23rd November 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

23rd November 2021 Current Affairs Quiz

23rd November 2021 Current Affairs Quiz: Hello guys! If you searching for the 23rd November 2021 Current Affairs Quiz, then you are in the right place. In the below sections, candidates can get the Latest Current Affairs Quiz of 23rd November 2021. Therefore, the Daily Current Affairs Quiz will be asked in the State/ Central government exams, banking exams and any other competitive exams. Applicants can also get the Current Affairs Quiz with Answers along with an Explanation and static points from the below sections.

★★ Current Affairs Quiz ★★

23rd November 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

1) Rani Gaidinliu Tribal freedom fighters Museum will be built in which state?

a) Assam
b) Manipur
c) Gujarat
d) Punjab

Answer: B

Explanation: Union Home Minister Amit Shah laid the foundation for ‘Rani Gaidinliu Tribal Freedom Fighters Museum’ in the state through video conferencing. The museum is to be set up at Luangkao village, Tamenglong district, the birthplace of freedom fighter Rani Gaidinliu, at an estimated cost of Rs 15 crore under the Ministry of Tribal Affairs.

Static Points:
Manipur Capital – Imphal
Manipur CM – N Biren Singh
N Biren Singh Constituency – Heingang

2) Which state was awarded as the best marine State during Fisheries awards 2021?

a) Odisha
b) Maharashtra
c) Andhra Pradesh
d) Telangana

Answer: A

Explanation: Odisha is the fourth largest fish producing state in India with 8.73 lakh metric tonnes of fish produced during 2020-21 contributing to 2.33 per cent of the state economy. Balasore district received India’s “Best Marine District” award on the occasion of World Fisheries Day 2021.

Static Points
World Fisheries Day – 21st November
Odisha Capital – Bhubaneswar
Odisha CM – Naveen Patnaik
Odisha Governor – Ganeshi Lal
Naveen Patnaik Constituency – Aska

3) Which country to host the G7 foreign, development ministers summit in Liverpool in December 2021?

a) Britain
b) France
c) Germany
d) Sweden

Answer: A

Explanation: Britain will host foreign and development ministers from the Group of Seven (G7) countries at a meeting in Liverpool from 10th to 12th December 2021. The meeting of G7 Foreign and Development Ministers in Liverpool next month is a fantastic opportunity to showcase the city to the world.

Static Points:
Britain Capital – London
Britain PM – Boris Johnson
Britain Currency – British Pound

★★ Practice Free Mock Tests ★★

4) President Ram Nath Kovind has honoured the Group Captain Abhinandan of the Indian Army with which award?

a) Param Vir Chakra
b) Maha Vir Chakra
c) Vir Chakra
d) Ashoka Chakra

Answer: C

Explanation: President Ram Nath Kovind has honoured the Group Captain Abhinandan of the Indian Army with the Vir Chakra award. Group Captain Abhinandan Varthaman, who downed an enemy jet during aerial combat with Pakistan on February 27, 2019, was conferred with the Vir Chakra award by President Ram Nath Kovind for displaying an “exceptional sense of duty” in the dogfight.

Static Points:
Vir Chakra – is an Indian wartime military bravery award
President Ram Nath Kovind Constituency – Uttar Pradesh

5) Which state government has announced to repeal the law paving the way for three capitals?

a) Arunachal Pradesh
b) Uttar Pradesh
c) Andhra Pradesh
d) Madhya Pradesh

Answer: C

Explanation: The Andhra Pradesh government repealed two laws enacted last year to create three state capitals but announced that it will come out with new comprehensive legislation addressing all issues including legal matters for the larger good of the people. According to Chief Minister Y.S. Jagan Mohan Reddy, the state Assembly that the decision was taken to strengthen the existing provisions and to address various issues.

Static Points:
Andhra Pradesh Governor – Biswabhusan Harichandan
CM YS Jagan Mohan Reddy Constituency – Kadapa
Andhra Pradesh Largest City – Vishakapatnam

6) CBSE board and _____ have jointly started online certificate courses on practical education?

a) Ministry of Housing and Urban Affairs
b) Ministry of Education
c) Ministry of Social Justice and Empowerment
d) Ministry of Tribal Affairs

Answer: D

Explanation: Tribal Affairs Ministry and Central Board of Secondary Education (CBSE) jointly launched an online certificate course on Experiential Learning. This programme will be deployed for 350 educators across 6 states. Experiential learning seeks to help teachers establish tribal students’ connect with their real-life experiences and own contexts. Creativity, risk-taking and enterprise are some of the attributes which naturally get unleashed in their life-cycle.

Static Points:
Ministry of Tribal Affairs – Bishweswar Tudu
Bishweswar Tudu Constituency – Mayurbhanj (Odisha)

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

7) What is the uniform GST (Goods and services tax) rate on fabric, apparel, and footwear, from January 2022?

a) 17
b) 12
c) 8
d) 18

Answer: B

Explanation: The Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC) has notified an increase in goods and service tax rate of various kinds of textiles, apparel and footwear to 12% from 5% earlier, which will be effective from January 1, 2022.

