10th December 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

10th December 2021 Current Affairs Quiz

10th December 2021 Current Affairs Quiz: If you are looking for the Latest Current Affairs Quiz of 10th December 2021, then check this article. Grab this chance to score more marks in the section of Current Affairs in Banking, SSC, Railways, UPSC Exams or any other competitive Exams. Candidates can get the 10th Dec 2021 Current Affairs Quiz in the below sessions along with the Explanation and Static Points. In the below sections, we have provided the Latest Current Affairs of 10th December 2021. Bookmark (CTRL+D) this page to visit more often to get the Daily Current Affairs Bits.

★★ Current Affairs Quiz ★★

10th December 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

1) ____ Partners with Invest India for Startup Innovation Challenge?

a) Airtel
b) Reliance
c) Vodafone
d) None of the above

Answer: A

Explanation: Bharti Airtel launched ‘Airtel India Startup Innovation Challenge’ in partnership with Invest India that will let early-stage technology companies demonstrate differentiated solutions for 5G, IoT, Cloud Communications, Digital Advertising and Digital Entertainment. “India’s startup ecosystem is now a globally celebrated story and our young technology companies are doing some phenomenal work in building solutions that solve hard problems,” Adarsh Nair, Chief Product Officer, Bharti Airtel, said in a statement.

Static Points:
Airtel Founder – Sunil Bharti Mittal
MD & CEO – Gopal Vittal
Headquartered – New Delhi

2) Bank of Maharashtra, NPCI tie up to launch ____ of its 1st Credit Card.

a) Premium Card
b) Business Card
c) RuPay
d) Both a & b

Answer: C

Explanation: Bank of Maharashtra (BoM) on Thursday said it has tied up with the National Payments Corporation of India (NPCI) to launch its first credit card on card payment network RuPay. The benefits of the credit card include reward points for every Rs 100 spent, fuel surcharge and the card also has card liability cover wherein customers will have zero liability post reporting of fraud.

Static Points:
Bank of Maharashtra CEO – AS Rajeev
Headquarters – Pune
Tagline – One Family One Bank

Rupay – conceived and launched by the National Payments Corporation of India (NPCI)
Tagline – One Life One RuPay

3) Which country defence ministry unveils model for Hypersonic Weapon Prototype ‘Hycore’?

a) North Korea
b) South Korea
c) China
d) Japan

Answer: B

Explanation: South Korea has revealed plans to begin testing a prototype for a ground-launched hypersonic cruise missile in 2022. The Agency for Defense Development (ADD) and local defence prime Hanwha debuted the Hycore prototype concept in December.

Static Points:
South Korea Capital – Seoul
Currency – South Korean Won
President – Moon Jae-in

★★ Practice Free Mock Tests ★★

4) Which space agency launches an X-ray space telescope to unlock the secrets of a black hole?

a) NASA
b) ISRO
c) ASA
d) CNES

Answer: A

Explanation: NASA launched its new Imaging X-ray Polarimetry Explorer (IXPE) X-ray space telescope to unlock the secrets of extreme cosmic objects. It was launched into orbit by SpaceX Falcon 9 rocket from NASA’s Kennedy Space Center in Florida, US. The project is a collaboration between NASA and the Italian Space Agency.

Static Points:
NASA Headquarters – Washington DC, US
Founder – Dwight D. Eisenhower

5) What is the edition of India- Maldives joint military exercise named ‘EKUVERIN’ which is held in the Maldives?

a) 7th
b) 11th
c) 8th
d) 10th

Answer: B

Explanation: The 11th edition of Exercise EKUVERIN-21 between India and Maldives, held at Kadhdhoo Island, Maldives. Ekuverin means “Friends” in the Dhivehi language. It is an Indo-Aryan language. It is spoken in India, Lakshadweep and Maldives. It was scheduled to be held at Kadhdhoo Island, Maldives from 6th to 19th December 2021. Besides rigorous training, the joint military exercise will also include cultural and sports activities to enhance defence cooperation and bilateral relations.

