22nd December 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

22nd December 2021 Current Affairs Quiz

22nd December 2021 Current Affairs Quiz: Hello Guys! Are you searching for the 22nd December 2021 Current Affairs Quiz? If so, check this article. Grab this chance to gain more marks in the State Government Exams, Bank Exams or any other competitive Exams. For the sake of candidates, we have provided the Latest Current Affairs of 22nd Dec 2021 in the below sections. To save the time of the candidates, we had given the Latest 22nd December 2021 Current Affairs Quiz with Answers along with an Explanation and Static Points. Refer to the below sections to know more details about the Daily Current Affairs. Follow this page to visit more often to get Daily Current Affairs Quiz.

★★ Current Affairs Quiz ★★

22nd December 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

1) Who launched the GIS-based ‘Automatic Water Supply System’ in India?

a) Virendra Kumar
b) Rajnath Singh
c) Dharmendra Pradhan
d) Harsh Vardhan

Answer: B

Explanation: Union Minister Rajnath Singh, Ministry of Defence has launched India’s first of its kind Geographic Information System (GIS) Based ‘Automatic Water Supply System’ for citizens of Cantonment Boards under the eChhawani project. It is an easy and fast application with a 100% automatic process. The module for this system has been developed by the Bhaskaracharya Institute for Space Applications and Geoinformatics (BISAG) under the guidance of the Defence Secretary and Director General of Defence Estates (DGDE), Delhi.

Static Points:
Union Minister Rajnath Singh Constituency – Lucknow, Uttar Pradesh

2) Mastercard Partners with which digital platform on Tokenisation for Card-Based Payments?

a) Google Pay
b) Phonepe
c) Paytm
d) Both a &b

Answer: A

Explanation: Mastercard and Google announced a tokenization method that enables Google Pay users to safely transact using their Mastercard credit cards and debit cards. Android users of Google Pay can scan and pay across all Bharat QR-enabled merchants, tap-and-pay, and make in-app transactions through their Mastercard debit and credit card.

Static Points:
Google CEO – Sundar Pichai
Headquarters – California, United States

3) ____ Acquires Minority Stake in JSW Cement for INR 100 crore via CCPS.

a) RBI
b) HDFC Bank
c) Yes Bank
d) SBI

Answer: D

Explanation: The State Bank of India (SBI) acquired a minority stake (less than 50 per cent) in JSW Cement Limited for an investment of INR 100 crore through Compulsory Convertible Preference Shares (CCPS). The SBI is working as a strategic investor at JSW Cement and has invested in the company through CCPS. The conversion of CCPS into common equity will link with the JSW Group to provide valuation determined at the time of initial public offering (IPO).

Static Points:
State Bank of India Chairperson – Dinesh Kumar Khara
Headquarters – Mumbai
Tagline – The Nation banks on us; Pure Banking Nothing Else; With you all the way

JSW Cement Chairman – Nirmal Kumar Jain
Headquarters – Mumbai, Maharashtra

★★ Practice Free Mock Tests ★★

4) Which bank achieves a top position in Digital Payments for 2020-21

a) Axis Bank
b) HDFC Bank
c) Bank of Baroda
d) Canara Bank

Answer: C

Explanation: Bank of Baroda achieves the top spot in overall digital transactions among large banks for FY20-21. It was felicitated by the Ministry of Electronics & Information Technology (MeitY) at the Digital Payments Utsav which was held to commemorate the 75th anniversary of the Independence of India.

Static Points:
Bank of Baroda CEO – Sanjiv Chadha
Headquarters – Vadodara, Gujarat
Tagline – India’s International Bank

5) 3rd edition of multinational exercise PANEX-21 inaugurated at which state?

a) Tamil Nadu
b) Maharastra
c) Odisha
d) Gujarat

Answer: B

Explanation: The 3rd edition of the multi-national – multi-agency exercise, PANEX-21, was organized at Pune (Maharashtra) to develop capabilities in Humanitarian Assistance and Disaster Relief (HADR) operations among BIMSTEC nations. BIMSTEC is an acronym for Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation. It is an international organisation of seven South Asian and Southeast Asian nations comprising Bangladesh, Bhutan, India, Nepal, Sri Lanka, Myanmar and Thailand.

