25th December 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

25th December 2021 Current Affairs Quiz

25th December 2021 Current Affairs Quiz: If you looking for the 25th December 2021 Current Affairs Quiz, then, you are in the right place. For the sake of candidates, we have provided detailed information regarding the 25th Dec 2021 Current Affairs Quiz. Grab this chance to gain more marks in the State/ Central Exams or any other competitive Exams. To save the time of the candidates, we had provided the 25th December 2021 Current Affairs Quiz with Answers along with an Explanation and Static Points. Refer to the below sections to know more details about the Daily Current Affairs. Follow this page to visit more often to get Daily Current Affairs Quiz.

★★ Current Affairs Quiz ★★

25th December 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

1) India and which country jointly launches pilot project on Pre-arrival Customs Data Exchange?

a) China
b) Maldives
c) Japan
d) Sri Lanka

Answer: B

Explanation: India and Maldives signed a Memorandum of Understanding (MoU) between the customs of two countries for the joint launch of a pilot project on ‘pre-arrival customs data exchange’ in a virtual ceremony. It was Launched by Vivek Johri, Chairman Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC) and Abdulla Shareef, Commissioner General, Maldives Customs Service.

Static Points:
Maldives – is an archipelagic country in the Indian subcontinent of Asia
Maldives Capital – Male
Currency – Maldivian Rufiyaa
President – Ibrahim Mohamed Solih

2) Which Indian cricketer announced retirement from All Forms of Cricket?

a) Rohit Sharma
b) Virat Kohli
c) Harbhajan Singh
d) Rahul Dravid

Answer: C

Explanation: The senior Indian off-spinner, Harbhajan Singh announced retirement from all forms of cricket. A major boost in his international career was when he snapped 32 wickets in three Tests, including a hat-trick, against Australia in March 2001. Harbhajan was the 1st Indian Cricketer to take Hat-trick wickets in Test.

Static Points:
Harbhajan Singh (Indian former cricketer) – A specialist spin bowler
Teams – India, Asia XI, Mumbai Indians, and Others

3) Govt signs a 140 mn Euro loan Agreement with KfW for Energy Reforms in which state?

a) Kerala
b) Odisha
c) Tamil Nadu
d) Maharastra

Answer: D

Explanation: The Government of India signed agreements with the German-based KfW Development bank a 140 million Euro reduced interest loan & a 2 million Euro grant for an energy reform programme in Madhya Pradesh. The project consists of two components, implementation of Smart Meters & Advanced Metering Infrastructure (AMI) and separation of agriculture and non-agriculture feeders.

Static Points:
KfW Development bank CEO – Stefan Wintels
Headquarters – Frankfurt, Germany

Madhya Pradesh Capital – Bhopal
Madhya Pradesh CM – Shivraj Singh Chouhan
Madhya Pradesh Governor – Mangubhai Chhaganbhai Patel

★★ Free Mock Tests ★★

4) Who released the book, which is an autobiography of Arup Roy Choudhury?

a) Venkaiah Naidu
b) Naveen Patnaik
c) Ramchandra Prasad Singh
d) Jyotiraditya Scindia

Answer: A

Explanation: M Venkaiah Naidu, Vice-President of India, released the book titled “The Turnover Wizard – Saviour Of Thousands”, an autobiography of Arup Roy Choudhury, the former Chairman and Managing Director(CMD) of NTPC Limited and NBCC (India) Limited. The book is published by HP Hamilton Limited.

Static Points:
Venkaiah Naidu – 13th and current vice president of India

5) Which minister launched different Projects of the Tribal Cooperative Marketing Development Federation of India (TRIFED)?

a) Anurag Thakur
b) Kishan Reddy
c) Kiren Rijiju
d) Arjun Munda

Answer: D

Explanation: The Union Minister of Tribal Affairs, Arjun Munda launched several ambitious projects of TRIFED (Tribal Co-operative Marketing Development Federation of India) including the launch of the TRIFED VanDhan Chronicle, 14 Honey Farmer Producer Organizations and a Memorandum of Understanding with UNICEF (United Nations Children’s Fund) to boost Tribal Samvaad Network.

Static Points:
Minister of Tribal Affairs Arjun Munda Constituency – Khunti, Jharkhand

6) Which bank extends the CoF tokenisation deadline till June 2022?

a) SBI
b) HDFC Bank
c) ICICI Bank
d) RBI

Answer: D

Explanation: The Reserve Bank of India extended the card-on-file (CoF) tokenisation deadline by 6 months i.e. to June 30, 2022. Earlier the deadline was fixed till December 31, 2021. In March 2020, RBI had issued guidelines for the regulation of payment aggregators and payment gateways, prohibiting payment aggregators and merchants to store customer card credentials within their database or server from 30 June 2021.

Static Points:
RBI Headquarters – Mumbai
RBI Governor – Shaktikanta Das
RBI Deputy Governor – Mahesh Kumar Jain, M. Rajeshwar Rao, Michael Patra and T. Rabi Shankar

★★ English Questions & Answers ★★

7) Which state government Launches CM Dashboard?

a) Tamil Nadu
b) Kerala
c) Uttar Pradesh
d) Odisha

Answer: A

Explanation: The Tamil Nadu government launched the Chief Minister (CM) Dashboard monitoring system, “CM Dashboard Tamil Nadu 360” in Chennai. It will enable CM to track all welfare schemes, including the status of their implementation, fund allocation and the number of beneficiaries along with updates on the storage of water in dams and rainfall patterns.

