28th December 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

28th December 2021 Current Affairs Quiz

28th December 2021 Current Affairs Quiz: If you are looking for the Latest Current Affairs Quiz of 28th Dec 2021, then check this article. For the sake of candidates, we have provided the Latest Current Affairs of 28th December 2021 in the below sections. To gain more marks in the section of Current Affairs in all state/ central government organizations exams like IBPS, IDBI, RRB, SSC or any other competitive Exams, aspirants need to check this article. We had given the Top 28th December 2021 Current Affairs Quiz in the below sessions along with the Explanation and Static Points. Follow us on a regular basis to get the Daily Current Affairs Bits.

★★ Current Affairs Quiz ★★

28th December 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

1) Which bank in partnership with NPCI to become 1st Indian bank to offer cross-border payments via UPI?

a) Punjab National Bank
b) Kotak Mahindra Bank
c) IndusInd Bank
d) Canara Bank

Answer: C

Explanation: IndusInd Bank has joined hands with the National Payments Corporation of India (NPCI) for offering real-time cross-border remittances to India using UPI IDs, for its Money Transfer Operator (MTO) partners. With this initiative, IndusInd Bank has become the first Indian bank to go live on UPI for Cross Border Payments/ NRI Remittances.

Static Points:
IndusInd Bank CEO – Sumant Kathpalia
Headquarters – Mumbai, Maharashtra
Tagline – We Make You Feel Richer

National Payments Corporation of India (NPCI) MD and CEO – Mr Dilip Asbe
Headquarters Mumbai

2) Who has been appointed as the interim managing director & CEO of the RBL Bank?

a) Vishwavir Ahuja
b) Rajeev Ahuja
c) Vijay Shekhar Sharma
d) Mahesh Kumar Jain

Answer: B

Explanation: The RBL Bank board has appointed Rajeev Ahuja, who’s currently working as the Executive Director at the bank, as interim Managing Director & Chief Executive Officer of the bank with immediate effect, subject to the regulatory and other approvals.

Static Points:
RBL Bank Limited MD & CEO (interim) – Rajeev Ahuja
Headquarters – Mumbai, Maharashtra

3) According to NITI Aayog fourth Health Index, which state is the best on health parameters?

a) Odisha
b) Kerala
c) Assam
d) Punjab

Answer: B

Explanation: Kerala has again emerged as the top performer in terms of overall health performance among larger states, while Uttar Pradesh is the worst, according to the fourth Health Index launched by Niti Aayog. Among the smaller states, Mizoram emerged as the best performer in overall performance as well as incremental performance, while among UTs, Delhi and Jammu & Kashmir ranked among the bottom UTs in terms of overall performance but emerged as the leading performer in terms of incremental performance.

Static Points:
Kerala CM – Pinarayi Vijayan
Kerala Capital – Thiruvananthapuram
Kerala Governor – Arif Mohammad Khan

★★ Free Mock Tests ★★

4) PM inaugurates and lays the foundation stone of hydropower projects worth Rs. ____ crores in Himachal Pradesh

a) 12,000
b) 10,000
c) 14,000
d) 11,000

Answer: D

Explanation: PM Inaugurated and laid the foundation stone of hydropower projects worth over Rs 11,000 crore. The Prime Minister reiterated the changed working style of the new India. He talked about the speed with which India is meeting its environment-related goals. In 2016, India had set a target to meet 40 per cent of its installed electricity capacity from non-fossil energy sources by 2030.

Static Points:
Himachal Pradesh Chief Minister – Jai Ram Thakur
Capital(s) – Shimla (Summer), ‎Dharamshala‎ (Winter)
Governor – Rajendra Arlekar

5) Which state tops the GGI 2020-21 index which is held on the occasion of Good Governance Day?

a) Gujarat
b) Maharashtra
c) Goa
d) Madhya Pradesh

Answer: A

Explanation: On the occasion of Good Governance Day, Union Minister of Home Affairs and Minister of Cooperation, Amit Shah released the Good Governance Index 2020-21 (GGI 2021) which was a biannual exercise prepared by the Department of Administrative Reforms and Public Grievances (DARPG). Gujarat has topped the composite ranking in the GGI covering 10 sectors 58 indicator index followed by Maharashtra and Goa.

Static Points:
Ministry of Home Affairs – Amit Shah
Constituency – Gandhi Nagar, Gujarat (Lok sabha)
Good Governance Day – 25th December

6) HDFC Life enters Bancassurance partnership with which bank?

a) South Indian Bank
b) ICICI Bank
c) Axis Bank
d) Yes Bank

Answer: A

Explanation: HDFC Life announced a bancassurance tie-up with South Indian Bank that will enable customers of the bank to avail themselves a range of life insurance products of the insurer that include solutions for protection, savings and investment, retirement and critical illness.

Static Points:
South Indian Bank CEO – Murali Ramakrishnan
Headquarters – Thrissur, Kerala
South Indian Bank Tagline – Experience Next Generation Banking

HDFC Life CEO – Vibha Padalkar
Headquarters – Mumbai

★★ English Questions & Answers ★★

7) Which country launches Inmarsat-6 F1 Communications Satellite into Geostationary Orbit?

a) France
b) China
c) Japan
d) Russia

Answer: C

Explanation: Japan launches huge Inmarsat-6 F1 communications satellite into orbit. The I-6 pair “is the largest and most sophisticated commercial communications satellite ever launched.” Japan’s Tanegashima Space Center will enter geostationary orbit, about 22,240 miles (35,790 kilometres) above the earth. It is the world’s largest and most sophisticated commercial communications satellite ever launched.