Static Points:
BIMSTEC Secretary General – Tenzin Lekphell
Headquarters – Dhaka, Bangladesh

6) Which insurance company ties up with Clove Dental to offer OPD, Dental Insurance?

a) ICICI Lombard
b) HDFC ERGO
c) IFFCO Tokio
d) Bajaj Allianz

Answer: A

Explanation: ICICI Lombard ties up with Clove Dental to offer OPD, dental insurance. ICICI Lombard General Insurance Company, one of India’s leading private general insurance companies, has collaborated with Clove Dental, India’s largest network of oral clinics to offer dental insurance. This partnership will provide oral health support to Clove Dental’s consumers that will encompass all necessary dental treatment expenses under the OPD benefit of ICICI Lombard.

Static Points:
ICICI Lombard General Insurance Company Ltd. MD & CEO – Bhargav Dasgupta
Headquarters – Mumbai, Maharashtra

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

7) ____ re-elected as member of BWF athletes’ commission for 2nd term till 2025.

a) Bajarang Punia
b) PV Sindhu
c) Neeraj Chopra
d) Lovlina Borgohain

Answer: B

Explanation: Former World Champion and India’s 2-time Olympic medallist shuttler PV Sindhu (Pusarla Venkata Sindhu) was re-elected as a member of the Badminton World Federation (BWF)’s Athletes’ Commission for a 2nd term till 2025. She is among the 6 appointed members of the Commission. PV Sindhu was first elected as a member of the BWF’s Athletes’ Commission in 2017. She is the only member who stood for re-election.

Static Points:
Member of BWF Athletes Commission 2021-2025 – P V Sindhu (India), Kim So-Yeong (South Korea), Iris Wang (USA), Robin Tabeling (Netherlands), Greysia Polii (Indonesia), Zheng Siwei (China)
BWF President – Poul-Erik Hoyer
Headquarters – Kuala Lumpur, Malaysia

8) Which corporation acquires a 4.93 Per cent Stake in Indian Gas Exchange?

a) GAIL
b) ONGC
c) IOCL
d) NHPC

Answer: C

Explanation: Indian Oil Corporation Limited (IOCL) acquired a 4.93 per cent equity share in Indian Gas Exchange (IGX) Limited, the country’s first automated national level gas exchange. It was approved by the Board of Directors of Indian Oil in the meeting held on 20th December 2021. IGX is a subsidiary of the Indian Energy Exchange.

Static Points:
IOCL Chairman – Shrikant Madhav Vaidya
Headquarters – New Delhi

9) ____ and UN-WFP Signed SoI to Mainstream Millets & Support India in Knowledge Exchange.

a) NDC
b) NITI Aayog
c) NABARD
d) None of the above

Answer: B

Explanation: The National Institution for Transforming India, NITI Aayog has signed a Statement of Intent with the United Nations(UN) World Food Program(WFP) for mainstreaming millets and supporting India in taking lead globally in knowledge exchange using the opportunity of 2023 as an International Year of Millets. The Sol focuses on strategic and technical collaboration between NITI Aayog and WFP to strengthen climate-resilient agriculture for enhanced food and nutrition security in India.

Static Points:
NITI Aayog Chairperson – Narendra Modi
NITI Aayog CEO – Shri Amitabh Kant
Headquarters – New Delhi

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

10) Which corporation ties up with Udemy Business to upskill its Employees?

a) DSCI
b) NASSCOM
c) NPCI
d) RAI

Answer: C

Explanation: National Payments Corporation of India (NPCI) has announced its partnership with Udemy Business, a leading destination for learning and teaching online, to encourage continuous learning and skill development for its employees. The 3-year partnership with Udemy Business will offer courses on in-demand skills such as tech, domain, behavioural, and leadership skills to all NPCI employees.

