20th September 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

20th September 2021 Current Affairs Quiz

20th September 2021 Current Affairs Quiz: If you are in search of a 20th September 2021 Current Affairs Quiz by Freshers Now? then check this article to get complete details. All the candidates can get the Latest 20th September 2021 Current Affairs Quiz from this page. And most of the Top Current Affairs Quiz will be asked in the State Government Exams, Entrance Exams, Central Govt Exams. Applicants can take a look at this page to get the Latest 20th September 2021 Current Affairs Quiz.

★★ Monthly Current Affairs Quiz ★★

20th September 2021 Current Affairs Quiz

1) D. Gukesh of Indian player belongs to which sport?

a) Chess
b) Boxer
c) Bowling
d) Hockey

Answer: A

Explanation: GrandMaster D. Gukesh won his second consecutive tournament of this month, in Norway Chess Open 2021 Masters section. He scored 8.5/ 10 remained undefeated and performed at 2743 and gained 17.5 Elo rating points taking his live rating to 2621. He is the third-youngest person in history to qualify for the title of Grandmaster, which FIDE awarded him in March 2019.

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

2) The 15th Edition of Joint Military Training, Exercise Surya Kiran between Indian Army and which country army?

a) China
b) Nepal
c) US
d) Australia

Answer: B

Explanation: 15th Edition of Indo – Nepal Joint Military Training, Exercise Surya Kiran between Indian Army and Nepali Army is commencing from 20 September 2021 at Pithoragarh (UK). Ministry of Defence said that an Infantry Battalion from Indian Army and an equivalent strength from Nepali Army would be sharing their experiences gained during the conduct of various counter-insurgency operations over a prolonged period in their respective countries.

3) The 2021 Meeting of the SCO Council of Heads of State was held in which place?

a) Dushanbe
b) Bokhtar
c) Khujand
d) Istaravshan

Answer: A

Explanation: The 21st Meeting of the SCO Council of Heads of State will be held today in Dushanbe, Tajikistan in a hybrid format. Prime Minister Narendra Modi will lead the Indian delegation and address the plenary session of the Summit through a video link.

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

4) Nagaland’s first and India’s 61st Software Technology Park of India (STPI) center was inaugurated at ____.

a) Dimapur
b) Wokha
c) Kohima
d) Tuensang

Answer: C

Explanation: Nagaland’s first and India’s 61st Software Technology Park of India (STPI) center was inaugurated at Kohima. The inauguration of the STPI center in Kohima is a fulfillment of Prime Minister Narendra Modi’s vision of creating a technology ecosystem in the northeast to create opportunities for future generations in the region.

5) Who Launches ‘Pradhan Mantri Ujjwala Yojana 2.0’ in Jabalpur?

a) Amit Shah
b) Narendra Modi
c) Ram Nath Kovind
d) None of the above

Answer: A

Explanation: Union Home Minister Amit Shah launches the ‘Pradhan Mantri Ujjwala Yojana 2.0’ in Jabalpur, Madhya Pradesh. During this, he said that Congress promised to eradicate poverty for 70 years after independence, but the poverty remained the same. Congress and its allies did the work of deceiving the poor for years by making fake schemes and arrangements

6) Who was appointed as Punjab’s new Chief Minister?

a) Pramod Sawant
b) Naveen Patnaik
c) Himanta Biswa Sarma
d) Charanjit Singh Channi

Answer: D

Explanation: Three-time Congress MLA Charanjit Singh Channi, who served as a minister in the Amarinder Singh government, has been appointed as the new chief minister of Punjab. He is set to take oath as the new CM on 20th September 2021. This massive reshuffle comes months ahead of the 2022 Punjab Assembly elections.

7) BHEL has developed India’s 1st High ash Indian Coal to Methanol conversion plant in which state?

a) Kolkata
b) Telangana
c) Andhra Pradesh
d) Odisha

Answer: B

Explanation: India has developed an indigenous technology to convert high ash Indian coal to methanol and established its first pilot plant in Hyderabad. This technology will help the country move towards the adoption of clean technology and promote the use of methanol as a transportation fuel (blending with petrol), thus reducing crude oil imports.

