27th November 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

27th November 2021 Current Affairs Quiz

27th November 2021 Current Affairs Quiz: Hello guys! Are you looking for 27th November 2021 Current Affairs? if yes, check this article. In the below sections, we have provided the Current Affairs of 27th November 2021. Candidates who are preparing for the IDBI, IBPS, RRB, or any other competitive exams, need to grab this chance to gain more marks. Candidates can get the Latest Current Affairs Quiz, with the Answers, Explanations and static points from this page. Bookmark this page and get the Daily Current Affairs Quiz.

★★ Current Affairs Quiz ★★

27th November 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

1) What is the GDP growth rate prediction of India as per Moody’s in FY22?

a) 7.7%
b) 8.7%
c) 9.1%
d) 9.3%

Answer: D

Explanation: The GDP growth rate prediction of India as per Moody’s in FY22 is 9.3%. Moody’s expects India’s economic growth to rebound strongly, pegging GDP growth of 9.3% and 7.9% in the fiscal year 2022 (ending on 31 March 2022) and fiscal 2023, respectively.

Static Points:
GDP – Gross domestic product
GDP growth rate of India in 2021 – 9.1%

2) Government has changed the base year for Wage Rate Index (WRI). What is the new base year?

a) 2016
b) 2020
c) 2017
d) 2021

Answer: A

Explanation: The Labour ministry has released the new series of Wage Rate Index (WRI) with the base year being 2016. The government periodically revises the base year of WRI for key economic indicators in order to provide a clear picture of economic changes and record the wage pattern of workers. The new series of WRI with base 2016=100 will replace the old series with base 1963-65.

3) The 5th World Congress on Disaster Management (WCDM) was held in which city?

a) Delhi
b) Pune
c) Banglore
d) Guwahati

Answer: A

Explanation: The fifth edition of the World Congress on Disaster Management (WCDM) was virtually inaugurated by the Union Defence Minister, Rajnath Singh. The event has been organised at the Indian Institute of Technology (IIT) Delhi campus from 24th to 27th November 2021. And the theme was “Technology, Finance and Capacity for Building Resilience to Disasters in the context of COVID-19”.

Static Points:
The 1st WCDM was held in 2008 in Hyderabad and inaugurated by Dr A P J Abdul Kalam.

4) Which country is hosting the 13th ASEM Summit in 2021?

a) Thailand
b) France
c) Cambodia
d) Vietnam

Answer: C

Explanation: The 13th edition of the ASEM (Asia-Europe Meeting) Summit has been organised on November 25th and 26th, 2021. The Summit is being hosted by Cambodia as ASEM Chair. The theme of the two-day ASEM Summit is Strengthening Multilateralism for Shared Growth.

Static Points:
Cambodia Capital – Phnom Penh
Cambodia Currency – Cambodian Riel
Cambodia PM – Hun Sen

★★ Practice Free Mock Tests ★★

5) Union Cabinet has approved to further extend the PMGKAY-Phase V till ____.

a) March 2022
b) October 2022
c) December 2022
d) July 2022

Answer: A

Explanation: The Union Cabinet has approved the extension for the Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana (PMGKAY-Phase V) by another 4 months to December 2021 till March 2022. Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana (PMGKAY) is a food security welfare scheme announced by the Government of India in March 2020. The PMGKAY scheme for Phase V from December 2021 till March 2022 would entail an estimated additional food subsidy of Rs. 53344.52 crore. The total outgo in terms of food grains for PMGKAY Phase V is likely to be about 163 LMT.

6) Which financial bank has approved a $1.5 billion loan to India for providing safe and effective COVID Vaccine?

a) National Housing Bank
b) Asian Development Bank
c) Small Industries Development Bank
d) None of the above

Answer: B

Explanation: The Asian Development Bank has approved a USD of 1.5 billion (around Rs. 11,185 crore) loan to India for COVID-19 vaccine procurement. It will support India’s National Deployment and Vaccination Plan which aims to fully vaccinate 94.47 crore people aged 18 years and above, accounting for 68.9 per cent of the population.

Static Points:
Asian Development Bank Headquarters – Mandaluyong, Philippines
President – Masatsugu Asakawa

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

7) Who has launched Tejasvini & Hausala schemes and Shikhar & Shikara Schemes in J&K?

a) Nirmala Sitharaman
b) Narendra Modi
c) Ram Nath Kovind
d) Aravind Kejriwal

Answer: A

Explanation: Union Minister of Finance & Corporate Affairs, Nirmala Sitharaman has launched two schemes named ‘Tejasvini & Hausala schemes’ of J&K Bank for girls. Under 18-35 years of age to start their businesses and ‘Shikhar & Shikara’ schemes of Punjab National Bank (PNB) for development of tourism in Jammu and Kashmir (J&K).

