23rd December 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

23rd December 2021 Current Affairs Quiz

23rd December 2021 Current Affairs Quiz: If you looking for the 23rd December 2021 Current Affairs Quiz, then, you are in the right place. For the sake of candidates, we have provided detailed information regarding the 23rd December 2021 Current Affairs Quiz. Grab this chance to gain more marks in the IDBI, RRB, IBPS, or any other competitive Exams. To save the time of the candidates, we had given the Latest 23rd December 2021 Current Affairs Quiz with Answers along with an Explanation and Static Points. Refer to the below sections to know more details about the Daily Current Affairs. Follow this page to visit more often to get Daily Current Affairs Quiz.

★★ Current Affairs Quiz ★★

23rd December 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

1) Which bank signed a co-lending agreement with U GRO Capital?

a) Central Bank of India
b) World Bank
c) Reserve Bank of India
d) State bank of India

Answer: A

Explanation: U GRO Capital announced that it has signed a co-lending agreement with the Central Bank of India. Under this partnership, the two entities aim to disburse up to Rs. 1000 crore to UGRO Capital’s varied MSME segments under its programs like Pratham, Sanjeevani, Saathi, GRO MSME and Machinery financing, in the next 12 months.

Static Points:
Central Bank of India MD & CEO – MV Rao
Headquarters – Mumbai, Maharashtra
Tagline – Central to You Since 1911, Build a better life around us

U GRO Capital Chairman & MD – Shachindra Nath
Headquarters – Mumbai

2) Which country successfully test-fires enhanced range version Babur Cruise Missile 1B?

a) Pakistan
b) Iran
c) Afghanistan
d) China

Answer: A

Explanation: Pakistan successfully test-fired an enhanced range version of its indigenously-built surface-to-surface Babur cruise missile namely ‘Babur Cruise Missile 1B’ that can strike targets up to 900 kilometres from 450 km of the former missile. The Babur missile is capable of engaging targets at land and sea with high precision.

Static Points:
Pakistan Capital – Islamabad
Currency – Pakistani rupee
Prime minister – Imran Khan

★★ Practice Free Mock Tests ★★

3) Oriental Insurance categorised as Public Shareholder in which bank?

a) ICICI Bank
b) HDFC Bank
c) Yes Bank
d) Axis Bank

Answer: D

Explanation: The Oriental Insurance Company has been categorised to the public category from promoter category shareholder in the Axis Bank. In October, applications were made to BSE and NSE for reclassification of The New Oriental Insurance Co to the public category from the promoter category. At present, OICL held a 0.17 per cent stake in Axis Bank.

Static Points:
Axis Bank MD & CEO – Amitabh Chaudhry
Axis Bank Headquarters – Mumbai, Maharashtra
Axis Bank Tagline – Badhti Ka Naam Zindagi

OICL Chairman – Anjan Dey
Headquarters – New Delhi, India

4) Which state launches Chalo mobile app & smart card for convenient bus travel?

a) Kerala
b) Gujarat
c) Odisha
d) Maharashtra

Answer: D

Explanation: Maharashtra Tourism and Environment Minister Aaditya Thackeray launched the Chalo mobile application (app) and Chalo smart cards to facilitate digital and advance purchase of Brihanmumbai Electric Supply and Transport (BEST) bus tickets. Chalo mobile app will allow passengers to buy online bus tickets and have access to bus passes through an e-wallet.

Static Points:
Maharashtra Capital – Mumbai
Maharashtra CM – Uddhav Thackeray
Governor – Bhagat Singh Koshyari
Wildlife Sanctuaries – Malvan (marine) Wildlife Sanctuary
Tiger Reserves – Sahyadri tiger reserve, Bor Tiger Reserve, Tadoba-Andhari, Navegaon-Nagzira

5) Atal Innovation Mission launched 1st of a kind vernacular innovation programme to empower entrepreneurs under ____.

a) NITI Aayog
b) NDC
c) NABARD
d) None of the above

Answer: A

Explanation: Atal Innovation Mission (AIM) under the National Institution for Transforming India (NITI Aayog) has launched the first of its kind Vernacular Innovation Programme(VIP) to empower entrepreneurs and innovators across India. VIP will enable the innovators and entrepreneurs across India to have access to the innovation ecosystem in 22 scheduled languages of India and English.

Static Points:
NITI Aayog Chairman – Shri Narendra Modi
Headquarters – New Delhi
CEO – Amitabh Kant

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

6) ____ to Join Research Project under NASA-ISRO Collaborative Programme.

a) KUFOS
b) KVASU
c) KEAM
d) Both a & b

Answer: A

Explanation: The Kerala University of Fisheries and Ocean Studies (KUFOS), Kochi, Kerala, is set to join the research project backed by the Space Application Centre of the Indian Space Research Organisation (ISRO) under the (National Aeronautics and Space Administration) NASA–ISRO collaborative programme.

Static Points:
KUFOS Chancellor – Arif Mohammed Khan (Governor of Kerala)
Location – Kochi, Kerala

Kerala Chief Minister – Pinarayi Vijayan
Capital – Thiruvananthapuram

7) UAE committed $____ Billion for Investment and Infrastructure creation in India.

a) 400
b) 200
c) 250
d) 100

Answer: D

Explanation: The Union Minister Piyush Vedprakash Goyal, Ministry of Commerce and Industry chaired an interaction with the heads of Indian industry and Export Promotion Councils in Mumbai, Maharashtra. It was held to discuss global expansion opportunities for Indian businesses through business platforms and infrastructure offered by the United Arab Emirates.

