Wipro Reasoning Questions and Answers with Explanation for Freshers PDF Download

Wipro Reasoning Questions and Answers with Explanation for Freshers (2020, 2019 and 2018 batches): We all know that Wipro is one of the top-most reputed company in Information Technology (IT), consultancy as well as business process services. Competitors who are struggling to get a professional career in Wipro. This section helps the aspirants a lot that provides Wipro Reasoning Questions and Answers with Explanation. However, nowadays getting a job in MNC’s like Wipro is very difficult. Therefore, for the sake of aspirants, we have provided Wipro Reasoning Questions and Answers for freshers 2018, 2019, 2020 batches. Candidates can refer all the Wipro Reasoning Questions and Solutions as well as download Wipro Reasoning Questions and Answers in PDF format.



You can also check: Wipro Syllabus and Wipro Placement Papers

Wipro Reasoning Questions and Answers with Explanation 2018, 2019, 2020 batches

Applicants who are thinking, how to prepare for Wipro written test. This is the golden opportunity to practice Wipro Reasoning Questions and Answers with Explanation. In day to day life graduates are increasing randomly, but only 10 – 15 % of students only getting good jobs, the rest of them are trying a lot in order to seek a job. By keeping all these things in mind we have prepared Wipro Reasoning Questions and Solutions. Therefore, candidates can practice well Wipro Reasoning Questions and Answers 2018, 2019, 2020 and secure maximum marks and earn a good job.

You can also check:



Wipro Reasoning Questions and Answers with Explanation

For any placement exam Wipro Reasoning Questions and Answers for freshers is playing a major role. Therefore, students who have completed theirs under graduation as well as post-graduation. They can refer to Wipro Reasoning Questions and Answers with Explanation for freshers from this section. We have covered all certain topics involved in Wipro Reasoning questions and Answers with proper and detailed information. However, Wipro is conducting pool drives across the country. So students can gain certain knowledge by preparing Wipro Reasoning Questions and Answers with Explanation and perform well in the examination.

You can also check: Wipro Off Campus

(Q. 1-5) In each of the following questions, two rows of numbers are given. The resultant number in each row is to be worked out separately based on the following rules and the questions below the rows of numbers are to be answered. The operations of numbers progress from the left to the right.

Rules:
(i) If an odd number is followed by a two-digit even number, then they are to be added.
(ii) If an odd number is followed by a two-digit odd number, then the second is to be subtracted from the first number.
(iii) If an even number is followed by a number which is a perfect square of a number then the second number is to be divided by the first number.
(iv) If an even number is followed by a two-digit even number then the first number is to be multiplied by the second number.

1. I. 15 11 20 400
    II. 8 12 10
If the resultant of the second set of numbers is divided by the resultant of the first set of numbers, what will be the outcome?

A. 196
B. 200
C. 19
D. 92
E. None of the Above

Answer – E. None of the Above

Explanation:
15 -11 = 4 [Rule ii] 4 * 20 = 80 [Rule iv] 400 / 80 = 5 [Rule iii] r1 = 5
8 * 12 = 96 [Rule iv] 96 * 10 = 960[Rule iv] r2 = 960
960/5 =192

2. I. 40 30 3600
    II. 15 24 17
What is the sum of the two resultant numbers of the set of numbers given above?

A. 22
B. 25
C. 28
D. 42
E. None of the Above

Answer – B. 25

Explanation:
40 * 30 = 1200 [Rule iv] 3600/1200 = 3 [Rule iii] 15 + 24 = 39 [Rule i] 39 – 17 = 22 [Rule ii] 22 + 3 = 25

3. I. 8 16 16 14
   II. 13 11 12 144
What is the difference between the results of the first set of numbers and the second set of numbers?

A. 222
B. 210
C. 118
D. 106
E. None of the Above

Answer – D. 106

Explanation:
16 / 8 = 2 [Rule iii] 16 / 2 = 8 [Rule iii] 8 * 114 = 112 [Rule iv] 13 – 11 = 2 [Rule ii] 2 * 12 = 24 [Rule iv] 144 / 24 = 6[Rule iii] 112 – 6 = 106

4. I. 13 11 4
   II. 17 13 12
If the resultant of the first set of numbers is multiplied by the resultant of the second set of numbers, what will be the outcome?