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

8) India to Have World’s longest Expressway by March 2023 Delhi-Mumbai Express Highway of _____ km long.

a) 780 km
b) 975 km
c) 1,380 km
d) 2,140 km

Answer: C

Explanation: Union Minister for Road Transport and Highways, Nitin Gadkari announced that the Government is constructing the world’s longest highway, the Delhi-Mumbai Express highway. The work on the eight-lane Delhi-Mumbai Expressway, a 1,380 km road will be completed by March 2023.

9)Who was the mentor of the Indian cricket Men’s team for the ICC T20 World Cup 2021?

a) MS Dhoni
b) Virat Kohli
c) Rohit Sharma
d) Ravindra Jadeja

Answer: A

Explanation: Legendary cricketer and two-time World Cup-winning captain MS Dhoni has been named Team India’s mentor for the upcoming edition of the ICC World T20. Indian Team will play the T20 world cup in Oman and UAE, it will be held from 18th October 2021.

10)Haryana government has appointed _____ as a goodwill ambassador of its water conservation campaign.

a) Shivani Jadhav
b) Meenakshi Chaudhary
c) Manika Sheokand
d) Sana Dua

Answer: C

Explanation: The Haryana Government appointed Femina Miss Grand India-2021 Manika Sheokand as the goodwill ambassador for Water Conservation Campaign. Chief Minister Manohar Lal Khattar handed over the appointment letter and an agreement to Manika at a program organized at Haryana Niwas.

★★ Practice Free Mock Tests ★★

11) What is the theme of International Coastal Cleanup Day 2021?

a) Cleanup for Nature
b) Keep trash in the bin and not in the ocean
c) Rubbish that has become a hazard can pollute water
d) Effort for ocean’s health

Answer: B

Explanation: The International Coastal Cleanup Day is observed on the third Saturday of September to maintain the coastline clean, thereby protecting the coastal flora and fauna. It is also organized to document littering around the coastline, an officer added. The theme of International Coastal Cleanup Day 2021 Keep trash in the bin and not in the ocean.

12) The International Red Panda Day is marked every year on which day?

a) 1st Week of September
b) 1st Saturday of September
c) 2nd Saturday of September
d) 3rd Saturday of September

Answer: D

Explanation: International Red Panda Day has been observed on the third Saturday of September this year it falls on September 18 intending to raise public awareness and support for red panda conservation issues. International Red Panda Day is dedicated to the red pandas—a mammal species native to the eastern Himalayas and southwestern China.

13) Who has been appointed as the CMD of the National Small Industries Corporation Ltd?

a) Alka Nangia Arora
b) Vijayendra
c) Gopal Vittal
d) CP Gurnani

Answer: A

Explanation: Alka Nangia Arora has been appointed as the Chairman cum Managing Director (CMD) of the National Small Industries Corporation Ltd. (NSIC). She is a Joint Secretary in the Ministry of Micro, Small & Medium Enterprises (MSME).

★★ Practice English Questions & Answers ★★

14) Pankaj Advani won the Asian Snooker Championship for the second successive time which is held in _____.

a) Europe
b) Qatar
c) Australia
d) Brazil

Answer: B

Explanation: India’s Pankaj Advani successfully defended the Asian Snooker Championship at the Al Messila, a luxury collection resort & spa, in Doha, Qatar outplaying Amir Sarkhosh of Iran 6-3 (72-42, 72-0, 70-49, 41-66, 70-17, 30-68, 74-34, 12-50, 64-44) in the best of 11 frames final. The event series is sanctioned by the Asian Confederation of Billiard Sports and started in 1984.

15) Who has released the report “Building Urban Planning Capacity in India”?

a) NITI Aayog
b) AMRUT, Digital India
c) PM Jan Dhan Yojana
d) None of the above

Answer: A

Explanation: NITI Aayog – NITI Aayog has released the “Building Urban Planning Capacity in India” report. In which it has been suggested to make 500 Healthy Cities. The need of reducing the carbon footprint in urbanization has also been emphasized in this report.

Finally, all the candidates can get all the latest news and notifications about the Latest Current Affairs Quiz from our site @ Freshers Now.