15th January 2022 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

15th January 2022 Current Affairs Quiz

15th January 2022 Current Affairs Quiz: Are you searching for the 15th January 2022 Current Affairs Quiz? if yes, check this article. For the sake of candidates, we have provided the top current affairs of January 15 2022 in the below sections. To gain more marks in the state/ central government exams, bank exams or any other competitive exams, candidates need to grab this chance. To save the time of the candidates, we had given the Latest Current Affairs Quiz of 15th January 2022 along with an explanation and static points. Candidates are advised to check the below sections to know more details about the Daily Current Affairs. Bookmark this page to visit more often to get Daily Current Affairs Quiz.

★★ Current Affairs Quiz ★★

15th January 2022 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

1) LazyPay by PayU Finance has partnered with which bank to launch LazyCard?

a) SBM Bank
b) DCB Bank
c) RBL Bank
d) ICICI Bank

Answer: A

Explanation: LazyPay, a Buy Now Pay Later (BNPL) solution by PayU Finance, announced its partnership with SBM Bank India to launch LazyCard, a prepaid payment instrument backed by a credit line that works on the Visa payment network. To empower financially underserved Indians with easy access to credit as their card has limited credit options.

Static Points:
SBM Bank CEO & MD – Sidharth Rath
Headquarters – Port Louis, Mauritius
Taglines – Working For A Better Tomorrow

2) First World Deaf T20 Cricket championship in 2023 will be held in which state?

a) Odisha
b) Kerala
c) Punjab
d) Assam

Answer: B

Explanation: The All India Sports Council of the Deaf has got approval from the International Committee of Sports for the Deaf (ICSD) to host the first World Deaf T20 Cricket Championship in Kerala from 10th January to 20th January 2023.

Static Points:
International Committee of Sports for the Deaf President – Rebecca Adam
Headquarters – Maryland, USA

3) Which bank has been named as the ‘Best Private Bank’ in India at the ‘Global Private Banking Awards 2021’?

a) Federal Bank
b) IndusInd Bank
c) HDFC Bank
d) Bank of Baroda

Answer: C

Explanation: HDFC Bank was named as the ‘Best Private Bank’ in India at the ‘Global Private Banking Awards 2021’ which was organised by Professional Wealth Management (PWM) in a virtual ceremony. PWM is a wealth management Magazine, published by the Financial Times Group.

Static Points:
HDFC Bank CEO – Sashidhar Jagdishan
Headquarters – Mumbai
Tagline – We Understand Your World

★★ Free Mock Tests ★★

4) Who has been appointed as chairman of the Indian Council of Historical Research (ICHR)?

a) Kishan Reddy
b) Virendra Kumar
c) Raghuvendra Tanwar
d) Anurag Thakur

Answer: C

Explanation: Professor emeritus, Kurukshetra University, Raghuvendra Tanwar has been appointed as chairman of the Indian Council of Historical Research (ICHR). Tanwar appointment is for a period of three years from the day he assumes the office of the Chairman of the Council or until further order.

Static Points:
ICHR Headquarters – New Delhi

5) PM Narendra Modi has inaugurated an ‘MSME Technology Centre’ in which State/ UT?

a) Puducherry
b) Lakshadweep
c) Chandigarh
d) Jammu and Kashmir

Answer: A

Explanation: PM Modi inaugurated MSME Technology Centre & Perunthalaivar Kamarajar Manimandapam in Puducherry. This World-Class Technology Centre set up with an investment of about Rs. 122 crore is spread across 10 acres, will train 20,000 youth, support 2000 MSMEs and incubate 200 Start-Ups, thereby propelling the local economy to great heights.

Static Points:
Shri Narendra Modi, Prime Minister and also in charge of – Ministry of Personnel, Public Grievances, & Pensions, Department of Atomic Energy, Department of Space, All important policy issues, and All other portfolios not allocated to any Minister.
Constituency – Varanasi, Uttar Pradesh

6) How much is the increase in forest and tree cover in India as per ISFR 2021 compared to 2019?

a) 2,477sq km
b) 1,271 sq km
c) 4,247sq km
d) 2,261 sq km

Answer: D

Explanation: Union Environment Minister, Bhupender Yadav has launched the 17th edition of the biennial ‘India State of Forest Report (ISFR)’ 2021. ISFR is released by the Forest Survey of India (FSI), every two years since 1987 to assess the country’s forest resources. India’s forest and tree cover rose by 2,261 square kilometres in ISFR 2021 as compared to the assessment of 2019.

Static Points:
Bhupender Yadav – Minister of Environment, Forest & Climate Change, Ministry of Labour & Employment

★★ English Questions & Answers ★★

7) India’s forex reserves declined by USD 878 mn to USD ____ bn.

a) 532.44
b) 632.73
c) 431.37
d) 600.11

Answer: B

Explanation: India’s foreign exchange (forex) reserves fell by USD 878 million to USD 632.736 billion for the week ended January 7, 2022, according to the Reserve Bank of India. In the previous week ended December 31, the reserves had dropped by USD 1.466 billion to USD 633.614 billion.

