1st January 2022 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

1st January 2022 Current Affairs Quiz

1st January 2022 Current Affairs Quiz: Greeting to the candidates! All the aspirants who are looking for the 1st January 2022 Current Affairs Quiz can take a look at this article. Here we had provided the Current Affairs Quiz along with the Explanation and Static Points. Also, applicants can gather the Latest Current Affairs Quiz of 1st January 2022 and prepare for the State/ Central Government Exams or any other Competitive Exams. Candidates can go through the below section to know more details about the 1st Jan 2022 Current Affairs Quiz. Bookmark this page to visit more often to get Daily Current Affairs.

★★ Current Affairs Quiz ★★

1st January 2022 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

1) Who approves acquisition of 96.42% Stake In JPL by World-one Private Limited?

a) TRA
b) CCI
c) SEBI
d) PRDA

Answer: B

Explanation: The Competition Commission of India (CCI) has approved the acquisition of a 96.42% stake in Jindal Power Limited (JPL), a subsidiary of Jindal Steel & Power Limited (JSPL), by World-one Private Limited. JSPL is a part of the OP Jindal Group that works in steel, power, mining and infrastructure sectors.

Static Points:
JPL Chairman – Anil Kumar Jha
Managing Director – Kamal Kumar Agarwal
Headquarters – New Delhi

CCI Chairperson – Ashok Kumar Gupta
Headquarters – New Delhi

2) LIC Inaugurated ____ to Enhance its Digital Footprint.

a) Digi Zone
b) Smart Zone
c) Cyber Zone
d) None of the above

Answer: A

Explanation: LIC of India has inaugurated “Digi Zone”, at Bandra Kurla Complex, Mumbai, Maharashtra, as part of its effort to enhance its digital footprint. LIC’s Digi Zone can be used by the customers to purchase policies online, pay the premium and avail of other services. LIC plans to undertake the next wave of digital transformation to unlock several benefits of accelerating growth, driving customer satisfaction and improving intermediary productivity.

Static Points:
LIC Chairperson – M R Kumar
Headquarters – Mumbai

3) Who launched a 100-day Reading Campaign called ‘Padhe Bharat’?

a) Dharmendra Pradhan
b) Piyush Goyal
c) Subrahmanyam Jaishankar
d) Amit Shah

Answer: A

Explanation: Union Education Minister Dharmendra Pradhan launched a 100-day reading campaign ‘Padhe Bharat’. The launch of the 100 Days Reading Campaign is in alignment with the National Education Policy (NEP) 2020 which lays emphasis on the promotion of joyful reading culture for children by ensuring the availability of age-appropriate reading books for children in local/ mother tongue/ regional/ tribal language.

Static Points:
Union Education Minister Dharmendra Pradhan Constituency – Deogarh, Odisha

★★ Free Mock Tests ★★

4) Cricketer Quinton de Kock Announced Retirement, he is from which country?

a) Italy
b) France
c) Russia
d) South Africa

Answer: D

Explanation: South African cricketer (wicket-keeper & Batsman) Quinton de Kock has announced his retirement from Test Cricket with immediate effect. He has committed to play international limited-overs cricket (white-ball cricket). He has been twice named the South African Cricketer of the Year in 2017 and 2020. He has also played in the Indian Premier League(IPL) representing Sunrisers Hyderabad, Delhi Daredevils, Royal Challengers Bangalore, and Mumbai Indians.

5) ____ signs MoU with Rambhau Mhalgi Prabodhini for Development of Tribal Population.

a) NCUI
b) TRIFED
c) APEDA
d) NBCFDC

Answer: B

Explanation: Tribal Cooperative Marketing Development Federation of India (TRIFED) signed a Memorandum of Understanding with Rambhau Mhalgi Prabodhini – Nation First Policy Research Centre (RMP-NFPRC) to leverage knowledge, expertise and institutional strengths. To assess and review several government schemes like Van Dhan Yojana. The Van Dhan programme is spearheading in 25 States and 307 Districts with the availability of Minor Forest Produces (MFP) and forest-dwelling tribal population.

Static Points:
TRIFED Chairperson – Krishnadhan Das
Managing Director – Pravir Krishna
Headquarters – New Delhi

6) Amir Subhani named as new Chief Secretary of Which State?

a) Bihar
b) Uttar Pradesh
c) Jharkhand
d) West Bengal

Answer: A

Explanation: In accordance with the General Administration Department of Bihar’s notification, the 1987 batch IAS (Indian Administrative Service) topper, Amir Subhani, was appointed as the new Chief Secretary of Bihar w.e.f. January 1, 2022, succeeding Tripurari Sharan who retires on December 31, 2021. Prior to this, Amir Subhani was serving as Bihar’s development commissioner. He will retire in April 2024.

Static Points:
Bihar Capital – Patna
Chief Minister – Nitish Kumar
Governor – Phagu Chauhan

★★ English Questions & Answers ★★

7) Reliance New Energy Solar Acquires 100 per cent Stake in which Corporate Company?

a) Revolectrix
b) SYBS Group
c) Faradion
d) None of the above

Answer: C

Explanation: Reliance New Energy Solar Limited (RNESL), a wholly-owned subsidiary of Reliance Industries, has signed a definitive agreement to acquire 100 per cent shareholding in Faradion Ltd. through secondary transactions for a total value of British Pound Sterling (GBP) 94.42 million based on an enterprise value of Euro 100 million. RNESL has also agreed to subscribe to new equity shares of Faradion for an aggregate of GBP 31.59 million.