Static Points:
India, Sri Lanka and the Maldives (Exercise) – TTX-2021

Maldives Capital – Male
President – Ibrahim Mohamed Solih
Currency – Rufiyaa

6) Aviva Life Insurance launches Life Insurance Plan of ____ Bima.

a) Jeevan Bima
b) Nivesh Bima
c) Ayush Bima
d) None of the above

Answer: B

Explanation: Aviva Life Insurance, a private insurance company, has announced the launch of Aviva Nivesh Bima. This is a non-linked, non-participating, individual savings life insurance plan that provides guaranteed moneyback at every fifth policy year, in addition to a lump sum payout at maturity. It also offers features such as fixed benefit pay-out on maturity or death, limited premium paying term, and an option to enhance the coverage through an add-on accidental death benefit, along with tax benefits.

Static Points:
Aviva Life Insurance CEO & MD – Amit Malik
Headquarter – Gurugram, Haryana

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

7) Disney BYJU’s Early Learn App Signs ____ & ____ as Brand Ambassadors.

a) Neeraj Chopra & PV Sindhu
b) Mirabai Chanu & Ravi Dahiya
c) Mirabai Chanu & Bajrang Punia
d) Abhinav Bindra & Ravi Dahiya

Answer: A

Explanation: BYJU’S announced a 2 years partnership with Olympic medalists Neeraj Chopra and PV Sindhu as the brand ambassadors for Disney BYJU’S Early Learn app. Javelin thrower, Neeraj Chopra is a Gold medallist and Badminton player, PV Sindhu is a Bronze medallist from the 2020 Tokyo Olympics.

Static Points:
Neeraj Chopra is the first track & field athlete to win a gold medal for India at the Olympics.

Byju’s Founder – Byju Raveendran
Headquarters – Bangalore, Karnataka

8) How many medals did India claim at the 4th Asian Youth Para Games (AYPG)?

a) 17
b) 32
c) 37
d) 41

Answer: D

Explanation: The Indian contingent won 12 gold, 15 silver, and 14 bronze medals at the continental Para youth games held in Riffa city. On 8th December 2021, India claimed 41 medals at the 4th Asian Youth Para Games (AYPG), Asia’s biggest event held at Riffa city, Bahrain. The event is organized by the National Paralympic Committee (NPC) of Bahrain with the support of the local government.

Static Points:
Asian Youth Para Games
Host City & Venue – Manama, Bahrain International Circuit
Motto – Together. Rising. Stronger.
Participated Nations – 30
Participated Athletes – 750

9) India’s 1st CDS Bipin Rawat dies in IAF Mi17 Helicopter Crash in which state?

a) Tamil Nadu
b) Kerala
c) Odisha
d) Delhi

Answer: A

Explanation: Chief of Defence Staff (CDS) of Indian Armed Force General Bipin Rawat, India’s most senior defence official died in a helicopter crash near Coonoor in Tamil Nadu. He was returning from the Defence Services Staff College in Wellington in the Nilgiris district of Tamil Nadu. Gen Rawat was on board an Indian Air Force (IAF) Mi17 V5 helicopter along with his wife Madhulika Rawat, and 11 other defence personnel. While IAF Group Captain Varun Singh is the lone survivor in the crash.

Static Points:
Gen Bipin Rawat is from Uttarkhand
Awards – Param Vishisht Seva Medal, Uttam Yudh Seva Medal, Ati Vishisht Seva Medal, Yudh Seva Medal, Sena Medal, Vishisht Seva Medal

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

10) Which state Chief Minister launched the ‘Milk Price Incentive Scheme’?

a) Assam
b) Maharashtra
c) Uttarakhand
d) Uttar Pradesh

Answer: C

Explanation: Uttarakhand Chief Minister Pushkar Singh Dhami launched the Milk Price Promotion Scheme at IRDT Auditorium, Survey Chowk, Dehradun. The scheme is aimed to provide incentives benefiting around 53,000 people of Uttarakhand. The state government is targeting to spend INR 444.62 crore to open 500 milk sales centres in Uttarakhand.