8) When was the Indian Army Day is being observed?

a) 14th January
b) 15th January
c) 16th January
d) 17th January

Answer: B

Explanation: The Army Day in India is celebrated on 15 January every year, to salute the valiant soldiers who sacrificed their lives to protect the country and its citizens. This year marks the 74th Indian Army Day.

9) Which bank has partnered with MinkasuPay to offer a biometric authentication solution?

a) Federal Bank
b) ICICI Bank
c) HDFC Bank
d) Axis Bank

Answer: D

Explanation: Axis Bank has tied up with MinkasuPay to offer a biometric authentication solution for net banking payments in merchant apps using Fingerprint or Face ID, without the need for usernames, passwords, and One-Time Passwords (OTPs).

Static Points:
Axis Bank MD & CEO – Amitabh Chaudhry
Axis Bank Headquarters – Mumbai, Maharashtra
Axis Bank Tagline – Badhti Ka Naam Zindagi

★★ GK Questions & Answers ★★

10) 18th edition of the two-day long Kachai Lemon Festival began in which state?

a) Manipur
b) Tripura
c) Meghalaya
d) Assam

Answer: A

Explanation: The 18th edition of the two-day-long Kachai Lemon Festival began in Manipur at the Local Ground of Kachai Village in the Ukhrul district. Kachai Lemon of Manipur has been accorded Geographical Indication (GI) registration tag and widely grown in the Kachai Village of Ukhrul district.

Static Points:
Manipur Capital – Imphal
Manipur CM – N Biren Singh
Governor – La Ganesan

11) The Armed Forces Veterans Day is observed each year on which day?

a) 16th January
b) 13th January
c) 15th January
d) 14th January

Answer: D

Explanation: Armed Forces Veterans Day 2022: Armed Forces Veterans Day is observed on January 14 every year, since 2017. It is celebrated to honour the sacrifice of our veterans in serving the nation. Armed Forces Veterans Day was called Armistice Day when it was announced and this year, the nation will celebrate the 6th Armed Forces Veterans Day.

12) Which country has detected a new variant dubbed as “Deltacron”?

a) Turkey
b) Lebanon
c) Cyprus
d) Israel

Answer: C

Explanation: Cyprus has detected a new variant dubbed as “Deltacron”, that has a similar genetic background to the Delta variant, coupled with 10 mutations from Omicron. The variant has already affected 25 people in Cyprus.

Static Points:
Cyprus Capital – Nicosia
Currency – Euro
President – Nicos Anastasiades

★★ Aptitude Questions & Answers ★★

13) Ittira Davis has been appointed as MD & CEO of which bank?

a) South Indian Bank
b) Asian Development Bank
c) Ujjivan Small Finance Bank
d) None of the above

Answer: C

Explanation: Reserve Bank of India has approved the appointment of Ittira Davis as managing director & chief executive officer of (MD & CEO) of Ujjivan Small Finance Bank for one tenure. He will take charge of the extended tenure from January 14, 2022. The post had been lying vacant for three-month following the sudden exit of incumbent Nitin Chugh.

Static Points:
Ujjivan Small Finance Bank MD & CEO – Ittira Davis
Headquarters – Bengaluru
Tagline – Build a Better Life

14) Which organization has successfully completed the qualification test of cryogenic engine for the Gaganyaan manned space programme?

a) Vikram Sarabhai Space Centre
b) Bhabha Atomic Research Center
c) Satish Dhawan Space Centre
d) Indian Space Research Organization

Answer: D

Explanation: ISRO announced about successfully conducting the qualification test of the cryogenic engine for the Gaganyaan Programme. The engine was successfully tested for 720 seconds at the ISRO Propulsion Complex (IPRC), Mahendragiri, Tamil Nadu.

Static Points:
ISRO Founder – Vikram Sarabhai
Director – Kailasavadivoo Sivan
Headquarters – Bengaluru

★★ Reasoning Questions & Answers ★★

15) UN World Economic Situation and Prospects (WESP) 2022 report project India GDP at ____ in FY22.

a) 6.5
b) 4.5
c) 7.5
d) 5.6

Answer: A

Explanation: The GDP growth forecast of India in fiscal 2022 is estimated to grow at 6.5 per cent as per the United Nations World Economic Situation and Prospects (WESP) 2022 report. Earlier this was estimated at 8.4%. The WESP is a flagship report produced by the UN Department of Economic and Social Affairs (UN-DESA). UN has projected the growth rate for fiscal 2023 (FY 2022-2023) at 5.9 per cent.

For the sake of candidates, we have gathered all the specifications regarding the 15th January 2022 Current Affairs Quiz in the above sections. Keep visiting this site @ freshersnow.com for Daily Current Affairs.