15th September 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

15th September 2021 Current Affairs Quiz

15th September 2021 Current Affairs Quiz: From this page, all the candidates can know details about the 15th September 2021 Current Affairs Quiz. Latest Current Affairs helps the candidates to score more marks in the Banking, SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO, and all the state government exams. Candidates can get the Latest Current Affairs Quiz from this page. This article covers the Top 15th September 2021 Current Affairs Quiz with Questions and Answers along with the Explanation.

★★ Monthly Current Affairs Quiz ★★

15th September 2021 Current Affairs Quiz

1) Who has been appointed as brand ambassador for ‘Piramal Realty’?

a) Sourav Ganguly
b) Rahul Dravid
c) Sunil Gavaskar
d) Virat Kohli

Answer: B

Explanation: Real estate company Piramal Realty, the realty arm of the Piramal Group, has roped in the former captain of the Indian cricket team Rahul Dravid as a brand ambassador for its portfolio of four residential projects and one commercial project.

2) Who has won the title by defeating Novak Djokovic in the US Open?

a) Rafael Nadal
b) Emma Raducanu
c) Rod Laver
d) Daniil Medvedev

Answer: D

Explanation: Daniil Medvedev Routs Novak Djokovic to win the U.S. Open Title. Medvedev rolled in straight sets, 6-4, 6-4, 6-4, in the men’s singles final. His victory thwarted Djokovic’s bid to win all four Grand Slam tournaments in the same year.

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

3) India’s largest open-air fernery opened in which state?

a) Jharkhand
b) Uttarakhand
c) Odissa
d) Kerala

Answer: B

Explanation: India’s largest open-air fernery has been inaugurated in Ranikhet of Uttarakhand. The new center will serve the dual objective of ‘conservation of fern species as well as ‘create awareness about their ecological role and promote further research. The Ranikhet fernery has around 120 different types of fern, spreads over four acres of land at an altitude of 1,800 meters.

4) Who is the new CEO of web server ‘Yahoo’?

a) Julie Sweet
b) Ed Bastian
c) Jim Lanzone
d) Charles

Answer: C

Explanation: Lanzone as its new chief executive officer (CEO). He was currently serving as the CEO of the Dating app Tinder. Jim Lanzone will replace Guru Gowrappan, with the post of Yahoo CEO. As for Tinder, Renate Nyborg has been appointed as the new CEO of the dating app to replace Lanzone.

5) Who has been appointed as chairperson of In-SPACe?

a) K Sivan
b) Pawan Goenka
c) Goverdhan Mehta
d) P.Kunhikrishnan

Answer: B

Explanation: Former managing director of Mahindra & Mahindra Pawan Kumar Goenka has been appointed as the chairperson of the Indian National Space Promotion Authorization Centre (In-SPACe). During his R&D tenure in M&M, he led the development of the Scorpio SUV.

6) India’s first nuclear missile tracking ship, named ____.

a) VIZ Dhruv
b) VizagINS
c) VisNuc
d) INS Dhruv

Answer: D

Explanation: India’s first nuclear-missile tracking ship, named INS Dhruv, has been commissioned from Visakhapatnam in Andhra Pradesh. The 10,00 tonnes satellite and ballistic missile tracking ship has been built by the Hindustan Shipyard Limited in collaboration with the DRDO and National Technical Research Organisation (NTRO). 

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

7) Which state became 1st Indian State to launch BVLoS drones to send medicines.

a) Kerala
b) Telangana
c) Andhra Pradesh
d) Odissa

Answer: B

Explanation: Union Minister Jyotiraditya Scindia, Ministry of Civil Aviation launched  ‘Medicines from the Sky (MFTS)’ in  Vikarabad district of Telangana to send medicines to primary healthcare centers using drones. With this Telangana became the first Indian state to use drones for Beyond Visual Line of Sight (BVLoS) to deliver the payload.

8) Who virtually chaired the 13th BRICS Summit 2021?

a) Narendra Modi
b) Nirmala Sitharaman
c) Arvind Kejriwal
d) Ram Nath Kovind

Answer: A

Explanation: The 2021 BRICS summit is the thirteenth annual BRICS summit, an international relations conference attended by the heads of state or heads of government of the five-member states Brazil, Russia, India, China, and South Africa (BRICS). On the theme of ‘ BRICS@15: Intra-BRICS Cooperation for Continuity, Consolidation, and Consensus’.

9) Who has been chosen as the new Chief Minister of Gujarat at the BJP legislature meet?

a) Bhupendra Patel
b) Naveen Patnaik
c) Pinarayi Vijayan
d) Vijaybhai Rupani

Answer: A

Explanation: Bhupendra Patel has been chosen as the new Chief Minister of Gujarat at the BJP legislature meeting. He is a BJP MLA from the Ghatlodia assembly seat in Ahmedabad. This comes after the resignation of Vijay Rupani from the post of CM of Gujarat.

10) Which day is celebrated all over India on 14th September?

a) Sanskrit Day
b) Hindi Day
c) Eglish Day
d) None of the above

Answer: B

Explanation: India celebrates Hindi Diwas, also known as Hindi Day, on September 14 every year to commemorate the adoption of Hindi in the Devanagari script as one of the official languages of the nation.

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

11) Recently which country has passed a tough new online privacy law?

a)South Korea
b)China
c)Japan
d)America

Answer: B

Explanation: China passed a sweeping privacy law aimed at preventing businesses from collecting sensitive personal data on August 20, as the country faces an uptick in internet scams, leaks, and concerns about tech giants abusing clients’ personal information.

12) Which country has approved the ratification of the Kigali Agreement to the Montreal Protocol?

a)India
b)America
c)Russia
d)Australia

Answer: A

Explanation: India has approved the ratification of the Kigali Agreement to the Montreal Protocol to phase down Hydrofluorocarbons (HFCs).

13) What is the world’s first all-civilian mission to orbit?

a) Starship
b) Inspiration4
c) SpaceX
d) None of the above

Answer: B

Explanation: Inspiration4, the world’s first all-civilian mission to orbit with no professional astronauts on board is set to be launched on September 15, 2021, announced SpaceX on September 3, 2021. The mission will be launched on the Falcon 9 rocket of SpaceX inside of a Dragon spacecraft from the Kennedy Space Centre of NASA in Florida in the US. The mission will take a group of four private citizens into space for three days.

★★ Practice English Questions & Answers ★★

14) Who is the Indian biologist who has won the Behler Turtle Conservation Award?

a) Dr. Shailendra Singh
b) Luigi Galvani
c) Robert Hooke
d) Joseph Priestley

Answer: A

Explanation: An Indian biologist, Dr. Shailendra Singh, has won the Behler Turtle Conservation Award. He has been honored for bringing 3 critically endangered species of turtle back from the brink of extinction. The turtles are one of the highly smuggled species in India. Dr. Singh and his team have rescued about 35,000 turtles and have rehabilitated them in the wild.

Candidates can know all the Latest Current Affairs Quiz by following our site Freshers Now. Also, you can bookmark our site using Ctrl + D to get the latest notifications and updates.