Static Points:
Nirmala Sitharaman Constituency – Karnataka

8) What is the edition of CORPAT between India and Indonesia that has been held in the Indian Ocean region?

a) 27th
b) 34th
c) 37th
d) 32nd

Answer: C

Explanation: The 37th edition of India-Indonesia Coordinated Patrol (CORPAT) is being held in the Indian Ocean region from 23-24 November 2021. CORPAT is held twice a year to ensure safety and security. It was conducted for the first time in 2002.

Static Points:
35th edition of Indian and Indonesian CORPAT held at the Andaman Sea
Exercises were held in the Indian Ocean in 2021 are as follows
32nd India -Thailand CORPAT Exercise
36th India – Indonesia CORPAT Exercise
India – US ‘PASSEX’ Exercise (Bay of Bengal)
Iran-Russia Maritime Security Belt 2021

9) ____ is the fourth stealth Scorpene class submarine that was commissioned to the Indian Navy under Project 75?

a) INS Khanderi
b) INS Vela
c) INS Vagir
d) INS Karanj

Answer: B

Explanation: The Indian Navy commissioned India’s fourth Scorpene-class submarine, INS Vela, at the naval dockyard in Mumbai, in the presence of the chief of naval staff Admiral Karambir Singh. This is the fourth of the six submarines the Indian Navy is to induct under the Kalvari-class submarine Project-75.

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

10) Which bank launches a Micro-Credit facility for street vendors?

a) HDFC Bank
b) ICICI Bank
c) Yes Bank
d) Bank of Baroda

Answer: A

Explanation: HDFC Bank announced the launch of a micro-credit facility for street vendors, PM Street Vendor’s AtmaNirbhar Nidhi (PM SVANidhi), with common service centres (CSC). HDFC Bank facilitates the PM SVANidhi for its village-level entrepreneurs (VLEs) on the digital Sewa portal where vendors can complete the entire process via an online method.

11) Name of the minister who launches the unique anti-bacterial fabric?

a) Ashwini Vaishnaw
b) Dharmendra Pradhan
c) Narayan Rane
d) None of the above

Answer: C

Explanation: Shri Narayana Rane launched the unique anti-bacterial fabric developed by Kumarappa National Handmade Paper Institute, Jaipur, under KVIC. The fabric is treated with an antibacterial agent extracted from cow dung which prevents bacterial growth in the fabric.

Static Points:
Minister of Micro, Small and Medium Enterprises of India – Narayan Rane
Narayan Rane Constituency – Elected by MLAs

12) Who has been elected the delegate for Asia in the executive committee of the Interpol?

a) Alok Verma
b) M. Nageshwar Rao
c) Rishi Kumar Shukla
d) Praveen Sinha

Answer: D

Explanation: CBI Special Director Praveen Sinha was elected as a delegate for Asia on the executive committee of Interpol, capping an “intense” and “well-coordinated” campaign across the world by India. The elections for various positions for the top panel were held at the ongoing 89th Interpol General Assembly in Istanbul. It has 13 members, including the president and three vice presidents, apart from nine delegates.

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

13) Who is the author of the book titled “Contested Lands: India, China and the Boundary Dispute”?

a) Maroof Raza
b) Chand Malhotra
c) Sheodan Singh
d) B.S. Mehta

Answer: A

Explanation: A retired Indian Army officer, Mr Maroof Raza has released his new book titled “Contested Lands: India, China and the Boundary Dispute”. The book highlights the history of India’s boundary making with Tibet and China and also analyses the current India-China boundary contestation stemming from interpretations of history in the post-colonial period. It has been published by Westland Non-fiction.

14) When was the Constitution Day of India is observed?

a) 25th November
b) 24th November
c) 28th November
d) 26th November

Answer: D

Explanation: Constitution Day is also known as “National Law Day”, it is celebrated in India on 26th November every year to commemorate the adoption of the Constitution of India. The Constituent Assembly adopted the Constitution of India on 26th November 1949, and it came into force on 26th January 1950, which is celebrated in the country as Republic Day.

★★ Practice English Questions & Answers ★★

15) Which Bank has partnered with HDFC Bank to launch its new co-branded credit cards?

a) Ujjivan Small Finance Bank
b) Equitas Small Finance Bank
c) A U Small Finance Bank
d) Suryoday Small Finance Bank

Answer: B

Explanation: Equitas Small Finance Bank (SFB) partnered with HDFC (Housing Development Finance Corporation Limited) Bank to launch its new co-branded credit cards. Through this partnership, Equitas SFB will utilize the HDFC bank’s reach in the credit card market and also provide its customers with a better banking ecosystem.

Static Points:
Equitas Small Finance Bank Headquarters – Chennai
HDFC CEO – Sashidhar Jagdishan
HDFC Headquarters – Mumbai
HDFC Tagline – We Understand Your World

For the sake of candidates, we have provided the 27th November 2021 Current Affairs Quiz in the above sections. Follow this site @ Freshersnow.com on a regular basis for Daily Current Affairs Quiz.