26th November 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

26th November 2021 Current Affairs

26th November 2021 Current Affairs Quiz: Are you looking for 26th November 2021 Current Affairs? if yes, get on to this article. We are providing the Current Affairs of 26th November 2021 in the below sections. Candidates who are preparing for the State/ Central government exams, banking exams, and any other competitive exams need to grab this chance to gain more marks. Aspirants can get the Latest Current Affairs Quiz, with the Answers, Explanations and static points from this page. Bookmark this page and catch Daily Current Affairs Quiz.

★★ Current Affairs Quiz ★★

26th November 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

1) Matosinhos Manifesto is approved by which space agency to accelerate the use of space?

a) ESA
b) ISRO
c) NASA
d) ASA

Answer: A

Explanation: The European Space Agency (ESA) council approved a manifesto to accelerate the use of space in Europe “to tackle the urgent and unprecedented societal, economic and security challenges faced by Europe and its citizens”. Space has enormous untapped potential to help tackle these challenges and an acceleration in developing European space capability.

Static Points:
European Space Agency Headquarters – Paris, France
European Space Agency CEO – Josef Aschbacher

2) Which city has achieved top rank in the inaugural SDG Urban Index & Dashboard 2021-22?

a) Pune
b) Guwahati
c) Coimbatore
d) Shimla

Answer: D

Explanation: The index and dashboard are a result of the NITI Aayog-GIZ and BMZ collaboration focused on driving SDG localization in cities, under the umbrella of Indo-German Development Cooperation. Total fifty-six urban areas were considered for computation. Shimla tops the Index followed by Coimbatore and Chandigarh.

Static Points:
Himachal Pradesh CM – Jai Ram Thakur
Himachal Pradesh Capital (s) – Shimla (Summer). Dharamshala (Winter)
Himachal Pradesh Governor – Rajendra Vishwanath Arlekar

3) As per the think tank IDEA’s “Global State of Democracy 2021”, which country was added to its annual list of backsliding democracies?

a) US
b) UK
c) India
d) China

Answer: A

Explanation: For the first time ever, the United States has been put on an annual list of “backsliding democracies”. The addition comes from the International IDEA think tank’s “Global State of Democracy 2021” report, which attributes America’s latest inclusion to a “visible deterioration”.

Static Points:
United States Capital – Washington DC
United States PM – Joe Biden
United States Currency – US Dollar

★★ Practice Free Mock Tests ★★

4) WMO Meeting on the Ganga-Brahmaputra-Meghna (GBM) river basins is being held in which place?

a) Gujarat
b) New Delhi
c) Punjab
d) Uttar Pradesh

Answer: B

Explanation: A two-day meet on the Ganga-Brahmaputra-Meghna (GBM) river basins recently began in New Delhi. It was jointly organised by the World Meteorological Organisation (WMO), Ministry of Earth Sciences (MoES) and India Meteorological Department (IMD). Hydrological experts from the Central Water Commission (CWC) and scientists from Nepal, Bangladesh, Bhutan and China are attending the meet.

Static Points:
World Meteorological Organisation Headquarters – Geneva, Switzerland
Ministry of Earth Sciences – Dr Jitendra Singh (Minister responsible)
Head of India Meteorological Department – Mrutyunjay Mohapatra

5) Which bank has topped the 2021 list of globally systemic banks (G-SIBs) released by the Financial Stability Board (FSB)?

a) Morgan Stanley
b) Wells Fargo
c) JP Morgan Chase
d) None of the above

Answer: C

Explanation: JP Morgan Chase has risen to face the highest capital surcharge of any bank in this year’s list of global systemically important banks (G-Sibs), implying regulators view it as having the greatest systemic importance.

Static Points:
JP Morgan Chase – is an Investment Banking Company
CEO – Jamie Dimon
Headquarters – New York, United States

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

6) Which tennis player has won the 2021 ATP Finals?

a) Alexander Zverev
b) Novak Djokovic
c) Daniil Medvedev
d) None of the above

Answer: A

Explanation: This was the 52nd edition of the tournament (47th in doubles), and the first time Turin hosted the ATP Tour year-end championships. Alexander Zverev, the tennis player has won the 2021 ATP Finals held at Turin in Italy.

Static Points:
Italy Capital – Rome
Italy Currency – Euro
Italy PM – Mario Draghi

7) Which city’s Patalpani Railway Station has been renamed after Tribal Icon Tantya Bhil?

a) Bhopal
b) Indore
c) Jabalpur
d) Gwalior

Answer: B

Explanation: Madhya Pradesh Chief Minister Shivraj Singh Chouhan announced the renaming of Indore’s Patalpani railway station after tribal icon Tantya Bhil, who was well known as ‘Indian Robin Hood’ by the tribals. Tantya Bhil is remembered as one of the rebels who fought a 12-year violent fight against British authority.

Static Points:
Madhya Pradesh Capital – Bhopal
Shivraj Singh Chouhan (CM) Constituency – Vidisha
Madhya Pradesh Governor – Anandiben-Patel

8) Who launched India’s first Virtual Science Lab for Children under CSIR Jigyasa Programme?

a) Mansukh L
b) Subrahmanyam Jaishankar
c) Jitendra Singh
d) Dharmendra Pradhan

Answer: C

Explanation: Jitendra Singh has launched India’s first Virtual Science Lab for Children under the CSIR (Council of Scientific and Industrial Research) Jigyasa Programme. These labs will connect students with scientists across the country. The virtual lab would provide a virtual tour of CSIR laboratories and expose students to research infrastructure.

