29th October 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

29th October 2021 Current Affairs Quiz

29th October 2021 Current Affairs Quiz: From this article, we had given detailed information about the 29th October 2021 Current Affairs Quiz. Candidates can gain more marks in the exams like Government Exams, Bank Exams by checking the Latest Current Affairs. Besides, we had also provided the 29th October 2021 Current Affairs Quiz with Answers along with Explanations. However, check this article to know more details about the 29th October 2021 Current Affairs Quiz.

★★ Monthly Current Affairs Quiz ★★

29th October 2021 Current Affairs Quiz

1) Who was appointed as Secretary, Department of Biotechnology?

a) John Beyers
b) Rajesh Gokhale
c) Jessica Kovler
d) Dinesh Goel

Answer: B

Explanation: Dr Rajesh Gokhale, a professor of Biology at the Indian Institute of Science Education and Research (IISER), Pune, has been appointed as Secretary of the Department of Biotechnology. Gokhale, an immunologist known for developing Long-chain Fatty acyl-AMP ligase (FAAL) along with working extensively on tuberculosis, had previously helmed the CSIR – Institute of Genomics and Integrative Biology (IGIB). He was also associated with the National Institute of Immunology, Delhi.

★★ Practice Free Mock Tests ★★

2) Which country launched Military Communications Satellite “Syracuse 4A?

a) France
b) Russia
c) Brazil
d) Italy

Answer: A

Explanation: French MoD announced that the first of three Syracuse 4A military communication satellites was successfully launched from the Guiana Space Centre, in French Guiana. Syracuse 4A will also enable users to quickly exchange larger volumes of data at all levels of the chain of command.

3) What is the name of the missile that India successfully test-fires ballistic missile?

a) Agni X21
b) Agni-215
c) IndoAg-5
d) Agni-5

Answer: D

Explanation: India announced that it carried out the latest test of the 5,000 km range Agni-5 missile from the APJ Abdul Kalam Island off the Odisha coast, a significant step towards boosting the nuclear deterrence against China.

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

4) HDFC Ltd and India Post Payments Bank partnered to Offer _____ loans.

a) Personal Loan
b) Gold Loans
c) Home Loans
d) Bussiness Loan

Answer: C

Explanation: Mortgage lender HDFC Ltd and India Post Payments Bank (IPPB) have entered into a strategic alliance to offer home loans to nearly 4.7 crore customers of IPPB. The partnership aims to facilitate HDFC Ltd’s home loans to customers, especially in unbanked and underserved areas.

5) RBI approves appointment of Baldev Prakash as Bank MD & CEO for which region?

a) Lakshadweep
b) Puducherry
c) Ladakh
d) Jammu & Kashmir

Answer: D

Explanation: Jammu & Kashmir Bank on Wednesday said the Reserve Bank has approved the appointment of Baldev Prakash as its next Managing Director and CEO from the next year. The Reserve Bank of India has vide letter dated October 26, 2021, accorded approval to the candidature of Prakash as MD & CEO of the Bank for a period of three years from the date of taking charge or April 10, 2022.

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

6) Who many members did SC appoints to the expert panel to investigate pegasus spyware usage?

a) 7
b) 13
c) 3
d) 8

Answer: C

Explanation: The three-member expert panel, supervised by a retired SC judge, will also ascertain details of people targeted by the military-grade Israeli spyware. The Supreme Court set up an expert panel to investigate whether the Centre used the Pegasus spyware to snoop on citizens, asserting that the government can’t always get a “free pass” by raising the spectre of “national security”.

7) What is the scheme that has been started by the Ministry of Civil Aviation to help the farmers?

a) Krishi Udan 2.0 scheme
b) Udan S2021
c) Farmers 2.0 scheme
d) None of the above

Answer: A

Explanation: The Ministry of Civil Aviation launched the Krishi Udan 2.0 scheme under which cargo-related infrastructure will be built in airports of northeast, hilly and tribal regions to assist farmers in transporting agriculture products.

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

8) Who won the 2021 Nobel Prize in Chemistry?

a) Syukuro Manabe and Klaus Hasselmann
b) Benjamin List & David MacMillan
c) Abdulrazak Gurnah
d) Klaus Hasselmann

Answer: B

Explanation: German Benjamin List and Scottish-born David MacMillan won the 2021 Nobel Prize in Chemistry for their development of asymmetric organocatalysis, a “new and ingenious tool for molecule building”.

9) Who has been awarded 22nd Lal Bahadur Shastri National Award for Excellence in 2021?

a) Dr E. Sreedharan
b) S. Nariman
c) Manju Sharma
d) Dr Randeep Guleria

Answer: D

Explanation: AIIMS Delhi Director Dr Randeep Guleria was honoured with the 22nd Lal Bahadur Shastri National Award for Excellence for his pioneer and sustained contribution in the field of medicine and pandemic awareness.

★★ Practice English Questions & Answers ★★

10) Which country will be building a 20kg lunar rover for NASA?

a) Australia
b) America
c) India
d) France

Answer: A

Explanation: Australia to build 20kg rover to head to the moon in a joint mission with Nasa. Australia has signed a deal with Nasa to send an Australian-built rover to the moon, supporting a mission to collect lunar soil and examine how its oxygen could support human life in space.

Stay in touch with us at Freshers Now to get all the latest news and notifications about Current Affairs.


Join Freshers Now Social Media Channels: Click Here