Static Points:
Tamil Nadu CM – MK Stalin
Tamil Nadu Capital – Chennai
Tamil Nadu Governor – RN Ravi

8) ____ appointed India’s ‘Chef de Mission’ for the 2022 Winter Olympics.

a) Harjinder Singh
b) Rajeev Mehta
c) Narayana Ramachandran
d) None of the above

Answer: A

Explanation: The Indian Olympic Association of India (IOA) appointed Harjinder Singh as the ‘Chef de Mission of the Indian contingent for the upcoming Winter Olympics 2022 that will be held from 4-20th February in Beijing, China. Harjinder Singh currently serves as the General Secretary of the Indian Ice Hockey Association.

Static Points:
Indian Olympic Association President – Narayana Ramachandran
Headquarters – New Delhi

★★ GK Questions & Answers ★★

9) PM Modi Transferred Rs ____ Crore under DAT-NRLM to Bank Accounts of SHGs.

a) 1000
b) 750
c) 1100
d) 800

Answer: A

Explanation: Prime Minister Narendra Modi addressed the gathering of women beneficiaries of the government scheme at Prayagraj district of Uttar Pradesh and transferred Rs 1000 crore into the bank accounts of the women Self Help Groups (SHGs) in UP. The amount was transferred under the Deendayal Antyodaya Yojana- National Rural Livelihood Mission (DAY-NRLM).

Static Points:
Self-Help Group (SHG) – is a financial intermediary committee
SHGs Initiated in India by – NABARD

Shri Narendra Modi, Prime Minister and also in charge of – Ministry of Personnel, Public Grievances, & Pensions, Department of Atomic Energy, Department of Space, All important policy issues, and All other portfolios not allocated to any Minister.
Constituency – Varanasi, Uttar Pradesh

10) ____ Signs EMMoU of International Organization of Securities Commissions.

a) SEBI
b) IRDA
c) CDSL
d) AMFI

Answer: A

Explanation: The Securities and Exchange Board of India (SEBI) has signed the Enhanced Multilateral Memorandum of Understanding (EMMoU) of the International Organization of Securities Commissions (IOSCO). To have a suitable cooperation arrangement, the EMMoU was introduced by IOSCO to expand the range of enforcement powers that signatories may use to safeguard the integrity and stability of markets, protect investors and deter misconduct and fraud.

11) _____ asset management acquired LTIM from L&T finance holdings for Rs 3187 crore.

a) BBVA
b) HSBC
c) Both a & b
d) None of the above

Answer: B

Explanation: HSBC Asset Management(India), an indirect wholly-owned subsidiary of HSBC Holdings PLC has acquired L&T Investment Management (LTIM), an investment manager of the L&T Mutual Fund (MF) from L&T Finance Holdings Limited for USD 425 million, about Rs 3187 crore. LTIM is ranked as the 12th largest mutual fund management company in India with assets under management (AUM) of Rs 80,300 crore and over 2.4 million active folios.

Static Points:
HSBC Headquarters – London, United Kingdom
CEO – Noel Quinn
Founder – Thomas Sutherland

★★ Aptitude Questions & Answers ★★

12) When was Bharatiya Grahak Diwas or National Consumer Day is observed?

a) 23rd December
b) 21st December
c) 24th December
d) 22nd December

Answer: C

Explanation: Bharatiya Grahak Diwas or National Consumer Day is annually observed across India on 24th December to create awareness about consumer rights and responsibilities.
The day also commemorates the enactment of the Consumer Protection Act, 1986, which received assent from the President of India on 24th December 1986.

13) ____ Financial and Indian Navy Launch Co-branded Credit card.

a) Axis Bank
b) Yes Bank
c) HSBC Bank
d) Bank of Baroda

Answer: D

Explanation: BOB Financial Solutions Ltd, a wholly-owned subsidiary of Bank of Baroda, and the Indian Navy have launched a co-branded credit card for navy personnel. The credit card will be offered on the RuPay platform and will be equipped with contactless features.

Static Points:
BOB Financial Solutions Ltd Headquarters – Mumbai, Maharashtra
MD & CEO – Shailendra Singh

14) ____ successfully conducts flight-test of indigenous aerial target ‘Abhyas’.

a) ISRO
b) DRDO
c) HAL
d) BEL

Answer: B

Explanation: Defence Research and Development Organisation (DRDO) successfully conducted the flight test of indigenously developed High-speed Expendable Aerial Target (HEAT) Abhyas, Integrated Test Range (ITR), Chandipur off the coast of Odisha. The performance of the system during the entire flight duration has been confirmed from the data captured by various Range instruments deployed.

Static Points:
DRDO Chairman – G Satheesh Reddy
Headquarters – New Delhi, Delhi
DRDO Parent Ministry – Ministry of Defence (MoD)
Ministry of Defence – Rajnath Singh

★★ Reasoning Questions & Answers ★★

15) India ranked ____ among dope violators according to WADA Report.

a) 1st
b) 2nd
c) 3rd
d) 4th

Answer: C

Explanation: World Anti Doping Agency (WADA) has published its latest report titled “2019 Anti-Doping Rule Violations (ADRVs) Report”, compiled based on decisions received by WADA before 31 January 2021. India ranked 3rd among dope violators in the world with 152 (17 per cent of the world total) ADRVs.

Static Points:
World Anti-Doping Agency President – Witold Banka
Headquarters – Montreal, Canada

For the sake of candidates, we had provided the Latest Current Affairs of 25th December 2021. Follow us @ freshersnow.Com regularly to get Daily Current Affairs Quiz.