29th September 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

29th September 2021 Current Affairs Quiz

29th September 2021 Current Affairs Quiz: All the candidates who are in search of the 29th September 2021 Current Affairs Quiz can check this article. Moreover, our team has provided to you the Latest 29th September 2021 Current Affairs Quiz. By preparing the Daily Current Affairs, candidates can score more marks in the various State Government Exams, Entrance Exams. For the sake of the candidates, here we had provided the Current Affairs Quiz with Answers along with the Explanations.

★★ Monthly Current Affairs Quiz ★★

29th September 2021 Current Affairs Quiz

1) Lieutenant General Gurbirpal Singh takes charge as Director General of _____.

a) Air Force
b) NCC
c) Navy
d) None of the above

Answer: B

Explanation: Lieutenant General Gurbirpal Singh took over as the 34th Director-General of the National Cadet Corps (NCC). Lt Gen Singh has been a Company Commander in the counter-insurgency environment in Nagaland and the Siachen Glacier.

2) India’s first high ash coal gasification-based methanol production plant was inaugurated in which corporation?

a) NCL
b) ONGC
c) BHEL
d) None of the above

Answer: C

Explanation: India’s first indigenously Designed High Ash Coal Gasification Based Methanol Production Plant at Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL) Research and Development Centre, Hyderabad was inaugurated. The project was funded by the Department of Science and Technology, which provided a Rs 10 crore grant, at the initiative of NITI Aayog, PMO-India, and the Ministry of Coal.

★★ Practice Free Mock Tests ★★

3) Where was the 4th Indo-US Health Dialogue Held?

a) New Delhi
b) Rajasthan
c) Bangalore
d) Gujarat

Answer: A

Explanation: Union Minister of State for Health and Family Welfare Dr. Bharati Pravin Pawar addressed the inaugural session of the 4th Indo-US Health Dialogue held in New Delhi, which is being hosted by India, at the Ministry of Health and Family Welfare.

4) How many silver medals did India claim at the 2021 Archery World Championships?

a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

Answer: C

Explanation: Indian compound archers won three silver medals – in the women’s team, the mixed team, and individual women’s events. Jyothi Vennam was part of all medal-winning feats.

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

5) International Day for Universal Access to Information is claimed on which day?

a) 28th September 2021
b) 29th September 2021
c) 27th September 2021
d) 30th September 2021

Answer: A

Explanation: The International Day for Universal Access to Information was proclaimed on 15 October 2019 at the 74th UN General Assembly to be held on 28 September. Initially, the day was designated by the UNESCO General Conference. It was inaugurated in November 2015 and was first held on 28th September 2016.

6) Which bank partnered with Amazon India to offer an Overdraft facility?

a) ICICI Bank
b) HDFC Bank
c) Yes Bank
d) Indian Overseas Bank

Answer: A

Explanation: ICICI Bank has announced that it has partnered with Amazon India to offer an overdraft (OD) facility up to Rs.25 lakh to individual sellers and small businesses registered on the e-commerce company’s online marketplace, instantaneously, and digitally.

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

7) Who launched the ‘Dekho Mere Dilli’ app to boost tourism?

a) Ram Nath Kovind
b) Narendra Modi
c) Arvind Kejriwal
d) Nirmala Sitharaman

Answer: C

Explanation: The app ‘Dekho Mere Dilli’, which contains all the information about historic and famous places in Delhi, also has the feature of booking tickets. Anyone from Delhi or any tourist can use this app to plan their tour of Delhi. This app will especially help international tourists who lack information

8) Royal Navy of Oman and _____ have signed the agreement for the exchange of white shipping information?

a) China
b) US
c) India
d) Australia

Answer: C

Explanation: India and Oman on Monday inked an agreement for the exchange of white shipping information and to boost maritime security cooperation in reflection of growing cooperation between the two sides. The pact was signed by Chief of Navy Staff Admiral Karambir Singh and his Omani counterpart Admiral Saif bin Nasser bin Mohsen Al-Rahbi in Muscat.

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

9) 17th Foundation Day of National Disaster Management Authority was held in _____.

a) New Delhi
b) Karnataka
c) Kolkata
d) Gujarat

Answer: A

Explanation: The 17th Foundation Day celebrations of the National Disaster Management Authority (NDMA) were held in New Delhi. Union Minister of Home Affairs and Minister of Cooperation Shri Amit Shah attended as the Chief Guest. Shri Amit Shah released the training manual of the Aapda Mitra Scheme and documents of Aapda Mitra and the Common Alerting Protocol scheme.

10) DRDO successfully tests the new version of Akash surface to air missile Akash Prime at which state?

a) Kerala
b) Odisha
c) Assam
d) Tamil Nadu

Answer: B

Explanation: The Defence Research and Development Organisation (DRDO) successfully tested a new version of Akash Surface to Air missile Akash Prime from the Integrated Test Range at Chandipur, Odisha. In comparison to the existing Akash System, Akash Prime is equipped with an indigenous active Radio Frequency (RF) seeker for improved accuracy. A modified ground system of the existing Akash system had been used for the flight test.

★★ Practice English Questions & Answers ★★

Keep following our site Freshers Now to get all the latest news and notifications about the Latest Current Affairs. And you can bookmark our site to get updated with the latest notifications.