Static Points:
Science and Technology Minister – Jitendra Singh
Jitendra Singh Constituency – Gurgaon, Haryana

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

9) Which bank has signed an MoU with Pondicherry Co-op Milk Producers’ Union Ltd (PONLAIT) for financing individual dairy farmers?

a) SBI
b) RBI
c) HDFC Bank
d) ICICI Bank

Answer: A

Explanation: The State bank of India (SBI) has signed an MoU with Pondicherry Co-op. Milk Producers’ Union Ltd (PONLAIT) for financing individual dairy farmers up to Rs 3 Lakh. The Loan will be made available through the YONO application of the SBI Bank. SBI has introduced a technology product, named ‘SAFAL- Simple And Fast Agriculture Loan’ for financing individual Dairy farmers, who are supplying milk to commercial dairies on a regular basis.

Static Points:
SBI Chairperson – Dinesh Kumar Khara
Headquarters – Mumbai

10) Indian Coast Guard conducts biennial trilateral exercise ‘Dosti’ between India, Maldives, and _____.

a) China
b) Japan
c) Sri Lanka
d) Bhutan

Answer: C

Explanation: India, Maldives, and Sri Lanka conducted biennial trilateral exercise ‘Dosti’ The 5-day long, 15th edition of the Maldives, India, and Sri Lanka biennial Trilateral Exercise ‘Dosti’ was conducted in the Maldives from 20th to 24th November 2021 as part of regional security formation for a peaceful and stable Indian Ocean Region.

Static Points:
Sri Lanka Capital – Sri Jayawardenepura Kotte
Sri Lanka PM – Mahinda Rajapaksa
Maldives Capital – Male
Maldives President – Ibrahim Mohamed Solih

11) The Noida International Airport is the ____ international airport of Uttar Pradesh.

a) 1st
b) 3rd
c) 5th
d) 7th

Answer: C

Explanation: Prime Minister Narendra Modi will lay the foundation stone of the Noida International Airport, near Jewar in Uttar Pradesh’s Gautam Buddh Nagar district. This will be UP’s ninth airport and its fifth international airport the most of any state. The airport, the second international aerodrome in Delhi-National Capital Region, is expected to be operational by September 2024 with an initial capacity to handle 1.2 crore passengers per annum.

Static Points:
Functional International Airports in Uttar Pradesh are as follows
Chaudhary Charan Singh International Airport
Lal Bahadur Shastri International Airport
Kushinagar International Airport

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

12) ____ is the theme-based tourist circuit train that was recently announced by Indian Railways?

a) Bharat Darshan Trains
b) Bharat Gaurav Trains
c) Bharat Maharajas’ Trains
d) None of the above

Answer: B

Explanation: Minister of Railways, Ashwini Vaishnaw has announced the launch of Bharat Gaurav, which will be run in theme-based circuits by both the private sector and the IRCTC. To promote and attract tourism business, the Indian Railways has launched the Bharat Gaurav trains that will be operated by private players and run on theme-based circuits.

13) RBI has revealed a Draft Scheme for amalgamation of PMC Bank with _____.

a) Unity Small Finance Bank
b) Ujjivan Small Finance Bank
c) Jana Small Finance Bank
d) Fincare Small Finance Bank

Answer: A

Explanation: The Reserve Bank of India (RBI) revealed a draft scheme for amalgamating the Punjab and Maharashtra Cooperative (PMC) Bank with the Delhi-based Unity Small Finance Bank Ltd (USFB). Unity Small Finance Bank is a joint venture between Centrum Group and Bharatpe.

Static Points:
Unity Small Finance Bank Headquarters – Mumbai
RBI Headquarters – Mumbai
RBI Governor – Shaktikanta Das
RBI Deputy Governor – Mahesh Kumar Jain, M. Rajeshwar Rao, Michael Patra and T. Rabi Shankar

14) When was the International Day for the Elimination of Violence Against Women is observed?

a) 24th November
b) 25th November
c) 26th November
d) Last Thursday of November

Answer: B

Explanation: The International Day for the Elimination of Violence against Women aims to create awareness of the fact that violence against women is a human right. The United Nations General Assembly has designated 25th November as the International Day for the Elimination of Violence Against Women. The theme for Elimination of Violence against Women for 2021 is Orange the World: End Violence against Women Now!”.

★★ Practice English Questions & Answers ★★

15) Which country’s space agency has launched a DART mission to intentionally crash a spacecraft into asteroids?

a) China
b) Israel
c) Russia
d) United States

Answer: D

Explanation: The US space agency NASA has launched a first-of-its-kind mission named DART to change the path of an asteroid by intentionally crashing a spacecraft into it. DART stands for Double Asteroid Redirection Test. The DART mission seeks to test whether crashing a probe into an asteroid could alter its path and take it to a different trajectory.

Static Points:
NASA – National Aeronautics and Space Administration
Headquarters – Washington DC, US
Founder – Dwight D Eisenhower

We hope that the 26th November 2021 Current Affairs Quiz has been helpful to the candidates. Follow this site @ Freshersnow.com on a regular basis for Daily Current Affairs Quiz.