17th November 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

17th November 2021 Current Affairs

17th November 2021 Current Affairs Quiz: If you searching for the 17th November 2021 Current Affairs Quiz, then you are in the right place. In the below sections, we have provided the Latest Current Affairs Quiz of 17th November 2021. Candidates who are preparing for any competitive exams, need to check this article. Applicants can also get the Current Affairs Quiz with Answers along with an Explanation and static points from the below sections. Bookmark (CTRL+D) this page to visit more often to get Daily Current Affair Quiz.

★★ Current Affairs Quiz ★★

17th November 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

1) Who addressed the first Audit Diwas at the CAG office on 16th November?

a) Ram Nath Kovind
b) Aravind Kejriwal
c) Narendra Modi
d) Nirmala Sitharaman

Answer: C

Explanation: Prime Minister Narendra Modi addressed the first-ever Audit Diwas in the presence of the Comptroller and Auditor General of India. He will also unveil the statue of Sardar Vallabhbhai Patel on the occasion. Audit Diwas is being celebrated to mark the historic origin of the institution of CAG and the contribution it has made to the governance, transparency and accountability over the past several years.

Static Points:
PM Narendra Modi Constituency – Rajkot II

2) 3rd Trilateral Maritime Exercise ‘SITMEX-21’ held between India, Singapore, and _____ in the Andaman Sea.

a) Thailand
b) Japan
c) China
d) Indonesia

Answer: A

Explanation: Indian Navy participates in India, Singapore, and Thailand Trilateral Maritime Exercise ‘SITMEX-21’. The Indian Naval Ship (INS) Karmuk, an indigenously built Missile Corvette is participating in the 3rd edition of India, Singapore and Thailand Trilateral Maritime Exercise SITMEX – 21 from 15th to 16th November in the Andaman Sea.

Static Points:
India-Thailand naval Exercise Name: Indo-Thai CORPAT held in the Andaman Sea
India-Singapore Defence Exercise Name: SIMBEX (28th Edition) held in the South China Sea

★★ Practice Free Mock Tests ★★

3) Who launches the ‘Nationwide AHDF KCC’ campaign?

a) Nitin Gadkari
b) Piyush Goyal
c) Parshottam Rupala
d) Smriti Zubin Irani

Answer: C

Explanation: Union Minister of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying Parshottam Rupala virtually launched the ‘Nationwide AHDF KCC campaign’ from November 15, 2021, to February 15, 2022. According to the Department of Animal Husbandry and Dairying Atul Chaturvedi, there are 9-10 crore farmers estimated to be engaged in the animal husbandry and dairy sector while there are 1.5 crore, Fishermen, in the country.

Static Points:
Ministry of Fisheries, Animal Husbandry and Dairying – Parshottam Rupala
Political Party – Bharatiya Janata Party

4) In which state India’s First Food Museum has launched?

a) Punjab
b) Assam
c) Odisha
d) Tamil Nadu

Answer: D

Explanation: The Food Corporation of India (FCI) has launched India’s First Food Museum at Thanjavur in Tamil Nadu. The museum has been established by the Food Corporation of India (FCI) in association with Visvesvaraya Industrial and Technological Museum (VITM), Bengaluru, with an investment of about ₹1.1 crores. Thanjavur is the birthplace of FCI as its first office was opened in the town.

Static Points:
Tamil Nadu CM – M.K. Stalin
Tamil Nadu Capital – Chennai
Tamil Nadu Governor – R.N. Ravi

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

5) Which country has overtaken the US, to top the world wealth growth recently?

a) India
b) China
c) Italy
d) Russia

Answer: B

Explanation: China has gone past the US to become the richest nation in the world, according to a new research report. Global wealth tripled over the last two decades, with China leading the way and overtaking the US for the top spot worldwide. China accounted for almost one-third of the increase.

Static Points:
China PM – Xi Jinping
China Capital – Beijing
China Currency – Renminbi
International Boundary (China-India) – McMahon Line

6) Which player won the Player of the Tournament title at the 2021 T20 World Cup final?

a) Adam Zampa
b) Matthew Wade
c) Steve Smith
d) David Warner

Answer: D

Explanation: David Warner was adjudged T20 World Cup 2021 Player of the Tournament after guiding Australia to their maiden title. David Warner scored a match-winning half-century as Australia lifted their first-ever ICC Men’s T20 World Cup trophy beating rivals New Zealand in the final.

Static Points:
2021 ICC Men’s T20 Host Country – Oman, UAE
David Warner Current Teams – Sunrisers Hyderabad, Australian Men’s Cricket Team, New South Wales

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

7) Which player has won the 2021 F1 Brazilian Grand Prix?

a) Valtteri Bottas
b) Lewis Hamilton
c) Nyck de Vries
d) None of the above

Answer: B

Explanation: Mercedes-Benz AMG’s Lewis Hamilton delivered a spectacular drive to take home victory at the 2021 Formula One Brazilian Grand Prix held at Sao Paulo’s Autodromo Jose Carlos Pace.

Static Points:
Lewis Hamilton Nationality – British
Team – Mercedes AMG Petronas F1 Team

8) Who will take charge as the next head of the National Cricket Academy (NCA)?

a) VVS Laxman
b) Syed Abid Ali
c) Sunil Gavaskar
d) Sudhir Naik

Answer: A

Explanation: Former India batting Stalwart VVS Laxman has accepted the BCCI’s offer to take charge as director of cricket at the National Cricket Academy (NCA) in Bengaluru. Vangipurapu Venkata Sai Laxman is a former Indian international cricketer and a current cricket commentator and pundit. A right-hand batsman known for his elegant stroke play, Laxman played as a middle-order batsman in Test cricket.

Static Points:
NCA Headquarters – Bengaluru

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

9) Which of the following state has approved the “Kaiser-i-Hind” as the state butterfly?

a) Gujarat
b) Uttar Pradesh
c) Maharashtra
d) Arunachal Pradesh

Answer: D

Explanation: An elusive swallowtail butterfly carrying ‘India’ in its name and found in next-door China will become the State butterfly of Arunachal Pradesh. The State Cabinet headed by Chief Minister Pema Khandu approved the large, brightly coloured Kaiser-i-Hind as the State butterfly.

Static Points:
Arunachal Pradesh CM – Pema Khandu
Arunachal Pradesh Capital – Itanagar
Arunachal Pradesh Governor – BD Mishra

★★ Practice English Questions & Answers ★★

10) Who has been awarded the 2021 International Children’s Peace Prize award?

a) Vihaan & Nav Agarwal
b) Sadat Rahman
c) Divina Maloum & M Abraham
d) Greta Thunberg

Answer: A

Explanation: Vihaan (17) and Nav Agarwal (14) have developed the ‘One Step Greener’ initiative segregating recyclables and organising pickups for trash from thousands of homes. Two Indian teenage brothers have won the 2021 KidsRights International Children’s Peace Prize for tackling pollution from household waste.

For the sake of candidates, we have provided the 17th November 2021 Current Affairs Quiz in the above section. Follow this site @ Freshersnow.com for Daily Current Affairs.