Static Points:
Reliance CEO – Mukesh Ambani
Headquarters – Mumbai

8) DRDO has observed the 64th Foundation Day of its establishment on which day?

a) 1st January
b) 31st December
c) 30th December
d) 2nd January

Answer: A

Explanation: The Defence Research and Development Organisation (DRDO) has observed the 64th Foundation Day of its establishment on January 01, 2022. DRDO was established in 1958 with just 10 laboratories to enhance the research work in the Defence sector.

Static Points:
DRDO Headquarters – DRDO Bhavan, New Delhi
Founded – 1958
Chairperson – G Satheesh Reddy

9) LIC, GIC, New India Assurance Continue to be Identified as D-SIIs for year _____.

a) 2019-20
b) 2020-21
c) 2021-22
d) 2022-23

Answer: C

Explanation: Insurance regulator IRDAI on Thursday said the state-owned LIC, GIC Re and New India continue to be identified as Domestic Systemically Important Insurers (D-SIIs) for 2021-22. IRDAI annually identifies D-SIIs and publishes the names of these insurers for public information. LIC, GIC, and New India Assurance were the D-SIIs from 2020-21.

Static Points:
IRDAI Chairperson – Subhash Chandra Khuntia
Headquarters – Hyderabad, Telangana

★★ GK Questions & Answers ★★

10) Which State CM launches Free Mobile Tablet Scheme for class 10 and 12 students

a) Maharashtra
b) Uttar Pradesh
c) Madhya Pradesh
d) Uttarakhand

Answer: D

Explanation: Uttarakhand Chief Minister Pushkar Singh Dhami launched a Free Mobile Tablet scheme for students. About 2 lakh 65 thousand students of Class 10 and 12 of degree colleges and state schools will get benefit from this scheme, as per government data. The state government official said that Rs.12,000/- was given by the DBT for buying mobile tablets to class 10 and 12 students of state government schools.

Static Points:
Uttarakhand Capital – Dehradun (Winter), Bhararisen (Summer)
Uttarakhand Governor – Gurmit Singh
Forests and Wildlife Sanctuaries – Binsar WLS, Nanda Devi NP, Rajaji WLS, Corbett Tiger Reserve, and Others

11) Which state Govt Partners with ISB to Boost Forest Economy?

a) Assam
b) Chhattisgarh
c) Karnataka
d) Jharkhand

Answer: D

Explanation: The Jharkhand Government partners with premier city-based B-school, Indian School of Business (ISB) to empower Jharkhand’s forest economy. Under the partnership, an MoU has been signed by the Department of Scheduled Tribe, Scheduled Caste, Minority and Backward Class Welfare, the Department of Forests, Jharkhand, along with Bharti Institute of Public Policy (BIPP) at Indian School of Business (ISB).

Static Points:
Jharkhand CM – Hemant Soren
Jharkhand Capital – Ranchi
Jharkhand Governor – Ramesh Bais

★★ Aptitude Questions & Answers ★★

12) Which country agrees to extend the lease of strategic WWII oil tank farm to India for 50 years?

a) Belgium
b) Nepal
c) Sri Lanka
d) China

Answer: C

Explanation: Sri Lanka has agreed to sign a fresh deal with India to lease out 14 out of the 99 tanks at the strategic World War II-era oil tank farm for 50 years in the eastern port district of Trincomalee. Sri Lanka in 2002 entered the original deal with India on the island’s most strategic oil storage complex, which was used as a supply base during World War II.

Static Points:
Sri Lanka Capitals – Colombo, Sri Jayawardenepura Kotte
Currency – Sri Lankan rupee
President – Gotabaya Rajapaksa

13) Government has approved the Issuance of the ____ Tranche of Electoral Bonds.

a) 11th
b) 16th
c) 14th
d) 19th

Answer: D

Explanation: Ahead of assembly elections in five states such as Uttar Pradesh, Uttarakhand, Punjab, Himachal Pradesh and Goa, the government has approved the issuance of the 19th tranche of electoral bonds, which will be open for sale from January 1 to 10, 2022. In the 19th tranche of sale, the SBI has been authorised to issue and encash electoral bonds through its 29 specialised branches.

Static Points:
State Bank of India Chairperson – Dinesh Kumar Khara
Headquarters – Mumbai
Tagline – The Nation banks on us; Pure Banking Nothing Else; With you all the way

14) Who has been appointed as new chairman, CEO of Railway Board?

a) Suneet Sharma
b) Vipin Kumar Tripathi
c) Ashwani Lohani
d) Vinod Kumar Yadav

Answer: B

Explanation: Career railway officer VK Tripathi has been appointed as chairman and CEO of the Railway Board, replacing Suneet Sharma. The Indian Railways has appointed VK Tripathi as chairman and Chief Executive Officer (CEO) of the Railway Board. He is currently working as the general manager of North-Eastern Railway, Gorakhpur.

Static Points:
Railway Board Headquarters – New Delhi
Founded – March 1905

★★ Reasoning Questions & Answers ★★

15) SBICPSL join hands for Card Tokenization to Protect Cardholders’ Data with which Digital Payment Company?

a) PhonePe
b) Rupay
c) Paytm
d) Google Pay

Answer: C

Explanation: SBI Cards and Payment Services Limited (SBICPSL) has collaborated with Paytm to enable their cardholders to tokenize their cards on devices and make payments through Paytm. Currently, only cards issued in the Indian Territory are enabled on the Paytm network but this partnership enables SBI Cardholders to transact through the Paytm network in international locations.

Static Points:
SBICPSL Managing Director & CEO – Rama Mohan Rao Amara
Headquarters – Gurugram, Haryana

Paytm CEO – Vijay Shekhar Sharma
Headquarters – Noida, Uttar Pradesh

Hope candidates have gathered the Latest Current Affairs of 1st Jan 2022 from the above sections. Follow this site @ freshersnow.com on a regular basis to get Daily Current Affairs.