Static Points:
Japan Capital – Tokyo
Currency – Japanese Yen
Prime minister – Fumio Kishida
Japan Space Center – Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA)

8) Who Won the Global Environment And Climate Action Citizen Award 2021

a) Viral Sudhirbhai Desai
b) Ashvini Kumar Sharma
c) Madhu Pandit Dasa
d) None of the above

Answer: A

Explanation: Viral Sudhirbhai Desai, an industrialist from Surat, who is popularly known as the Greenman or green man of Gujarat has been honoured with the Global Environment and Climate Action Citizen Award 2021. Among the 28 personalities from 11 countries (which includes the United Kingdom(UK), the United States(US), New Zealand, France, and Malaysia,) who were honoured with this award, Viral Desai was the only Indian to win the honour for climate change.

Static Points:
World Environment Day – 5th June

9) Who lays the foundation stone for DTTC & BRAHMOS Manufacturing Centre of DRDO in Lucknow?

a) Amith Shah
b) Rajnath Singh
c) Anurag Thakur
d) Piyush Goyal

Answer: B

Explanation: Defence Minister Rajnath Singh lays the foundation stone for Defence Technology, Test Centre and BRAHMOS Manufacturing Centre of DRDO in Lucknow. Defence Minister Rajnath Singh has said that India has never been an aggressor, but is ready to defend our people against any nation with hostile intentions.

Static Points:
BrahMos – is a medium-range ramjet supersonic cruise missile
Length – 8.4 m (28 ft)

DRDO works under the Ministry of Defence of the GoI (Rajnath Singh)
Ministry of Defence Rajnath Singh Constituency – Ghaziabad, Uttar Pradesh

★★ GK Questions & Answers ★★

10) According to CEBR World Economic League Table 2022, India to become 3rd largest economy by which year?

a) 2031
b) 2027
c) 2037
d) 2028

Answer: A

Explanation: The Centre for Economics and Business Research (CEBR) from the UK has predicted that the Indian economy will become the world’s third-largest by the year 2031. In the year 2022, India is set to regain its sixth position in World Economic League Table (WELT) from France, as per CEBR.

Static Points:
Center for Economic and Business Report (CEBR) Chairman – Martin Piers
Headquarters – London, United Kingdom

11) When was the International Day of Epidemic Preparedness is observed?

a) 24th December
b) 26th December
c) 27th December
d) 28th December

Answer: C

Explanation: The United Nations’s International Day of Epidemic Preparedness is annually observed across the globe on 27th December to create awareness about the importance of the prevention of, preparedness for and partnership against epidemics. The 27th December 2021 marks the observance of the 2nd International Day of Epidemic Preparedness.

Static Points:
World Health Organization Director-General – Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus
Headquarters – Geneva, Switzerland

★★ Aptitude Questions & Answers ★★

12) HDFC Bank Partners with IPPB to Offer Banking Services in _____.

a) Rural Area
b) Urban Area
c) Both a & b
d) None of the above

Answer: A

Explanation: HDFC Bank has signed a Memorandum of Understanding with India Post Payments Bank (IPPB) to offer banking services to over 4.7 crore customers of IPPB in semi-urban and rural areas. Under the MoU, Out of 4.7 Crore, customers around 90 per cent reside in rural areas. The agreement offers various citizen-centric services with increased digital technologies.

Static Points:
HDFC Bank Headquarters – Mumbai
CEO & MD – Sashidhar Jagdishan
Tagline – We Understand Your World

India Post Payments Bank (IPPB) MD & CEO – J Venkataramu
Headquarters – New Delhi

13) Nobel Peace Prize Winner Desmond Tutu died at the age of ____.

a) 87
b) 90
c) 85
d) 95

Answer: B

Explanation: Archbishop Desmond Tutu, a Nobel Peace Prize laureate and a veteran of South Africa’s struggle against white minority rule, died at the age of 90 in Cape Town. He won the Nobel Peace prize in 1984 in recognition of his non-violent opposition to South Africa’s brutal apartheid regime. He chaired a Truth and Reconciliation Commission which was set up to unearth atrocities committed.

14) Which country launches new camera satellite ‘Ziyuan-1 02E’ to find resources?

a) India
b) Japan
c) South Korea
d) China

Answer: D

Explanation: The China National Space Administration (CNSA) stated about China’s launch of a new satellite with a high-resolution camera that can take pictures of the ground with a resolution of 5 meters. China sent a new Earth resources observation satellite into orbit, the latest in a record year of Chinese space launches. Named Ziyuan-1 02E, the satellite was launched by a Long March 4C carrier rocket from the Taiyuan launch site in Shanxi province at about 12 pm.

Static Points:
China Capital – Beijing
President – Xi Jinping
Currency – Renminbi

★★ Reasoning Questions & Answers ★★

15) GoI Sets up High-Level Committee to Examine the Possibility of Lifting AFSPA in which state?

a) Telangana
b) Odisha
c) Meghalaya
d) Nagaland

Answer: D

Explanation: GoI Sets up High-Level Committee to Examine the Possibility of Lifting AFSPA in Nagaland. The Centre has decided to constitute a “five-member” panel to look into the demand for withdrawal of Armed Forces (Special Powers) Act – AFSPA from the states in the North-East region of the country.

Static Points:
Nagaland Capital – Kohima
Nagaland CM – Neiphiu Rio
Nagaland Governor – Jagdish Mukhi
Nagaland Neighbouring States – Arunachal Pradesh, Manipur, Assam, Myanmar

Hope that the above-given content regarding the 28th December 2021 Current Affairs are useful to the candidates, for Daily Current Affairs keep on visiting this site @ freshersnow.com regularly.