29th December 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

29th December 2021 Current Affairs Quiz

29th December 2021 Current Affairs Quiz: Hello Guys! Are you looking for the Latest Current Affairs Quiz of 29th December 2021, then check this article. To gain more marks in the section of Current Affairs in all state/ central government organizations exams or any other competitive Exams, aspirants need to check this article. We had given the Top 29th December 2021 Current Affairs Quiz in the below sessions along with the Explanation and Static Points. For the sake of candidates, we have provided the Latest Current Affairs of 29th Dec 2021 in the below sections. Bookmark this page and follow us on a regular basis to get the Daily Current Affairs Bits.

★★ Current Affairs Quiz ★★

29th December 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

1) RBL Bank Extends Co-branded Credit Cards Partnership with Bajaj Finance for how many years?

a) 2
b) 4
c) 5
d) 7

Answer: C

Explanation: RBL Bank partnered with Bajaj Finance Ltd (BFL) for the extension of the partnership of co-branded credit cards for 5 years till December 2026. The Bank had entered into a partnership with Bajaj Finance in 2018 launching a series of co-branded credit cards.

Static Points:
RBI Headquarters – Mumbai
RBI Governor – Shaktikanta Das
RBI Deputy Governor – Mahesh Kumar Jain, M. Rajeshwar Rao, Michael Patra and T. Rabi Shankar

2) Which foundation felicitated the 17th Mother Teresa Memorial Awards for Social Justice 2021?

a) EdelGive Foundation
b) Harmony Foundation
c) Humshakti Foundation
d) URU Foundation

Answer: B

Explanation: The Harmony Foundation identifies a theme each year for the Mother Teresa Memorial Awards and felicitates individuals and organisations who work in the realm of augmenting environmental sustainability. The awardees were felicitated by Dr Abraham Mathai, the founder chairman of the foundation.

Static Points:
Harmony Foundation Headquarter – Mumbai, Maharashtra

Mother Teresa Memorial Award – the award presented for Social Justice

3) Who is the new MD & CEO of Punjab National Bank?

a) Sashidhar Jagdishan
b) Shanti Lal Jain
c) Uday Kotak
d) Atul Kumar Goel

Answer: D

Explanation: Atul Kumar Goel was appointed as the Managing Director (MD) & Chief Executive Officer (CEO) of Punjab National Bank (PNB). The appointment comes after the approval from the Appointments Committee of the Cabinet. Goel will serve as PNB chief until 31st December 2024 from 1st February 2022.

Static Points:
Punjab National Bank CEO – SS Mallikarjuna Rao
Headquarters – New Delhi
Tagline – The Name You Can Bank Upon

UCO Bank MD and CEO – Atul Kumar Goel
UCO Bank Headquarters – Kolkata, West Bengal
UCO Bank Tagline – “Honours your Trust”
Founded – 1943

★★ Free Mock Tests ★★

4) Which bank launches ‘Green Fixed Deposits’ to support UN-SDG?

a) Punjab National Bank
b) IndusInd Bank
c) Kotak Mahindra Bank
d) Canara Bank

Answer: B

Explanation: IndusInd Bank launched Green Fixed Deposits where the deposit proceeds will be used to finance projects and firms supporting the United Nations Sustainable Development Goals (SDGs). These deposits shall be offered to both retail and corporate customers. With this, the bank has entered the list of a few global banks which offer integrating SDG into a regular FD product.

Static Points:
IndusInd Bank Headquarters – Mumbai
CEO – Sumant Kathpalia
Tagline – We Make You Feel Richer

5) Which state tops the implementation of Shyama Prasad Mukherji Rurban Mission (SPMRM)?

a) Telangana
b) Tamil Nadu
c) Gujarat
d) Andhra Pradesh

Answer: A

Explanation: Telangana has secured 1st place among the 34 states and Union Territories(UTs) that implement the Shyama Prasad Mukherji Rurban Mission (SPMRM), Tamil Nadu and Gujarat has secured the 2nd and 3rd place on the list respectively. The ranking was made based on the performance-based indicators as of 28th December 2021.

