17th January 2022 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

17th January 2022 Current Affairs Quiz

17th January 2022 Current Affairs Quiz: Greetings to the candidates! If you are looking for the 17th January 2022 Current Affairs Quiz, then you are in the right place. For the sake of candidates, we have provided the Current Affairs Quiz along with the explanation and static points below. Candidates can go through this page to know detailed information regarding the 17th Jan 2022 Current Affairs Quiz. Aspirants can get January 17, 2022, GK Bits or Current Events of January from the below sections, and get a chance to prepare for the State/ Central Government Exams or Competitive Exams. Bookmark this page to visit more often to get Daily Current Affairs Quiz.

★★ Current Affairs Quiz ★★

17th January 2022 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

1) India grants USD of ____ mn loan to Sri Lanka to tackle the forex crisis.

a) 750
b) 700
c) 900
d) 650

Answer: C

Explanation: India grants over $ 900 million to Sri Lanka to overcome the forex crisis. In the face of a shortage of practically all critical commodities in Sri Lanka, India has pledged a US$ 900 million loan to help the island nation replenish its depleted foreign reserves and import food.

Static Points:
Sri Lanka Capitals – Sri Jayawardenepura Kotte (Legislative), Colombo (Executive and Judicial)
Currency – Sri Lankan rupee.
Sri Lanka Prime Minister – Mahinda Rajapaksa

2) What is the edition of the Army day in India that will mark in 2022?

a) 76th
b) 75th
c) 73rd
d) 74th

Answer: D

Explanation: This year marks the 74th Army Day of the nation and leaders from across the political spectrum took to social media to convey their greetings. Indian Army unveils new combat uniform with a digital disruptive pattern. The World’s largest national flag made of ‘khadi’ was displayed along the India- Pakistan border in Jaisalmer to celebrate Indian Army Day. The flag was 225 feet long and 150 feet wide.

Static Points:
Indian Army day – 15th January
28th Chief of Army Staff – General Manoj Mukund Naravane

3) Which start-up has received the World Bank Group and Consumer Technology Association’s Global Women’s Health Tech Awards?

a) InnAccel Technologies
b) NIRAMAI Health Analytix
c) Both a & b
d) None of the above

Answer: C

Explanation: DBT-BIRAC supported start-ups, NIRAMAI Health Analytix Pvt Ltd, and InnAccel Technologies Pvt Ltd have received World Bank Group and Consumer Technology Association’s Global Women’s Health Tech Awards. The award recognizes innovative startups that leverage tech to improve women’s health and safety. NIRAMAI Health Analytix was selected for early-stage breast cancer medical device. InnAccel was selected for Fetal Lite, an AI-powered fetal heart rate (FHR) monitor.

★★ Free Mock Tests ★★

4) Which country has built an artificial moon on Earth that can make gravity disappear?

a) South Korea
b) China
c) Japan
d) Singapore

Answer: B

Explanation: China’s space programme has been growing by leaps and bounds, with 2021 as one of the most successful years for Beijing in the 21st Century. The country has now built an artificial moon facility that will simulate lunar conditions and the environment for scientists to test new tech and future missions. The facility can replicate low gravity environments for as long as one wants, making China less dependent on zero-gravity planes to train astronauts, and environments to test new rovers and technologies.

Static Points:
China Capital – Beijing
President – Xi Jinping
Currency – Renminbi

5) Which country has placed an order for the purchase of the BrahMos Shore-Based cruise Missile System for its navy?

a) Israel
b) Philippine
c) China
d) India

Answer: B

Explanation: The Philippines has become the first foreign country to place an order for the purchase of the BrahMos Shore-Based cruise Missile System for its navy. This agreement will give a big boost to India’s defence manufacturing system. The estimated deal cost is worth $374,9 million.

Static Points:
Philippines Capital – Manila
Currency – Philippine Peso
President – Rodrigo Duterte

6) Who stepped down as the Test Captain of the Indian cricket team?

a) Virat Kohli
b) Rohit Sharma
c) KL Rahul
d) Shikhar Dhawan

Answer: A

Explanation: Virat Kohli led the team for 68 matches and won 40 of them, making him India’s most successful Test captain. Virat Kohli has stepped down as captain of India’s Test team after seven years in the position. He announced the decision in the wake of India losing a Test series in South Africa 1-2.

Static Points:
BCCI President – Sourav Ganguly
Headquarters – Mumbai

★★ English Questions & Answers ★★

7) Who launched ‘North East on Wheels Expedition’ to promote the Culture of Northeastern States?

a) Narendra Modi
b) Meenakshi Lekhi
c) Amit Shah
d) Piyush Goyal

Answer: B

Explanation: Minister of State for Culture, Meenakshi Lekhi has launched the ‘North East on Wheels Expedition’ in New Delhi to promote the Culture of Northeastern States. The Bike Expedition is scheduled between 8th to 16th April 2022 to mark the celebrations of Azadi Ka Amrit Mahotsav.

Static Points:
Meenakshi Lekhi – Minister of State in the Ministry of External Affairs and Minister of State in the Ministry of Culture

Minister of External Affairs – Subrahmanyam Jaishankar

8) Who won the men’s singles final at India Open 2022?

a) Loh Kean Yew
b) Lakshya Sen
c) Kidambi Srikanth
d) B Sai Praneeth

Answer: B

Explanation: Lakshya Sen wins men’s singles crown, Satwik-Chirag pair claims the maiden title. The 20-year-old Sen produced a fine performance to outshine the fifth-seeded shuttler 24-22 21-17 in the summit clash that lasted 54 minutes. India’s Lakshya Sen secured his maiden Super 500 title by winning the Yonex-Sunrise India Open with a stunning straight-game victory over reigning world champion Loh Kean Yew of Singapore in the men’s singles final.

