18th November 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

18th November 2021 Current Affairs Quiz

18th November 2021 Current Affairs Quiz: Hey guys! Are you searching for the 18th November 2021 Current Affairs Quiz? if yes, check this article. In the below sections, we have provided Latest Current Affairs along with the Explanation and Static points. Candidates who are preparing for the SSC, IDBI, RRB, IBPS, SBI, and any other competitive exams, grab this chance to gain more marks. Bookmark (CTRL+D) this page to visit more often to get Daily Current Affairs.

★★ Current Affairs Quiz ★★

18th November 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

1) Prime Minister Narendra Modi recently inaugurated the Purvanchal Expressway in which state?

a) Arunachal Pradesh
b) Maharashtra
c) Assam
d) Uttar Pradesh

Answer: D

Explanation: Prime Minister Narendra Modi recently inaugurated the Purvanchal Expressway in Uttar Pradesh. The infrastructure project, which is one of the biggest completed by the Uttar Pradesh government and the estimated cost is Rs. 22,496 crores, has been billed as the “carrier of development” to the underdeveloped Purvanchal region. The 341-kilometre-long expressway will reduce the travel time between Lucknow to Buxar in Bihar from seven hours to nearly four hours.

Static Points:
Uttar Pradesh CM – Yogi Adithyanath
Uttar Pradesh Capital – Lucknow
Uttar Pradesh Governor Anandiben Patel

★★ Practice Free Mock Tests ★★

2) Who Inaugurated the 3-day Long ‘Rashtra Raksha Samarpan Parv as part of Azadi Ka Amrit Mahotsav celebrations?

a) Rajnath Singh
b) Pralhad Joshi
c) Piyush Goyal
d) Nirmala Sitharaman

Answer: A

Explanation: Rajnath Singh inaugurated the three-day ‘Rashtra Raksha Samarpan Parv’ in Jhansi on November 17, 2021. The festival will culminate on the birth anniversary of Rani of Jhansi Laxmi Bai on 19th November. Prime Minister Shri Narendra Modi will dedicate/ launch several new initiatives of the Ministry of Defence to the Nation in a grand ceremony being organised in the precincts of Jhansi Fort on November 19, 2021.

Static Points:
Rajnath Singh – Defence Minister and Deputy Leader of the House Lok Sabha
Ghaziabad (Uttar Pradesh)

3) Who is the author of the book titled “The Disruptor?

a) Chetan Bhagat
b) Arundhati Roy
c) Debashish Mukerji
d) Amitav Ghosh

Answer: C

Explanation: A book titled ‘The Disruptor: How Vishwanath Pratap Singh Shook India’ was authored by Debashish Mukerji. The book presents a detailed account of India’s eighth Prime Minister (PM), Vishwanath Pratap Singh (V P Singh), who served as PM between December 1989 to November 1990.

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

4) ‘Bhagwan Birsa Munda Smriti Udyan cum Freedom Fighters Museum’ has been recently inaugurated in which Indian state?

a) Uttar Pradesh
b) Jharkhand
c) Punjab
d) Gujarat

Answer: B

Explanation: Paying his tributes to tribal freedom fighter Birsa Munda on his birth anniversary, Prime Minister Narendra Modi inaugurated Bhagwan Birsa Munda Smriti Udyan cum Freedom Fighters Museum in Ranchi, Jharkhand via video conferencing.

Static Points:
Jharkhand CM – Hemant Soren
Jharkhand Capital – Ranchi
Jharkhand Governor – Ramesh Bais

5) The total corpus of Payments Infrastructure Development Fund (PIDF) of RBI has reached ____ Crore.

a) Rs.462 Crore
b) Rs.706 Crore
c) Rs.614 Crore
d) Rs.478 Crore

Answer: C

Explanation: The total corpus of Payments Infrastructure Development Fund (PIDF) of RBI has reached Rs 614 crore. The PIDF scheme was launched by RBI in January 2021, to subsidize deployment of payment acceptance infrastructure (PoS) in Tier-3 to Tier-6 centres with a special focus on the North-Eastern States of the country.

Static Points:
RBI Headquarters – Mumbai
RBI Governor – Shaktikanta Das
RBI Deputy Governors – M. K. Jain, Dr. M. D. Patra, M. Rajeshwar Rao, T. Rabi Sankar

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

6) What is the name of the joint Airlift Exercise that the Indian Army and IAF conducts?

a) Operation Hercules
b) Mitra Shakti
c) OP IA21
d) None of the above

Answer: A

Explanation: The exercise named ‘Operation Hercules’ was undertaken by the Indian Air Force (IAF) and Indian Army with transport aircraft of the IAF being pressed into action. The platforms utilised for the airlift were C-17, IL-76 and An-32 aircraft, which took off from one of the forward bases of Western Air Command.

Static Points:
Biggest Airborne Exercise (by Indian Army) – Winged Raider
Indian Air Force and Egypt (2-day exercise) – Desert Warrior

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

7) When was World Philosophy Day is observed internationally?

a) 2nd Thursday of November
b) 3rd Thursday of November
c) 1st Thursday of November
d) Last Thursday of November

Answer: B

Explanation: This year, the day is observed on 18th November. The day promotes an academic exchange of philosophy for the development of human thought. World Philosophy Day was initially established by the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) on 21 November 2002.

Theme – Different interactions of human beings in their social, cultural, geographical and political environment.

8) Which bank has launched the 2nd edition of its “Mooh Band Rakho” campaign to raise awareness on fraud prevention?

a) HDFC Bank
b) Yes Bank
c) ICICI Bank
d) Axis Bank

Answer: A

Explanation: HDFC Bank Ltd has launched the second edition of its “Mooh Band Rakho” campaign to raise awareness on fraud prevention in support of International Fraud Awareness Week 2021 (November 14-20, 2021).

Static Points:
HDFC Bank CEO – Sashidhar Jagdishan
HDFC Bank Headquarters – Mumbai
HDFC Tag Line – We Understand Your World

★★ Practice English Questions & Answers ★★

9) Who inaugurated the state of art prototype Air Pollution Control Tower (APCT)?

a) Dharmendra Pradhan
b) Amit Shah
c) Mahendra Nath Pandey
d) Subrahmanyam Jaishankar

Answer: C

Explanation: Mahendra Nath Pandey inaugurated the State of the art, prototype Air Pollution Control Tower (APCT) prototype developed by state-run Bharat Heavy Electricals Ltd (BHEL) in Noida. It can filter the air, in an area of one square kilometre around it.

Static Points:
Mahendra Nath Pandey – Minister of Heavy Industries
Constituency – Chandauli
Residency – Uttar Pradesh

10) Which state govt. has approved the Pakke Tiger Reserve 2047 Declaration on Climate Change’?

a) Arunachal Pradesh
b) Tamil Nadu
c) Karnataka
d) Kerala

Answer: A

Explanation: The government of Arunachal Pradesh approved the ‘Pakke Tiger Reserve 2047 Declaration on Climate Change Resilient and Responsive Arunachal Pradesh’, which aims to promote “climate-resilient development” in the state. The announcement is the first of its kind by any state government in the country.

Static Points:
Arunachal Pradesh CM – Pema Khandu
Arunachal Pradesh Capital – Itanagar
Arunachal Pradesh Governor – BD Mishra

For the sake of candidates, we had given 18th November 2021 Current Affairs in the above sections. Follow this site @ Freshersnow.com regularly for Daily Current Affairs.