A. 48
B. 96
C. 69
D. 75
E. None of the Above

Answer – B. 96

Explanation:
13 – 11 = 2 [Rule ii] 4 / 2 = 2 [Rule iii] 17 – 13 = 4 [Rule ii] 4 * 12 = 48 [Rule iv] 48 * 2 = 96

5. I. 19 15 12
   II. 15 12 23 16
If the resultant of the second set of numbers is subtracted from the resultant of the first set of numbers what will be the outcome?

A. 44
B. 92
C. 29
D. 43
E. None of the Above

Answer – A. 44

Explanation:
19 – 15 = 4 [Rule ii] 4 * 12 = 48 [Rule iv] 15 + 12 = 27 [Rule i] 27 – 23 = 4 [Rule ii] 16 / 4 = 4 [Rule iv] 48 – 4 = 44

(Q. 6-10) In each of the following questions, two rows of numbers are given. The resultant number in each row is to be worked out separately based on the following rules and the questions below the rows of numbers are to be answered. The operations of numbers progress from the left to the right.

Rules:
(i) If an even number is followed by another even number they are to be added.
(ii) If an even number is followed by a prime number they are to be multiplied
(iii) If an odd number is followed by an even number, the even number is to be subtracted from the odd number
(iv) If an odd number is followed by another odd number the first number is to be added to the square of the second number
(v) If an even number is followed by a composite odd number, the even number is to be divided by the odd number.

6. I. 84 21 13
    II. 15 11 44
What is the half of the sum of the resultants of the two rows?

A. 116
B. 132
C. 232
D. 236
E. None of the Above

Answer – A. 116

Explanation:
84 / 21 = 4 [Rule v] 4 * 13 = 52 [Rule iii] R1 = 52
15 + (11) ^ 2 = 136 [Rule iv] 136 + 44 = 180 [Rule i] R2 = 180
(52 + 180) / 2 = 116

7. I. 45 18 12
   II. 22 14 9
What is the product of the resultants of the two rows?

A. 75
B. 48
C. 45
D. 64
E. None of the Above

Answer – E. None of the Above

Explanation:
45 – 18 = 27 [Rule iii] 27 – 12 = 15 [Rule iii] R1 = 15
22 + 14 = 36 [Rule i] 36 / 9 = 4 [Rule v] R2 = 4
= 15 * 4 = 60

8. I. 12 7 16
   II. 79 28 15
What is the difference between the resultants of the second row and the first row?

A. 276
B. 176
C. 100
D. 156
E. None of the Above

Answer – B. 176

Explanation:
12 * 7 = 84 [Rule ii] 84 + 16 = 100 [Rule i] R1 = 100
79 – 28 = 51 [Rule iii] 51 + (15)^2 = 276 [Rule iv] R2 = 276
276 – 100 = 176

9. I. 36 13 39
   II. 77 30 7
What will be the outcome if the resultant of the second row is divided by the resultant of the first row?

A. 12
B. 16
C. 8
D. 6
E. None of the Above

Answer –  C. 8

Explanation:
36 * 13 = 468 [Rule ii] 468 / 39 = 12 [Rule v] R1 = 12
77 – 30 = 47 [Rule iii] 47 + 49 = 96 [Rule iv] R2 = 96
R2/R1 = 96/12 = 8

10. I. 65 11 12
     II. 15 3 11
What is the sum of the resultants of the two rows?

A. 366
B. 66
C. 264
D. 462
E. None of the Above

Answer – D. 462

Explanation:
65 + 121 = 186 [Rule iv] 186 + 12 = 198 [Rule i] R1 = 198
15 + 9 = 24 [Rule iv] 24 * 11 = 264 [Rule ii] R2 = 264
198 + 264 = 462

11. Introducing Veena , Kowri said “She is the only daughter of my father’s only daughter”.How is Kowri related to Veena?

A. Niece
B. Sister
C. Aunt
D. Mother
E. None of these

Answer – D. Mother

Explanation: Therefore, Kowri is Veena’s mother.

12. Pointing toward a boy, Arjun said, “He is the son of the only son of my grandfather”.How is the boy related to Arjun?

A. Brother
B. Uncle
C. Cousin
D. Father
E. None of these

Answer – A. Brother

Explanation: Grandfather son – father-son: brother.

13. A man is said to a lady, “Your mother’s husband’s sister is my aunt”. How is the lady related to to the man?

A. Mother
B. Sister
C. Daughter
D. Aunt
E. Granddaughter

Answer – B. Sister

Explanation:
Lady’s mother,s husband: Father
Lady’s father’s sister: Aunt. Hence the lady is man’s sister.

