ Difference of places of Mahesh + First place of Dheeraj ]
= [ (20 – 15) + 18 ] = 23rd

13. If 9th of the month falls on the day preceding Sunday, on what day will 1st of the month fall?

A. Friday
B. Saturday
C. Sunday
D. Monday

Answer – A. Friday

Explanation:
According to the question,
Given, 9th of the Month = Saturday (Preceding Sunday)
Well, the same day will repeat after 7 days.
Therefore, 9 – 7 = 2nd of the given month is also Saturday.
1st of the given month = Saturday – 1 day = Friday
Hence, Day 1st of the month will be Friday.

14. If three days before yesterday was Friday, what day will be a day after tomorrow?

A. Monday
B. Sunday
C. Saturday
D. Wednesday

Answer – D. Wednesday

Explanation:
Here, Three days before today was Friday.
Hence, Today is Monday.
Therefore, the day after tomorrow will be Wednesday.

15. If day after tomorrow is Saturday what day was 3 days before yesterday?

A. Sunday
B. Monday
C. Tuesday
D. Wednesday

Answer – A. Sunday

Explanation:
Today is Saturday – 2 = Thursday
Now, Yesterday – Wednesday
Wednesday – 3 days = Sunday
Hence, the required day will be on Sunday.

16. Choose the word which is least like the other word in a group?

A. Parrot
B. Vulture
C. Swan
D. Sparrow

Answer – C. Swan

Explanation:
Swan is the only water bird in the group.

17. Choose the pair in which the words are differently related?

A. Joule: Energy
B. Ampere: Current
C. Pascal: Pressure
D. Radian: Degree

Answer – D. Radian: Degree

Explanation:
In all other pairs, first is a unit to measure the second.

18. Choose the pair in which the words are differently related?

A. Man: Mob
B. Cow: Herd
C. Sheep: Flock
D. Fish: Shoal

Answer – A. Man: Mob

Explanation:
In all other pairs, second is a collective group of the first.

19. Choose the number which is different from others in the group?

A. 137
B. 177
C. 121
D. 183

Answer – C. 121

Explanation:
121 is the only perfect square number in the group.

20. Choose the number which is different from others in the group?

A. 17
B. 27
C. 29
D. 37

Answer – B. 27

Explanation:
Except 27, all given numbers are prime numbers.

21. Choose the number pair which is different from others?

A. 45, 27
B. 30, 18
C. 20, 10
D. 15, 12

Answer – C. 20, 10

Explanation:
In all other pairs, the given pair numbers have 3 as the common factor.

22. Choose the number pair/group which is different from others?

A. 12: 96
B. 13: 117
C. 15: 120
D. 16: 128

Answer – B. 13: 117

Explanation:
If we observe
In all other pairs, the second number is obtained by multiplying the first number by 8.

23. Statement: Should all the unauthorized structures in the city be demolished?

Arguments:
I. No, Where will the people residing in such houses live?
II. Yes, This will give a clear message to the general public and they will refrain from constructing unauthorized buildings.

A. The only argument I is strong
B. Only argument II is strong
C. Either I or II is strong
D. Neither I nor II is strong

Answer – B. Only argument II is strong

Explanation:
The demolition of unauthorized buildings would teach a lesson to the unscrupulous builders and also serve as a warning for the citizens not to indulge in such activities in the future. This is essential, as unauthorized constructions impose an undue burden on the city’s infrastructure. So, only argument II holds strong.

24. Statement: Should Indian scientists working abroad be called back to India?

Arguments:
I. Yes, They must serve the motherland first and forget about discoveries, honors, facilities and all.
II. No, We have enough talent; let them stay where they want.

A. The only argument I is strong
B. Only argument II is strong
C. Either I or II is strong
D. Neither I nor II is strong

Answer – D. Neither I nor II is strong

Explanation:
Clearly, every person must be free to work wherever he wants and no compulsion should be made to confine one to one’s own country. So, an argument I is vague. However, talented scientists can be of great benefit to the nation and some alternatives as special incentives or better prospects may be made available to them to retain them within their motherland. So, argument II also does not hold.

25. Statement: Should colleges be given the status of a university in India?

Arguments:
I. Yes, Colleges are in a better position to assess the student’s performance and therefore the degrees will be more valid.
II. No, It is Utopian to think that there will not be nepotism and corruption in awarding degrees by colleges.

A. The only argument I is strong
B. Only argument II is strong
C. Either I or II is strong
D. Neither I nor II is strong

Answer – D. Neither I nor II is strong

Explanation:
Clearly, at the college level, all the students are assessed according to their performance in the University Exams and not on the basis of any criteria of more intimate dealing with the students. So, an argument I is vague. Also, at this level, the awarding of degrees is impartial and simply based on his performance. So, argument II also does not hold.

26. Statement: Should internal assessment in colleges be abolished?

Arguments:
I. Yes, This will help in reducing the possibility of favoritism.
II. No, teaching faculty will lose control over students.

A. The only argument I is strong
B. Only argument II is strong
C. Either I or II is strong
D. Neither I nor II is strong

Answer – A. The Only argument I is strong

Explanation:
Abolishing the internal assessment would surely reduce favoritism on personal grounds because the teachers would not be involved in the examination system so that they cannot extend personal benefits to anyone. So, an argument I hold strong. But it will not affect the control of teaching faculty on students because still, the teachers would be teaching them. So, argument II is vague.

27. Match: Victory:: Examination:?

A. Write
B. Appear
C. Success
D. Attempt

Answer – C. Success

Explanation:
One of the outcomes of “Match” is “Victory”.
In the same way, “Success” is one of the outcomes of “Examination”.

28. Error : Mistake:: Doubt:?

A. Retaliation
B. Poetry
C. Art
D. Suspicion

Answer – D. Suspicion

Explanation:
“Error” and `Mistake’ are synonyms to each other
As well as “Doubt” and “Suspicion” are also synonyms to each other.

29. Hour: Second:: Tertiary:?

A. Ordinary
B. Secondary
C. Primary
D. Intermediary

Answer – C. Primary

Explanation:
“Second” is the third position after “Hour” in time measurement.
Similarly, “Tertiary” is the third position after “Primary” in the order of ranking.

30. Bank: Money:: Transport:?

A. Goods
B. Road
C. Movement
D. Traffic

Answer – A. Goods

Explanation:
A “Bank” deals with the transaction of “Money”
In the same way “Transport” deals with the movement of “Goods”.

RRB NTPC Reasoning Questions and Answers PDF

You can download reasoning questions in PDF format through the below link and save in your computer to practice offline.

Download RRB NTPC Reasoning Questions and Answers: Click Here

★ ★ Also check More Previous Papers Questions ★ ★

Dear users, we hope you got sufficient information about RRB NTPC reasoning questions and answers. Still not satisfied? then check various other reasoning questions and answers provided in our website Freshersnow.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here