21st December 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

21st December 2021 Current Affairs Quiz

21st December 2021 Current Affairs Quiz: If you are searching for the 21st December 2021 Current Affairs Quiz then, check this article. For the sake of candidates, we have provided the Latest Current Affairs of 21st Dec 2021 in the below sections. Grab this chance to gain more marks in the State Government Exams, Bank Exams or any other competitive Exams. To save the time of the candidates, we had given the Latest 21st December 2021 Current Affairs Quiz with Answers along with an Explanation and Static Points. Refer to the below sections to know more details about the Daily Current Affairs. Bookmark this page to visit more often to get Daily Current Affairs Quiz.

★★ Current Affairs Quiz ★★

21st December 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

1) Who launches development projects worth Rs.650 crore on Goa liberation day?

a) Sreedharan Pillai
b) Pramod Sawant
c) Narendra Modi
d) Aravind Kejriwal

Answer: C

Explanation: Prime Minister Narendra Modi inaugurated and laid the foundation stone of several development projects worth over Rs.650 crore rupees in Goa during the Goa Liberation Day celebrations at Shyamaprasad Mukherjee Stadium in Taleigao, Goa. The Re-development is done at 28 crores which highlights the sacrifices and contributions made by freedom fighters, who fought for the liberation of Goa.

Static Points:
Goa Capital – Panaji
Goa CM – Pramod Sawant
Goa Governor – P.S. Sreedharan Pillai

2) Who becomes 1st Indian Male Shuttler to win Silver Medal at BWF World Championships?

a) Prakash Padukone
b) Kidambi Srikanth
c) Srikanth Kidambi
d) None of the above

Answer: B

Explanation: Kidambi Srikanth made history by becoming the 1st Indian shuttler to win a silver medal in the men’s singles at the Badminton World Federation (BWF) world championships. He achieved this feat by winning a silver medal after losing to Singapore’s Loh Kean Yew in the finals of Men’s Singles in the BWF World Championships 2021(officially known as the TotalEnergies BWF World Championships 2021) held in Huelva, Spain.

Static Points:
Badminton World Federation President – Poul-Erik Høyer Larsen
Headquarters – Kuala Lumpur, Malaysia

3) Which country tops the Most Scammed Country in World according to the 2021 Global Spam & Scam Report?

a) India
b) France
c) Russia
d) Brazil

Answer: D

Explanation: Brazil tops the Most Scammed Country in World according to the 2021 Global Spam & Scam Report. India has moved up in rankings from 9th in 2020 to 4th in 2021 due to a significant increase in sales and telemarketing calls. The report is a detailed, global study on how spam and scam affect all of us. In 2021, more than 202 million spam calls were made by just one spammer in India.

Static Points:
Brazil Capital – Brasília
President – Jair Bolsonaro
Currency – Brazilian Real

★★ Practice Free Mock Tests ★★

4) Which finance bank became the banking partner of the Government of Maharashtra?

a) AUSFB
b) JSFB
c) USFB
d) ESFB

Answer: D

Explanation: Equitas Small Finance Bank Limited(ESFBL) has empanelled as the banking partner of the state government of Maharashtra with an aim to offer its services to employees of the State Government. The Bandhan Bank, Karur Vysya Bank, and the South Indian Bank have been assigned the role of distributing salaries and allowances to the government employees.

Static Points:
Equitas Small Finance Bank MD & CEO – Vasudevan Pathangi Narasimhan
Headquarters – Chennai, Tamil Nadu
Tagline – It’s Fun Banking

5) 3rd Meeting of the India-Central Asia Dialogue held in New Delhi under the chairmanship of ____.

a) V Sadananda Gowda
b) S Jaishankar
c) Dr Harsh Vardhan
d) Nirmala Sitharaman

Answer: B

Explanation: The 3rd meeting of the India-Central Asia Dialogue was held in New Delhi from 18th to 20th December 2021 under the chairmanship of Dr S Jaishankar, External Affairs Minister(EAM) of India. The Foreign Ministers of Kazakhstan, Kyrgyz Republic, Tajikistan, Turkmenistan and Uzbekistan participated in the 3rd Meeting of the India-Central Asia Dialogue.

Static Points:
Ministry of External Affairs – Dr S Jaishankar (Rajya Sabha, Gujarat)

6) ____ receives the prestigious Golden Peacock Environment Management Award 2021.

a) GAIL
b) SAIL
c) TATA Steel Ltd.
d) None of the above

Answer: B

Explanation: The Steel Authority of India Limited (SAIL), awarded the prestigious Golden Peacock Environment Management Award (GPEMA) 2021 in the Steel Sector by the Institute of Directors (IOD). SAIL received this award for the 3rd consecutive year. Golden Peacock Environment Management Award is a prestigious award that was instituted by the World Environment Foundation in 1998. It encourages corporate companies to enhance their environmental performances.

Static Points:
SAIL Chairperson – Soma Mondal (1st Woman Chairperson of SAIL)
Headquarters – New Delhi

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

7) Who visit Bangladesh from India to attend the 50th Victory Day?

a) Narendra Modi
b) Nirmala Sitharaman
c) Ram Nath Kovind
d) None of the above

Answer: C

Explanation: On the invitation of Bangladesh President Abdul Hamid, on 15th to 17th December 2021, the President of India Ram Nath Kovind was on a 3-day State visit to Bangladesh to attend the 50th Victory Day (Bijay Dibos or Vjay Diwas) celebrations at the National Parade ground in Dhaka as a guest of honour.

