17th October 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

17th October 2021 Current Affairs Quiz

17th October 2021 Current Affairs Quiz: If you are one of the candidates who are in search of the 17th October 2021 Current Affairs Quiz then you can just check this article. Here we had provided the Latest Current Affairs Quiz with Answers Along with an Explanation. Besides, the Various State Government Exams, Bank Exams, Entrance Exams will conduct the Current Affairs Quiz. By checking the Day to Day Current Affairs, candidates can have a chance to score more marks in the exam.

★★ Monthly Current Affairs Quiz ★★

17th October 2021 Current Affairs Quiz

1. Who launches the ‘Desh Ke Mentor’ Programme for career guidance?

a) Narendra Modi
b) Dharmendra Pradhan
c) Ram Nath Kovind
d) Arvind Kejriwal

Answer: D

Explanation: Delhi Chief Minister Arvind Kejriwal has launched a career guidance scheme ‘Desh Ke Mentor’ Programme ‘adopting’ one to 10 government school students who can be mentored by citizens who are successful in their respective fields.

★★ Practice Free Mock Tests ★★

2. NASA’s Lucy spacecraft probe is on its 12-year quest to map Jupiter’s Trojan asteroids to liftoff on which day?

a) 16th October
b) 18th October
c) 14th October
d) 20th October

Answer: A

Explanation: NASA has confirmed that it is set to launch its latest mission which will look to explore asteroids, to learn more about the early days of our solar system. The Lucy spacecraft is currently scheduled to liftoff on October 16 at 2:34 am Pacific Time (3:04 pm IST October 17). The spacecraft will travel to the outer solar system during the course of the 12-year mission. Lucy will explore ancient asteroids, known as Trojan asteroids that are said to circle the Sun.

3. Who won the 2021 Nobel Prize in Chemistry?

a) Syukuro Manabe and Klaus Hasselmann
b) Benjamin List & David MacMillan
c) Abdulrazak Gurnah
d) Klaus Hasselmann

Answer: B

Explanation: German Benjamin List and Scottish-born David MacMillan won the 2021 Nobel Prize in Chemistry for their development of asymmetric organocatalysis, a “new and ingenious tool for molecule building”.

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

4. PM MITRA scheme to set up 7 integrated textile parks, to cost ____ cr.

a) Rs. 444/-
b) Rs. 555/-
c) Rs. 3,345/-
d) Rs. 4,445/-

Answer: D

Explanation: Under the scheme, MITRA parks will be developed by a special purpose vehicle, owned by the state government and Centre, in public-private partnership mode. The scheme will have a total outlay of Rs 4,445 crore over a period of five years.

5. Who has been awarded 22nd Lal Bahadur Shastri National Award for Excellence in 2021?

a) Dr E. Sreedharan
b) S. Nariman
c) Manju Sharma
d)  Dr Randeep Guleria

Answer: D

Explanation: AIIMS Delhi Director Dr. Randeep Guleria was honoured with the 22nd Lal Bahadur  Shastri National Award for Excellence for his pioneer and sustained contribution in the field of medicine and pandemic awareness.

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

6. What is the edition of the mission held between India, the US, and Australia, the 2nd phase of the Malabar Naval Exercise?

a) 24th
b) 27th
c) 25th
d) 17th

Answer: C

Explanation: The Indian Navy will be participating in the second phase of the Malabar exercise from October 12-15, along with the US Navy (USN), Japanese Maritime Self Defence Force (JMSDF), and the Royal Australian Navy (RAN). In the second phase of the Malabar exercise, the US deploy nuclear-powered aircraft. Hosted by the US Navy and conducted in the Bay of Bengal, the 25th edition of Malabar 2021 is being carried out in two phases.

7. Cabinet approves Nutrient Based Subsidy (NBS) rates for Phosphatic & Potassic Fertilisers for the year 2021-22, which net worth was?

a) Rs.28,655 crore.
b) Rs.28,55 crore.
c) Rs.8,655 crore.
d) Rs.27,65 crore.

Answer: A

Explanation: The Cabinet Committee on Economic Affairs, chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the proposal of the Department of Fertilizers for fixation of Nutrient Based Subsidy Rates for P&K Fertilizers for the year 2021-22 (October 2021 to March 2022) Net subsidy of Rs.28,655 crore.

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

8. What is the rank of India in the Global Hunger Index (GHI) 2021?

a) 123
b) 107
c) 77
d) 101

Answer: D

Explanation: India has slipped to the 101st position in the Global Hunger Index (GHI) 2021 of 116 countries, from its 2020 position of 94th and is behind its neighbours Pakistan, Bangladesh, and Nepal. In 2020, India was ranked 94th out of 107 countries. Now with 116 countries in the fray, it has dropped to 101st rank.

9. Which country will be building a 20kg lunar rover for NASA?

a) Australia
b) America
c) India
d) France

Answer: A

Explanation: Australia to build 20kg rover to head to the moon in a joint mission with Nasa. Australia has signed a deal with Nasa to send an Australian-built rover to the moon, supporting a mission to collect lunar soil and examine how its oxygen could support human life in space.

★★ Practice English Questions & Answers ★★

10. Which company has launched an automated fuelling technology called U-Fill?
a) ONGC
b) BPCL
c) HPCL
d) None of the above

Answer: B

Explanation: Indian government-owned, Bharat Petroleum Corporation Limited(BPCL) now has unveiled an automated fuelling technology system, commonly now as U-Fill to ease the customers with a better experience at the outlets.

We hope all the candidates have satisfied with the given details about the 17th October 2021 Current Affairs Quiz. Keep checking our site @ Freshers Now to get all the latest notifications.