Static Points:
Telangana CM – K. Chandrashekar Rao
Governor – Tamilisai Soundararajan
Telangana Neighbouring States – Maharashtra, Chhattisgarh, Karnataka, and Andhra Pradesh

6) Which country won the SAFF U19 Women’s Football Championship 2021?

a) Bangladesh
b) Nepal
c) Myanmar
d) India

Answer: A

Explanation: Bangladesh Under-19 Women’s Football team won the South Asian Football Federation (SAFF) U-19 Women’s Football Championship 2021 defeating India (runner ups). Mohammad Zahid Ahsan Russel, State Minister for Youth and Sports, Bangladesh Presented the prizes as the Chief Guest. SAFF U-19 Women’s Football Championship 2021 hosted by Bangladesh was held at the Bir Shreshtha Shaheed Shipahi (BSSS) Mostafa Kamal Stadium, Dhaka, Bangladesh.

Static Points:
South Asian Football Federation (SAFF) President – Kazi Md. Salahuddin (Bangladesh)
Headquarters – Dhaka, Bangladesh

★★ English Questions & Answers ★★

7) ____ and MAS Financial Services Signed a Co-lending Partnership for MSME loans.

a) Odisha Gramya Bank
b) Bank of Punjab
c) Bank of Karnataka
d) Bank of Maharashtra

Answer: D

Explanation: The Bank of Maharashtra (BoM) has signed a strategic co-lending partnership with MAS Financial Services Limited, a Non-Banking Financial Company, to offer loans to Micro, Small and Medium Enterprise (MSME) borrowers. The partnership is subject to compliance laws including applicable guidelines issued by the Reserve Bank of India.

Static Points:
Bank of Maharashtra CEO – A S Rajeev
Headquarters – Pune, Maharashtra
Tagline – Ek Parivaar, Ek Bank (One Family One Bank)

MAS Financial Services Chairman & Managing Director – Kamlesh C Gandhi
Director & CEO – Darshana Pandya
Headquarters – Ahmedabad, Gujarat

Who among the following has won the 2021 National Billiards Title?

a) Geet Sethi
b) Pankaj Advani
c) Vidya Pillai
d) Yasin Merchant

Answer: B

Explanation: Pankaj Advani has defended his National Billiards Title by winning his 11th tournament, after defeating his PSPB teammate Dhruv Sitwala in a 5-2 game final that was held in Bhopal, Madhya Pradesh. He represented the Petroleum Sports Promotion Board (PSPB) team in the National Billiards Championship. The 88th National Billiards and Snooker Championships 2021, organised by Cue Sports India at Bhopal, MP.

9) Which country introduces the world’s 1st Dual-Mode Vehicle that can run on Roads and Tracks?

a) South Korea
b) China
c) Japan
d) Indonesia

Answer: C

Explanation: Japan has created the world’s first dual-mode vehicle (DMV) that can run on both roads and rail tracks. The railbus is set to make its public debut in the town of Kaiyo in Japan. The vehicle looks like a minibus and runs on normal rubber tyres on the road. It runs on diesel.

Static Points:
Japan Capital – Tokyo
Currency – Japanese Yen
Prime minister – Fumio Kishida

★★ GK Questions & Answers ★★

10) Who launched the ‘Haryana Kaushal Rozgar Nigam’ portal?

a) Manohar Lal Khattar
b) Bandaru Dattatreya
c) Narendra Modi
d) Ram Nath Kovind

Answer: A

Explanation: Haryana chief minister Manohar Lal Khattar launched the Haryana Kaushal Rozgar Nigam portal and announced the setting up of Atal Park and Smriti Kendra in Gurugram. The event was organised on the occasion of Good Governance Day – the birth anniversary of Atal Bihari Vajpayee & Madan Mohan Malviya

Static Points:
Haryana Capital – Chandigarh
Haryana Governor – Bandaru Dattatreya

Good Governance Day – 25th December

11) Which state CM launched the Meendum Manjapai campaign to promote cloth bags?

a) Tamil Nadu
b) Kerala
c) Gujarat
d) Andhra Pradesh

Answer: A

Explanation: MK Stalin Chief Minister of Tamil Nadu has launched the ‘Meendum Manjappai’ Campaign (Meendum Manjapai Vizhipunarvu Iyakkam), a campaign against single-use plastic bags at the Kalaivanar Arangam, Chennai, Tamil Nadu. The campaign of the Department of Environment, Climate Change & Forest, Government of Tamil Nadu is supported by GIZ(Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH).