Static Points:
NPCI MD and CEO – Dilip Asbe
Headquarters – Mumbai, Maharashtra

11) When was National Mathematics Day is observed?

a) 23rd December
b) 21st December
c) 20th December
d) 22nd December

Answer: D

Explanation: National Mathematics Day is celebrated on 22nd December annually to commemorate the birth anniversary of the famous mathematician Srinivasa Ramanujan. He had made remarkable contributions in various fields of mathematics and its branches. He was born on 22 December 1887 in Erode in the city of Tamil Nadu. To mark the 125th birth anniversary of Ramanujan, in 2012, then Prime Minister Manmohan Singh announced that the day will be celebrated as the National Mathematics Day and the year as the National Mathematics Year.

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

12) Which Govt Signs MoU with UCB Dubai for students education?

a) Chandigarh
b) Puducherry
c) Jammu & Kashmir
d) Lakshadweep

Answer: C

Explanation: The Jammu and Kashmir (J&K) government signed a Memorandum of Understanding with University College Birmingham (UCB) at India Global Forum, held in Taj Dubai, United Arab Emirates (UAE). To achieve skill development of students in a variety of different subject areas and levels and to provide opportunities in teaching and research fields.

Static Points:
United Arab Emirates Capital – Abu Dubai
Currency – United Arab Emirates Dirham
President – Khalifa bin Zayed Al Nahyan

13) Which state CM inaugurated the ‘T-Setu’ longest bridge over the Mahanadi river?

a) Odisha
b) Tamil Nadu
c) Gujarat
d) Assam

Answer: A

Explanation: Naveen Patnaik, Chief Minister of Odisha inaugurated Odisha’s longest bridge, ‘T-Setu’, built over the Mahanadi river at Gopinathpur, Cuttack District, Odisha. The bridge will benefit more than 5 lakh people and contribute to the development of tourism, agriculture and commerce in the region.

Static Points:
Odisha Governor – Professor Ganeshi Lal
Odisha Neighbouring States – Jharkhand, West Bengal, Chhattisgarh, Andhra Pradesh

14) Who wins the UN women award for leadership commitment?

a) Divya Hegde
b) Katrina Rausa Chan
c) Durreen Shahnaz
d) None of the above

Answer: A

Explanation: Divya Hegde, an Indian Climate Action Entrepreneur from Udupi, coastal Karnataka, has won the United Nations (UN) Women’s Award for Leadership Commitment at the 2021 Regional Asia-Pacific Women’s Empowerment Principles (WEP) Awards ceremony. She has been recognised for her sustained efforts in advancing gender equality through climate action efforts. This award is a joint initiative of UN Women and the UN Global Compact aimed at empowering women to participate fully in economic life across all sectors.

Static Points:
The United Nations Headquarters – New York, United States
Secretary-general – Antonio Guterres
Membership Countries – 193

★★ Practice English Questions & Answers ★★

15) Which bank signed MoU with Care Health Insurance to offer Health Insurance Products?

a) Andhra Pradesh Grameena Bank
b) Kerala Gramin Bank
c) Uttarakhand Gramin Bank
d) Karnataka Gramin Bank

Answer: D

Explanation: The Karnataka Gramin Bank (KGB), sponsored by Canara Bank, has signed a memorandum of understanding (MoU) with Care Health Insurance Ltd to market health insurance products for customers of the bank across 22 districts of Karnataka. Under the partnership, the bank focuses on its rural customers by covering maximum people, including farmers, artisans and rural population under health insurance.

Static Points:
Karnataka Gramin Bank Headquarters – Ballari, Karnataka
Chief Executive Officer – Nandini K R, IAS

Care Health Insurance MD & CEO – Anuj Gulati
Headquarters – Gurgaon, Haryana

For the sake of candidates, we had provided the Latest Current Affairs of 22nd Dec 2021. Keep visiting this site @ Freshersnow.Com regularly to get Daily Current Affairs Quiz.