Static Points:
Bangladesh Capital – Dhaka
Currency – Bangladeshi Taka

8) Which state Govt creates 3 new districts namely Tseminyu, Nuiland and Chumukedima?

a) Arunachal Pradesh
b) Nagaland
c) Manipur
d) Assam

Answer: B

Explanation: The State Government of Nagaland has created three new districts namely Tseminyu, Nuiland and Chumukedima, reaching the total district tally of the state to 15. Tseminyu became the 13th district followed by Nuiland and Chumukedima as 14th and 15th Districts respectively. The decision was taken during a state cabinet meeting held under the leadership of Chief Minister Neiphiu Rio today at Kohima.

Static Points:
Nagaland Capital – Kohima
Nagaland CM – Neiphiu Rio
Nagaland Governor – Jagdish Mukhi

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

9) PM Modi virtually inaugurated the All India Mayors’ conference in which state?

a) Uttar Pradesh
b) Maharashtra
c) Odisha
d) Gujarat

Answer: A

Explanation: PM Narendra Modi virtually inaugurated the All India Mayors’ Conference held at Pt Deendayal Upadhyay Trade Facilitation Centre in Varanasi, Uttar Pradesh. Around 120 mayors from different states attended the conference held in Varanasi (also known as Kashi). The theme of the conference was ‘New Urban India’. PM Modi stated that the development of Varanasi can be a roadmap for the entire country.

Static Points:
Uttar Pradesh CM – Yogi Adithyanath
Uttar Pradesh Capital – Lucknow
Uttar Pradesh Governor – Anandiben Patel

10) Liberty General ties with CSC e-Governance Services India to expand ____ network.

a) Rural Network
b) Remote Network
c) Local Network
d) Both a & c

Answer: A

Explanation: Liberty General Insurance signed a partnership agreement with CSC (Common Service Centres) e-Governance Services India under the Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY). To strengthen insurance penetration in rural areas across India by selling insurance products through the CSC network.

Static Points:
Liberty General Insurance Director & CEO – Roopam Asthana
Headquarters – Mumbai, Maharashtra

11) Who launched Mukhyamantri Vayu Swasthya Seva for remote tribal districts?

a) Naveen Patnaik
b) Ganeshi Lal
c) Pema Khandu
d) None of the above

Answer: A

Explanation: Naveen Patnaik, Chief Minister(CM) of Odisha has launched the Mukhyamantri Vayu Swasthya Seva (Air Health Services) at the Biju Patnaik International Airport (Bhubaneswar Airport) and flagged off the first flight headed to Malkangiri District with a medical team. Under this scheme, specialist doctors will be flown to remote areas of Odisha to treat the people suffering from serious diseases.

Static Points:
Odisha Capital – Bhubaneswar
Odisha CM – Naveen Patnaik
Odisha Governor – Ganeshi Lal

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

12) ____ inks MoU with NCC to Reuse Plastic Waste collected by cadets in Building Roads.

a) NHAI
b) RDHC
c) NHIDCL
d) None of the above

Answer: A

Explanation: A Memorandum of Understanding (MoU) was signed between the National Cadet Corps (NCC) and the National Highways Authority of India (NHAI) to reuse plastic wastes collected by NCC cadets during Puneet Sagar Abhiyan and other cleanliness activities in country-wide road construction by NHAI.

Static Points:
NHAI Chairperson – Alka Upadhyaya
Headquarter – New Delhi

13) Edelweiss General Insurance and _____ Partners to Offers Digital Motor Insurance.

a) Google Pay
b) PayTm
c) PhonePe
d) None of the above

Answer: C

Explanation: Edelweiss General Insurance (EGI) has partnered with PhonePe, a fintech firm in the digital payments space, to offer quick and easy, digital motor insurance products to all its customers. The partnership offers PhonePe customers simple, end to end digital solutions in the motor insurance segment.

Static Points:
Edelweiss General Insurance Executive director & CEO – Shanai Ghosh
Headquarters – Mumbai, Maharashtra

PhonePe CEO – Sameer Nigam
Headquarters – Bangalore, Karnataka

★★ Practice English Questions & Answers ★★

14) Which state CM declares Krishan Balram Rath Yatra as State Festival?

a) Tamil Nadu
b) Uttarakhand
c) Rajasthan
d) Punjab

Answer: D

Explanation: The Chief Minister of Punjab Charanjit Singh Channi declared Lord Krishna Balram Jagannath Rath Yatra as an annual state festival. The announcement for the same was made during flagging off the 25th Shri Lord Krishna Balram Jagannath Rath Yatra. He also announced a grant of Rs 2.51 crore for the Iskcon Temple in Ludhiana, Punjab.

Static Points:
Punjab Capital – Chandigarh
Punjab Governor – Banwarilal Purohit

15) Who visit India from Vietnam to celebrate 50 years of diplomatic ties in 2022?

a) Nguyen Van Hung
b) Xuan Phuc
c) Phu Trong
d) None of the above

Answer: A

Explanation: H.E. Nguyen Van Hung, Minister of Culture, Sports and Tourism (MoCST) of Vietnam paid a 5-day official visit to India from December 15 to 19, 2021. India and Vietnam are celebrating 50 years of diplomatic ties in 2022 and the 5th anniversary of the Indo-Vietnam Comprehensive Strategic Partnership in 2021.

Static Points:
Vietnam Capital – Hanoi
Currency – Vietnamese dong
President – Nguyen Xuan Phuc

In the above sections, we had provided the Latest Current Affairs of 21st December 2021. Follow this site @ Freshersnow.Com on a regular basis to get Daily Current Affairs Quiz.