14th November 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

14th November 2021 Current Affairs Quiz

November 2021 Current Affairs Quiz: Are you one of the candidates who are in search of the 14th November 2021 Current Affairs Quiz? if yes, check this article. By referring to the below sections, candidates can get the Latest Current Affairs Quiz along with Explanations and Static Points from this article. Aspirants can go through the below sections to know more details about the 14th November 2021 Current Affairs Bits. Candidates can have a chance to score more marks in the exam by checking the Daily Current Affairs.

★★ Current Affairs Quiz ★★

1) Delhi, Kolkata, and ____ are among the world’s top 10 polluted cities according to Air Quality Index (AQI).

a) Chennai
b) Mumbai
c) Pune
d) Bengaluru

Answer: B

Explanation: Delhi, Kolkata, and Mumbai are among the world’s top 10 polluted cities according to Air Quality Index (AQI) a Switzerland-based climate group showed. While Delhi’s Air Quality Index (AQI) at 556 made it to the top of the list, Kolkata and Mumbai recorded an AQI of 177 and 169, respectively, at fourth and sixth position, on the list.

Static Point:
Most polluted city in 2020 – Ghaziabad
Which city in India has the cleanest air – Satna (Madhya Pradesh)

★★ Practice Free Mock Tests ★★

2) Who launched Citizen’ Tele-Law Mobile App?

a) Anurag Singh Thakur
b) Amit Shah
c) Kiren Rijiju
d) Hardeep Singh Puri

Answer: C

Explanation: The government has decided to expand its Tele-Law service to 75,000-gram panchayats covering all states and Union territories this year, according to Union law minister KirenRijiju. While launching a mobile app for citizens that enables online consultation with panel lawyers.

Static Point:
Kiren Rijiju – Member of the Lok Sabha since 2014
Party – Bharatiya Janata Party

3) Defence Minister inaugurates first operationalised Private Sector Defence Manufacturing facility in which state?

a) Uttar Pradesh
b) Maharashtra
c) Madhya Pradesh
d) Gujarat

Answer: A

Explanation: Defence Minister Rajnath Singh inaugurated the first operationalised private sector defence manufacturing facility in the Uttar Pradesh Defence Industrial Corridor (UPDIC) and termed it as a “shining example” of strong public-private partnership. The minister also laid the foundation stone for an integrated metal manufacturing facility that will produce key raw materials in titanium and other exotic alloys for aerospace applications.

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

4) Which minister launches a week-long awareness campaign on SafaiMitra Suraksha Challenge?

a) Ministry of Education
b) Ministry of Health
c) Ministry of Housing and Urban Development
d) Ministry of Tribal Affairs

Answer: C

Explanation: As part of World’s Toilet Day celebrations, the Ministry of Housing and Urban Development to launch a week-long awareness campaign on SafaiMitra Suraksha Challenge (SSC) from November 14th to 20th November 2021 to the run-up to the ‘Swachh Amrit Diwas’, an award ceremony to recognize the role and efforts of the states, cities.

Static Point:
Ministry of Housing and Urban Development – Hardeep Singh Puri

5) Which country to co-lead the Integrated Biorefineries Mission aimed at replacing fossil fuels of COP26?

a) India
b) UK
c) US
d) China

Answer: A

Explanation: This Mission will seek to investigate technologies suitable for replacing fossil fuel-based fuels, chemicals and materials with bio-based alternatives, potentially contributing to lowering global emission by around one third led by India.

Static Point:
COP26 – 26th Conference of the Parties
COP26 President – Alok Sharma

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

6) Indian, French armies to carry out “Exercise Shakti” military drills in which country?

a) France
b) India
c) Belgium
d) None of the above

Answer: A

Explanation: The 6th Edition of the biennial training exercise “EXERCISE SHAKTI 2021” will take place in Frejus, France, from November 15 to November 26. In this bilateral exercise, the Indian Army is represented by a platoon from the Gorkha Rifles Infantry Battalion, while the French side is represented by troops from the 21st Marine Infantry Regiment of the 6th Light Armoured Brigade.

Static Point:
Exercise Shakti – focus on Counter-Terrorism operations in the backdrop of semi-urban terrain
5th Exercise Shakti held at – Rajasthan in 2019

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

7) Which social media platform has launched two cyber security campaigns?

a) Twitter
b) Facebook
c) Instagram
d) None of the above

Answer: C

Explanation: Instagram said on Wednesday it has launched two campaigns to provide greater online safety to young users. ‘Safe Stree’ will spread awareness about the safety features available on the platform, and ‘My Kanoon’ will inform users about the legal rights and protections available to them.

Static Point:
Instagram Developer – Meta Platforms
Founder – Kevin Systrom

8) Which state has become the only state in India to have a metro facility in five districts?

a) Bangalore
b) Punjab
c) Telangana
d) Uttar Pradesh

Answer: D

Explanation: With Metro services starting in Kanpur, Uttar Pradesh would become the only state in the country to have such a facility in five of its districts. Metro services are currently operational in Noida, Ghaziabad, and Lucknow.

Static Point:
Uttar Pradesh Capital – Lucknow
Uttar Pradesh CM – Yogi Adityanath
Governor – Anadiben Patel

★★ Practice English Questions & Answers ★★

9) On which day World Diabetes Day is observed?

a) 14th November
b) 15th November
c) 13th November
d) 12th November

Answer: A

Explanation: World Diabetes Day is held on November 14th each year to commemorate the birthday of Sir Frederick Banting who co-discovered insulin in 1922. This day is observed in 170 countries and territories.

Static Point:
Theme – Access to Diabetes Care – If Not Now, When?

10) What is the edition of India-Thailand Coordinated Patrol (Indo-Thai CORPAT) commenced?

a) 37th
b) 32nd
c) 39th
d) 44th

Answer: B

Explanation: India and Thailand have been carrying out CORPAT along their International Maritime Boundary Line twice a year since 2005. Indian Naval Ship (INS) Karmuk, an indigenously built Missile Corvette and His Majesty’s Thailand Ship (HTMS) Tayanchon, a Khamrosin Class Anti-submarine Patrol Craft, along with Maritime Patrol Aircraft from both navies participated in the CORPAT.

Static Point:
Indo-Thai CORPAT – 12th to 14th November

For the sake of candidates, we have provided Latest Current Affairs in the above sections. For Daily Current Affairs, keep on visiting this site @ Freshersnow.com frequently.