24th December 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

24th December 2021 Current Affairs Quiz

24th December 2021 Current Affairs Quiz: Hello Guys! Are you looking for the 24th December 2021 Current Affairs Quiz? If yes, you are in the right place. For the sake of candidates, we have provided detailed information regarding the 24th Dec 2021 Current Affairs Quiz. To save the time of the candidates, we had given the 24th December 2021 Current Affairs Quiz with Answers along with an Explanation and Static Points. Grab this chance to gain more marks in the State/ Central Exams or any other competitive Exams. Refer to the below sections to know more details about the Daily Current Affairs. Follow this page to visit more often to get Daily Current Affairs Quiz.

★★ Current Affairs Quiz ★★

24th December 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

1) Who unveils indigenous Multi-terrain Artillery Gun 155 – BR?

a) Hardeep Singh Puri
b) Amit Shah
c) Piyush Goyal
d) Rajnath Singh

Answer: D

Explanation: The Union Minister Rajnath Singh, Ministry of Defence unveiled indigenously built Multi-terrain Artillery Gun (MArG 155) – BR which is the only 155mm 39 calibre gun system mounted on 4×4 HMV (High Mobility Vehicle) in the world. It was unveiled in the presence of the Chief of the Army Staff (COAS), Manoj Mukund Naravane. It is developed by Pune (Maharashtra)-based Indian MNC (Multinational Company) Bharat Forge Ltd.

Static Points:
Union Minister Rajnath Singh Constituency – Lucknow, Uttar Pradesh

The Weight of a fully kitted gun ((MArG) 155 – BR) is – 18 tons

2) Which digital wallet platform partners with MoneyGram for International Fund Transfer?

a) Google Pay
b) Paytm
c) PhonePe
d) Both a & b

Answer: B

Explanation: Paytm Payments Bank has partnered with MoneyGram, a peer-to-peer remittance company to enable international fund transfer directly to Paytm Wallet. Under the Partnership, MoneyGram users abroad can now transfer money to any full Know Your Customer (KYC)-compliant Paytm wallet. This is MoneyGram’s first mobile wallet partnership in India.

Static Points:
Paytm Payments Bank MD & CEO – Satish Kumar Gupta
Headquarters – Noida, Uttar Pradesh

MoneyGram International Inc Chairman and CEO – Alex Holmes
Headquarters – Dallas, Texas, United States

★★ Practice Free Mock Tests ★★

3) India won ____ in Men’s Hockey Asian Champions Trophy 2021.

a) Bronze
b) Gold
c) Silver
d) None of the above

Answer: A

Explanation: Indian Men’s Hockey team under the Captaincy of Manpreet Singh won a bronze medal in the Men’s Asian Champions Trophy Hockey tournament 2021 in Dhaka, Bangladesh after defeating Pakistan.Tournament Held at – Mawlana Bhashani Hockey Stadium, Dhaka, Bangladesh. The Men’s Asian Champions Trophy Hockey Trophy 2021 was won by South Korea and silver for Japan

Static Points:
Asian Hockey Federation President – Al Sultan Abdullah Ahmad Shah
Headquarters – Kuala Lumpur, Malaysia

4) India’s new Airline, ‘Akasa Air’, operated by SNV Aviation Limited, unveiled its tagline named____.

a) It’s Your Sky
b) It’s Good to Fly
c) Touch the Sky
d) None of the above

Answer: A

Explanation: India’s new Airline, ‘Akasa Air’, operated by SNV Aviation Private Limited and backed by billionaire Rakesh Jhunjhunwala, has unveiled its logo “The Rising A” and its aircraft livery. The airline also unveiled its tagline “It’s Your Sky”, which highlights the brand’s promise to embrace everyone and to create an inclusive environment for all Indians. The symbol and tagline were crafted by 26FIVE India Lab, a Mumbai-based brand engagement firm.

Static Points:
Akasa Air Founder – Rakesh Jhunjhunwala
Headquarters – Mumbai

5) PM Modi Launches Multiple Development Initiatives in which state?

a) Maharashtra
b) Gujarat
c) Tamil Nadu
d) Uttar Pradesh

Answer: D

Explanation: Prime Minister Narendra Modi inaugurated or laid the foundation stones of 27 development projects worth Rs 2,095 crore in his Varanasi parliamentary constituency of Uttar Pradesh. This is Modi’s second visit to the holy city within 10 days. PM reviewed the development projects along with UP Chief Minister Yogi Adityanath.

Static Points:
Uttar Pradesh Governor – Anandiben Patel
National Parks – Dudhwa National Park and others
Wild Life Sanctuaries – Hastinapur WLS, Ranipur WLS, Sohagibarwa WLS and others.

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

6) GoI & European Investment Bank sign a finance contract for the first tranche loan of Euro ____ million for the Agra Metro Rail project.

a) 400
b) 770
c) 350
d) 250

Answer: D

Explanation: The Government of India (GoI) signed an agreement with European Investment Bank (EIB) for a Finance Contract for the first tranche loan of Euro 250 million for the Agra Metro Rail Project, Uttar Pradesh. The Project is working under the Ministry of Housing and Urban Affairs and Uttar Pradesh Metro Rail Corporation Ltd. is the implementing agency. To provide a safe, reliable, affordable and environmentally friendly and sustainable public Mass Rapid Transit System for Agra.

Static Points:
Ministry of Housing and Urban Affairs – Hardeep Singh Puri
Constituency – Rajya Sabha from Uttar Pradesh

7) Which minister released the book titled ‘Spices Statistics at a Glance 2021’?

a) Nirmala Sitharaman
b) Narendra Singh Tomar
c) Nitin Jairam Gadkari
d) Narayan Tatu Rane

Answer: B

Explanation: Narendra Singh Tomar, Union Minister of Agriculture & Farmers Welfare has released the book titled “Spices Statistics at a Glance 2021”. The book is a compilation of all the spices statistics such as area, production, productivity, export, import, price and value of the output of various spices produced in the country.