Static Points:
Tamil Nadu Capital – Chennai
Tamil Nadu Governor – RN Ravi
Tamil Nadu Nuclear Power Stations – Kudankulam and Chennai (Kalpakkam) Nuclear Power Stations

12) Which state launches portal to monitor benefits of state health schemes?

a) Assam
b) Odisha
c) Kerala
d) Gujarat

Answer: D

Explanation: Gujarat Chief Minister Bhupendra Patel launched a health service management centre (HSMC) for monitoring various national and state-level health schemes. The website of the Gujarat Epidemic Response Management Information System (GERMIS) in Gandhinagar, Gujarat.

Static Points:
Gujarat Capital – Gandhinagar
Gujarat Governor – Acharya Devvrat
Rivers – Narmada, Sabarmati. Tapi, Mahi, and Others

★★ Aptitude Questions & Answers ★★

13) Which state govt partners with NPCI & SBI to implement ‘e-RUPI’ for Payment of Scholarships?

a) Karnataka
b) Haryana
c) Madhya Pradesh
d) Odisha

Answer: A

Explanation: The Karnataka government has partnered with the National Payments Corporation of India (NPCI) & State Bank of India to enable and implement the ‘e-RUPI’ payment solution to students under its scholarship programme. For redeeming e-RUPI, the identified institutes will scan the QR code or SMS string displayed by the students using an Application.

Static Points:
Karnataka Capital – Bengaluru
Karnataka CM – Basavaraj Bommai
Karnataka Governor – Thawar Chand Gehlot
Karnataka Nuclear Power Station – Kaiga Generating Station

NPCI MD & CEO – Dilip Asbe
Headquarters – Mumbai, Maharashtra

14) ____ & Dr Jitendra Singh Attended 1st ever J&K Real Estate Summit- 2021-Unlocking Opportunities in Jammu.

a) Nitin Gadkari
b) Anurag Thakur
c) Hardeep Singh Puri
d) Raj Kumar Singh

Answer: C

Explanation: The government of Jammu and Kashmir hosted the first-ever ‘J&K Real Estate Summit- 2021-Unlocking Opportunities’ at the Convention Centre, Jammu, J&K. Hardeep Singh Puri, Union Minister of Housing and Urban Affairs, and Dr Jitendra Singh, Minister of State (Independent Charge) in the Prime Minister’s Office and Lieutenant Governor J&K, Manoj Sinha attended and addressed the summit.

Static Points:
Ministry of Housing and Urban Development Hardeep Singh Puri
Constituency – Uttar Pradesh, from Rajya Sabha

Dr Jitendra Singh – Minister of State of Science & Technology, Earth Sciences, Public Grievances & Pensions, Dept. of Atomic Energy & Space, and Minister of State for Prime Minister’s Office
Constituency – Udhampur, J&K‎

★★ Reasoning Questions & Answers ★★

15) India’s annual wholesale price index (WPI) surged to ____ per cent in November 2021.

a) 12.27
b) 10.11
c) 14.23
d) 17.12

Answer: C

Explanation: Wholesale prices or WPI inflation surged to 14.23 per cent on the back of higher food prices. It had jumped to a five-month high of 12.54 per cent in October. This is the highest recorded WPI inflation level in the 2011-12 series. Terming the spike in the WPI inflation to a high of 14.23 per cent as a shock, ICRA Chief Economist Aditi Nayar said most non-core categories have exhibited an inflation rate much steeper than expected.

Hope that candidates have gathered the 29th December 2021 Current Affairs from the above sections, for Daily Current Affairs Quiz keep on visiting this site @ freshersnow.com regularly.