Static Points:
CBIC Headquarters – New Delhi
CBIC Chairperson – M Ajit Kumar

8) Which Asian country recently approved a record USD 490 billion stimulus package to tackle the Covid pandemic?

a) Japan
b) China
c) India
d) Thailand

Answer: A

Explanation: Japan’s Cabinet approved a record USD 490 billion stimulus package, including cash handouts and aid to ailing businesses, to help the economy out of the doldrums worsened by the coronavirus pandemic. The package has more than enough content and scale to deliver a sense of security and hope to the people.

Static Points:
Japan Capital – Tokyo
Japan PM – Fumio Kishida
Japan Currency – Japanese Yen

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

9) Former South African cricketer AB de Villiers has announced his retirement, He played for which IPL franchise?

a) Chennai Super Kings
b) Rajasthan Royals
c) Sunrisers Hyderabad
d) Royal Challengers Bangalore

Answer: D

Explanation: Former South Africa captain AB de Villiers has announced his retirement from all forms of cricket. He had already retired from international cricket in 2018. However, AB de Villiers was still playing in the Indian Premier League (IPL) for Royal Challengers Bangalore (RCB), ever since joining the franchise in 2011.

Static Points:
AB de Villiers (Full Name)- Abraham Benjamin de Villiers (South African Professional Cricketer)
Current teams – Brisbane Heat, Rangpur Rangers

10) Who has been appointed as the CEO of the International Cricket Council?

a) Zaheer Abbas
b) Geoff Allardice
c) Manu Sawhney
d) None of the above

Answer: B

Explanation: Australian Geoff Allardice has been appointed as permanent CEO of the International Cricket Council after serving the role on an interim basis for more than eight months. Allardice thus replaced Manu Sawhney, who had resigned from his position in July.

Static Points:
International Cricket Council Headquarters – Dubai (UAE)
ICC Chairman – Greg Barclay

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

11) Which country is planning to build the world’s first Bitcoin City?

a) France
b) Russia
c) El Salvador
d) None of the above

Answer: C

Explanation: El Salvador is looking to build out its first Bitcoin city, raising a billion dollars through a Bitcoin bond. President Nayib Bukele unveiled the details. Construction, Zack, is set to begin in 2022. El Salvador became the first country to accept Bitcoin as legal tender.

Static Points:
El Salvador – North America
El Salvador Capital – San Salvador
El Salvador PM – Nayib Bukele

12) Who inaugurated the first global innovation summit of the pharmaceuticals sector?

a) Narendra Modi
b) Ram Nath Kovind
c) Yogi Adityanath
d) Naveen Patnaik

Answer: A

Explanation: Prime Minister Narendra Modi is expected to inaugurate the first global innovation summit of the pharma sector via video conference. The two-day event will be attended by more than 40 national and international speakers covering a range of subjects such as the regulatory environment and funding for innovation, among others.

Static Points:
Shri Narendra Modi Prime Minister (and also in charge of) – Ministry of Personnel, Public Grievances, and Pensions; Department of Atomic Energy; Department of Space; All important policy issues; and All other portfolios not allocated to any Minister.
Constituency – Varanasi, UP

★★ Practice English Questions & Answers ★★

13) What is the name of the second guided-missile destroyer which has been commissioned into the Indian Navy recently?

a) Vishakapatnam
b) Chennai
c) Mysore
d) Kolkata

Answer: A

Explanation: INS Visakhapatnam has been formally commissioned into the Indian Navy in the presence of Union Defence Minister Rajnath Singh at the Naval Dockyard in Mumbai. INS Visakhapatnam is a P15B stealth-guided missile destroyer.

Static Points:
INS Visakhapatnam – is the first ship of the Visakhapatnam-class stealth guided-missile destroyers of the Indian Navy
INS Visakhapatnam (Place Built) – Mumbai

Rajnath Singh – Defence Minister of India
Rajnath Singh Constituency – Ghaziabad (Uttar Pradesh)

14) Who has won the 2021 National Book Award for fiction for his novel “Hell of a Book”?

a) Malinda Lo
b) Jason Mott
c) Tiya Miles
d) None of the above

Answer: B

Explanation: The 72nd edition of the National Book Award was organized as a virtual event by the National Book Foundation. Jason Mott won the 2021 National Book Award for fiction for his novel “Hell of a Book”, a narrative about a black author’s adventure while travelling around in a book tour.

Static Points:
National Book Award Sponsored by US books Industry

15) Which bank has launched the 2nd edition of its “Mooh Band Rakho” campaign to raise awareness on fraud prevention?

a) RBI
b) HDFC Bank
c) ICIC Bank
d) Yes Bank

Answer: B

Explanation: HDFC Bank Ltd has launched the second edition of its “Mooh Band Rakho” campaign to raise awareness on fraud prevention in support of International Fraud Awareness Week 2021. HDFC Bank aims to increase awareness of its customers on all types of frauds and the importance of keeping your mouth shut to ensure their prevention and taking a pledge and not share confidential banking information with anyone.

Static Points:
HDFC Bank Headquarters – Mumbai
HDFC Bank CEO – Sashidhar Jagdishan
HDFC Bank tagline -We Understand Your World

For the sake of candidates, we have provided the 23rd November 2021 Current Affairs Quiz in the above sections. Follow this site @ Freshersnow.com on a regular basis to get Daily Current Affairs.