14. Pointing to Kamal, Sheeba said, “ His mother’s brother is the father of my son Akhilesh”. How is Kamal related to Sheeba?

A. Niece
B. Nephew
C. Aunt
D. Sister-in-law
E. None of these

Answer – B. Nephew

Explanation:
Father of Sheeba’s son: Sheeba’s husband
Kamal: Sister son of Sheeba’s husband. Hence Kamal is Sheeba’s Nephew.

15. Pointing to a photograph, Nitish said, “She is the mother of my son’s wife’s daughter”. How is Nithish related to a lady?

A. Son
B. Uncle
C. Father
D. Father – in – law
E. None of these

Answer – D. Father – in – law

Explanation:
Nitish’s son’s wife’s daughter – Nithish’s son’s daughter
Mother of the daughter of Nithish’s son – Wife of Nithish’s son
Hence Arun is the father-in-law of the lady.

16. If Kiran says, “Rocky’s mother is the only daughter of my mother”, How is Kiran related to Rocky?

A. Brother
B. Father
C. Uncle
D. Grandfather
E. None of these

Answer – C. Uncle

Explanation:
Daughter of Kiran’s mother – Kiran’s Sister.
So Kiran is an Uncle of Rocky.

17. Pointing to a man, Dinesh said, “ His only brother is the father of my daughter’s father”. How is the man related to Dinesh?

A. Father
B. Grandfather
C. Uncle
D. Brother
E. None of these

Answer – C. Uncle

Explanation:
Father of Dinesh daughter’s father: Dinesh’s father
So man is the brother of Dinesh’s father.

18. Aswin said, “ This girl is the wife of the grandson of my mother”. Who is Aswin to that girl?

A. Husband
B. Father
C. Brother
D. Uncle
E. Father-in-law

Answer – E. Father-in-law

Explanation:
Grandson of my mother: son
Wife of Aswin’s son: Aswin’s Daughter-in-law.
Therefore, Ashwin is a Father-in-law to that girl

19. Pointing to an old man, Jeeva said, “ His son is my Son’s uncle”. How is the old man related to Jeeva?

A. Father
B. Uncle
C. Brother
D. Grandfather
E. None of these

Answer – A. Father

Explanation:
Jeeva’s son’s uncle: Jeeva’s Brother.
Hence the old man is the Father of Jeeva.

20. A woman introduces a man as the son of the brother of her mother. How is the man related to the woman?

A. Son
B. Nephew
C. Uncle
D. Cousin
E. None of these

Answer – D. Cousin

Explanation:
Brother of mother: Uncle
Therefore, Uncle’s son: Cousin.

21. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

A. Bhartiya Mahila Bank
B. Punjab National Bank
C. Indian Bank
D. Punjab & Sid Bank
E. Oriental bank of commerce

Answer – C. Indian Bank

Explanation: Indian Bank HQ located in Chennai remaining HQ – New Delhi

22. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

A. Speak
B. Think
C. Ponder
D. Consider
E. Reflect

Answer – A. Speak

Explanation: Speak – in the form of language

23. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

A. Iron
B. Chlorine
C. Aluminum
D. Mica
E. Hydrogen

Answer – D. Mica

Explanation: Mica is not an element

24. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

A. bcdr
B. ghst
C. nmlv
D. vxzw
E. akhi

Answer – E. akhi

Explanation: This only contain vowels

25. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

A. ICICI Bank
B. HSBC Bank
C. AXIS Bank
D. YES Bank
E. HDFC Bank

Answer – B. HSBC Bank

Explanation: HSBC bank HQ alone located in London…remaining are located in MUMBAI

26. Injury: Pain:: Thunder::?

A. Lightning
B. Sound
C. Fear
D. Rain

Answer – A. Lightning

Explanation: First causes the second

26. Energy: Joule:: Resistance:?

A. Current
B. Ohm
C. Power
D. Ampere

Answer – B. Ohm

Explanation: Second is the unit of measuring first.

28. Despotic: Tyranny:: Generous:?

A. Partiality
B. Morality
C. Neutrality
D. Liberality

Answer – D. Liberality

Explanation: Second is the quality possessed by the first

29. 14 21 35 57 88 ?

