2nd December 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

2nd December 2021 Current Affairs Quiz

2nd December 2021 Current Affairs Quiz: All the candidates who are looking for the 2nd December 2021 Current Affairs Quiz can take a look at this article. Here we had given the Latest Current Affairs Quiz of 2nd December 2021. Applicants can get to know the 2nd December 2021 Current Affairs Quiz with Answers and Explanations along with the Static Points. Also, candidates can have a chance to score more marks in the State Government Exams, Bank Exams or any other Competitive Exams by practising the Daily Current Affairs Quiz. Candidates can know more information about Current Affairs by checking this complete article.

★★ Current Affairs Quiz ★★

2nd December 2021 Current Affairs Quiz By Freshersnow.com

1) India’s 1st Standalone Metal Debit Card launched by which bank?

a) Axis Bank
b) HDFC Bank
c) IDFC FIRST Bank
d) YES Bank

Answer: C

Explanation: IDFC FIRST Bank announced the launch of FIRST Private Infinite, the country’s first-ever standalone metal debit card, in partnership with Visa, the global leader in digital payments. It is a lifetime free card to cater for the customers of the bank’s FIRST Private program.

Static Points:
IDFC FIRST Bank CEO – V. Vaidyanathan
Headquarters – Mumbai
Tag Line – Banking Hatke

2) What is the most expensive city in the world to live-in in 2021?

a) Paris, France
b) Tel Aviv, Israel
c) Singapore
d) Zurich, Switzerland

Answer: B

Explanation: Tel Aviv has been named as the most expensive city in the world to live-in in 2021, as soaring inflation and supply-chain problems push up prices globally. Tel Aviv, Israel has become the most expensive city in the world to live in in 2021, pushing Paris, France and Singapore jointly to occupy the second spot with Zurich and Hong Kong at the fourth and fifth spots respectively.

Static Points:
Israel Capital – Jerusalem
Israel Currency – Israeli Shekel
Israel PM – Naftali Bennett

★★ Practice Free Mock Tests ★★

3) Merriam-Webster, America’s most trusted online dictionary, has chosen ____ as the word of the year for 2021.

a) Quarantine
b) Lockdown
c) Pandemic
d) Vaccine

Answer: D

Explanation: Merriam-Webster’s 2021 word of the year is ‘vaccine’ The word “vaccine” saw a more than 600% increase in lookups this year over last. In its announcement, Merriam-Webster noted that it’s come to represent much more than just medicine.

Static Points:
Merriam-Webster dictionary’s word of the year 2020 – Pandemic

4) Which Indian Women’s Cricketer Signed as Brand Ambassador of GUVI?

a) Smriti Mandhana
b) Rajeshwari Gayakwad
c) Mansi Joshi
d) Pooja Vastrakar

Answer: A

Explanation: IIT Madras incubated startup ropes in Indian women’s cricketer Smriti Mandhana as its brand ambassador. She will be the face of GUVI and will feature across the online campaigns to strengthen the importance & scope of technological education & IT skills.

Static Points:
Smriti Mandhana – She made her debut in ODI – 10th April 2013

The list of the major domestic cricket tournaments are as follows

  • Irani Cup
  • Deodhar Trophy
  • Vijay Hazare Trophy
  • Duleep Trophy
  • Ranji Trophy

5) Telugu film lyricist and Padma Shri awardee ‘Sirivennela’ Chembolu Seetharama Sastry passed away at the age of ___.

a) 69
b) 72
c) 76
d) 66

Answer: D

Explanation: The renowned Telugu film lyricist and Padma Shri awardee ‘Sirivennela’ Chembolu Seetharama Sastry passed away at the age of 66 years in Hyderabad Telangana. He launched his first song in the film, ‘Janani Janmabhoomi’ directed by K Viswanath. He got the first ‘Nandi Award’ for best lyricist for ‘Sirivennela’, presented by the Andhra Pradesh state government.

★★ Practice GK Questions & Answers ★★

6) Dassault Systemes signs MoU with TIDCO to set up 3DEXPERIENCE Innovation Centre in which state?

a) Punjab
b) Tamil Nadu
c) Gujarat
d) Kerala

Answer: B

Explanation: Dassault Systemes to set up 3DEXPERIENCE Innovation Centre; signs MoU with Tamil Nadu Government. Dassault Systemes has signed a memorandum of understanding with the Tamil Nadu government to set up the Tamil Nadu Centre of Advance Manufacturing (TANCAM) at TIDEL Park in the city.

Static Points:
Tamil Nadu CM – MK Stalin
Tamil Nadu Capital – Chennai
Tamil Nadu Governor – RN Ravi

Dassault Systemes – is a French software corporation
CEO – Bernard Charles
Headquarters – France
Founder – Marcel Dassault

7) When was National Pollution Control Day is being observed?

a) 1st December
b) 3rd December
c) 2nd December
d) 4th December

Answer: C

Explanation: National Pollution Control Day 2021 is observed annually on December 2 to remember the people who lost lives during the 1984 Bhopal Gas Tragedy. It is also the day to raise awareness about the hazards of air pollution. The northern parts of India during this time of the year especially are in the grip of severe pollution which makes it risky for people to step out in the mornings or evenings for their daily walks, or for their commute to workplaces.

8) Which bank Introduces an Industry-First Digital & Paperless Trade Financing Solution?

a) ICICI Bank
b) HDFC Bank
c) ADB Bank
d) DBS Bank India

Answer: D

Explanation: DBS Bank India introduces an industry-first digital & paperless trade financing solution. The Bank digitally validates the Electronic Way (E-Way) Bill which is the proof of movement of goods for transparency of trade transactions. The bank has completed its first end-to-end digital Purchase Invoice Finance (PIF) transaction for Lincon Polymers Pvt. Ltd.