Static Points:
Narendra Singh Tomar – 17th Lok Sabha member
Constituency – Gwalior, Madhya Pradesh

8) Vayana Network & ____ bank bags the ‘Most Effective Bank-Fintech Partnership’ award.

a) Bank of Baroda
b) Federal Bank
c) Canara Bank
d) HDFC Bank

Answer: B

Explanation: Vayana Network, one of India’s largest trade finance platforms, and Federal Bank, a leading Private Sector Bank have been awarded the ‘Most Effective Bank-Fintech Partnership: Agile and Adaptable’ at the IBSi-Global Fintech Innovation Awards 2021. The award was conferred in recognition of Vayana Network’s partnership with Federal Bank making Supply Chain Finance at ease.

Static Points:
Federal Bank CEO – Shyam Srinivasan
Headquarters – Aluva, Kerala
Tagline – Your Perfect Banking Partner

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

9) Security of Offshore Assets in Visakhapatnam, AP reviewed during exercise ____.

a) IndraX21
b) Varuna 2021
c) Prasthan
d) SITMEX 2020

Answer: C

Explanation: The security of the Offshore Development Area (ODA) in Krishna Godavari Basin on the East Coast of India in Visakhapatnam, Andhra Pradesh (AP) was reviewed during exercise Prasthan, conducted on December 21-22, 2021 for a duration of 24 hours. This biannual exercise was coordinated and controlled by NOIC- Naval Officer-in-Charge (APD) from Joint Operations Centre (JOC) Visakhapatnam under the aegis of the Indian Navy.

Static Points:
Prasthan – Conducted every 6 months
Under the Aegis of Headquarters – Western Naval Command
It was held in – Mumbai

10) Justice Sanjaya Kumar Mishra was appointed as acting Chief Justice of _____ high court.

a) Uttarakhand
b) Chandigarh
c) Puducherry
d) None of the above

Answer: A

Explanation: In the exercise of the power conferred by Article 223 of the Constitution of India 1949, the President of India has appointed Justice Sanjaya Kumar Mishra, the senior-most judge of Uttarakhand High Court(HC), has been appointed as the Acting Chief Justice(CJ) of the Uttarakhand HC with effect from 24th December 2021.

Uttarakhand CM – Pushkar Singh Dhami
Governor of Uttarakhand – Gurmit Singh
Uttarakhand Capital(s) – Dehradun (Winter), Gairsain (Summer)

11) When was National Consumer Rights Day is observed?

a) 23rd December
b) 21st December
c) 24th December
d) 22nd December

Answer: C

Explanation: National Consumer Rights Day is observed on 24th December annually with a particular theme across the country. The Consumer Protection Act, 1986 had received the assent of the president on this day. It is considered a historic milestone in the consumer movement in the country. This day also provides awareness about consumer rights and responsibilities.

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

12) ____ named as BBC Sports Personality of the Year 2021.

a) Emma Raducanu
b) Leylah Fernandez
c) Maria Sakkari
d) Cameron Norrie

Answer: A

Explanation: Emma Raducanu is named as BBC Sports Personality of the Year 2021. US Open Women’s Singles Champion 2021, Emma Raducanu, World Rank 19, a British professional tennis player has been voted as the BBC Sports Personality of the Year 2021. The award ceremony was broadcasted from MediaCityUK, Salford, England.

Static Points:
BBC Sports Personality 2021 held on – 19th December
Awarded for – Excellence in Sporting achievement

13) Indian Army Launches in-House Messaging Application

a) My IA
b) SAI
c) ASIGMA
d) Hamraaz

Answer: C

Explanation: The Indian Army, launched a contemporary messaging application named ‘ASIGMA’ (Army Secure IndiGeneous Messaging Application). It is a new generation web-based application developed entirely in-house by a team of officers of the Corps of Signals of the Army. It works as an alternative to Army Wide Area Network messaging application which has been in service for the past 15 years.

Static Points:
Indian Army Chief of the Army Staff – Manoj Mukund Naravane
Indian Army Motto – Service Before Self

14) Which corporation signs an agreement with KfW Development Bank to finance Power Sector & RE Projects?

a) PFC
b) REC
c) SCI
d) RVEC

Answer: B

Explanation: REC Limited (Rural Electrification Corporation Limited) signed an agreement with KfW Development Bank. The agreement aimed to avail an Official Development Assistance term loan worth USD 169.5 million under the Indo-German bilateral partnership. Both organisations will jointly undertake various projects in the Power sector & Renewable Energy (RE) projects.

Static Points:
REC Limited Chairman and MD – Sanjay Malhotra
Headquarters – New Delhi

KfW Development Bank CEO – Gunther Braunig
Headquarters – Frankfurt, Germany

★★ Practice English Questions & Answers ★★

15) What is the rank of India in the Global Unicorn Index 2021?

a) 1st
b) 2nd
c) 3rd
d) 4th

Answer: C

Explanation: As per the Global Unicorn Index 2021 report released by the Hurun Research Institute, India ranked as third (by adding 33 ‘unicorns’) in 2020 by displacing the United Kingdom (UK) to the 4th spot. In 2020, India ranked at the 4th spot. It is ranked 15th globally. US, China comprise 74% of unicorns: The United States (US) and China still continue to bag the top two ranks in the list by adding 254 and 74 unicorns, respectively. Unicorns are privately held start-up companies having a valuation of more than $1 billion.

In the above sections, we had given the Latest Current Affairs of 24th December 2021. Follow us @ freshersnow.Com regularly to get Daily Current Affairs Quiz.