Static Points:
Uttarakhand Capital – Dehradun (Winter), Bhararisen (Summer)
Uttarakhand Governor – Gurmit Singh

11) South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) Charter Day is observed annually on which day?

a) 10th December
b) 9th December
c) 8th December
d) 7th December

Answer: C

Explanation: The South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) Charter Day is observed annually on 8th December to commemorate the adoption of the SAARC Charter. This year marks the 37th anniversary of the regional group. On 8 December 1985, the SAARC Charter was adopted, in Dhaka, during the first summit of the group. The Charter was signed by the leaders of eight South Asian nations- Bangladesh, Bhutan, Afghanistan, Maldives, Nepal, India, Pakistan, and Sri Lanka.

Static Points:
SAARC Chairmanship – Nepal
Secretary General – H.E Mr. Esala Ruwan Weerakoon (Sri Lanka)
Secretariat – Kathmandu, Nepal

12) Name the Indian women, who ranked 37th in the Forbes’ list of the World’s 100 Most Powerful Women 2021?

a) Nirmala Sitharaman
b) Nita Ambani
c) Soumya Swaminathan
d) Kiran Mazumdar-Shaw

Answer: A

Explanation: Finance Minister (FM) of India, Nirmala Sitharaman has ranked 37th on the Forbes’ list of the World’s 100 Most Powerful Women 2021 or 18th Edition of Forbes’ list of the World’s 100 Most Powerful Women. She has been featured on the list for the 3rd year in a row. She was ranked 41st on the list in 2020 and 34th in 2019.

Static Points:
Nirmala Sitharaman – Minister of Finance and Corporate Affairs
Constituency – Karnataka, Rajya Sabha

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

13) What is the rank of India in the Lowy Institute Asia Power Index 2021?

a) 1st
b) 2nd
c) 3rd
d) 4th

Answer: D

Explanation: India is the 4th most powerful country in Asia with a score of 37.7, as per the Lowy Institute Asia Power Index 2021. According to Lowy Institute Asia Power Index 2021, India has ranked 4th most powerful country in the Asia-Pacific region for comprehensive power out of 26 countries, with an overall score of 37.7 out of 100. India’s overall score declined by 2 points compared to 2020.

14) International Day of Commemoration and Dignity of the Victims of the Crime of Genocide & the Prevention of this Crime is observed annually on ___.

a) 10th December
b) 9th December
c) 8th December
d) 7th December

Answer: B

Explanation: The International Day of Commemoration and Dignity of the Victims of the Crime of Genocide and of the Prevention of this Crime is marked annually on 9th December.2021 marks the 73rd anniversary of the adoption of the 1948 Genocide Convention by the United Nations General Assembly (UNGA). This was the 1st Human Rights Treaty adopted by the UNGA. t is observed to raise awareness about genocide and the role of the United Nations’ Genocide Convention in preventing it.

★★ Practice English Questions & Answers ★★

15) Kazhuveli wetland has been declared as the 16th Bird Sanctuary of which of the following state?

a) Kerala
b) Maharashtra
c) Odisha
d) Tamil Nadu

Answer: D

Explanation: Kazhuveli Wetland was declared the 16th Bird Sanctuary of Tamil Nadu. The Kazhuveli wetland situated in Villupuram district of Tamil Nadu has been declared as the 16th Bird Sanctuary by Surpiya Sahu, Environment and Forest Secretary, at the Minister of Environment Forest and Climate Change.

Static Points:
Famous Bird Sanctuary in Tamil Nadu – Chitrangudi, Koonthankulam-Kadankulam, Vellode, Vedanthangal Birds Sanctuary.

Tamil Nadu CM – MK Stalin
Tamil Nadu Capital – Chennai
Tamil Nadu Governor – RN Ravi

For the sake of candidates, we have provided the Latest Current Affairs of 10th December 2021 in the above section. Follow this site @ Freshersnow.Com for Daily Current Affairs.