Static Points:
United Arab Emirates Capital – Abu Dhabi
Currency – United Arab Emirates dirham
7 Emirates of UAE – Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Umm Al-Quwain, and Fujairah

8) When was Kisan Diwas or Farmers’ Day is observed?

a) 23rd December
b) 21st December
c) 20th December
d) 22nd December

Answer: A

Explanation: Kisan Divas or Farmer’s Day in India or National Farmer’s Day is celebrated on 23rd December across the country to commemorate the birth anniversary of the former Prime Minister Chaudhary Charan Singh. On this day various events, seminars, functions, and competitions are organised on agriculture and its importance to educate and provide knowledge to the people.

Static Points:
Minister of Agriculture and Farmers Welfare – Narendra Singh Tomar
Constituency – Morena (M.P)

9) IAF has deployed the first squadron of the ____ air defence missile system in the Punjab sector.

a) S-200
b) S-400
c) S-300
d) S-500

Answer: B

Explanation: The Indian Air Force has deployed the first squadron of the S-400 air defence missile system in the western Punjab sector which will take care of aerial threats from Pakistan and China. The S-400 air defence system was contracted for by India from Russia in a deal worth around Rs.35,000 crore and five squadrons would be provided to India for tackling air threats.

Static Points:
S-400 missile system Manufacturer – Fakel Machine-Building Design Bureau
Operational range – 400 km (40N6E missile)

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

10) Which state CM inaugurated the ‘T-Setu’ longest bridge over the Mahanadi river?

a) Odisha
b) Tamil Nadu
c) Gujarat
d) Assam

Answer: A

Explanation: Naveen Patnaik, Chief Minister of Odisha inaugurated Odisha’s longest bridge, ‘T-Setu’, built over the Mahanadi river at Gopinathpur, Cuttack District, Odisha. The bridge will benefit more than 5 lakh people and contribute to the development of tourism, agriculture and commerce in the region.

Static Points:
Odisha Governor – Professor Ganeshi Lal
Odisha Neighbouring States – Jharkhand, West Bengal, Chhattisgarh, Andhra Pradesh

11) Which bank empanelled CSB Bank as Agency Bank to Undertake Government Businesses?

a) HDFC Bank
b) ADB
c) RBI
d) SBI

Answer: C

Explanation: The Reserve Bank of India (RBI) announced the empanelment of CSB (Catholic Syrian Bank), a private sector lender as an ‘Agency Bank’ to undertake the general banking business of central and state governments. Through this appointment, the CSB Bank will undertake the general banking business of the central and state governments under the guidelines set by the RBI.

Static Points:
RBI Headquarters – Mumbai
RBI Governor – Shaktikanta Das
RBI Deputy Governor – Mahesh Kumar Jain, M. Rajeshwar Rao, Michael Patra and T. Rabi Shankar

CSB Bank Chairman – Madhavan Aravamuthan
Headquarters – Thrissur, Kerala
CSB Bank Tagline – Support all the way

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

12) India Successfully Tests ‘Pralay’ missile off the Coast of which coast?

a) Odisha
b) Gujarat
c) Maharashtra
d) Andhra Pradesh

Answer: A

Explanation: India successfully test-fired short-range, the surface to surface-guided ballistic missile ‘Pralay’ from APJ Abdul Kalam Island, off the coast of Odisha. Pralay is the solid-fuel, battlefield missile based on Prithvi Defence Vehicle from the Indian ballistic missile programme.

Static Points:
Pralay – 350 to 500 km short-range
Capacity – 500 to 1000 kg

DRDO Chairman – G. Satheesh Reddy
Headquarters – New Delhi

13) Which Indian badminton player has re-entered the top 10 in the BWF World ranking?

a) Kidambi Srikanth
b) Lakshya Sen
c) Axelsen
d) Sameer Verma

Answer: A

Explanation: Indian badminton player Kidambi Srikanth has re-entered the top 10 in the Badminton World Federation(BWF) world rankings. He moved up 4 spots and secured the 10th position in the ranking. He won the silver medal (men’s single) in the 2021 BWF World Championship and became the first Indian man to achieve the feat.

Static Points:
BWF President – Poul Erik Hoyer Larsen
Headquarters – Kuala Lumpur, Malaysia

★★ Practice English Questions & Answers ★★

14) Which university won ‘Digital Innovation of the Year’ at THE Asia Awards 2021?

a) Gokul Global University
b) Jindal Global University
c) Birla Global University
d) None of the above

Answer: B

Explanation: O.P. Jindal Global University (JGU) won the ‘Digital Innovation of the Year Award’ in the prestigious Times Higher Education (THE) Asia Awards 2021 for creating a free, cloud-based application to help schools and universities manage data. JGU was the only Indian University to be shortlisted for the “Digital Innovation of the Year”.

Static Points:
Times Higher Education (THE) First issue – October 1971
Headquarter – London, United Kingdom (UK)

15) India’s 1st ABDM integrated health locker launched by ____.

a) DocGurugram
b) Docprime
c) PolicyBazaar
d) None of the above

Answer: B

Explanation: Gurugram, Haryana-based Docprime Technologies Private Limited, a wholly-owned subsidiary of PB Fintech has launched, free of cost, India’s first Health Locker integrated with Ayushman Bharat Digital Mission (ABDM) namely ‘Docprime Health Locker’. With the Docprime health locker, users can create digital Health IDs for themselves and their family members, activate their ABDM integrated health locker to securely upload, store and manage all their health records electronically.

Follow this site @ Freshersnow.Com on a regular basis to get Daily Current Affairs Quiz. In the above sections, we had given the Latest Current Affairs of 23rd December 2021.