Static Points:
DBS Bank – Development Bank of Singapore Limited
Headquarters – Singapore
CEO – Piyush Gupta

★★ Practice Aptitude Questions & Answers ★★

9) Who inaugurated the 40th edition of the India International Trade Fair (IITF) 2021 at Pragati Maidan in Delhi?

a) Anupriya Singh Patel
b) Piyush Goyal
c) Narendra Modi
d) Nitish Kumar

Answer: B

Explanation: The fair was launched by Union Commerce and Industry Minister Piyush Goyal, who stated that the IITF has returned in its 40th edition, powered by ‘Aatmanirbharta’ and ‘Azadi ka Amrit Mahotsav,’ after a one-year hiatus.

Static Points:
Piyush Goyal – Minister of Commerce and Industry, and Minister of Consumer Affairs, Food & Public Distribution, and Minister of Textiles.
Constituency – Maharashtra

10) Who has been appointed as New Chief Secretary of Haryana?

a) Vijai Vardhan
b) Sanjeev Kaushal
c) Manohar Lal Khattar
d) Bhupendrabhai Patel

Answer: B

Explanation: Sanjeev Kaushal is Haryana Chief Secretary; govt transfers 16 IAS officers, Government News, ET Government. Sanjeev Kaushal, IAS officer of 1986 batch Haryana Cadre, has been appointed as the New Chief Secretary(CS) of Haryana following the superannuation of Vijai Vardhan, a 1985 batch IAS officer. He will be the 35th CS of Haryana since it became a separate state in 1966. He is due to retire in July 2024. Sanjeev Kaushal has served as the Joint Secretary & Additional Development Commissioner, Ministry of Micro, Small & Medium Enterprises.

Static Points:
Haryana CM – Manohar Lal Khattar
Haryana Capital – Chandigarh
Haryana Governor – Bandaru Dattatreya

11) Ramkumar Ramanathan, who recently won his maiden Challenger level singles title, is associated with which sports?

a) Football
b) Table Tennis
c) Tennis
d) Boxing

Answer: C

Explanation: Indian tennis player Ramkumar Ramanathan won his maiden Challenger level singles title, 12 years after turning a Pro, when he outplayed Evgeny Karlovskiy in the summit clash of the ATP80 Manama event. Ramanathan, 27, who had lost six Challenger finals in his career before, beat his Russian rival 6-1, 6-4 in 68 minutes. Ramanathan, seeded sixth and ranked 222 in the world, sealed the first set when the Russian’s backhand return sailed over the baseline. This was after Ramanathan saved a breakpoint against Karlovskiy, ranked 302 in the world.

12) Walmart & ____ Sign MoU with MP Government to Train and Support MSMEs.

a) Flipkart
b) Amazon
c) Snapdeal
d) None of the above

Answer: A

Explanation: Walmart and its subsidiary Flipkart has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with the Department of Micro, Small and Medium Enterprises(MSME), Government of Madhya Pradesh(MP) to create an ecosystem of capacity building for MSMEs in MP. Under this MoU, Walmart, Flipkart and MSME Department will assist MSMEs to digitize their business and enable them to sell their products through online retail.

Static Points:
Flipkart CEO – Kalyan Krishnamurthy
Headquarters – Bengaluru

Walmart CEO – Doug McMillon
Headquarters – Bentonville, Arkansas, US

★★ Practice Reasoning Questions & Answers ★★

13) The Border Security Force (BSF) of India annually celebrates the BSF raising day on which day?

a) 4th December
b) 3rd December
c) 2nd December
d) 1st December

Answer: D

Explanation: The Border Security Force (BSF) is celebrating its 57th Raising Day on 1st December 2021. BSF was formed on December 1, 1965, as a unified central agency after the Indo-Pak and India-China wars for ensuring the security of the borders of India and for matters connected therewith. It is one of the five Central Armed Police Forces of the Union of India and stands as the world’s largest border guarding force. BSF has been termed as the First Line of Defence of Indian Territories.

Static Points:
BSF Director General – Pankaj Kumar Singh
BSF Headquarters – New Delhi.

14) Who won the Dr M S Swaminathan Award for the period 2017-19?

a) Praveen Rao
b) V.R. Prasad
c) Rao Inderjit Singh
d) None of the above

Answer: A

Explanation: Praveen Rao has handled 13 research and six consultancy projects in micro-irrigation in India. V Praveen Rao, Vice-Chancellor of Prof. Jayashankar Telangana State Agricultural University (PJTSAU), has been selected for Dr M S Swaminathan Award. He wins the 7th Dr M S Swaminathan Award for the period 2017-19.

★★ Practice English Questions & Answers ★★

15) Govt. Approves Continuation of ‘Scheme for Investment Promotion’ for how many years?

a) 3
b) 5
c) 7
d) 1

Answer: B

Explanation: The government has approved the continuation of the Scheme for Investment Promotion (SIP) for five years (2021-26) with a financial outlay of Rs.970 crore. The scheme comprises a number of components and activities for the promotion of investment into the country, enhancing international cooperation for promoting FDI and capacity building.

Static Points:
Union Minister of Commerce and Industry – Shri Piyush Goyal
Minister of state – Anupriya Singh Patel and Som Parkash

For the sake of candidates, we have provided the 2nd December 2021 Current Affairs Quiz in the above sections. Follow this site @ Freshersnow.Com on a regular basis to get the Daily Current Affairs Quiz.