A. 182
B. 129
C. 166
D. 127
E. 180

Answer – B. 129

Explanation:
21 – 14 = 7
35 – 21 = 14
57 – 35 = 22 14 – 7 = 7; 22 – 14 = 8

30. 13, 21, 37, 61, ?, 133

A. 96
B. 93
C. 92
D. 97
E. None of these

Answer – B. 93

Explanation:
21 – 13 = 8
37 – 21 = 16
61 – 37 = 24….

31. 9, 10, 18, 57, ?, 1125

A. 164
B. 230
C. 210
D. 224
E. 115

Answer – D. 224

Explanation:
9 * 1 + 1 = 10
10 * 2 – 2 = 18
18 * 3 + 3 = 57
57*4 – 4 = 224

33. 14, 8, 7, 11.5, 22, ?

A. 56
B. 59
C. 53
D. 58
E. 52

Answer – A. 56

Explanation:
14 * 0.5 + 1 = 8
8 * 1 – 1 = 7
7 * 1.5 + 1 = 11.5

34. 13, 14, 26, 108, ? , 13712

A. 836
B. 896
C. 842
D. 856
E. 824

Answer – D. 856

Explanation:
13 * 1 + 1 = 14
14 * 2 – 2 = 26
26 * 4 + 4 = 108
108 * 8 – 8 = 856
856 * 16 + 16= 13712

35. 12, 14, 19, 36, ?, 358

A. 105
B. 104
C. 106
D. 102
E. 101

Answer – E. 101

Explanation:
12 + 1² + 1= 14
14 + 2² + 1= 19
19 + 4² + 1= 36
36 + 8*8 + 1 = 101.

36. Conclusions:
I. Some Pens are not Pencils
II. Some Erasers are Pencils

Statements:
A. Some Scales are Pencils. No Pencil is Eraser. All Erasers are Pens
B. All Scales are Pencils. No Pencil is Eraser. Some Erasers are Pens
C. No Scale is Pencil. No Pencil is Eraser. All Erasers are Pens
D. All Scales are Pencils. All Pencils are Erasers. No Eraser is Pen.
E. None

Answer – D. All Scales are Pencils. All Pencils are Erasers. No Eraser is Pen.

37. Conclusions:
I. Some Bats are Cats
II. Some Mats are not Rats

Statements:
A. All Mats are Cats. Some Rats are not Cats. Some Mats are Bats.
B. Some Cats are not Rats. All Cats are Mats. All Mats are Bats.
C. All Cats are Rats. No Rats are Mats. No Mats are Bats.
D. Some Cats are Rats. No Rats are Mats. Some Mats are Bats.
E. None

Answer – B. Some Cats are not Rats. All Cats are Mats. All Mats are Bats

38. Conclusions:
I. Some Universities are not Hospitals
II. All Schools being Colleges is a possibility

Statements:
A. Some Hospitals are Schools. All Schools are Universities. No University is College.
B. All Hospitals are Schools. All Schools are Universities. Some Universities are Colleges
C. All Hospitals are Schools. No School is a University. Some Universities are Colleges
D. Some Hospitals are Schools. Some Schools are Universities. All Universities are Colleges
E. None

Answer – C. All Hospitals are Schools. No School is a University. Some Universities are Colleges

39. Conclusions:
I. Some Oranges are not Kiwis
II. Some Apples are not Bananas

Statements:
A. Some Kiwis are Apples. No Apple is Orange. All Orange is Bananas
B. All Kiwis are Apples. Some Apples are Oranges. All Oranges are Bananas
C. No Kiwi is Apple. All Apples are Oranges. No Orange is Banana
D. No Kiwi is Apple. No Apple is Orange. All Oranges are Bananas
E. None

Answer – C. No Kiwi is Apple. All Apples are Oranges. No Orange is Banana

40. Conclusions:
I. Some TV’s are Laptops
II. Some Desktops are TV’s

Statements:
A. All TV’s are Mobiles. Some Mobiles are Desktops. No Desktop is Laptop
B. Some TV’s are Mobiles. No Mobiles is Desktop. All Desktops are Laptops
C. Some TV’s are Mobiles. All Mobiles are Desktops. No Desktop is Laptop
D. All TV’s are Mobiles. No Mobile is Desktop. All Desktop are Laptops
E. None

Answer – E. None

To Download Wipro Reasoning Questions and Answers – Click Here

We hope aspirants who are looking for Wipro Reasoning Questions and Answers with Explanation have got the required information from this article. If you need any further information or any doubts, please drop a comment in below mentioned comment box. For more updates about Placements, you can follow our website freshersnow. Thank You.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here