Static Points:
List of Winners of 2022 India Open (Badminton)
Women’s Single – Busanan Ongbamrungphan (Thailand)
Men’s Double – Chirag Shetty and Satwiksairaj Rankireddy (India)
Women’s Double – Benyapa Aimsaard and Nuntakarn Aimsaard (Thailand)
Mixed Double – Terry Hee and Tan Wei Han (Singapore)

★★ GK Questions & Answers ★★

9) Which Payments Bank became the largest and fastest-growing UPI beneficiary bank in India?

a) Paytm Payments Bank
b) Fino Payments Bank
c) India Post Payments Bank
d) NSDL Payments Bank

Answer: A

Explanation: Paytm Payments Bank Ltd (PPBL) became the largest and fastest-growing UPI beneficiary bank in India. It becomes the first beneficiary bank in the country to achieve the landmark of over 926 million UPI transactions in a single month.

Static Points:
Paytm Payments Bank Founder – Vijay Shekhar Sharma
Headquarter– Noida, Uttar Pradesh
Tagline – Simplifying Payments For India

10) Which country is hosting the ICC U19 World Cup 2022?

a) Australia
b) England
c) West Indies
d) South Africa

Answer: C

Explanation: The ICC Under 19 World Cup is all set to kick off on 14 January 2022, with hosts West Indies facing off against Australia in the tournament opener. The 14th edition of the tournament will feature the rising stars of 16 countries battling it out in 48 matches, with Antigua and Barbuda, Guyana, St Kitts and Nevis, and Trinidad and Tobago hosting the matches across 10 venues.

Static Points:
13th Edition of ICC U19 World Cup Host – South Africa
Held on – 17th January to 9th February 2020
Champions – Bangladesh

11) Which zone received the maximum share of complaints under Ombudsman schemes, as per a recent RBI Report?

a) South Zone
b) North Zone
c) East Zone
d) West Zone

Answer: B

Explanation: The Reserve Bank of India witnessed a 22.27 per cent rise in the volume of complaints under various ombudsman schemes during April 2020-March 2021, at 4,04,143. Chandigarh, Kanpur and Delhi got the maximum number of complaints and the North Zone accounted for the maximum share of complaints (43.10 per cent) in 2020-21. It was followed by the West Zone and the South Zone. East Zone continued to have the least share of complaints.

Static Points:
North Zone of India – Chandigarh, Delhi, Haryana, Himachal Pradesh, Jammu & Kashmir, Ladakh, Punjab, Rajasthan, Uttarakhand, and Uttar Pradesh

★★ Aptitude Questions & Answers ★★

12) Which digital platform has Indifi Technologies collaborated to offer instant digital credit to small merchants?

a) Rupay
b) Phonepe
c) Paytm
d) Google Pay

Answer: D

Explanation: Small businesses-focused online lending platform Indifi Technologies has collaborated with Google Pay to provide instant loans to eligible medium, small and micro enterprises (MSMEs) merchants through the Google Pay platform.

Static Points:
Minister of MSME – Giriraj Singh
Headquarters – New Delhi

Google Pay Founders – Sujith Narayanan and Sumit Gwalani

13) Jose Daniel Ortega Saavedra has been sworn for 5th term as the president of which country?

a) Nicaragua
b) Guatemala
c) Mexico
d) Honduras

Answer: A

Explanation: Nicaraguan President José Daniel Ortega Saavedra, leader of the Sandinista National Liberation Front (FSLN), was sworn in for a new presidential term. This marks his 5th term and 4th consecutive term as the President of Nicaragua. He will remain in the office until January 2027.

Static Points:
Nicaragua Capital – Managua
Nicaragua Currency – Nicaraguan cordoba

★★ Reasoning Questions & Answers ★★

14) Which edition of the Dhaka International Film Festival takes place in January 2022?

a) 17
b) 19
c) 20
d) 22

Answer: C

Explanation: The 20th Dhaka International Film Festival begins in Dhaka, Bangladesh. The festival will showcase 225 films from 70 countries under 10 categories will be screened across various venues in Dhaka between 15th January to 23rd January 2022.

Static Points:
Bangladesh Capital – Dhaka
Currency – Bangladeshi Taka
PM – Sheikh Hasina

15) As per the weekly RBI data, the foreign exchange reserves of India declined by $878 million to USD ______ billion.

a) 632.73
b) 431.77
c) 772.63
d) 732.63

Answer: A

Explanation: As per the weekly Reserve Bank of India data, the foreign exchange reserves of India declined by $878 million to USD 632.73 billion in the week ended January 7, 2022. In the previous week ended December 31, India’s reserves dropped by $1.466 billion to $633.614 billion. The decline was mainly due to a fall in gold reserves and foreign currency assets (FCA). In the reporting week, FCAs decreased by $497 million to $569.392 billion.

Static Points:
RBI Headquarters – Mumbai
RBI Governor – Shaktikanta Das
RBI Deputy Governor – Mahesh Kumar Jain, M. Rajeshwar Rao, Michael Patra and T. Rabi Shankar

For the sake of candidates, we have provided 17th January 2022 Current Affairs in the above sections. For Daily Current Affairs, keep visiting this site @ freshersnow.com regularly.